Chifle cu dovleac si scortisoara, in forma de dovleac

1 ora +

foarte usor

11 chifle

In fiecare toamna, cand copacii imbraca mantii in nuante calde si aroma condimentelor de sezon umple bucataria, vine pofta de a crea delicii inedite, care sa incante atat papilele gustative, cat si privirea. Si ce poate fi mai potrivit in aceasta perioada decat sa ne aventuram in bucatarie pentru a pregati niste chifle cu dovleac ce cuceresc instant prin forma lor adorabila, tot de dovleac?

Pufoase si dragalase, cu piure de dovleac si condimente de sezon, aceste chifle intruchipeaza spiritul toamnei intr-o forma delicioasa, jucausa si super simpatica. Nu te lasa pacalit(a) de forma lor! Desi poti crede ca e complicat sa le faci, sa stii ca nu e deloc asa. Aluatul se face rapid si nu necesita multe ingrediente (dar unul dintre ele e foarte important). De asemenea, modelarea chiflelor in forma de dovleac e rapida, mai ales odata ce prinzi miscarea.

Chifle cu dovleac, parfumate si aromate

Iti spuneam mai sus de un ingredient important: acesta e piureul de dovleac, care este esential in reteta noastra. In fond, chiflele in forma de dovleac nu ar avea niciun farmec daca nu au si gustul specific. Totodata, am constatat ca aluatul cu drojdie, daca contine si piure, e mult mai moale, umed si fraged. Pana acum, am experimentat cu piureul de dovleac in aceasta babka cu dovleac, ciocolata si alune de padure si cu cel de morcovi in babka carrot cake. De asemenea, si piureul de banane e o solutie buna, fiind minunat in cinnamon rolls cu banane si nuci.

Daca in afara gasesti conserve cu piure de dovleac gata facut, la noi treaba nu e asa simpla. Daca ai noroc si gasesti prin magazine, poti folosi piure de dovleac la borcanel, din acela pentru bebelusi, dar citeste cu atentie eticheta, sa nu contina si altceva in afara de dovleac si eventual, apa.

Cum se face piureul de dovleac

E foarte usor sa faci piure de dovleac chiar si la tine acasa. Si nici nu e nevoie sa faci in fiecare toamna. De exemplu, eu am facut o cantitate mare anul trecut, pe care am pastrat-o la congelator si inca o folosesc.

Curatam de seminte dovleacul (folosesc dovleac placintar), il taiem in bucati mai marisoare si dam la cuptor timp de 1 ora. Lasam sa se raceasca, il curatam de coaja si il dam prin blender. Si acum iti dau un sfat: pune piureul in forme de briose din silicon si lasa la congelator cateva ore, pana ingheata. Transfera apoi piureul inghetat in pungi cu zip. Astfel, el va fi portionat si poti dezgheta exact cat ai nevoie. De obicei, eu fac asta la inceputul toamnei si am astfel piure de dovleac la indemana oricand am nevoie.

Cum poti servi aceste chifle in forma de dovleac?

In primul rand, urmarind aceasta reteta vei obtine niste chifle usor dulci. Daca vrei sa mergi pe varianta sarata, foloseste doar o lingura de zahar, creste cantitatea de sare si renunta la condimente. De asemenea, ar fi interesat sa presari pe chifle, inainte de coacere, mac, susan, fulgi de sare sau seminte de dovleac. Nu uita sa le ungi cu putin ou inainte, pentru a se prinde mai bine semintele.

Trebuie sa ma crezi pe cuvant, chiflele cu dovleac sunt asa de bune ca poti sa le mananci si goale! Partea mea preferata e ca sunt o alegere delicioasa si versatila, iar combinatiile cu alte ingrediente pot aduce un plus de savoare si originalitate. Iata cateva idei de cum poti servi aceste chifle cu dovleac:

Variante dulci

  • Cu unt de arahide, migdale, seminte de dovleac etc.
  • Cu crema de ciocolata si banane
  • Cu iaurt grecesc si miere
  • Cu piure de mar si scortisoara
  • Cu dulceata de dovleac

Variante sarate

  • Cu branza de capra si miere
  • Cu oua ochiuri si avocado
  • Cu crema de branza si somon afumat
  • Cu salata de pui si castraveti murati
  • Cu piure de cartofi dulci si nuci caramelizate

Si, nu in ultimul rand, vreau sa iti mai propun o varianta pe care am pregatit-o impreuna cu Almette Romania.

Am taiat chiflele cu dovleac pe lung, am uns cu un strat generos de crema de branza Almette cu Iaurt, peste care am asezat cateva feliute crocante de mar, stropite cu miere si presarate cu fulgi de migdale. Cred ca e o idee minunata de gustare sau de mic-dejun care iti va aduce garantat zambetul pe buze si te va invalui in magia toamnei.

Cum pastram chiflele cu dovleac

Chiflele cu dovleac se vor pastra proaspete si gustoase pentru mai mult timp daca urmezi cateva sfaturi. Iti recomand sa le pastrezi intr-un recipient inchis, intr-un loc uscat si racoros. Vor rezista bine la temperatura camerei pentru cateva zile, dar daca vrei sa le pastrezi mai mult, pastreaza-le la frigider.

Evita sa le expui la lumina directa sau la temperaturi prea ridicate, deoarece acestea pot accelera degradarea produsului. De asemenea, chiflele pot deveni moi sau se pot dezintegra daca sunt expuse la umiditate excesiva. Asigura-te ca locul de depozitare este uscat si nu intra in contact direct cu apa sau umiditate.

Vestea buna: le poti congela! Daca nu vei consuma toate chiflele in cateva zile, le poti congela pentru a le pastra proaspete pentru o perioada mai lunga de timp. Infasoara-le bine in folie de aluminiu sau folie de plastic si apoi pune-le intr-o punga pentru congelator. Astfel, le poti pastra timp de cateva luni. Atunci cand vrei sa le consumi, dezgheata-le in frigider sau la temperatura camerei si apoi reincalzeste-le in cuptor, in Air Fryer sau cuptorul cu microunde pentru a le reda prospetimea.

Pastrand chiflele cu dovleac in conditii corespunzatoare, poti sa te bucuri de ele mai mult timp. Cu toate acestea, de obicei, aceste delicioase gustari de sezon sunt atat de bune incat vor disparea repede din bucatarie!

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de chifle cu dovleac. Sper sa o incerci si tu in aceasta toamna! Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Hai sa vezi si alte delicii care iti vor incalzi si bucura sufletul toamna aceasta! Tu ce desert pregatesti data viitoare?

🍰 Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat

🍰 Placinta cu dovleac si lapte condensat

🍰 Pancakes cu cartof dulce si prune posate

🍰 Budinca de croissante cu afine si ciocolata

🍰 Prajituri de Halloween: dovleci aromati

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu Almette Romania. Parerile si experienta cu produsul oferit de ei sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
60ml lapte caldut
7g drojdie uscata
5 linguri zahar
370g faina
un praf de sare
1 lingurita scortisoara
0.5 lingurita nucsoara
1 ou
180g piure de dovleac
55g unt topit

Pasii necesari

1.

Pregatim maiaua pentru aluat

Intr-un bol amestecam laptele caldut cu drojdia si o lingura de zahar din cantitatea totala. Acoperim si lasam 5-10 minute, pana cand devine spumoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele si framantam

Intr-un bol incapator (poate fi bolul mixerului planetar) cernem 270 g faina din cantitatea totala, adaugam restul de zahar, sarea si condimentele. Amestecam, apoi adaugam, pe rand, amestecul cu drojdie, oul, piureul de dovleac si untul topit. Framantam, adaugand si treptat si restul de faina. S-ar putea sa nu fie nevoie de cantitatea totala de faina, de aceea iti recomand sa pui cate 50-60 g, framantand dupa fiecare pana cand obtii un aluat elestic, dar care nu se lipeste.
Framantam la mixer sau cu mana pentru 5-10 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Lasam sa creasca

Acoperim bolul cu folie alimentara si/sau un prosop curat si lasam sa creasca pentru aprox. o ora (sa isi dubleze dimensiunea). Daca vrei sa grabesti acest proces, pune bolul in cuptorul oprit.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Formam dovlecii, lasam sa creasca

Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in 11 bucati egale, pe care le lagam cu sfoara de bucatarie in 8 sectiuni (vezi imagine). Taiem excesul de sfoara si asezam fiecare dovlecel pe o tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ei, sa aiba loc sa creasca.
Cand toti sunt gata, acoperim din nou cu un prosop curat si mai lasam inca jumatate de ora sa creasca. Intre timp, preincalzim cuptorul la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Coacem si decoram

Dam tava la cuptor pentru 15-17 minute, pana cand dovlecii s-au rumenit. Optional, pentru un luciu frumos, dupa ce scoti dovlecii din cuptor, cat sunt inca calzi, unge cu putin unt topit.
Lasam sa se raceasca, apoi scoatem cu grija sfoara. Infingem in varful fiecarui dovleac un bat de scortisoara sau o nuca pecan (codita dovleacului).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Cantitatea de condimente poate sa fie diferita, in functie de preferinte.
Chiflele vor fi usor dulci. Poti adapta reteta pentru a le face sarate: pune doar o lingura de zahar, renunta la condimente si optional, presara deasupra mac, susan sau fulgi de sare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *