Tort Mimosa cu crema de vanilie si lamaie

2 ore +

usor

Te invit sa pasesti in minunatul univers culinar al Italiei, acolo unde pasiunea pentru deserturi se impleteste cu traditia si eleganta. Si pentru ca suntem pe cale sa sarbatorim Ziua Internationala a Femeii, ce alt desert ar putea celebra frumusetea, puterea si gratia feminina decat celebrul tort Mimosa cu crema de vanilie si lamaie? Este un deliciu pe care italienii il fac de 8 Martie in cinstea femeilor minunate din viata lor.

Imagineaza-ti un tort rafinat, cu blaturi pufoase de pandispan care se topesc in gura, imbratisate tandru de o crema fina de vanilie si lamaie. Fiecare strat este ca o sarbatoare a gustului si a culorii, incat vei simti ca ai adus primavara direct in farfurie. Si asa cum numele sugereaza, acest tort nu se limiteaza doar la gusturi fine, ci imprumuta si din frumusetea naturala a florilor de mimosa (de unde si numele desertului).

Deci, daca esti in cautarea unei modalitati delicioase de a sarbatori Ziua Internationala a Femeii, inspirata de traditia italiana sau pur si simplu vrei sa te rasfeti intr-o zi obisnuita cu o prajitura extraordinara, tortul italian Mimosa este alegerea perfecta.

Ce este Tortul Mimosa?

Tortul Mimosa este un desert elegant si rafinat originar din Italia (torta Mimosa), care a devenit emblematic pentru celebrarea Zilei Internationale a Femeii, sarbatorita in data de 8 martie. Numele acestui tort provine de la floarea de mimosa, care in cultura italiana simbolizeaza delicatetea, frumusetea si feminitatea. De asemenea, in Italia, femeile si fetele primesc in dar buchetele de mimose cu ocazia acestei sarbatori.

Elementele de baza ale tortului Mimosa constau in blaturi moi de pandispan intre care se afla un strat generos de crema, adesea o combinatie delicioasa de vanilie si lamaie, oferind tortului o textura fina si aroma proaspata.

Ceea ce face tortul Mimosa cu adevarat distinctiv este prezentarea sa. Cubuletele de pandispan reprezinta florile de mimosa, aspectul final amintind de buchetele de mimosa, flori specifice primaverii.

Tort Mimosa cu fructe?

Din cate am citit si eu, exista mai multe variatiuni ale acestui tort. Crema poate fi doar de vanilie, dar si de lamaie, iar uneori, sunt folosite si fructe ca insertie in tort – am gasit variante cu capsuni proaspete sau cu ananas din conserva.

De asemenea, blaturile pot fi insiropate cu diferite variante de lichior dulce (Limoncello, Grand Marnier, Maraschino), vin Marsala sau zeama din conserva de ananas. Pentru o culoare mai vibranta, se foloseste adesea colorant alimentar sau pudra de turmeric, insa aceste ingrediente sunt optionale.

In functie de preferintele tale si ce ai la indemana, poti incerca si aceste retete – eu mi-am dorit sa iti prezint reteta de baza. 😉

Tort cu crema de lamaie si vanilie Mimosa

Povestea tortului Mimosa

Adelmo Renzi, proprietarul unui restaurant in inima orasului italian Rieti, din regiunea Lazio, este cel care a creat celebrul Tort Mimosa. Povestea acestui desert delicios isi are radacinile in anul 1962, cand maestrul bucatar si-a prezentat creatia la un prestigios concurs de patiserie desfasurat in Sanremo.

Mimoza a fost adusa pe scena ca un omagiu pentru orasul sau natal, San Filippo di Contigliano, „orasul florilor”, iar rezultatul a fost triumfator. Renzi a castigat competitia, iar tortul sau a fost declarat senzatia momentului. Cu toate acestea, secretul retetei originale, folosite de Renzi, a ramas invaluit in mister, adaugand un farmec aparte acestei povestiri culinare de succes.

Tort cu crema de lamaie si vanilie Mimosa

Pot face tortul Mimosa in avans?

Pentru a face experienta pregatirii tortului Mimoza mai usoara si mai placuta, poti imparti procesul pe doua zile. In prima zi, coace pandispanul, lasa-l sa se raceasca complet si inveleste-l cu atentie in folie alimentara. Lasa-l peste noapte la temperatura camerei. Aceasta etapa ii va permite blatului sa-si fixeze textura si sa devina mai usor de manipulat, in timp ce aromele se vor intensifica, conferind tortului un gust si o consistenta mai bogate. De asemenea, poti pregati si crema de vanilie si lamaie, dar fara a o amesteca cu frisca batuta.

In a doua zi, concentreaza-te pe finalizarea cremei si decorarea prajiturii. Bate crema cu frisca si asaza in straturi generoase intre blaturile pandispan. Adauga apoi acel touch final cu decorarea, redand frumusetea florilor de mimosa. Aceasta abordare relaxata nu doar ca face pregatirea mai convenabila, dar iti ofera si posibilitatea de a te bucura de fiecare detaliu al acestui desert uimitor, fara a simti presiunea timpului.

Cum pastram Tortul Mimosa cu crema de vanilie si lamaie

Iti recomand sa pastrezi tortul intr-un recipient inchis, la frigider. Isi va mentine prospetimea pana la trei-patru zile. E de preferat sa eviti congelarea, deoarece aceasta poate duce la schimbarea texturii cremei.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de tort Mimosa cu crema de vanilie si lamaie. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Pe blog gasesti si alte retete de tort sau de prajituri care s-ar putea sa fie pe gustul tau. Arunca un ochi pe urmatoarele postari:

🍰 Tort cu pere, cacao si caramel

🍰 Tort cu lime, lapte condensat si ciresec

🍰 Tort de post cu mere, crema de vanilie si sirop de artar

🍰 Tort cu zmeura si lamaie

🍰 Prajitura Alba ca Zapada cu lamaie

🍰 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

La multi ani de 8 Martie! 💛💐💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
7 oua
100g zahar
10g zahar vanilat
120g faina
60g amidon de cartofi
0.5 lingurita praf de copt
Crema de vanilie & lamaie + Sirop Limoncello

CREMA DE VANILIE & LAMAIE

225g lapte
75g smantana lichida
40g zahar
4 galbenusuri
30g amidon de porumb
1 lingurita pasta de vanilie sau o pastaie de vanilie
0.25 lingurita esenta de lamaie sau coaja de lamaie
200ml smantana lichida (pentru frisca batuta)
15g zahar pudra

SIROP CU LIMONCELLO

150ml apa
40g zahar
50ml Limoncello sau zeama de lamaie pentru varianta non-alcoolica

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare pentru blaturile tortului

Preincalzim cuptorul la 170°C. Pregatim doua tavi cu diametrul de 20-21 cm pe care le tapetam cu unt/ulei sau in care asezam hartie de copt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Separam ouale

Albusurile le punem intr-un bol incapator si le batem spuma impreuna cu zaharul vanilat. Galbenusurile le amestecam cu zahar pana cand obtinem o compozitie deschisa la culoare si spumoasa.
Compozitia cu galbenusuri o incorporam in spuma de albusuri, treptat, amestecand de jos in sus cu o spatula.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Adaugam ingredientele uscate

Cernem faina, amidonul de cartofi si praful de copt si le incorporam in amestecul de oua, folosind aceleasi miscari ca mai sus. Optional, pentru o nuanta usor mai galbena, poti pune putin turmeric.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Coacem si taiem blaturile

Impartim compozitia in cele doua tavi si dam la cuptor pentru 25-30 de minute (verifica cu o scobitoare daca e copt).
Dupa ce s-au racit bine blaturile, vom taia fiecare blat in doua. Unul din blaturile obtinute il taiem in cubulete cat mai marunte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Crema de vanilie & lamaie

Turnam intr-o cratita laptele si smantana lichida. Daca folosesti pastaie de vanilie si coaja de lamaie, pune si aceste ingrediente pentru a infuza laptele. Dam pe foc cat sa se incalzeasca, dar nu sa fiarba.
Intr-un bol amestecam galbenusurile, zaharul si amidonul. Turnam cate putin din laptele cald peste aceasta compozitie, amestecand constant. Apoi, varsam intreaga compozitie inapoi in cratita si intoarcem pe foc mic. Amestecam pana cand observam ca incepe sa se ingroase. Oprim focul, adaugam pasta de vanilie (daca nu ai folosit pastaie) si esenta de lamaie (daca nu ai folosit coaja). Asa cum spuneam in introducerea retetei, tortul Mimosa poate fi facut cu crema clasica de vanilie sau de lamaie, asadar esenta/coaja de lamaie este optionala, dupa preferintele tale. Acoperim crema cu folie alimentara si lasam sa se raceasca la frigider minimum 2 ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Batem frisca pentru crema

Dupa ce crema a stat la frigider, o amestecam putin cu un mixer cat sa redevina cremoasa. Batem smantana lichida cu zaharul pudra pana cand se formeaza frisca si incorporam crema in frisca, amestecand cu mixerul la putere mica.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Sirop Limoncello

Amestecam apa, zaharul si lichiorul Limoncello (sau zeama de lamaie pentru varianta non-alcoolica) intr-un ibric si lasam pe foc pana da in clocot si zaharul se dizolva.
Este foarte important sa existe un contrast termic intre temperatura blaturilor si cea a siropului. Regula este general valabila pentru toate prajiturile insiropate si e simpla. Daca prajitura e calda, siropul trebuie sa fie rece (de la frigider) si vice versa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Asamblam elementele tortului

Asezam un blat pe o farfurie sau suport de tort. Cu o lingura sau penson, il insiropam. Imparte crema in trei - doua straturi de crema vor veni intre blaturi si un strat (poate fi si mai subtire) va inveli tortul. Intindem uniform un strat de crema (eu am pus cam 4-5 linguri pe fiecare blat), apoi venim cu urmatorul blat si repetam procesul.
Dupa ce am asezat si al treilea blat si l-am insiropat, invelim intregul tort in crema. Nu trebuie sa fie perfect pentru ca urmatorul pas este sa acoperim intregul tort cu cubuletele taiate din cel de-al patrulea blat. Dam la frigider pentru cateva ore inainte de a servi tortul. Presaram putin zahar pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Asa cum spuneam in introducerea retetei, tortul Mimosa poate fi facut cu crema clasica de vanilie sau de lamaie, asadar esenta/coaja de lamaie este optionala, dupa preferintele tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *