Paste cu sos de ardei si burrata

40 minute

foarte usor

2 portii

Daca ai pofta de un pranz sau o cina rapida, dar vrei ceva mai special decat clasicele paste cu sos de rosii, atunci trebuie sa incerci aceste paste cu sos de ardei si burrata. Sunt usor de facut, pline de aroma si au un aer mediteranean care te va cuceri din prima.

Combinatia dintre sosul de ardei kapia copt, burrata cremoasa si frunzele proaspete de busuioc e absolut irezistibila. Aceasta reteta este perfecta atat pentru un pranz rapid in timpul saptamanii, cat si pentru o cina relaxanta in weekend, cand vrei ceva reconfortant si special, dar fara batai de cap. Se pregateste usor, cu ingrediente accesibile si este genul de preparat care arata impresionant fara sa petreci ore in bucatarie. In plus, este o reteta versatila, pe care o poti adapta in functie de ce ai prin frigider sau de tipul de paste pe care il preferi.

Fie ca vrei sa impresionezi pe cineva sau pur si simplu sa te rasfeti cu un bol generos de paste cremoase si aromate, pastele cu sos de ardei si burrata sunt alegerea ideala.

De ce iti va placea aceasta reteta de paste cu sos de ardei & burrata

In primul rand, pentru ca este o alternativa savuroasa si fresh la pastele cu sos de rosii. Textura fina a sosului din ardei copti, aromele delicate de ierburi si untul natural din burrata se completeaza perfect. E o reteta care arata spectaculos, dar se face extrem de simplu, fara tehnici complicate.

Iti va placea pentru ca:

💡 e o idee inedita de paste, ideala cand vrei sa iesi din rutina

🍝 se face usor si rapid, perfecta pentru zilele aglomerate

🌶 sosul de ardei are o aroma dulceaga si intensa, diferita de orice alt sos de paste

🧀 burrata adauga o cremozitate spectaculoasa, care duce pastele la un alt nivel

🌿 busuiocul proaspat completeaza armonios combinatia de gusturi

🍽 e potrivita atat pentru un pranz simplu, cat si pentru o cina romantica sau cu musafiri

Ce contin pastele?

Vorbim despre un sos catifelat facut din ardei rosii (ideal ardei kapia, pentru dulceata si culoare), ceapa, usturoi, ierburi aromatice, supa de oase / legume si putina smantana lichida pentru un plus de cremozitate. Totul se blenduieste pana devine un sos fin, rosu aprins, care se lipeste frumos de paste. Daca il gusti o data, o sa vrei sa-l refaci din nou si din nou.

Apoi, intervin burrata. Burrata e o branza italiana cremoasa, cu interior moale si o aroma puternica de lapte, care se potriveste perfect cu gustul dulce si usor afumat al ardeilor. Se adauga la final, deasupra pastelor fierbinti, si se desface usor, topindu-se peste sos. Este acel detaliu care transforma un preparat simplu intr-unul memorabil.

Cateva frunze de busuioc proaspat adaugate direct peste paste iti vor parfuma toata farfuria si vor aduce un plus de culoare si prospetime.

ingredientele de baza pentru reteta de paste cu sos de ardei asezate pe masa de lucru

Ce fel de paste sa alegi? 🍝

Pentru ca sosul are o textura fina, matasoasa si destul de lichida, este important sa alegi un tip de paste care sa „prinda” bine sosul si sa-l distribuie uniform. Pastele lungi si plate sunt cele mai potrivite – fettucine, tagliatelle, pappardelle sau chiar linguine. Suprafata lor lata si usor poroasa permite sosului de ardei sa adere bine, astfel incat fiecare fir de pasta sa fie bine invelit.

Daca preferi pastele scurte, poti opta pentru penne rigate sau fusilli, care au striatii sau spirale ce retin sosul in interior. Insa textura eleganta a sosului se potriveste cel mai bine cu pastele lungi – mai ales daca vrei un plating spectaculos, completat cu burrata si frunze de busuioc deasupra.

Foloseste paste din grau dur de buna calitate, fierbe-le al dente si amesteca-le direct in tigaie cu sosul si, eventual, un strop din apa in care au fiert. Vei obtine astfel un preparat ca la restaurant!

lingura care ridica paste cu sos de ardei, evidentiind textura cremoasa si culoarea intensa

Tips & Tricks pentru paste cu sos de ardei reusite

✔️ Foloseste ardei kapia bine copti – pentru aroma intensa si dulceata naturala.

✔️ In loc de supa de legume sau pui, poti folosi apa, dar adauga un praf de sare, usturoi granulat si putin concentrat de legume (sau miso) ca sa nu iasa sosul fad. Am detaliat mai mult in pasii retetei.

✔️ Amesteca pastele cu sosul direct in tigaie, pe foc mic. Adauga 2-3 linguri din apa in care au fiert pastele, daca vrei ca sosul sa se lege si mai bine. Amidonul din apa ajuta la o textura mai cremoasa. Totodata, daca totusi ti se pare ca sosul e prea curgator, amesteca apa de la paste cu putin amidon si toarna peste sos.

✔️ Pune burrata la final, direct peste paste, fara sa o gatesti. Caldura de la paste o va inmuia usor si se va intinde frumos peste tot.

✔️ Adauga frunze proaspete de busuioc, nu uscate – aroma lor e incomparabil mai intensa si echilibreaza dulceata sosului.

farfurie de paste cu burrata topita si frunze de busuioc, servita pe fundal rustic din lemn

Cum pastram restul de paste?

Daca ramane ceva (desi e putin probabil), poti pastra pastele cu sos intr-un recipient inchis, la frigider, pana la 2 zile. Insa adauga burrata doar in momentul servirii, altfel isi pierde din textura si aroma. Reincalzeste pastele la foc mic, eventual cu o lingura de apa ca sa refaci cremozitatea sosului.

Aceste paste cu sos de ardei si burrata sunt o idee excelenta pentru atunci cand vrei ceva rapid, gustos si diferit. Se fac usor, sunt spectaculoase in farfurie si pline de gust. Ardeii copti aduc o dulceata naturala, burrata un contrast cremos si elegant, iar busuiocul proaspat le leaga pe toate intr-o experienta delicioasa.

Incearca reteta si lasa-te cucerit de una dintre cele mai bune combinatii de arome pe care le poti pune intr-o farfurie de paste. Spune-mi in comentarii cum ti-a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu pastele facute de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🥨 Tarta cu dovlecei zucchini

🥨 Mini-pizza in forma de inima

🥨 Chec aperitiv cu sunca si cascaval

🥨 Clatite cu spanac, crema de branza si somon

🥨 Aperitive cu branza si dulceata de rosii

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
1 lingurita ulei de masline
1 ceapa
2 catei de usturoi
2 ardei Kapia
ierburi aromatice dupa gust, preferabil proaspete (cimbru, oregano, busuioc, rozmarin)
sare, piper
100 ml apa sau supa de legume / oase
80 ml smantana pentru gatit
200g paste fettucine, spaghetti sau tagliatele
150g burrata

Pasii necesari

1.

Calim legumele

Intr-o tigaie incapatoare turnam putin ulei de masline. Adaugam ceapa, usturoiul si calim pana se inmoaie, apoi adaugam ardei taiati grosier si ierburile aromatice (recomand sa folosesti ierburi proaspete, pentru mai multa aroma, de exemplu cimbru, busuioc, oregano sau rozmarin). Asezonam cu sare si piper. Calim pana ardei de inmoaie si devin usor caramelizati (aprox. 15-20 de minute).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Adaugam apa / supa & smantana

Turnam apa sau supa de legume / oase. Desigur, e de preferabil a doua varianta, pentru a obtine un preparat mai aromat si mai cremos. In astfel de cazuri, eu folosesc supa de oase de la Zwup. Dar, daca nu ai la indemana asa ceva, amesteca apa cu jumatate de cub de legume (sau pasta miso), un praf de usturoi granulat si putina sare. Vrei sa faci propria supa de legume? Fierbe apa cu o bucata de morcov, o felie de telina, o jumatate de ceapa si o frunza de dafin. Stecoara si foloseste lichidul.
Lasam sa mai fiarba pe foc mic inca 10 minute, apoi adaugam smantana lichida (minimum 20% grasime). Mai lasam 5 minute la fiert, apoi oprim focul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Transformam in sos

Folosind un mixer vertical (sau un blender), blenduim compozitia pana obtinem un sos cremos si fin. Il turnam inapoi in tigaie si lasam deoparte, pe foc mic.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Fierbem pastele

Fierbem pastele conform instructiunilor de pe ambalaj si apoi le scurgem. Preventiv, poti pastra 3-4 linguri de apa in care au fiert pastele.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Amestecam pastele cu sosul

Adaugam pastele direct in sosul din tigaie, pe foc mic. Amestecam bine timp de 1–2 minute, astfel încat sosul sa le acopere uniform. Daca ti se pare ca sosul e prea gros, adauga treptat putina apa de la paste, dar doar daca e nevoie. Pe de alta parte, daca sosul e prea lichid, amesteca apa cu putin amidon si toarna in tigaie, amestecand constant.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Servim

Punem pastele in farfurie si sfaramam burrata deasupra. Optional, mai poti adauga frunze de busuioc proaspat si fulgi chilli.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

Pentru supa de oase / legume, o folosesc pe cea la borcan, de la Zwup. Daca nu ai la indemana asa ceva, amesteca apa cu jumatate de cub de legume (sau pasta miso), un praf de usturoi granulat si putina sare. Vrei sa faci propria supa de legume? Fierbe apa cu o bucata de morcov, o felie de telina, o jumatate de ceapa si o frunza de dafin. Stecoara si foloseste lichidul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *