Tort de post cu mere, crema de vanilie si sirop de artar

2 ore jumatate

usor

8 portii

In perioada postului (si nu numai), retetele de prajituri vegane sunt la mare cautare. Ce te faci daca ziua ta de nastere sau o aniversare pica in aceasta perioada? Sau, daca ai adoptat o dieta vegana, dar ai pofta de dulce? Simplu! Pregatesti un tort de post super delicios si frumusel. Fara pic de oua sau lactate, dar plin de arome, usor de facut si care va satisface chiar si cele mai pretentioase gusturi. Combinatia e una simpla, dar de efect: blaturile pufoase si umede, parfumate cu mirodenii si insiropate cu sirop de artar sunt acoperite de o crema fina de vanilie si un strat generos de mere sotate cu scortisoara.

Felie tort de post cu mere, crema de vanilie si sirop de artar

Cum facem blatul pentru un tort vegan?

Blaturile moi au o textura umeda tocmai datorita faptului ca au in compozitie piure de mere si pere. Va ziceam in alte retete vegane ca de obicei, oul este inlocuit cu banana, dar piureul de mere are aici acelasi rol: de a asigura umiditatea blaturilor.

De asemenea, in retetele de blaturi se adauga des un acid care reactioneaza cu praful de copt si bicarbonatul, contribuid la cresterea blaturilor si textura pufoasa. Acest acid poate fi lapte batut, smantana, iaurt sau, o optiune vegana, otet. Eu am folosit otetul din cidru de mere de la Biona, pe care l-am descoperit datorita prietenilor de la Vegis.ro. Este perfect atat pentru blaturile de tarta, pentru ca le face mult mai fragede, dar si pentru aluaturi, oferind o textura aerata.

Vei observa ca in intreaga reteta am folosit zahar brun. Acesta e o alternativa mai sanatoasa a zaharului alb rafinat si in plus, ofera si o aroma mai deosebita deserturilor, cu note de caramel. In combinatie cu celelalte arome ale tortului, se potriveste foarte bine. In blaturi am pus o cantitate destul de mica de zahar brun tocmai pentru ca stiam ca voi compensa gustul dulce prin insiropare si prin dulceata cremei. Bineinteles, poti creste cantitatea dupa bunul plac, dar mie si familiei nu ne plac prajiturile din cale afara de dulci, asa ca, pentru noi, gustul final al tortului a fost extrem de echilibrat.

Modul de asamblare a tortului

Daca vrei sa obtii un tort cat mai apropiat ca aspect cu cel din fotografii, vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, pe care il vei folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt (al meu are diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm). De asemenea, inelul se tapeteaza cu folie de acetat. Ea are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.

Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm, dar, conform retetei din carte, poti coace si o foaie intreaga deodata, intr-o tava dreptunghiulara de 25×38 cm (din care vei decupa ulterior blaturile rotunde). O parte din resturile ramase le-am faramitat si le-am presarat deasupra tortului, pentru decor.

Desigur, poti realiza aceasta reteta si in modul clasic de asamblare a unui un tort. Coace blaturile in 3 tavi de aceeasi dimensiuni, adauga crema si merele sotate si lasa la frigider.

Tort de post cu mere, crema de vanilie si sirop de artar

Crema de post pentru tort si un element surpriza

Trebuie sa ma crezi, asta este CEA MAI BUNA CREMA VEGANA DE VANILIE pe care ai incercat-o! Am folosit-o deja in 3 retete, adaptand-o astfel incat sa se potriveasca cat mai bine cu fiecare prajitura. La baza, este acceasi crema precum cea din prajitura cu mere si unt de arahide sau din prajitura cu piscoturi si cocos. De data aceasta, am folosit un lapte vegetal din orez cu vanilie si am adaugat extra aroma de toamna cu sirop de artar. Nu degeaba e vedeta acestei retete!

Probabil stii ca, in general, crema de vanilie (cunoscuta ca si crema de patiserie, creme patissiere sau crema pasticcera) se face cu oua, care ajuta la ingrosare. In cazul cremei vegane de vanilie folosite in acest tort de post, laptele de cocos din conserva si amidonul de porumb vor prelua acest rol. Daca nu iti place cocosul, iti garantez ca nici nu se va simti aroma lui. Ca si in alte retete de pe blog, am folosit laptele de cocos de la Biona. Iti recomand sa il tii la frigider inainte de a pregati crema si sa agiti bine conserva inainte de utilizare. Vrem sa avem cat mai mult din partea aceea mai solida, nu doar lichid.

Crema de face super repede, trebuie doar sa ai putina rabdare si sa amesteci continuu pana cand se ingroasa si seamana cu un pudding. Sansele sa se formeze cocoloase sunt foarte mici, dar daca totusi se intampla, da crema prin sita inainte de a o transfera intr-un bol. Pentru a evita formarea unei pojghitei deasupra cremei, punem direct pe aceasta folie alimentara.

Merele sotate adauga si aroma, dar si o noua textura tortului. Combinatia de mere si scortisoara este printre preferatele mele, iar impreuna cu crema de vanilie se armonizeaza excelent.

Tort de post cu mere, crema de vanilie si sirop de artar - detaliu

Siropul de artar, liantul si vedeta retetei

Nu stiu voi, dar eu de mica tot vedeam in desenele animate muntii aceia de clatite de pe care se scurgea siropul de artar. Abia acum cativa ani l-am incercat si eu pentru prima data si de atunci nu imi lipseste din bucatarie. Il pun peste clatite, dar il folosesc si in retete sau chiar pentru a indulci ceaiul sau cafea. Tot de la Vegis am luat si siropul de artar de la Dennree si cred ca sunt deja la a treia sticla (pana la momentul scrierii acestei retete). Este foarte bun si aromat si provine 100% din agricultura ecologica.

Daca nu stiai, siropul de artar este impartit in patru grade A, iar celui de la Dennree ii este atribuit Gradul A – Dark, cu un gust intens.

🥞 Grad A – GOLDEN (auriu) – aroma delicata

🥞 Grad A – AMBER (chihlimbar) – aroma bogata

🥞 Grad A – DARK (inchis la culoare) – aroma robusta

🥞 Grad A – VERY DARK (foarte inchis la culoare) – aroma extrem de puternica (recoltat spre sfarsitul sezonului, era in trecut cunoscut ca Gradul B)

Asadar, imi place sa spun ca siropul de artar leaga toate elementele acestui tort. Pentru insiroparea blaturilor am folosit un sirop pe baza de sirop de artar (amestecat cu apa si zahar brun pentru a fi mai lichid, nu atat de vascos) si l-am integrat si in crema de vanilie sau in merele sotate pentru un plus de aroma.

Sirop de artar Dennree vegis.ro

Cum pastram acest tort de post?

Unul dintre avantajele dulciurilor vegane este faptul ca nu se strica la fel de repede ca cele obisnuite. Pentru ca nu contin oua, unt sau alte ingrediente perisabile, pot fi pastrate pentru mai mult timp la temperatura camerei. Desigur, iti recomand sa pastrezi tortul la frigider, ideal intr-o cutie cu capac, pentru a preveni uscarea. Consuma-l in maximum 4-5 zile.


Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort de post cu mere, vanilie si sirop de artar. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Cauti si alte retete de post sau de prajituri vegane? Iti recomand si…

🌱 Mini-tarte cu mango si cocos (reteta vegana)

🌱 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto

🌱 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

🌱 Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)

🌱 Mini guguluf cu banane si glazura de capsuni

De asemenea, te invit sa descoperi si mai multe retete de toamna →

Produse vegis.ro

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
500g faina
2,5 lingurite praf de copt
1,5 lingurite bicarbonat de sodiu
1 lingurita scortisoara
1 lingurita mix de condimente
un praf de sare
183g piure de mere si pere
500g lapte vegetal
1,5 linguri otet din cidru de mere
158ml ulei de rapita
70g zahar brun
1 lingurita extract / esenta de vanilie
Crema de vanilie + Mere sotate + sirop pentru insiropat

CREMA VEGANA DE VANILIE

450ml lapte vegetal cu vanilie
50g zahar brun
50ml sirop de artar Dennree
1 lingurita extract / esenta de vanilie sau 1 pastaie de vanilie
80g amidon de porumb
165ml lapte de cocos (la conserva)

MERE SOTATE

370g mere 4 mere medii, curatate de coaja, taiate cubulete
1 lingura zeama de lamaie
1 lingurita scortisoara
25g zahar brun
1 lingura sirop de artar Dennree

SIROP PENTRU INSIROPAT BLATURILE

60ml apa
60ml sirop de artar Dennree
25g zahar brun

Pasii necesari

1.

Pregatim blaturile de tort

Preincalzim cuptorul la 160°C si pregatim 3 tavi pentru tort de aprox. 20 cm (unse cu ulei sau tapetate cu hartie de copt). Intr-un bol incapator (poate fi si bolul mixerului planetar) amestecam ingredientele uscate: faina, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara si condimentele, sarea. Lasam deoparte.
Intr-un alt bol amestecam zaharul si ingredientele lichide: lapte, piure de mere, otet, ulei, vanilie. Turnam ingredientele umede peste cele uscate, amestecam si turnam compozitia in tavi. Dam la cuptor pentru 20-25 de minute (testam cu scobitoarea centrul blatului). Lasam sa se raceasca bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Crema de vanilie

Punem laptele, siropul de artar, zaharul si vanilia intr-o cratita si dam pe foc mediu 1-2 minute, cat sa se incalzeasca, iar zaharul sa se dizolve.
Amestecam laptele de cocos (agitam conserva inainte de deschidere) cu amidonul si turnam compozitia in cratita de pe aragaz. Amestecam continuu cu un tel timp de cateva minute, pana observam ca incepe sa se ingroase. Trebuie sa aiba consistenta ca de budinca (pudding). Mutam crema intr-un bol (optional, pentru a obtine o textura cat mai fina, dam crema printr-o sita). Acoperim cu folie alimentara (lipita de suprafata cremei pentru a evita formarea pojghitei) si lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Mere sotate

Intr-o tigaie punem putin ulei (de care ai la indemana, eu am folosit ulei de cocos). Curatam merele de coaja si le taiem cubulete, apoi le varsam in tigaie, impreuna cu zeama de lamaie, scortisoara si zaharul brun. Le calim 2-3 minute - merele trebuie sa se inmoaie, dar sa isi pastreze inca forma. Oprim focul, turnam o lingura de sirop de artar si lasam la racit.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Sirop pentru insiropat blaturile

Intr-o cratita punem apa, siropul de artar si zaharul si dam in clocot. Lasam sa se raceasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Asamblam tortul

Vei avea nevoie de un inel din inox pentru torturi, eu am folosit unul cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm. Taiem blaturile cu acest inel, asezam inelul pe un suport pentru tort (sau o farfurie) si tapetam peretii acestuia cu folie de acetat. Asezam primul blat, facem cateva gauri cu o scobitoare si insiropam. Cu ajutorul unui pos, punem un strat de crema de vanilie, apoi, cu lingurita, asezam un strat de mere sotate. De obicei, eu mai pun din loc in loc cateva "moate" de crema pentru a fi sigura ca blatul urmator se lipeste bine. Venim apoi cu urmatorul blat si repetam procesul.
Deasupra ultimului blat punem un strat de crema (poate fi si mai subtire), apoi presaram firimituri din resturile de blat ramase dupa decuparea cu cercul. Dam la frigider minimum 3 ore, ideal peste noapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

1,5 lingurite = o lingurita si jumatate
Am folosit tavi de copt de 20 cm, un inel din inox cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm, tapetat cu folie de acetat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *