Tort cu lime, lapte condensat si cirese
Se apropie o aniversare, o petrecere sau vrei sa te rasfeti pe tine si pe cei dragi cu un tort de poveste? Atunci iti propun un tort fresh, de vara, inspirat de tarta cu lapte condensat si lime a Prajiturelei. Ti-am starnit curiozitatea? Pe scurt, blaturi pufoase vanilate sunt insiropate cu sirop cu menta si rom si acoperite cu o crema de lapte condensat si lime. Din loc in loc, regasim o insertie de gem de cirese si bucatele crocante de paillette feuilletine cu ciocolata alba.
Eu am pregatit acest tort de ziua tatalui meu. Gusturile noastre cand vine vorba de prajituri sunt asemanatoare: preferam torturile fresh in detrimentul celor cu ciocolata si adoram elemente precum crema de vanilie, de iaurt, caramelul si insertiile de fructe. Iar tot ce contine lapte condensat e bun!
Recent, am facut si eu faimoasa tarta cu lapte condensat si lime (vezi cum a iesit) si a fost un mare succes in familie. I meaaan, cum sa nu iubesti tarta asta? 😄 Si uite asa mi-a venit ideea cremei pentru tort. Pentru a-si pastra si mai bine fermitatea, am adaugat si niste crema de branza si gelatina, dar si frisca pentru a fi usor aerata, asemanatoare unui mousse. Si cum mie imi place sa ma joc cu aromele si texturile, am ales si o insertie de cirese dulci-acrisoare si bucatele crocante. Tata a fost mai mult decat incantat de rezultat!
Ce contine tortul cu lime, lapte condensat si cirese?
Imagineaza-ti aceasta minunatie: blaturi pufoase vanilate, imbibate intr-un sirop aromat de menta si rom. Iar acum sa trecem la partea cu adevarat delicioasa: crema de lapte condensat si lime. O combinatie racoritoare si acidulata care se topeste in gura, ca un vis dulce. Te vei simti parca intr-un paradis de fructe tropicale, cu aroma de lime invaluindu-ti simturile intr-un sarut plin de prospetime. Efectiv iti poti simti papilele gustative dansand de bucurie!
Dar stai, nu am terminat! In mijlocul acestei creatii spectaculoase se ascunde o surpriza irezistibila: gemul de cirese. Imagineaza-ti fiecare muscatura, in care gustul dulce-acrisor al gemului se impleteste cu prospetimea cremei fine de lime si lapte condensat. E o explozie de arome care te va transporta direct intr-un univers al placerilor culinare.
Dar hai sa adaugam si o textura crocanta, pentru o experienta cu adevarat fascinanta. Din loc in loc, am strecurat bucatele crocante de paillette feuilletine cu ciocolata alba. Acestea se vor impleti perfect cu celelalte straturi, oferindu-ti o senzatie unica.
Acest tort cu lime, lapte condensat si cirese este o simfonie de arome si texturi, un dans al gusturilor ce te va captiva de la prima muscatura. Asteapta-te sa fii rasfatat cu fiecare felie, cu fiecare ingredient ales cu grija si cu pasiune. Este un tort care nu doar iti satisface pofta, ci te si imbratiseaza cu dragoste si grija.
Ce tip de tava folosim pentru coacerea blatului?
Pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, pe care il vei folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt – eu am un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm, care a fost perfect. De asemenea, vei avea nevoie si de folie de acetat. Folia are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.
Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit doua tavi de tort de 22 cm, din care am obtinut doua blaturi foarte pufoase, care mi-au permis sa le tai in doua. Odata taiate, blaturile le-am decupat cu inelul din inox. Marginile ramase le poti faramita si folosit pentru decor. Sau, bineinteles, le poti manca!
Secrete pentru pregatirea tortului cu lime si lapte condensat
Separa cu grija galbenusurile de albusuri. Ai grija sa pui albusurile intr-un bol curat, uscat si fara grasimi. De asemenea, asigura-te ca nici macar un pic de galbenus nu se amesteca cu albusurile. In caz contrar, albusurile nu se vor intari.
Foloseste ulei, nu unt. Uleiul ajuta face blatul fraged si moale, sa se topeasca in gura. E ok orice ulei cu gust neutru (ulei de rapita sau ulei de floarea soarelui). Nu recomand uleiul de masline care are propria sa aroma mai puternica, distincta si nici nu recomand sa folosesti unt, care contine apa si care de fapt va face tortul mai putin umed.
Poti inlocui sucul de portocale? Imi place sa folosesc suc de portocale deoarece confera tortului o aroma subtila de citrice si in plus, fiind acid, reactioneaza cu praful de copt si contribuie la cresterea blatului. Dar daca nu ai la indemana suc de portocale, poti folosi apa sau lapte.
Foloseste ingrediente la temperatura camerei. Exceptie face frisca lichida, care trebuie sa fie rece.
Ce fel de cirese pot folosi? De care ai: proaspete, congelate sau din compot. Eu am folosit cirese din compot – le-am strecurat, le-am scos samburii si le-am pus intr-o tigaie impreuna cu 2-3 linguri de zeama de la compot si restul ingredientelor pentru gem.
Nu ai paillete feuilletine? Bucatelele crocante sunt oricum optionale, iar de cele mai multe ori, in magazinele specializate, paillete feuilletine sunt fie la cantitate mare, fie sunt destul de scumpe. Le poti inlocui cu crepes dentelle, le-am vazut mai demult in Carrefour. De asemenea, poti face un alt tip de crunch, precum cel din reteta de tort cu zmeura si lamaie. Renunta, in acest caz, la zmeura liofilizata.
Cum pastram tortul cu lime, lapte condensat si cirese?
Pastreaza-l intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu lime, lapte condensat si cirese. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Daca iti plac prajiturile fresh, atunci te invit sa arunci un ochi si pe urmatoarele retete:
🍰 Brownies cu cirese si lapte condensat
🍰 Prajitura cu lapte condensat si foi de placinta
🍰 Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii
🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere
🍰 Tarta rustica cu piersici si lavanda (Galette cu piersici)
🍰 Mini-tarte cu mango si cocos (reteta vegana)
🍰 Tiramisu cu capsuni, la borcan
🍰 Placinta cu visine, cirese si Amaretto
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
250g faina | |
155g zahar | |
2 lingurite praf de copt | |
un praf de sare | |
6 oua separate | |
118 ml ulei | |
115ml suc de portocale sau lapte, apa | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita otet sau zeama de lamaie |
Crema de lapte condensat si lime, gem de cirese, crunch, sirop pentru insiropat
CREMA CU LAPTE CONDENSAT SI LIME |
|
160g frisca lichida | |
125 ml zeama de lime | |
2.5 lingurite gelatina | |
240g crema de branza | |
1 conserva lapte condensat 397 g | |
0.5 lingurita coaja de lime coaja de la un lime | |
GEM DE CIRESE |
|
400g cirese proaspete, congelate sau din compot | |
50g zahar | |
2 linguri amidon | |
1 lingura zeama de lamaie | |
CRUNCH |
|
40g paillete feuilletine | |
80g ciocolata alba | |
SIROP PENTRU INSIROPAT BLATUL |
|
125ml apa | |
zeama de la un lime | |
frunze de menta | |
2 linguri rom | |
3 linguri zahar |
Lasă un răspuns