Tort Red Velvet (Tort Catifea Rosie)

2 ore +

usor

10 portii

In universul gastronomic al deserturilor festive, exista un clasic cu totul aparte, cu un aspect irezistibil si un gust sublim: tortul Red Velvet, o simfonie perfecta a gustului, texturii si culorii. Vom pregati impreuna un tort Catifea Rosie absolut divin, cu blaturi pufoase si rosii, imbratisate de un mousse cremos de branza si incununate de bucatele savuroase de ciocolata neagra.

Aceasta reteta nu este doar o explozie de savoare, ci si o alegere perfecta pentru a celebra momente speciale, fie ca este vorba despre aniversarea cuiva drag sau despre masa festiva de Sarbatori. Cred ca e unul din torturile care se fac foarte repede, fara a avea nevoie de multe elemente si ingrediente, iar rezultatul este unul spectaculos, care incanta atat papilele gustative, cat si privirea.

Tort Red Velvet (Tort Catifea Rosie)

Ce este tortul Red Velvet si care e povestea lui?

Tortul Red Velvet (in traducere, Tort Catifea Rosie) este un tort cu blaturi rosii umede, ce contin cacao, si crema usor acrisoara, pe baza de crema de branza.

Tortul Red Velvet are o istorie bogata si interesanta, avandu-si originile in Statele Unite ale Americii. Desi nu exista o poveste clara si unanim acceptata despre cum a aparut acest desert, exista mai multe teorii care il inconjoara.

Se crede ca Red Velvet Cake a luat nastere in perioada anilor ’20 sau ’30, iar popularitatea sa a crescut semnificativ in decursul decadelor urmatoare. Una dintre primele mentionari ale tortului Red Velvet in context culinar apare intr-un buletin al companiei alimentare Adams Extract in anii ’20, care comercializa si colorantul alimentar rosu. Totodata, potrivit hotelului Waldorf Astoria din New York, acesta ar fi, de fapt, locul de nastere a tortului Red Velvet.

In anii ’30 si ’40, retetele pentru tortul Red Velvet au fost publicate in carti de bucate si reviste, sporind cunoasterea si aprecierea acestui desert.

Red Velvet Cake a devenit popular in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand ratiile alimentare au dus la o cautare a alternativelor. Pentru ca zaharul si untul erau greu de gasit, cofetarii au inceput sa utilizeze suc de sfecla rosie pentru a adauga culoare, umiditate si dulceata blatului, in combinatie cu otetul, care ajuta la mentinerea culorii vibrante.

Tort Red Velvet (Tort Catifea Rosie)

Secrete pentru un tort Catifea Rosie (Red Velvet) de succes

Ce cacao alegem pentru tortul Red Velvet?

Am facut de multe ori acest tort si de fiecare data intampinam aceeasi problema: odata ce adaugam amestecul cu cacao, nuanta frumoasa de rosu palea. Iar dupa coacere, blatul semana mai mult cu un tort de ciocolata decat cu clasicul Red Velvet. Asta pentru ca foloseam cacao inchisa la culoare, care automat, schimba si culoarea blatului.

De data asta, am folosit cacao naturala. Pai cum, nu toata pudra de cacao e naturala? Doar vine din boabele de cacao!

Ba da, dar mai intra in peisaj si asa numita cacao alcalinizata, sau Dutch process cocoa powder, cum e varianta in engleza. Metoda de producere a pulberii de cacao alcaline, cunoscuta uneori sub numele de procesul olandez, implica spalarea boabelor de cacao intr-o solutie alcalina de carbonat de potasiu. Pudra de cacao obtinuta are o culoare mai inchisa, un nivel redus de aciditate si o aroma mai slaba. Se dizolva mai usor in lichide, fiind adesea folosita in bauturi sau in retetele de inghetata.

Pudra de cacao naturala este obtinuta strict prin prajirea boabelor de cacao. Este acida si amara, cu aroma de ciocolata foarte puternica. Fiind atat de acida, este frecvent utilizata in retete impreuna cu bicarbonat de sodiu, o substanta bazica. Aceste doua ingrediente reactioneaza, favorizand cresterea corespunzatoare a prajiturilor.

Doua linguri de cacao vor fi de ajuns pentru a da blaturilor aroma caracteristica de cacao. In plus, prin adaugarea de cafea in blat, potentam si mai mult aroma de cacao.

Nu sari peste laptele batut

Laptele batut este acid, cremos si face ca prajiturile sa fie umede si deloc inecacioase. Nu poti face un tort delicios de Catifea Rosie fara el! In plus, laptele batut ajuta la activarea bicarbonatului de sodiu, care contribuie la textura pufoasa.

Daca nu ai lapte batut la indemana, amesteca smantana lichida pentru frisca cu putina zeama de lamaie.

Otetul nu e doar pentru salate… ci si pentru tortul Red Velvet

Otetul joaca un rol important in tortul Red Velvet, contribuind la mai multe aspecte ale desertului.

In primul rand, vorbim de o reactie cu bicarbonatul de sodiu. Otetul reactioneaza chimic cu acesta, generand dioxid de carbon. Aceasta reactie ajuta la cresterea aluatului, conferindu-i o textura pufoasa si usoara.

Totodata, otetul contribuie la mentinerea culorii vibrante a tortului Red Velvet. In combinatie cu pudra de cacao, otetul ajuta la intensificarea nuantei rosii caracteristice desertului.

Tort Red Velvet cu sau fara colorant alimentar

Ce face unic tortul Red Velvet este culoarea rosie a blaturilor, obtinuta, in general, cu ajutorul colorantului alimentar. Recomand sa folosesti colorant alimentar gel, deoarece concentratia sa permite doza mai mica. Pentru o alternativa naturala, poti opta pentru pudra de sfecla sau de fructe rosii (capsuni, zmeura), insa culoarea nu va fi la fel de puternica. Sigur, daca doresti sa eviti complet colorantul, il poti sa exclude din reteta! Tortul isi va pastra aroma, iar blaturile vor avea nuanta unui tort de ciocolata.

Tort Red Velvet (Tort Catifea Rosie)

Mousse de crema de branza

Pentru ca tortul meu este unul de tipul momofuku (fara glazura, cu straturile la vedere), am ales ca in locul retetei clasice de crema de branza pentru tortul Red Velvet sa folosesc un mousse. Gustul este acelasi, doar ca textura este mai aerata, iar crema este mai stabila. Evitam, asadar, situatia in care crema ar fi prea curgatoare si tortul nu ar arata la fel de bine.

Ca intr-un mousse clasic, am adaugat pe langa crema de branza, gelatina si desigur, frisca batuta.

Elemente optionale: insiroparea blaturilor si textura crunchy

In functie de preferintele tale, poti insiropa blaturile de tort sau le poti lasa simple. Mie mi se pare ca au o textura si mai faina, iar siropul adauga un plus de aroma. Mai ales ca am optat pentru un sirop ce contine apa de trandafir – mi se pare ca se potriveste foarte bine cu profilul aromatic al tortului Red Velvet. Desigur, poti folosi si un sirop simplu cu zahar si apa, poti adauga si putin alcool (rom, whiskey, coniac) sau, de ce nu, poti insiropa blaturile cu ceai sau lapte.

Tine insa minte: trebuie sa existe un contrast termic intre sirop si blaturi. Daca blaturile sunt direct de la frigider, siropul trebuie sa fie inca fierbinte. Daca blaturile sunt la temperatura camerei, siropul trebuie sa fie foarte rece.

De asemenea, poti pastra sau renunta la elementele crunchy. Pentru ca mie imi place sa alternez texturile, am presarat peste mousse bucatele de ciocolata neagra, dar acest pas este optional, in functie de gusturile tale.

Alte torturi Red Velvet facute de mine, alte sugestii de decorare

Cum pastram tortul Catifea Rosie?

Pastreaza-l intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.

Singura poza pe care o am cu interiorul tortului, s-a mancat rapid.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort Red Velvet. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog, s-ar putea sa fie pe gustul tau:

🍰 Briose red-velvet cu crema de cocos si glazura cu trandafiri

🍰 Trufe red-velvet cu ciocolata

🍰 Trufe red-velvet cu ciocolata

🍰 Tort Bounty cu nuca de cocos si ciocolata

🍰 Tort cu lime, lapte condensat si cirese

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
240g faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
2 linguri cacao
un praf de sare
100g zahar
125 ml ulei
2 oua
250ml lapte batut
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita colorant rosu cantitatea poate sa difere in functie de colorantul folosit si de nuanta pe care doresti sa o obtii
1 lingurita otet
60ml cafea
Mousse de crema de branza + sirop pentru blaturi

MOUSSE DE CREMA DE BRANZA

5 foi de gelatina
120g smantana lichida
65 g zahar
400g crema de branza
360g smantana lichida
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie

SIROP CU TRANDAFIR PENTRU BLATURI

50 ml apa
4 lingurite apa de trandafir
20g zahar
+ 50 g ciocolata neagra rasa (optional) pentru a presara peste mousse

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare pentru blaturile de tort

In primul rand, pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, cat mai inalt (am folosit cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm) si de folie de acetat. Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel cerc, de aceea trebuie sa aiba un diametru mai mare. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm. Asadar, in functie de preferinte, tapeteaza cu unt sau cu hartie de copt tava/tavile alese. Nu uita sa scoti toate ingredientele de la frigider si sa le lasi la temperatura camerei!
Preincalzim cuptorul la 170°C. Pregatim 60 ml de cafea si lasam deoparte, la racit.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele uscate

Intr-un bol amestecam faina cernuta, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si pudra de cacao. Recomand cacao naturala, nu alcalinizata, pentru ca este mai deschisa la culoare si nu va influenta la fel de mult culoarea blaturilor.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam ingredientele umede

Batem zaharul cu uleiul si adaugam pe rand ouale. Batem bine cu mixerul timp de 2-3 minute, pana cand obtinem o compozitie spumoasa. Adaugam laptele batut, vanilia si colorantul alimentar rosu.
Adaugam cafeaua si otetul, amestecand dupa fiecare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Incorporam faina

Adaugam in compozitia cu ingrediente umede amestecul de faina cu praf de copt, cacao etc. si mixam la viteza medie, cat sa se incorporeze (nu mai mult).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

La cuptor

Impartim compozitia in tavi si dam la cuptor pentru aproximativ 15 minute. Testam cu o scobitoare daca s-au copt.
Lasam putin sa se raceasca la temperatura camerei, apoi scoatem din tava si mutam pe un grilaj de racire. Daca vrei sa prepari restul elementelor in ziua urmatoare, dupa ce blaturile s-au racit bine, inveleste in folie alimentara si da-le la frigider pana a doua zi - fiind reci, va fi mai usor sa lucrezi cu ele.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Mousse de crema de branza - primii pasi

Vom pregati mousse-ul de crema de branza inainte de a monta tortul. Inmuiem foile de gelatina in apa si lasam 5 minute.
Intr-o cratita, turnam 120 g smantana lichida si adaugam zaharul. Dam pe foc mic timp de cateva minute, pana cand incepe sa fiarba. Oprim focul, stoarcem de apa foile de gelatina si le adaugam in cratita, amestecand pana cand se dizolva. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Batem frisca

Intr-un bol, batem cu mixerul cele 360 g de smantana lichida (putem adauga si o lingurita de zahar pudra, sa se bata mai eficient). Lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Amestecam toate ingredientele

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar) punem crema de branza la temperatura camerei si o mixam putin, cat sa se inmoaie. Adaugam incet, treptat, amestecul de smantana lichida cu gelatina, lasand mixerul sa mearga pentru a amesteca uniform gelatina. Adaugam vanilia si apoi, cu o spatula, incorporam frisca batuta.
Umplem un pos cu compozitia de mousse.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Sirop pentru blaturi

Poti sari acest pas, dar eu cred ca imbunatateste textura finala a tortului. Daca blaturile sunt direct de la frigider, siropul trebuie sa fie inca fierbinte. Daca blaturile sunt la temperatura camerei, siropul trebuie sa fie foarte rece.
Asadar, intr-o cratita amestecam apa si zaharul. Lasam sa fiarba pana se dizolva zaharul. La final, adaugam apa de trandafiri.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Optional - Taiem ciocolata

Eu am vrut sa includ si o textura crunchy in tort, asa ca am taiat bucatele mici de ciocolata neagra. Le vom presara peste mousse.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
11.

Asamblam tortul

Decupam blaturile in cercuri de 18 cm cu ajutorul inelului din inox. Asezam la baza discul pentru tort (sau o farfurie) si inelul din inox tapetat cu folie de acetat.
Venim cu primul blat, pe care il insiropam cu un ajutorul unui penson. Cu ajutorul unui pos, punem un strat generos de mousse de crema de branza. Peste el presaram ciocolata neagra. Venim cu al doilea blat si repetam procesul. La final, intindem crema si deasupra (in functie de cat ti-a ramas, nu trebuie sa fie neaparat un strat gros). Dam la frigider peste noapte sau pentru cel putin 6 ore. Dupa ce s-a racit, indepartam inelul si folia de acetat si decoram.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Insiroparea blaturilor si presaratul bucatelelor de ciocolata sunt optionale.
Cantitatea de colorant rosu poate sa difere in functie de colorantul folosit si de nuanta pe care vrei sa o obtii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *