Tort Mimosa cu crema de vanilie si lamaie
Te invit sa pasesti in minunatul univers culinar al Italiei, acolo unde pasiunea pentru deserturi se impleteste cu traditia si eleganta. Si pentru ca suntem pe cale sa sarbatorim Ziua Internationala a Femeii, ce alt desert ar putea celebra frumusetea, puterea si gratia feminina decat celebrul tort Mimosa cu crema de vanilie si lamaie? Este un deliciu pe care italienii il fac de 8 Martie in cinstea femeilor minunate din viata lor.
Imagineaza-ti un tort rafinat, cu blaturi pufoase de pandispan care se topesc in gura, imbratisate tandru de o crema fina de vanilie si lamaie. Fiecare strat este ca o sarbatoare a gustului si a culorii, incat vei simti ca ai adus primavara direct in farfurie. Si asa cum numele sugereaza, acest tort nu se limiteaza doar la gusturi fine, ci imprumuta si din frumusetea naturala a florilor de mimosa (de unde si numele desertului).
Deci, daca esti in cautarea unei modalitati delicioase de a sarbatori Ziua Internationala a Femeii, inspirata de traditia italiana sau pur si simplu vrei sa te rasfeti intr-o zi obisnuita cu o prajitura extraordinara, tortul italian Mimosa este alegerea perfecta.
Ce este Tortul Mimosa?
Tortul Mimosa este un desert elegant si rafinat originar din Italia (torta Mimosa), care a devenit emblematic pentru celebrarea Zilei Internationale a Femeii, sarbatorita in data de 8 martie. Numele acestui tort provine de la floarea de mimosa, care in cultura italiana simbolizeaza delicatetea, frumusetea si feminitatea. De asemenea, in Italia, femeile si fetele primesc in dar buchetele de mimose cu ocazia acestei sarbatori.
Elementele de baza ale tortului Mimosa constau in blaturi moi de pandispan intre care se afla un strat generos de crema, adesea o combinatie delicioasa de vanilie si lamaie, oferind tortului o textura fina si aroma proaspata.
Ceea ce face tortul Mimosa cu adevarat distinctiv este prezentarea sa. Cubuletele de pandispan reprezinta florile de mimosa, aspectul final amintind de buchetele de mimosa, flori specifice primaverii.
Tort Mimosa cu fructe?
Din cate am citit si eu, exista mai multe variatiuni ale acestui tort. Crema poate fi doar de vanilie, dar si de lamaie, iar uneori, sunt folosite si fructe ca insertie in tort – am gasit variante cu capsuni proaspete sau cu ananas din conserva.
De asemenea, blaturile pot fi insiropate cu diferite variante de lichior dulce (Limoncello, Grand Marnier, Maraschino), vin Marsala sau zeama din conserva de ananas. Pentru o culoare mai vibranta, se foloseste adesea colorant alimentar sau pudra de turmeric, insa aceste ingrediente sunt optionale.
In functie de preferintele tale si ce ai la indemana, poti incerca si aceste retete – eu mi-am dorit sa iti prezint reteta de baza. 😉
Povestea tortului Mimosa
Adelmo Renzi, proprietarul unui restaurant in inima orasului italian Rieti, din regiunea Lazio, este cel care a creat celebrul Tort Mimosa. Povestea acestui desert delicios isi are radacinile in anul 1962, cand maestrul bucatar si-a prezentat creatia la un prestigios concurs de patiserie desfasurat in Sanremo.
Mimoza a fost adusa pe scena ca un omagiu pentru orasul sau natal, San Filippo di Contigliano, „orasul florilor”, iar rezultatul a fost triumfator. Renzi a castigat competitia, iar tortul sau a fost declarat senzatia momentului. Cu toate acestea, secretul retetei originale, folosite de Renzi, a ramas invaluit in mister, adaugand un farmec aparte acestei povestiri culinare de succes.
Pot face tortul Mimosa in avans?
Pentru a face experienta pregatirii tortului Mimoza mai usoara si mai placuta, poti imparti procesul pe doua zile. In prima zi, coace pandispanul, lasa-l sa se raceasca complet si inveleste-l cu atentie in folie alimentara. Lasa-l peste noapte la temperatura camerei. Aceasta etapa ii va permite blatului sa-si fixeze textura si sa devina mai usor de manipulat, in timp ce aromele se vor intensifica, conferind tortului un gust si o consistenta mai bogate. De asemenea, poti pregati si crema de vanilie si lamaie, dar fara a o amesteca cu frisca batuta.
In a doua zi, concentreaza-te pe finalizarea cremei si decorarea prajiturii. Bate crema cu frisca si asaza in straturi generoase intre blaturile pandispan. Adauga apoi acel touch final cu decorarea, redand frumusetea florilor de mimosa. Aceasta abordare relaxata nu doar ca face pregatirea mai convenabila, dar iti ofera si posibilitatea de a te bucura de fiecare detaliu al acestui desert uimitor, fara a simti presiunea timpului.
Cum pastram Tortul Mimosa cu crema de vanilie si lamaie
Iti recomand sa pastrezi tortul intr-un recipient inchis, la frigider. Isi va mentine prospetimea pana la trei-patru zile. E de preferat sa eviti congelarea, deoarece aceasta poate duce la schimbarea texturii cremei.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de tort Mimosa cu crema de vanilie si lamaie. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Pe blog gasesti si alte retete de tort sau de prajituri care s-ar putea sa fie pe gustul tau. Arunca un ochi pe urmatoarele postari:
🍰 Tort cu pere, cacao si caramel
🍰 Tort cu lime, lapte condensat si ciresec
🍰 Tort de post cu mere, crema de vanilie si sirop de artar
🍰 Prajitura Alba ca Zapada cu lamaie
🍰 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie
La multi ani de 8 Martie! 💛💐💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
7 oua | |
100g zahar | |
10g zahar vanilat | |
120g faina | |
60g amidon de cartofi | |
0.5 lingurita praf de copt |
Crema de vanilie & lamaie + Sirop Limoncello
CREMA DE VANILIE & LAMAIE |
|
225g lapte | |
75g smantana lichida | |
40g zahar | |
4 galbenusuri | |
30g amidon de porumb | |
1 lingurita pasta de vanilie sau o pastaie de vanilie | |
0.25 lingurita esenta de lamaie sau coaja de lamaie | |
200ml smantana lichida (pentru frisca batuta) | |
15g zahar pudra | |
SIROP CU LIMONCELLO |
|
150ml apa | |
40g zahar | |
50ml Limoncello sau zeama de lamaie pentru varianta non-alcoolica |
Lasă un răspuns