Tort de post cu mere, crema de vanilie si sirop de artar
In perioada postului (si nu numai), retetele de prajituri vegane sunt la mare cautare. Ce te faci daca ziua ta de nastere sau o aniversare pica in aceasta perioada? Sau, daca ai adoptat o dieta vegana, dar ai pofta de dulce? Simplu! Pregatesti un tort de post super delicios si frumusel. Fara pic de oua sau lactate, dar plin de arome, usor de facut si care va satisface chiar si cele mai pretentioase gusturi. Combinatia e una simpla, dar de efect: blaturile pufoase si umede, parfumate cu mirodenii si insiropate cu sirop de artar sunt acoperite de o crema fina de vanilie si un strat generos de mere sotate cu scortisoara.
Cum facem blatul pentru un tort vegan?
Blaturile moi au o textura umeda tocmai datorita faptului ca au in compozitie piure de mere si pere. Va ziceam in alte retete vegane ca de obicei, oul este inlocuit cu banana, dar piureul de mere are aici acelasi rol: de a asigura umiditatea blaturilor.
De asemenea, in retetele de blaturi se adauga des un acid care reactioneaza cu praful de copt si bicarbonatul, contribuid la cresterea blaturilor si textura pufoasa. Acest acid poate fi lapte batut, smantana, iaurt sau, o optiune vegana, otet. Eu am folosit otetul din cidru de mere de la Biona, pe care l-am descoperit datorita prietenilor de la Vegis.ro. Este perfect atat pentru blaturile de tarta, pentru ca le face mult mai fragede, dar si pentru aluaturi, oferind o textura aerata.
Vei observa ca in intreaga reteta am folosit zahar brun. Acesta e o alternativa mai sanatoasa a zaharului alb rafinat si in plus, ofera si o aroma mai deosebita deserturilor, cu note de caramel. In combinatie cu celelalte arome ale tortului, se potriveste foarte bine. In blaturi am pus o cantitate destul de mica de zahar brun tocmai pentru ca stiam ca voi compensa gustul dulce prin insiropare si prin dulceata cremei. Bineinteles, poti creste cantitatea dupa bunul plac, dar mie si familiei nu ne plac prajiturile din cale afara de dulci, asa ca, pentru noi, gustul final al tortului a fost extrem de echilibrat.
Modul de asamblare a tortului
Daca vrei sa obtii un tort cat mai apropiat ca aspect cu cel din fotografii, vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, pe care il vei folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt (al meu are diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm). De asemenea, inelul se tapeteaza cu folie de acetat. Ea are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.
Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm, dar, conform retetei din carte, poti coace si o foaie intreaga deodata, intr-o tava dreptunghiulara de 25×38 cm (din care vei decupa ulterior blaturile rotunde). O parte din resturile ramase le-am faramitat si le-am presarat deasupra tortului, pentru decor.
Desigur, poti realiza aceasta reteta si in modul clasic de asamblare a unui un tort. Coace blaturile in 3 tavi de aceeasi dimensiuni, adauga crema si merele sotate si lasa la frigider.
Crema de post pentru tort si un element surpriza
Trebuie sa ma crezi, asta este CEA MAI BUNA CREMA VEGANA DE VANILIE pe care ai incercat-o! Am folosit-o deja in 3 retete, adaptand-o astfel incat sa se potriveasca cat mai bine cu fiecare prajitura. La baza, este acceasi crema precum cea din prajitura cu mere si unt de arahide sau din prajitura cu piscoturi si cocos. De data aceasta, am folosit un lapte vegetal din orez cu vanilie si am adaugat extra aroma de toamna cu sirop de artar. Nu degeaba e vedeta acestei retete!
Probabil stii ca, in general, crema de vanilie (cunoscuta ca si crema de patiserie, creme patissiere sau crema pasticcera) se face cu oua, care ajuta la ingrosare. In cazul cremei vegane de vanilie folosite in acest tort de post, laptele de cocos din conserva si amidonul de porumb vor prelua acest rol. Daca nu iti place cocosul, iti garantez ca nici nu se va simti aroma lui. Ca si in alte retete de pe blog, am folosit laptele de cocos de la Biona. Iti recomand sa il tii la frigider inainte de a pregati crema si sa agiti bine conserva inainte de utilizare. Vrem sa avem cat mai mult din partea aceea mai solida, nu doar lichid.
Crema de face super repede, trebuie doar sa ai putina rabdare si sa amesteci continuu pana cand se ingroasa si seamana cu un pudding. Sansele sa se formeze cocoloase sunt foarte mici, dar daca totusi se intampla, da crema prin sita inainte de a o transfera intr-un bol. Pentru a evita formarea unei pojghitei deasupra cremei, punem direct pe aceasta folie alimentara.
Merele sotate adauga si aroma, dar si o noua textura tortului. Combinatia de mere si scortisoara este printre preferatele mele, iar impreuna cu crema de vanilie se armonizeaza excelent.
Siropul de artar, liantul si vedeta retetei
Nu stiu voi, dar eu de mica tot vedeam in desenele animate muntii aceia de clatite de pe care se scurgea siropul de artar. Abia acum cativa ani l-am incercat si eu pentru prima data si de atunci nu imi lipseste din bucatarie. Il pun peste clatite, dar il folosesc si in retete sau chiar pentru a indulci ceaiul sau cafea. Tot de la Vegis am luat si siropul de artar de la Dennree si cred ca sunt deja la a treia sticla (pana la momentul scrierii acestei retete). Este foarte bun si aromat si provine 100% din agricultura ecologica.
Daca nu stiai, siropul de artar este impartit in patru grade A, iar celui de la Dennree ii este atribuit Gradul A – Dark, cu un gust intens.
🥞 Grad A – GOLDEN (auriu) – aroma delicata
🥞 Grad A – AMBER (chihlimbar) – aroma bogata
🥞 Grad A – DARK (inchis la culoare) – aroma robusta
🥞 Grad A – VERY DARK (foarte inchis la culoare) – aroma extrem de puternica (recoltat spre sfarsitul sezonului, era in trecut cunoscut ca Gradul B)
Asadar, imi place sa spun ca siropul de artar leaga toate elementele acestui tort. Pentru insiroparea blaturilor am folosit un sirop pe baza de sirop de artar (amestecat cu apa si zahar brun pentru a fi mai lichid, nu atat de vascos) si l-am integrat si in crema de vanilie sau in merele sotate pentru un plus de aroma.
Cum pastram acest tort de post?
Unul dintre avantajele dulciurilor vegane este faptul ca nu se strica la fel de repede ca cele obisnuite. Pentru ca nu contin oua, unt sau alte ingrediente perisabile, pot fi pastrate pentru mai mult timp la temperatura camerei. Desigur, iti recomand sa pastrezi tortul la frigider, ideal intr-o cutie cu capac, pentru a preveni uscarea. Consuma-l in maximum 4-5 zile.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort de post cu mere, vanilie si sirop de artar. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Cauti si alte retete de post sau de prajituri vegane? Iti recomand si…
🌱 Mini-tarte cu mango si cocos (reteta vegana)
🌱 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto
🌱 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie
🌱 Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)
🌱 Mini guguluf cu banane si glazura de capsuni
De asemenea, te invit sa descoperi si mai multe retete de toamna →
Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
500g faina | |
2,5 lingurite praf de copt | |
1,5 lingurite bicarbonat de sodiu | |
1 lingurita scortisoara | |
1 lingurita mix de condimente | |
un praf de sare | |
183g piure de mere si pere | |
500g lapte vegetal | |
1,5 linguri otet din cidru de mere | |
158ml ulei de rapita | |
70g zahar brun | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie |
Crema de vanilie + Mere sotate + sirop pentru insiropat
CREMA VEGANA DE VANILIE |
|
450ml lapte vegetal cu vanilie | |
50g zahar brun | |
50ml sirop de artar Dennree | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie sau 1 pastaie de vanilie | |
80g amidon de porumb | |
165ml lapte de cocos (la conserva) | |
MERE SOTATE |
|
370g mere 4 mere medii, curatate de coaja, taiate cubulete | |
1 lingura zeama de lamaie | |
1 lingurita scortisoara | |
25g zahar brun | |
1 lingura sirop de artar Dennree | |
SIROP PENTRU INSIROPAT BLATURILE |
|
60ml apa | |
60ml sirop de artar Dennree | |
25g zahar brun |
Lasă un răspuns