Tarta cu dovlecei zucchini

30 min. + timp pentru coacere

foarte usor

4 portii mari

Ai nevoie de o idee rapida si delicioasa pentru o gustare, pranz sau cina? Tarta cu dovlecei zucchini, crema de branza si aluat foitaj este minunata! Se prepara incredibil de usor, iar rezultatul este atat de savuros incat va deveni cu siguranta una dintre retetele tale preferate. Este ideala pentru orice moment al zilei si poate fi luata cu tine la job sau la scoala, fiind la fel de gustoasa chiar si dupa cateva ore.

De ce sa incerci aceasta tarta? Pe langa faptul ca este foarte usor de facut, combina texturi si arome care se potrivesc perfect. Dovleceii zucchini aduc prospetime si o textura placuta, aluatul foitaj este crocant si aerat, iar crema de branza aromatizata cu parmezan si usturoi leaga totul in cel mai savuros mod.

Tarta cu aluat foitaj si dovlecei zucchini

Ingrediente simple, dar de efect

Aluatul foitaj este secretul pentru ca aceasta tarta sa fie gata in timp record. Il gasesti in toata magazinele deja facut, astfel incat nu trebuie sa pierzi timp framantand sau asteptand sa dospeasca. Tot ce trebuie sa faci este sa il intinzi, sa adaugi ingredientele delicioase si sa dai totul la cuptor. In cateva minute, te vei bucura de un preparat cu crusta crocanta si umplutura cremoasa.

Crema de branza aromatizata cu parmezan si usturoi aduce acel factor de „wow” intregii retete. Am facut tarta aceasta pentru parintii mei si chiar am primit intrebarea „ce fel de branza ai folosit? E minunat gustul!”. Ei bine, raspunsul sta in clasica crema de branza, insa secretul sta in aromatizarea ei. Astfel, parmezanul adauga o nota intensa si usor sarata, usturoiul completeaza totul cu un strop de savoare, iar plantele aromatice imbogatesc tarta cu note de prospetime. Poti folosi, la alegere, busuioc, cimbru, oregano sau rozmarin, fresh sau uscate. E combinatia perfecta pentru a scoate in evidenta gustul delicat al dovleceilor si pentru a adauga profunzime tartei.

Dovleceii zucchini sunt, fara doar si poate, vedetele acestei tarte. Sunt usori, sanatosi si se gatesc rapid, ceea ce ii face ideali pentru o reteta rapida. Au un gust subtil, care se imbina minunat cu crema de branza si parmezanul. In plus, feliutele asezate frumos pe tarta ofera un aspect de-a dreptul apetisant si spectaculos. Important este sa le tai cat mai subtire, pentru a se coace si mai rapid. Eu am folosit un feliator de legume, dar ai un cutit foarte bine ascutit face si el o treaba buna. Poti lasa coaja de la zucchini pentru un aspect mai interesant sau o poti curata, depinde de preferinte.

Tarta cu dovlecei zucchini, deliciul perfect pentru orice moment al zilei

Aceasta tarta nu doar ca este usor de facut, dar este si extrem de versatila. O poti servi calda, direct din cuptor, cu o salata simpla alaturi, sau o poti savura rece, la pranzul de la birou sau in pachetelul pentru scoala. Este suficient de satioasa pentru a fi o masa principala, dar si destul de usoara incat sa o poti lua ca gustare intre mese. Plus, daca ai musafiri neasteptati, tarta asta e salvarea perfecta – se face rapid si promite sa impresioneze pe oricine. E genul de reteta care va deveni o constanta in bucataria ta, perfecta pentru orice moment in care vrei ceva rapid, dar plin de gust.

Tarta rapida cu aluat foitaj si dovlecei zucchini

Ce alte legume mai poti folosi?

Daca nu esti neaparat fan zucchini, poti adapta cu usurinta aceasta reteta. Sau, de ce nu, poti combina dovleceii cu alte legume, in functie de gusturile tale sau de ce ai la indemana. Iata cateva sugestii:

🫑 Ardei gras: adauga culoare si o nota dulceaga tartei. Poti folosi ardei de diferite culori pentru un aspect mai atragator.

🍄 Ciuperci: pentru un gust umami delicios. Le poti cali putin inainte pentru a elimina excesul de apa.

🌿 Frunze de spanac: se potrivesc de minune cu crema de branza si parmezanul. Poti folosi spanac proaspat sau congelat (bine scurs in prealabil).

🍅 Rosii: pentru o nota de prospetime si aciditate. Le poti taia in jumatati si aseza deasupra tartei inainte de coacere.

🍆 Vinete: taiate subtire, aduc o aroma intensa si o textura moale.

🧅 Ceapa rosie: adauga o dulceata subtila si o nota usor picanta. Poti sa o caramelizezi usor inainte pentru un gust si mai bogat.

🥦 Broccoli: contribuie cu o textura crocanta si un gust proaspat. Il poti blansa putin inainte pentru a se gati mai uniform.

🥕 Morcovi: taiati in fasii subtiri sau dati pe razatoare, morcovii adauga dulceata si un plus de culoare.

Cum pastram tarta cu dovlecei zucchini?

Daca planuiesti sa o consumi in aceeasi zi, poti lasa tarta la temperatura camerei, acoperita cu un prosop curat sau cu folie alimentara, timp de pana la 6 ore. Asigura-te ca este intr-un loc racoros si uscat.

Daca vrei sa pastrezi tarta mai mult timp, acoper-o cu folie alimentara sau pune-o intr-un recipient ermetic si tine-o la frigider. Asa se va pastra proaspata timp de 2-3 zile. Inainte de a o consuma, o poti reincalzi la cuptorul preincalzit la 170°C (sau la Air Fryer) pentru aproximativ 10 minute, pentru a-i reda crusta crocanta.

Bineinteles, tarta cu dovlecei zucchini poate fi congelata. Dupa ce s-a racit complet, taie tarta in portii si infasoara-le individual in folie alimentara, apoi pune-le intr-o punga cu zip sau un recipient pentru congelator. Tarta se va pastra bine pana la 2 luni. Pentru a o consuma, las-o sa se dezghete in frigider peste noapte si reincalzeste-o in cuptor inainte de servire.

Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta rapida de tarta cu dovlecei zucchini si aluat foitaj. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Pe blog mai gasesti cateva idei de gustari:

🥨 Saratele fragede cu branza cheddar

🥨 Antreuri cu mamaliga, crema de branza si somon

🥨 Chifle cu dovleac si scortisoara, in forma de dovleac

De asemenea, iti propun si retetele pregatite in parteneriat cu Hochland:

🥨 Rulada cu sunca si cascaval

🥨 Toast crocant cu mozarella, pesto si rosii

🥨 Galette cu telemea, rosii si miere

💛💛💛

5 din 3 recenzii

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
1 aluat foitaj
100g crema de branza
2 linguri parmezan
2 catei de usturoi
un praf de sare
plante aromatice la alegere busuioc, oregano, cimbru, rozmarin (fresh sau uscate)
1 dovlecel zucchini
ulei de masline
1 ou pentru uns aluatul
seminte de susan

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Intindem aluatul foitaj intr-o tava potrivita ca marime. Din marginea aluatului lasam aproximativ 2 cm, apoi facem o crestatura de jur imprejurul aluatului, folosind un un cutit bine ascutit (pentru a crea acea margine din jurul tartei). Taiem felii cat mai subtiri dovlecelul. Curatam si zdrobim cateii de usturoi.
Preincalzim cuptorul la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Crema de branza

Intr-un bol amestecam crema de branza, parmezanul, usturoiul zdrobit, sarea si plantele aromatice (poti folosi, la alegere, busuioc, cimbru, rozmarin sau oregano, proaspete sau uscate).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Intindem crema de branza, adaugam dovlecelul

Intindem uniform peste aluatul foitaj crema de branza, apoi asezam feliile de dovlecel si stropim cu un spray cu ulei de masline (daca nu ai spray, amesteca in prealabil, intr-un bol, feliile de dovlecel cu uleiul de masline).
Optional, presaram plante aromatice peste dovlecei si inca putina sare (grunjoasa sau de mare).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Ungem marginile aluatului cu ou, presaram susan

Batem un ou si ungem marginile aluatului folosind un penson. Presaram susan peste margini.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Dam la cuptor

Dam la cuptor la 170°C pentru 15 minute, apoi presaram extra parmezan si mai lasam inca 10 minute.
Lasam sa se raceasca inainte de a servi - asa va fi si mai usor de taiat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

3 mesaje

  • Gaby

    Desi nu sunt fan zucchini modul cum e prezentata aceasta reteta imi da avant sa incerc. Voi incerca in acest weekend si revin cu un mesaj.
    Succes Madalina!

    • Gaby

      Madalina am incercat reteta ta.
      Din cauza ca nu imi plac zucchini i-am inlocuit cu cartof dulce. Acesta in momentul cand se gateste are gustul asemanator cu al dovleacului.
      Am obtinut un produs excelent portivit cu aceasta zi de toamna senina.

      Acum sorb un ceai verde cu putin ghimbir proaspat, miere de albine si cateva picaturi de lamaie. Am alaturi si niste biscuiti cu ghimbir.

      • Maddy

        Buna! Ma bucur mult ca ai incercat reteta si ca ai adaptat-o dupa propriile preferinte. Suna foarte bine si varianta propusa de tine, o sa incerc si eu, mai ales ca sunt si pe gustul meu cartofii dulci. Poti sa incerci sa folosesti si cartofi clasici, taiati foarte subtire si sa presari deasupra parmezan si rozmarin, preferabil proaspat, ca are mai multa aroma. Iese foarte bun! 😉 Iti multumesc pentru comentarii si iti doresc sa te bucuri de deliciile pregatite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *