Tort cu dovleac si crema de branza

1-2 ore

usor

6 portii

Forever an autumn girl. Sunt hotarata: toamna e anotimpul meu preferat. Nu doar pentru ca sunt nascuta toamna, pentru ca mi-am cunoscut sotul toamna, ci si pentru ca ador culorile pe care le imbraca natura. Imi plac zilele insorite, cand ma plimb printre frunzele uscate, dar si cele ploioase, in care savurez un ceai la lumina lumanarilor parfumate (bineinteles, si ele tot cu arome tomnatice).

Deja de pe la jumatatea lunii august incep sa tanjesc dupa venirea acestui anotimp. Si pentru ca vreau sa il intampin cum se cuvine, incep sa fac tot mai multe deserturi reprezentative si combinatii de arome specifice. Mere si scortisoara, caramel, prajituri cu condimente si dovleac … ahhhh. As putea continua la nesfarsit…

Oricum, nu cred ca exista mod mai bun de a sarbatori venirea toamnei decat un tort aromat cu dovleac, ingredientul vedeta in acest sezon.

tort cu dovleac

Fiecare felie din acest tort iti ofera un adevarat rasfat al papilelor gustative. Este amestecul perfect de mirodenii si dovleac, este fraged si aromat, umed, iar crema de branza completeaza intreaga experienta! Nu mai vorbim de culoarea superba pe care o are!

Aceasta reteta este una dintre preferatele mele si iti garantez ca vei fi si tu cucerit/a de aroma speciala a acestui tort cu dovleac si crema de branza. Daca erai in cautarea unei minunate retete de tort de casa aromat, eu cred ca aceasta este THE ONE!

Gata de treaba? Hai sa pregatim impreuna cel mai bun tort cu dovleac!

detaliu tort cu dovleac
decor tort cu dovleac

Te invit sa consulti si celelalte propuneri de retete de toamna, poate iti face una dintre cu ochiul!

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
4 oua
272g faina
1 lingurita scortisoara
0.5 lingurita nucsoara
0.5 lingurita ghimbir
1 pliculet praf de copt
un praf sare
200 g zahar brun
1 lingurita extract vanilie
125ml ulei
250ml piure dovleac neindulcit
125ml lapte
Crema de branza
340 g unt la temperatura camerei
300 g crema de branza
2 lingurite scortisoara
0.5 lingurita nucsoara
500g zahar pudra sau mai mult, pana se obtine consistenta dorita
1 lingurita extract de vanilie se poate adauga o cantitate mai mare, dupa gust

Pasii necesari

1.

Pregatim doua tavi de 20 cm (tapetam cu unt sau punem hartie de copt, dupa preferinte) si preincalzim cuptorul la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Ingrediente uscate & ingrediente lichide

Intr-un bol amestecam ingredientele uscate - faina, condimentele, praful de copt, sarea, zaharul brun.
Intr-un alt castron combinam ouale, uleiul (turnat in fir subtire), dovleacul si extractul de vanilie. Batem pana se omogenizeaza bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Combinam cele doua compozitii

Amestecul de ingrediente uscate il turnam peste compozitia cu oua. Atentie! Alternam acestea cu laptele: punem putin amestec uscat, putin lapte si tot asa pana cand incorporam intreaga cantitate.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Lasam la copt

Impartim compozitia in cele doua tavi, nivelam bine si lasam la cuptor aproximativ 35-40 minute (pana trece testul scobitorii).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Pregatim crema

Batem bine untul si crema de branza (ambele la temperatura camerei) cu zaharul pudra, pe care il adaugam treptat. Trebuie sa obtinem o consistenta cremoasa, insa indeajuns de solida pentru a nu se scurge de pe tort. De aceea, cantitatea de zahar pudra mai poate varia putin. Dupa ce am obtinut consistenta dorita, adaugam condimentele si extractul de vanilie si amestecam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Aproape gata!

Dupa ce am scos blaturile din cuptor le lasam sa se raceasca foarte-foarte bine. Extra sfat: dupa aproximativ jumatate de ora, intoarce-le cu partea superioara in jos, pentru a se mai aplatiza. Dupa ce s-au racit, daca este cazul, taiem surplusul de aluat (domul de deasupra). In functie de grosimea lor, le putem taia pe lungime in doua parti, pentru a se echilibra bine cu crema (4 straturi blat, 3 de crema). Din pacate, eu nu mi-am dat seama ca unul dintre blaturi era putin prea gros, de aceea in fotografii vedeti 3 straturi de blat in loc de 4. Ups! Se mai intampla! 🤭
Dupa ce montam tortul, il decoram dupa bunul plac. Eu am folosit felii de mere si cateva nuci faramitate care au oferit un plus de aroma fiecarei feliute de tort. Daca folositi mere, nu uitati sa le dati cu putina zeama de lamaie pentru a preveni oxidarea.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *