Placinta cu visine, cirese si Amaretto

1 ora

foarte usor

10 portii

Avem toata vara in fata, magazinele sunt pline de fructe iar pofta de ceva dulce… Ei bine, sa recunoastem, intotdeauna e binevenit un desert, nu-i asa? Nu lasa sa treaca sezonul cireselor fara sa pregatesti aceasta placinta delicioasa, usor de facut… si de mancat! Cu un gust dulce-acrisor, note subtile de migdale si un aluat super fraged, garantez ca merita sa pornesti cuptorul pentru a face aceasta placinta cu visine si cirese. Practic, aceasta placinta are tot ce-i mai bun: un aluat de patiserie in care poti simti aroma de unt, fructe de vara si un strop de alcool parfumat.

Lasa placinta sa se raceasca la temperatura camerei si acopera fiecare felie cu o cupa de inghetata de vanilie. Combinatia este divina si perfecta pentru vara!

placinta cu visine si cirese felie

Orice placinta buna incepe cu un aluat bun!

Sigur, poti sa folosesti pentru aceasta placinta cu visine si cirese si aluat de tarta congelat, pe care il gasesti la orice supermarket. Insa acesta nu este la fel de fraged si de aromat precum cel facut in casa. Nu iti ia mult timp, dar trebuie sa ai in vedere ca trebuie sa stea la racit minimum o ora inainte de a fi folosit. Secretul din spatele unui aluat reusit este sa nu faci prea mult efort! Adica sa nu il framanti, altfel ar putea fi prea tare si nu isi va mai pastra textura sfaramicioasa.

Pentru modelul de deasupra placintei iti recomand sa urmaresti acest video, care iti prezinta pas cu pas ce trebuie sa faci. Trebuie sa recunosc, am fost atat de concentrata sa iasa bine, incat am uitat sa fac propriile mele fotografii explicative. Ups, ramane pe data viitoare! 😬

Umplutura de visine si cirese… sau doar visine… sau doar cirese

Bineinteles, reteta poate fi adaptata si nu este neaparat nevoie sa folosesti ambele tipuri de fructe. Trebuie totusi sa iei considerare cat de acre sunt. Astfel, va trebui sa modifici putin cantitatea de zahar (poate fi chiar dublata) si de zeama de lamaie (adauga doar o lingura). De asemenea, poti folosi cirese sau visine atat proaspete, cat si congelate, dar fara samburi. Asigura-te ca sunt doar bine decongelate, altfel ar putea lasa cam multa apa. Clateste-le putin si lasa-le sa stea intr-o strecuratoare, apoi le poti folosi fara probleme!

Combinatia dulce-acrisoara de cirese si visine intr-o umplutura catifelata cu aroma de migdale este fericire absoluta. Lichiorul Amaretto ofera un gust fin si transforma o placinta clasica de cirese intr-un desert rafinat si mai bogat in arome.

placinta cu visine, cirese si inghetata

Iti doresc mult spor in pregatirea placintei, iar tu si cei dragi sa va bucurati de ea! Daca ti-a placut aceasta reteta, iti recomand sa incerci si pliculetele cu gem de capsuni, care au la baza tot un aluat fraged de placinta.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
370g cirese fara samburi
370g visine fara samburi
150g zahar
5 linguri amidon de porumb
3 linguri zeama de lamaie
5 linguri lichior Amaretto
Aluat pentru placinta
350g faina
0.5 lingura zahar
un praf de sare
0.5 lingurita extract / esenta de migdale
226g unt rece, taiat cubulete
7 linguri apa rece
1 ou + putin lapte pentru uns

Pasii necesari

1.

Pregatim mai intai aluatul

Intr-un bol, amestecam faina, zaharul, sarea. Adaugam apoi extractul / esenta de migdale si untul rece, taiat cubulete. Folosind mixerul planetar sau mainile incorporam untul astfel incat vom obtine o textura nisipoasa, ca de crumble. Adaugam apa rece (de la frigider) si amestecam sau framantam foaarte putin, cat sa se formeze mici bile umede. Strangem o bucata de aluat intre varfurile degetelor - daca acesta se lipeste, inseamna ca e indeajuns de multa apa. Daca nu, mai adaugam o lingura de apa. Ai grija sa nu obtii un aluat prea lipicios, deoarece va fi greu de intins.
Formam o bila din aluat (nu il framantam, acesta nu trebuie sa fie lucios sau elastic). Impartim aluatul in doua bile mai mici, pe care le aplatizam, formand doua discuri pe care le invelim in folie alimentara. Lasam la frigider minimum o ora.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Umplutura de placinta

Dupa ce am curatat samburii cireselor si visinelor, le varsam intr-o tigaie antiaderenta. Poti folosi doar visine sau doar cirese, proaspete sau congelate, insa iti recomand sa gusti amestecul pe masura ce adaugi zaharul si zeama de lamaie. Folosind doar visine, spre exemplu, s-ar putea sa fie nevoie de mai mult zahar si de mai putina zeama de lamaie, acestea fiind mai acrisoare.
Revenind la reteta noastra, lasam fructele sa fiarba la foc mediu aproximativ 5 minute. Cand observam ca au inceput sa lase zeama, adaugam lichiorul Amaretto si mai lasam la fiert cateva minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Intr-un bol, amestecam zaharul cu amidonul de porumb. Presaram jumatate din ingrediente peste visine & cirese si amestecam, apoi repetam.
Adaugam zeama de lamaie si amestecam, apoi dam in clocot pana cand observam ca se ingroasa compozitia.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Lasam la racit inainte de a incepe pregatirea placintei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Hai sa facem placinta!

Intindem primul disc de aluat cu sucitorul si il transferam intr-o tava cu diametrul de 21 sau 22 cm, lasand marginile sa atarne putin peste marginea tavii. Turnam umplutura si o intindem uniform.
Celalalt disc il intindem cu sucitorul astfel incat sa obtinem un aluat cat mai subtire. Folosind un cutit de pizza sau o rola zimtata, taiem 10 fasii de aproximativ 2 cm latime. Cu aceste fasi vom forma un model deasupra umpluturii (vezi video recomandat).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Batem un ou si il amestecam cu o lingura de lapte sau apa si ungem marginile si modelul de deasupra din aluat. Presaram zahar brun. Lasam la cuptorul preincalzit la 180°C timp de 50-60 minute (crusta devine aurie, iar umplutura fierbe).
Lasam sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a taia placinta. Cand servim, putem adauga o cupa de inghetata sau putem presara zahar pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingura = jumatate de lingura
Poti folosi doar visine sau doar cirese, proaspete sau congelate, insa iti recomand sa gusti amestecul pe masura ce adaugi zaharul si zeama de lamaie. Folosind doar visine, spre exemplu, s-ar putea sa fie nevoie de mai mult zahar si de mai putina zeama de lamaie, acestea fiind mai acrisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *