Babka cu ciocolata, dovleac si alune de padure
Cine spune ca trebuie sa astepti pana la Craciun sau pana la Paste pentru a manca un cozonac delicios? Teoria mea referitoare la consumul de babka e asa: Craciunul e iarna, Pastele e primavara, deci doua sezoane le avem asigurate. Vara-i prea cald pentru a da drumul la cuptor… dar cu toamna ce facem? Nu merita si ea un cozonacel pe masura? Aceasta babka umpluta cu ciocolata si alune de padure este perfecta pentru toamna, deoarece are in compozitia aluatului si dovleac. Si bineinteles, nu-i lipsesc nici mirodeniile de sezon, precum scortisoara si amestecul de condimente pumpkin spice. Si pentru un plus de aroma, dar si o textura mai umeda, scaldam babka intr-un sirop cu aroma tomnatica, pe baza de sirop de artar.
Ce este babka?
Babka este o paine traditionala evreiasca, originara din Polonia si Ucraina. Este facuta dintr-un aluat moale, ca de cozonac (brioche), ce contine printre altele, drojdie, unt si oua. Dupa ce aluatul este umplut, se rasuceste asemenea rulourilor cu scortisoara, apoi se despica si se impleteste.
Totusi, in mod traditional, babka are forma rotunda (ca un guguluf sau ca un panettone), nu contine umplutura, ci doar o glazura cat mai festiva. Italienii, in schimb, preluand reteta si numind-o treccia russa (=impletitura ruseasca), i-au dat forma specifica de cozonac impletit si au adaugat umplutura cu alune de padure, ciocolata sau scortisoara.
Ce contine aceasta babka cu ciocolata si dovleac?
🥖 Aluat de cozonac cu doveac
In primul rand, ingredientul cheie pentru aluat este drojdia. Vom pregati initial o maia pentru a avea o babka cat mai pufoasa. Piureul de dovleac contribuie atat la textura umeda, cat si la culoarea superba a cozonacului. Daca nu esti totusi fan retete cu dovleac, sunt sanse mari ca aceasta babka sa fie totusi pe gustul tau, deoarece gustul este extrem de subtil. In schimb, aroma condimentelor este sesizabila. Scortisoara e obligatorie, iar eu am mai adaugat si amestec de condimente pentru placinta cu dovleac (reteta e blog). Daca nu vrei sa prepari acest amestec, adauga in aluat nucsoara, ienibahar si/sau ghimbir.
Pentru a face piureul de dovleac, eu pun la cuptor timp de 1 ora dovleac placintar, apoi il dau prin blender. Fac asta la inceputul toamnei si il pun la congelator, avand astfel piure de dovleac la indemana oricand am nevoie.
🍫 Umplutura de ciocolata si alune de padure
Nu stiu tie, dar mie imi place ca un cozonac sa fie plin de umplutura. Si asa e si aceasta babka, cred ca raportul dintre aluat si umplutura este foarte echilibrat. Umplutura se face usor si rapid, amestecand untul topit cu zahar, ciocolata (neagra sau cu lapte), cacao si alune de padure tocate.
🍁 Sirop cu sirop de artar
Pentru o textura si mai umeda, dupa ce am scos babka din cuptor, o vom insiropa cu un sirop delicios, cu aroma de toamna. Pentru ca siropul de artar este totusi o consistenta destul de vascoasa, il vom amesteca cu putina apa si zahar, dand in clocot. Optional, poti adauga si alcool, precum whiskey sau coniac.
Aluat cu crestere lenta
Reteta de cozonac babka cu ciocolata si dovleac este destul de simpla, dar necesita putina rabdare pentru a lasa aluatul sa creasca frumos. Avand ingrediente grase (oua, unt), dar si piure de dovleac, trebuie sa dam suficient timp aluatului sa creasca, astfel incat sa obtinem o textura frumoasa dupa coacere. Dupa ce l-ai framantat, acopera bolul cu folie alimentara si un prosop cald si da-l la frigider pentru 4-6 ore sau chiar peste noapte. Nu numai ca aceasta crestere lenta permite aluatului sa dezvolte aroma, dar face si mai usoara intinderea si modelarea lui.
In ceea ce priveste coacerea, culoarea poate fi destul de inselatoare. Eu am lasat la cuptor 30 de minute, dar cel mai sigur e sa verifici temperatura din interiorul cozonacului cu ajutorul unui termometru special. Acesta trebuie sa indice 85°C.
Cum pastram babka cu ciocolata si dovleac?
Siropul ajuta babka sa ramana proaspata putin mai mult decat alte tipuri de paine. Ideal este sa o consumi in 4 zile. Pentru a nu se usca, e bine sa o pastrezi intr-un recipient inchis ermetic, la temperatura camerei.
De asemenea, babka poate fi si congelata. Dupa ce se raceste complet, infasoara cozonacul in folie alimentara si pune-l intr-o punga cu zip sau in folie de staniol. Poate fi pastrat in congelator pana la 2-3 luni. Lasa la dezghetat la temperatura camerei cu cateva ore inainte de servire.
Daca vrei sa o servesti calda, pune babka la cuptor la 90°C timp de 10 minute.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de cozonac babka cu ciocolata, dovleac si alune de padure. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de babka de pe blog!
🍞 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto
🍞 Cozonac cu umplutura ciocolata & nuci (Babka)
Vezi mai multe retete de toamna →
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
80 ml lapte caldut | |
30g zahar | |
7g drojdie 2 lingurite | |
125g piure de dovleac | |
70g unt topit | |
1 ou | |
un praf de sare | |
1 lingurita scortisoara | |
0.5 lingurita condiment pumpkin spice | |
340g faina |
Umplutura + sirop
UMPLUTURA |
|
70g unt | |
100g zahar | |
85g ciocolata neagra taiata marunt | |
37g cacao | |
40g alune de padure tocate | |
SIROP |
|
60ml apa | |
1 lingura zahar | |
2 linguri sirop de artar |
Lasă un răspuns