Babka cu ciocolata, dovleac si alune de padure

1 ora +

usor

1 cozonac

Cine spune ca trebuie sa astepti pana la Craciun sau pana la Paste pentru a manca un cozonac delicios? Teoria mea referitoare la consumul de babka e asa: Craciunul e iarna, Pastele e primavara, deci doua sezoane le avem asigurate. Vara-i prea cald pentru a da drumul la cuptor… dar cu toamna ce facem? Nu merita si ea un cozonacel pe masura? Aceasta babka umpluta cu ciocolata si alune de padure este perfecta pentru toamna, deoarece are in compozitia aluatului si dovleac. Si bineinteles, nu-i lipsesc nici mirodeniile de sezon, precum scortisoara si amestecul de condimente pumpkin spice. Si pentru un plus de aroma, dar si o textura mai umeda, scaldam babka intr-un sirop cu aroma tomnatica, pe baza de sirop de artar.

Cozonac babka cu umplutura de ciocolata si alune de padure si aluat cu dovleac

Ce este babka?

Babka este o paine traditionala evreiasca, originara din Polonia si Ucraina. Este facuta dintr-un aluat moale, ca de cozonac (brioche), ce contine printre altele, drojdie, unt si oua. Dupa ce aluatul este umplut, se rasuceste asemenea rulourilor cu scortisoara, apoi se despica si se impleteste.

Totusi, in mod traditional, babka are forma rotunda (ca un guguluf sau ca un panettone), nu contine umplutura, ci doar o glazura cat mai festiva. Italienii, in schimb, preluand reteta si numind-o treccia russa (=impletitura ruseasca), i-au dat forma specifica de cozonac impletit si au adaugat umplutura cu alune de padure, ciocolata sau scortisoara.

Ce contine aceasta babka cu ciocolata si dovleac?

🥖 Aluat de cozonac cu doveac

In primul rand, ingredientul cheie pentru aluat este drojdia. Vom pregati initial o maia pentru a avea o babka cat mai pufoasa. Piureul de dovleac contribuie atat la textura umeda, cat si la culoarea superba a cozonacului. Daca nu esti totusi fan retete cu dovleac, sunt sanse mari ca aceasta babka sa fie totusi pe gustul tau, deoarece gustul este extrem de subtil. In schimb, aroma condimentelor este sesizabila. Scortisoara e obligatorie, iar eu am mai adaugat si amestec de condimente pentru placinta cu dovleac (reteta e blog). Daca nu vrei sa prepari acest amestec, adauga in aluat nucsoara, ienibahar si/sau ghimbir.

Pentru a face piureul de dovleac, eu pun la cuptor timp de 1 ora dovleac placintar, apoi il dau prin blender. Fac asta la inceputul toamnei si il pun la congelator, avand astfel piure de dovleac la indemana oricand am nevoie.

🍫 Umplutura de ciocolata si alune de padure

Nu stiu tie, dar mie imi place ca un cozonac sa fie plin de umplutura. Si asa e si aceasta babka, cred ca raportul dintre aluat si umplutura este foarte echilibrat. Umplutura se face usor si rapid, amestecand untul topit cu zahar, ciocolata (neagra sau cu lapte), cacao si alune de padure tocate.

🍁 Sirop cu sirop de artar

Pentru o textura si mai umeda, dupa ce am scos babka din cuptor, o vom insiropa cu un sirop delicios, cu aroma de toamna. Pentru ca siropul de artar este totusi o consistenta destul de vascoasa, il vom amesteca cu putina apa si zahar, dand in clocot. Optional, poti adauga si alcool, precum whiskey sau coniac.

Cozonac babka cu umplutura de ciocolata si alune de padure si aluat cu dovleac

Aluat cu crestere lenta

Reteta de cozonac babka cu ciocolata si dovleac este destul de simpla, dar necesita putina rabdare pentru a lasa aluatul sa creasca frumos. Avand ingrediente grase (oua, unt), dar si piure de dovleac, trebuie sa dam suficient timp aluatului sa creasca, astfel incat sa obtinem o textura frumoasa dupa coacere. Dupa ce l-ai framantat, acopera bolul cu folie alimentara si un prosop cald si da-l la frigider pentru 4-6 ore sau chiar peste noapte. Nu numai ca aceasta crestere lenta permite aluatului sa dezvolte aroma, dar face si mai usoara intinderea si modelarea lui.

In ceea ce priveste coacerea, culoarea poate fi destul de inselatoare. Eu am lasat la cuptor 30 de minute, dar cel mai sigur e sa verifici temperatura din interiorul cozonacului cu ajutorul unui termometru special. Acesta trebuie sa indice 85°C.

Cozonac babka cu umplutura de ciocolata si alune de padure si aluat cu dovleac

Cum pastram babka cu ciocolata si dovleac?

Siropul ajuta babka sa ramana proaspata putin mai mult decat alte tipuri de paine. Ideal este sa o consumi in 4 zile. Pentru a nu se usca, e bine sa o pastrezi intr-un recipient inchis ermetic, la temperatura camerei.

De asemenea, babka poate fi si congelata. Dupa ce se raceste complet, infasoara cozonacul in folie alimentara si pune-l intr-o punga cu zip sau in folie de staniol. Poate fi pastrat in congelator pana la 2-3 luni. Lasa la dezghetat la temperatura camerei cu cateva ore inainte de servire.

Daca vrei sa o servesti calda, pune babka la cuptor la 90°C timp de 10 minute.


Sper sa incerci si sa iti placa reteta de cozonac babka cu ciocolata, dovleac si alune de padure. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de babka de pe blog!

🍞 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto

🍞 Cozonac (babka) cu fistic

🍞 Cozonac cu umplutura ciocolata & nuci (Babka)

Vezi mai multe retete de toamna →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
80 ml lapte caldut
30g zahar
7g drojdie 2 lingurite
125g piure de dovleac
70g unt topit
1 ou
un praf de sare
1 lingurita scortisoara
0.5 lingurita condiment pumpkin spice
340g faina
Umplutura + sirop

UMPLUTURA

70g unt
100g zahar
85g ciocolata neagra taiata marunt
37g cacao
40g alune de padure tocate

SIROP

60ml apa
1 lingura zahar
2 linguri sirop de artar

Pasii necesari

1.

Pregatim maiaua

Intr-un bol punem laptele caldut, o lingurita din cantitatea totala de zahar, 45 g de faina din cantitatea totala si cele doua lingurite de drojdie. Amestecam putin, acoperim cu un prosop curat si lasam sa creasca, pana face spuma, timp de aproximativ 10 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele pentru aluat

In bolul mixerului planetar sau un bol incapator amestecam piureul de dovleac, untul topit si oul, adaugand apoi zaharul,sarea si condimentele. Amestecam 1-2 minute cu accesoriul tip paleta.
Adaugam apoi amestecul cu drojdie si treptat, restul de faina. Daca folosesti mixer planetar, va fi nevoie sa schimbi la un moment accesoriul tip paleta cu accesoriul pentru framantat. Dupa ce aluatul s-a legat (sa fie elastic, usor lipicios), mai framantam 5-10 minute cu mana.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Lasam sa creasca lent

Mutam aluatul intr-un bol uns cu ulei, acoperim cu folie alimentara si/sau un prosop curat si dam la frigider pentru 4-6 ore, ideal peste noapte (eu am ales cresterea peste noapte).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Pregatim umplutura cu ciocolata si alune de padure

Tocam alunele de padure. Daca folosesti ciocolata intreaga, taie bucatele cat mai mici. Daca folosesti chipsuri de ciocolata, da-le prin blender sau chopper, sa fie bucati mai marunte. Astfel, se va topi mai repede si va fi mai usor de incorporat.
Punem untul intr-o cratita si asezam pe foc mediu. Lasam sa se topeasca, apoi adaugam zaharul si lasam cateva minute sa fiarba, sa se dizolve cat mai bine. Oprim focul si adaugam ciocolata, amestecam, apoi incorporam pudra de cacao si la final, alunele de padure. Lasam sa se raceasca cat pregatim aluatul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Intindem aluatul si adaugam umplutura

Scoatem aluatul din frigider si il intindem cu sucitorul, formand o foaie cu lungimea de aproximativ 50 cm. Apoi, distribuim uniform umplutura de ciocolata, pana la margini.
Rulam ca pe o clatita aluatul, cat mai strans, avand grija sa prindem bine marginile. Taiem apoi pe jumatate utilizand un cutit foarte ascutit. Avem acum 2 bucati, pe care le intoarcem cu umplutura in sus si le impletim, asemenea unei codite. Cu mare grija, transferam intr-o tava (am folosit una de 30x11 cm ) unsa cu unt, acoperim cu un prosop si mai lasam sa creasca in jur de 40 de minute. Punem si cuptorul la preincalzit la 170°C
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Dam la cuptor

Inainte de a da la cuptor, ungem babka cu un ou batut. Dam la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Verificam un termometru ca temperatura din interiorul cozonacului sa fie de 85°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Insiropam

Intr-o cratita amestecam apa, zaharul si siropul de artar si dam in clocot. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Cat babka e inca proaspat scoasa din cuptor, facem cateva gauri cu o scobitoare si turnam siropul deasupra, dar si in laterale. Lasam sa se raceasca bine babka inainte de a o scoate din tava si de a o taia.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Pentru a face piureul de dovleac, eu pun la cuptor timp de 1 ora dovleac placintar, apoi il dau prin blender. Fac asta la inceputul toamnei si il pun la congelator, avand astfel piure de dovleac la indemana oricand am nevoie.
Lasa babka sa se raceasca bine inainte de a o scoate din tava si de a o taia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *