Tort cu fistic, pere flambate & ciocolata ruby

2 ore +

medium

8 portii

Ai o aniversare in familie? Sarbatoresti o zi speciala? Sau pur si simplu, ai chef de ceva bun? Uite ce iti propun eu: un tort elegant cu blaturi cu ciocolata ruby, mousse fin de fistic, presarat cu bucati de pere flambate in rom si crunch cu lapte. Colorat, delicios si de neuitat!

Eu am pregatit acest tort frumusel pentru ziua mea de nastere. Dupa ce m-am tot gandit ce vreau, am studiat numeroase retete, am ajuns la concluzia ca vreau sa sarbatoresc cu un tort colorat, feminin, cu arome deosebite.

Fisticul mi-a placut dintotdeauna si mi se pare ca e perfect in prajituri. Pentru ca aveam o pasta de fistic cumparata din Italia, pastrata pentru o reteta speciala, am zis ca e momentul perfect sa o folosesc. Paleta cromatica de verde si roz e una dintre preferatele mele, asa ca am ales sa fac blaturile rozalii. Cum nu era de ajuns ciocolata ruby pentru a le colora, am adaugat putin colorant gel pentru o nuanta mai intensa. Imi place sa simt in prajituri diferite texturi, asa ca am mers pe niste pere flambate, super aromate datorita zaharului muscovado si a romului. Am adaugat si un element surpriza – bucatele crocante cu lapte praf, inspirate din retetele Christinei Tosi de tort momofuku.

Tort cu fistic si pere flambateTort cu fistic si pere flambate

Blat de tort cu ciocolata ruby

Blaturile nu doar ca au o nuanta frumoasa de roz (sau hey, pot avea ce culoare vrei tu!), dar au si o textura catifelata. Acest lucru se datoreaza cremei de branza din compozitie. Aceasta adauga un plus de aciditate (inmoaie glutenul, rezultand un blat moale) si ofera o textura bogata si cremoasa desertului. In plus, tortul nostru de astazi incorporeaza ciocolata ruby, care contribuie si ea la aroma finala. Desigur, daca nu ai ciocolata ruby, poti folosi foarte bine si ciocolata alba.

Pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox. Il vei folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt – eu am un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm. De asemenea, vei avea nevoie si de folie de acetat. Folia are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.

Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm, dar, conform retetelor originale de tort Momofuku, poti coace si o foaie intreaga deodata, intr-o tava dreptunghiulara de 25×38 cm (din care vei decupa ulterior blaturile rotunde). Ai aici un video care pe mine m-a ajutat sa inteleg mai bine cum se monteaza genul acesta de tort.

Iti recomand sa insiropezi putin blaturile, dar acest pas este optional. Eu am facut un ,,sirop” din aprox. 200 ml de lapte cald amestecat cu extract de vanilie. Nu am mai adaugat zahar pentru a nu indulci prea tare gustul final, dar daca tie iti plac prajiturile cat mai dulci, poti face si asta!

Tort cu fistic si pere flambate sectiune

Mousse de fistic

In cazul torturilor momofuku, unde straturile sunt la vedere, crema trebuie sa contina gelatina, pentru a-si pastra forma. Crema pentru acest tort cu fistic a iesit foarte buna, iar pentru un plus de aroma, am presarat si fistic tocat deasupra stratului de mousse. In ceea ce priveste pasta de fistic, asa cum iti spuneam, am folosit una cumparata, cu 30% fistic. Gasesti si la noi prin magazine astfel de creme, cu un procent mai mic sau mai mare de fistic, dar o poti face si in casa. Am pregatit si eu o pasta asemanatoare in reteta de babka cu fistic, check it out!

Pere flambate & crumb de lapte

Cand vine vorba de inghetata, mie imi place sa aiba ceva prin ea – nuci, chipsuri de ciocolata, orice, numai sa mai ,,varieze” textura cremoasa. Acest principiu l-am aplicat si asupra tortuletului meu. Combinatia de fistic si pere merge foarte bine, iar cand intra si aroma usoara de rom in ecuatie, deja profilul aromatic e mult mai elevat. Am folosit zahar muscovado pentru ca e mult mai aromat, dar poti folosi la fel de bine si zahar brun.

Crumb-ul de lapte e una dintre cele mai faine descoperiri din ultima vreme. Cautam de multa vreme o alternativa la paillete feuilletine folosite, de obicei, in torturi si prajituri pentru a oferi o textura crocanta. E destul de greu sa obtii un strat crunchy, deoarece elementele folosite se vor umezi din cauza cremei. Astfel, trebuie cumva „sigilate” pentru a nu lasa umiditatea sa le inmoaie. Crumb-ul de care va zic se face foarte usor, contine lapte praf pentru o aroma deosebita si seamana la textura cu niste biscuitit. Secretul este ca dam firimiturile respective prin ciocolata, care impiedica sa patrunda umiditatea, pastrandu-si astfel textura crocanta. Reteta e una de baza, dar poti varia schimband tipul de ciocolata (alba, cu lapte, neagra) sau prin adaugarea pudrelor – vezi reteta de tort cu zmeura si lamaie.

Decor tort cu fistic si pere flambate

Cum pastram tortul cu fistic, pere flambate & ciocolata ruby?

Pastreaza-l intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.


Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu mousse de fistic si pere flambate in rom. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Te invit sa descoperi si alte retete de pe blog care cred ca ti-ar placea!

🍰 Tort cu banane, caramel si mascarpone

🍰 Fursecuri cu ciocolata ruby si piper roz

🍰 Tarta cu pere si rubarba

🍰 Briose cu pere si fistic, aromate si pufoase

🍰 Tarta panna cotta cu trandafiri & jeleu de capsuni

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
226g crema de branza
165g unt moale
100g zahar
4 oua
342g faina
2 lingurite praf de copt
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
250ml lapte
140g ciocolata ruby sau alba
54g ulei
2 lingurite extract / esenta de vanilie
colorant gel roz
Mousse de fistic + cunch de lapte + pere flambate

MOUSSE DE FISTIC

225g ciocolata alba
65g unt
80g pasta de fistic
9g gelatina
55g lapte
2 lingurite esenta de fistic
375g frisca lichida
35g zahar pudra

CRUMB CU LAPTE

90g lapte praf
35g faina
2 linguri amidon de porumb
2 linguri zahar
55g unt
65g ciocolata alba

PERE FLAMBATE

200g pere
40g zahar muscovado sau zahar brun
25g unt
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita scortisoara
50g rom

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea blaturilor pentru tort

Preincalzim cuptorul la 175°C. Incalzim laptele, in care punem apoi chips-urile de ciocolata (sau ciocolata taiata cat mai marunt). Lasam cateva minute, dupa care amestecam si omogenizam.
Intr-un bol separat amestecam uleiul si vanilia, pe care le punem peste ciocolata cu lapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Cernem faina intr-un bol incapator si o amestecam cu praful de copt, bicarbonatul si sarea.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

In bolul mixerului planetar sau un bol foarte incapator batem cu mixerul la viteza medie untul si crema de branza, ambele la temperatura camerei. Adaugam treptat zaharul si batem 2-3 minute.
Incorporam pe rand ouale, curatand si peretii vasului. Adaugam colorant gel, in functie de cat de intensa dorim sa fie culoarea.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Alternam faina cu amestecul cu ciocolata si lapte: punem putina faina, apoi lapte si tot asa pana cand terminam toate cantitatile (incepem cu faina si terminam tot cu faina).
Daca nu esti multumit/a de cat de intensa e culoarea, mai adauga colorant, dar ai grija sa nu mai amesteci foarte mult pentru ca vei obtine un blat mai uscat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Impartim compozitia in 3 tavi rotunde de aprox. 20 cm si dam la cuptor aprox. 30 de minute (verifica cu o scobitoare daca blatul e facut in interior). Lasam sa se raceasca bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Pregatim crunch-ul

Amestecam laptele praf, faina, amidonul, zaharul si sarea. Daca nu ai lapte praf, poti inlocui cu 90 g de faina, dar nu va mai avea un gust la fel de bun. Adaugam untul topit si il incorporam cu furculita - vom obtine un aluat nisipos si cu mici bulgarasi. Intindem compozitia de mai sus intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor 20 de minute, la 175°C (le poti pune imediat ce scoti blaturile). Lasam la racit.
Topim ciocolata alba. Intr-o punga (cu fermoar) punem firimiturile coapte la cuptor si ciocolata topita si frecam punga, astfel incat firimiturile sa se acopere cu amestecul de ciocolata alba. Dam la frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Pere flambate

Taiem perele cubulete si la calim in unt. Adaugam zaharul muscovado (ideal pentru gust, dar e ok si zahar brun) si lasam sa fiarba 2-3 minute. Cand zaharul se topeste, adaugam romul si dam peste cu bricheta sau torta de bucatarie. Miscam usor tigaia, focul se va domoli treptat. Lasam sa se raceasca inainte de a le integra in tort.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Mousse de fistic

Daca celelalte elemente ale tortului le poti pregati in avans, mousse-ul de fistic trebuie pregatit chiar atunci cand asamblam tortul. Inmuiem gelatina in lapte si o lasam 10 minute sa "infloreasca".
Topim ciocolata la bain marie impreuna cu untul, iar la final incorporam si pasta de fistic.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Mutam laptele cu gelatina pe foc, amestecand 1-2 minute pana se topeste gelatina. Apoi, turnam gelatina peste amestecul cu ciocolata alba si amestecam. Optional, putem adauga 1-2 lingurite de esenta de fistic pentru un gust si mai intens.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Batem cu mixerul frisca lichida pana cand se intareste, apoi o incorporam treptat cu o spatula in compozitia cu ciocolata si gelatina.
Incorporam la final si zaharul pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
11.

Asamblam tortul

Asa cum ti-am zis deja, vei avea nevoie de un inel din inox pentru torturi. Taiem blaturile cu acest inel, asezam inelul pe un suport pentru tort (sau o farfurie) si tapetam peretii acestuia cu folie de acetat. Asezam primul blat, pe care, optional, il poti insiropa cu putin lapte cald amestecat cu extract / esenta de vanilie. Cu ajutorul unui pos, punem un strat de mousse de fistic.
Din loc in loc, punem cu o lingurita perele flambate. Presaram bucatile de crunch si, optional, fistic tocat. Repetam procesul. La final, intindem uniform mousse-ul de fistic si deasupra (in functie de cat ti-a ramas, nu trebuie sa fie neaparat un strat gros). Putem decora acum sau inainte de servire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
12.

Lasam la rece

Dam la frigider peste noapte. Dupa ce s-a racit, indepartam inelul si folia de acetat si decoram dupa bunul plac.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *