Tort cu fistic, pere flambate & ciocolata ruby
Ai o aniversare in familie? Sarbatoresti o zi speciala? Sau pur si simplu, ai chef de ceva bun? Uite ce iti propun eu: un tort elegant cu blaturi cu ciocolata ruby, mousse fin de fistic, presarat cu bucati de pere flambate in rom si crunch cu lapte. Colorat, delicios si de neuitat!
Eu am pregatit acest tort frumusel pentru ziua mea de nastere. Dupa ce m-am tot gandit ce vreau, am studiat numeroase retete, am ajuns la concluzia ca vreau sa sarbatoresc cu un tort colorat, feminin, cu arome deosebite.
Fisticul mi-a placut dintotdeauna si mi se pare ca e perfect in prajituri. Pentru ca aveam o pasta de fistic cumparata din Italia, pastrata pentru o reteta speciala, am zis ca e momentul perfect sa o folosesc. Paleta cromatica de verde si roz e una dintre preferatele mele, asa ca am ales sa fac blaturile rozalii. Cum nu era de ajuns ciocolata ruby pentru a le colora, am adaugat putin colorant gel pentru o nuanta mai intensa. Imi place sa simt in prajituri diferite texturi, asa ca am mers pe niste pere flambate, super aromate datorita zaharului muscovado si a romului. Am adaugat si un element surpriza – bucatele crocante cu lapte praf, inspirate din retetele Christinei Tosi de tort momofuku.
Blat de tort cu ciocolata ruby
Blaturile nu doar ca au o nuanta frumoasa de roz (sau hey, pot avea ce culoare vrei tu!), dar au si o textura catifelata. Acest lucru se datoreaza cremei de branza din compozitie. Aceasta adauga un plus de aciditate (inmoaie glutenul, rezultand un blat moale) si ofera o textura bogata si cremoasa desertului. In plus, tortul nostru de astazi incorporeaza ciocolata ruby, care contribuie si ea la aroma finala. Desigur, daca nu ai ciocolata ruby, poti folosi foarte bine si ciocolata alba.
Pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox. Il vei folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt – eu am un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm. De asemenea, vei avea nevoie si de folie de acetat. Folia are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.
Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm, dar, conform retetelor originale de tort Momofuku, poti coace si o foaie intreaga deodata, intr-o tava dreptunghiulara de 25×38 cm (din care vei decupa ulterior blaturile rotunde). Ai aici un video care pe mine m-a ajutat sa inteleg mai bine cum se monteaza genul acesta de tort.
Iti recomand sa insiropezi putin blaturile, dar acest pas este optional. Eu am facut un ,,sirop” din aprox. 200 ml de lapte cald amestecat cu extract de vanilie. Nu am mai adaugat zahar pentru a nu indulci prea tare gustul final, dar daca tie iti plac prajiturile cat mai dulci, poti face si asta!
Mousse de fistic
In cazul torturilor momofuku, unde straturile sunt la vedere, crema trebuie sa contina gelatina, pentru a-si pastra forma. Crema pentru acest tort cu fistic a iesit foarte buna, iar pentru un plus de aroma, am presarat si fistic tocat deasupra stratului de mousse. In ceea ce priveste pasta de fistic, asa cum iti spuneam, am folosit una cumparata, cu 30% fistic. Gasesti si la noi prin magazine astfel de creme, cu un procent mai mic sau mai mare de fistic, dar o poti face si in casa. Am pregatit si eu o pasta asemanatoare in reteta de babka cu fistic, check it out!
Pere flambate & crumb de lapte
Cand vine vorba de inghetata, mie imi place sa aiba ceva prin ea – nuci, chipsuri de ciocolata, orice, numai sa mai ,,varieze” textura cremoasa. Acest principiu l-am aplicat si asupra tortuletului meu. Combinatia de fistic si pere merge foarte bine, iar cand intra si aroma usoara de rom in ecuatie, deja profilul aromatic e mult mai elevat. Am folosit zahar muscovado pentru ca e mult mai aromat, dar poti folosi la fel de bine si zahar brun.
Crumb-ul de lapte e una dintre cele mai faine descoperiri din ultima vreme. Cautam de multa vreme o alternativa la paillete feuilletine folosite, de obicei, in torturi si prajituri pentru a oferi o textura crocanta. E destul de greu sa obtii un strat crunchy, deoarece elementele folosite se vor umezi din cauza cremei. Astfel, trebuie cumva „sigilate” pentru a nu lasa umiditatea sa le inmoaie. Crumb-ul de care va zic se face foarte usor, contine lapte praf pentru o aroma deosebita si seamana la textura cu niste biscuitit. Secretul este ca dam firimiturile respective prin ciocolata, care impiedica sa patrunda umiditatea, pastrandu-si astfel textura crocanta. Reteta e una de baza, dar poti varia schimband tipul de ciocolata (alba, cu lapte, neagra) sau prin adaugarea pudrelor – vezi reteta de tort cu zmeura si lamaie.
Cum pastram tortul cu fistic, pere flambate & ciocolata ruby?
Pastreaza-l intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu mousse de fistic si pere flambate in rom. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Te invit sa descoperi si alte retete de pe blog care cred ca ti-ar placea!
🍰 Tort cu banane, caramel si mascarpone
🍰 Fursecuri cu ciocolata ruby si piper roz
🍰 Briose cu pere si fistic, aromate si pufoase
🍰 Tarta panna cotta cu trandafiri & jeleu de capsuni
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
226g crema de branza | |
165g unt moale | |
100g zahar | |
4 oua | |
342g faina | |
2 lingurite praf de copt | |
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu | |
un praf de sare | |
250ml lapte | |
140g ciocolata ruby sau alba | |
54g ulei | |
2 lingurite extract / esenta de vanilie | |
colorant gel roz |
Mousse de fistic + cunch de lapte + pere flambate
MOUSSE DE FISTIC |
|
225g ciocolata alba | |
65g unt | |
80g pasta de fistic | |
9g gelatina | |
55g lapte | |
2 lingurite esenta de fistic | |
375g frisca lichida | |
35g zahar pudra | |
CRUMB CU LAPTE |
|
90g lapte praf | |
35g faina | |
2 linguri amidon de porumb | |
2 linguri zahar | |
55g unt | |
65g ciocolata alba | |
PERE FLAMBATE |
|
200g pere | |
40g zahar muscovado sau zahar brun | |
25g unt | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita scortisoara | |
50g rom |
Lasă un răspuns