Tort cu lime, lapte condensat si cirese

2 ore +

usor

8 portii

Se apropie o aniversare, o petrecere sau vrei sa te rasfeti pe tine si pe cei dragi cu un tort de poveste? Atunci iti propun un tort fresh, de vara, inspirat de tarta cu lapte condensat si lime a Prajiturelei. Ti-am starnit curiozitatea? Pe scurt, blaturi pufoase vanilate sunt insiropate cu sirop cu menta si rom si acoperite cu o crema de lapte condensat si lime. Din loc in loc, regasim o insertie de gem de cirese si bucatele crocante de paillette feuilletine cu ciocolata alba.

Eu am pregatit acest tort de ziua tatalui meu. Gusturile noastre cand vine vorba de prajituri sunt asemanatoare: preferam torturile fresh in detrimentul celor cu ciocolata si adoram elemente precum crema de vanilie, de iaurt, caramelul si insertiile de fructe. Iar tot ce contine lapte condensat e bun!

Recent, am facut si eu faimoasa tarta cu lapte condensat si lime (vezi cum a iesit) si a fost un mare succes in familie. I meaaan, cum sa nu iubesti tarta asta? 😄 Si uite asa mi-a venit ideea cremei pentru tort. Pentru a-si pastra si mai bine fermitatea, am adaugat si niste crema de branza si gelatina, dar si frisca pentru a fi usor aerata, asemanatoare unui mousse. Si cum mie imi place sa ma joc cu aromele si texturile, am ales si o insertie de cirese dulci-acrisoare si bucatele crocante. Tata a fost mai mult decat incantat de rezultat!

Ce contine tortul cu lime, lapte condensat si cirese?

Imagineaza-ti aceasta minunatie: blaturi pufoase vanilate, imbibate intr-un sirop aromat de menta si rom. Iar acum sa trecem la partea cu adevarat delicioasa: crema de lapte condensat si lime. O combinatie racoritoare si acidulata care se topeste in gura, ca un vis dulce. Te vei simti parca intr-un paradis de fructe tropicale, cu aroma de lime invaluindu-ti simturile intr-un sarut plin de prospetime. Efectiv iti poti simti papilele gustative dansand de bucurie!

Dar stai, nu am terminat! In mijlocul acestei creatii spectaculoase se ascunde o surpriza irezistibila: gemul de cirese. Imagineaza-ti fiecare muscatura, in care gustul dulce-acrisor al gemului se impleteste cu prospetimea cremei fine de lime si lapte condensat. E o explozie de arome care te va transporta direct intr-un univers al placerilor culinare.

Dar hai sa adaugam si o textura crocanta, pentru o experienta cu adevarat fascinanta. Din loc in loc, am strecurat bucatele crocante de paillette feuilletine cu ciocolata alba. Acestea se vor impleti perfect cu celelalte straturi, oferindu-ti o senzatie unica.

Acest tort cu lime, lapte condensat si cirese este o simfonie de arome si texturi, un dans al gusturilor ce te va captiva de la prima muscatura. Asteapta-te sa fii rasfatat cu fiecare felie, cu fiecare ingredient ales cu grija si cu pasiune. Este un tort care nu doar iti satisface pofta, ci te si imbratiseaza cu dragoste si grija.

Ce tip de tava folosim pentru coacerea blatului?

Pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, pe care il vei folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt – eu am un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm, care a fost perfect. De asemenea, vei avea nevoie si de folie de acetat. Folia are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.

Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit doua tavi de tort de 22 cm, din care am obtinut doua blaturi foarte pufoase, care mi-au permis sa le tai in doua. Odata taiate, blaturile le-am decupat cu inelul din inox. Marginile ramase le poti faramita si folosit pentru decor. Sau, bineinteles, le poti manca!

Secrete pentru pregatirea tortului cu lime si lapte condensat

Separa cu grija galbenusurile de albusuri. Ai grija sa pui albusurile intr-un bol curat, uscat si fara grasimi. De asemenea, asigura-te ca nici macar un pic de galbenus nu se amesteca cu albusurile. In caz contrar, albusurile nu se vor intari.

Foloseste ulei, nu unt. Uleiul ajuta face blatul fraged si moale, sa se topeasca in gura. E ok orice ulei cu gust neutru (ulei de rapita sau ulei de floarea soarelui). Nu recomand uleiul de masline care are propria sa aroma mai puternica, distincta si nici nu recomand sa folosesti unt, care contine apa si care de fapt va face tortul mai putin umed.

Poti inlocui sucul de portocale? Imi place sa folosesc suc de portocale deoarece confera tortului o aroma subtila de citrice si in plus, fiind acid, reactioneaza cu praful de copt si contribuie la cresterea blatului. Dar daca nu ai la indemana suc de portocale, poti folosi apa sau lapte.

Foloseste ingrediente la temperatura camerei. Exceptie face frisca lichida, care trebuie sa fie rece.

Ce fel de cirese pot folosi? De care ai: proaspete, congelate sau din compot. Eu am folosit cirese din compot – le-am strecurat, le-am scos samburii si le-am pus intr-o tigaie impreuna cu 2-3 linguri de zeama de la compot si restul ingredientelor pentru gem.

Nu ai paillete feuilletine? Bucatelele crocante sunt oricum optionale, iar de cele mai multe ori, in magazinele specializate, paillete feuilletine sunt fie la cantitate mare, fie sunt destul de scumpe. Le poti inlocui cu crepes dentelle, le-am vazut mai demult in Carrefour. De asemenea, poti face un alt tip de crunch, precum cel din reteta de tort cu zmeura si lamaie. Renunta, in acest caz, la zmeura liofilizata.

Cum pastram tortul cu lime, lapte condensat si cirese?

Pastreaza-l intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu lime, lapte condensat si cirese. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Daca iti plac prajiturile fresh, atunci te invit sa arunci un ochi si pe urmatoarele retete:

🍰 Brownies cu cirese si lapte condensat

🍰 Prajitura cu lapte condensat si foi de placinta

🍰 Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii

🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere

🍰 Tarta rustica cu piersici si lavanda (Galette cu piersici)

🍰 Mini-tarte cu mango si cocos (reteta vegana)

🍰 Tiramisu cu capsuni, la borcan

🍰 Placinta cu visine, cirese si Amaretto

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250g faina
155g zahar
2 lingurite praf de copt
un praf de sare
6 oua separate
118 ml ulei
115ml suc de portocale sau lapte, apa
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita otet sau zeama de lamaie
Crema de lapte condensat si lime, gem de cirese, crunch, sirop pentru insiropat

CREMA CU LAPTE CONDENSAT SI LIME

160g frisca lichida
125 ml zeama de lime
2.5 lingurite gelatina
240g crema de branza
1 conserva lapte condensat 397 g
0.5 lingurita coaja de lime coaja de la un lime

GEM DE CIRESE

400g cirese proaspete, congelate sau din compot
50g zahar
2 linguri amidon
1 lingura zeama de lamaie

CRUNCH

40g paillete feuilletine
80g ciocolata alba

SIROP PENTRU INSIROPAT BLATUL

125ml apa
zeama de la un lime
frunze de menta
2 linguri rom
3 linguri zahar

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea blaturilor de tort

Cel mai bine ar fi sa imparti pregatirea acestui tort in doua zile: in prima facem blaturile si restul elementelor, iar in a doua crema, asamblam tortul si lasam la rece. Asadar, in ceea ce priveste blaturile, din cantitatile acestea de ingrediente am obtinut 2 blaturi de 22 cm, iar pe unul dintre ele l-am taiat in doua, obtinand astfel trei blaturi pentru tort. Pregatim tava pentru copt cu pereti detasabili si o tapetam cu unt (daca ai doua tavi, perfect, daca nu, poti coace blaturile pe rand), preincalzim cuptorul la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Ingredientele uscate

Intr-un bol cernem faina, praful de copt si adaugam sarea si 125 g de zahar din cantitatea totala.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Galbenusurile

Separam ouale. Intr-un bol batem galbenusurile cu uleiul, vanilia si sucul de portocale, apoi turnam amestecul peste cel cu faina si amestecam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Albusurile

Batem bine albusurile cu otetul (sau zeama de lamaie) si adaugam treptat restul de zahar (30 g). Trebuie sa obtinem o spuma cat mai ferma.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Amestecam cele doua compozitii

Cu o spatula, incorporam compozitia cu galbenusuri in spuma albusurilor, folosind miscari de sus in jos, nu circulare, fara a insista prea mult, doar cat sa se amestece.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Dam la cuptor

Turnam compozitia in tava de copt si dam la cuptor pentru aprox. 40-50 de minute (verifica cu scobitoarea sa fie facut).
Cand blatul e gata, pentru a se raci, ideal ar fi sa scoatem cu grija inelul detasabil si sa intoarcem blatul cu fundul in sus pe un grilaj de racire. Lasam sa se raceasca foarte bine blaturile inainte de a le taia si de a asambla tortul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Gem de cirese

In avans, putem face si gemul de cirese. De data aceasta, eu am folosit cirese din compot - le-am strecurat, le-am scos samburii si le-am pus intr-o tigaie impreuna cu 2-3 linguri de zeama de la compot. Adaugam si zaharul (daca folosesti un compot foarte dulce, redu cantitatea de zahar) si lasam pe foc mediu sa fiarba. Amestecam amidonul cu zeama de lamaie si turnam peste cirese, lasand sa fiarba inca putin, pana cand capata consistenta unui gem. Lasam sa se raceasca, iar daca montezi tortul in urmatoarea zi, transfera gemul intr-un castronel, acopera cu folie alimentara si lasa la frigider peste noapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Crunch

Acest element este optional. Daca nu ai paillete feuilletine, cauta prin magazine crepes dentelle (erau candva prin Carrefour), pe care le sfarami. Topim ciocolata alba, adaugam paillete feuilletine si intindem pe o tava. Lasam la rece sa se intareasca, apoi rupem bucatele pe care le vom insera in tort.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Sirop pentru insiropat

Poti sa sari peste acest pas, dar daca iti plac blaturile de tort insiropate, atunci foloseste acest sirop. Amestecam intr-o cratita apa, zeama de lamaie, zaharul si adauga cateva frunze de menta. Lasam sa fiarba pana cand se dizolva zaharul, iar la final, dupa ce am oprit focul, adaugam romul.
Temperatura siropului si a blatului de tort trebuie sa fie diferita, asa ca daca vom folosi blaturile de tort de la frigider, siropul trebuie sa fie fierbinte, daca blaturile au stat la temperatura camerei, atunci siropul trebuie sa fie foarte rece. Asadar, ia acest aspect in considerare in functie de cum ai impartit pregatirea tortului (eu am facut siropul cu cateva ore inainte de a asamblarea tortului si l-am dat la frigider).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Crema de lapte condensat si lime

Chiar inainte de asamblarea tortului pregatim crema. In primul rand, batem frisca cu mixerul.
Amestecam gelatina cu zeama de lime si lasam 5 minute sa infloreasca. Apoi, dam la cuptorul cu microunde timp de 1 minut si amestecam cat sa se dizolve.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
11.

Batem crema de branza cu mixerul, apoi incorporam laptele condensat, adaugam coaja de lime si amestecul cu gelatina. Cu o spatula, incorporam frisca. Transferam crema intr-un pos.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
12.

Finally: asamblam tortul

Vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, cat mai inalt (am folosit cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm) si de folie de acetat. Decupam blaturile in cercuri de 18 cm cu ajutorul inelului din inox. Asezam la baza discul pentru tort (sau o farfurie) si inelul din inox tapetat cu folie de acetat.
Venim cu primul blat, pe care il insiropam cu ajutorul unui penson (daca blaturile sunt direct de la frigider, siropul trebuie sa fie inca fierbinte). Cu ajutorul unui pos, intindem un strat de crema. Peste el punem din loc in loc, cu lingurita, gemul de cirese si presaram bucatele de crunch. Repetam procesul. La final, intindem crema si deasupra (in functie de cat ti-a ramas, nu trebuie sa fie neaparat un strat gros). Dam la frigider peste noapte sau pentru cel putin 6 ore. Dupa ce s-a racit, indepartam inelul si folia de acetat si decoram.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

2.5 lingurite = doua lingurite si jumatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *