Chec aromat cu tei, glazurat cu crema de branza si miere

aprox. 1 ora

foarte usor

10-12

„Flori de tei deasupra noastra/ Or sa cada randuri-randuri.”

Mihai Eminescu

Zile de vara cu parfum de tei… Ce-i drept, anul acesta avem parte de un iunie tare ploios, si ce mod mai bun sa inveselesti o zi mohorata decat cu un chec aromat? Pentru ca in fata geamului avem un tei care ne imbata vara cu mireasma sa, mi-a venit ideea sa integrez ceaiul de tei intr-un desert. Rezultatul a fost unul interesant: am obtinut un chec delicios, cu o aroma unica, subtila, completata de prospetimea unei glazuri cu crema de branza si miere.

Eu am folosit de data aceasta pliculete de ceai (e varianta cea mai simpla si la indemana oricui). Cu siguranta poti folosi si flori de tei direct din copac. S-ar putea sa fie chiar mai aromat! S-ar putea ca 7 pliculete de ceai sa ti se para tare mult pentru o cantitate atat de mica de lapte… Totusi, aroma trebuie sa fie cat mai pronuntata. Si oricum, stai fara grija, in final, aroma de tei este usor sesizabila, iar per total, checul are un gust placut, pe care nu l-am mai intalnit pana acum.

Chec cu tei, crema de branza cu miere

☕ O prajitura delicioasa care aminteste de o ceasca de ceai de tei cu miere si lamaie…

Nu stiu tu, dar eu cand eram mica beam des ceai de tei cu miere si lamaie. Astfel, am fost inspirata sa adaug in chec puuutiiin extract de lamaie, pentru a-mi aminti de aceasta combinatie din copilarie.

Uneori, checul poate fi inecacios si fix asta nu mi-am dorit. De aceea, am pregatit repede un sirop de tei, care sa ofere si mai multa aroma si am glazurat checul cu o crema de branza cu miere. Ce-i drept, aceste doua parti sunt optionale, caci checul este bun si fara sirop sau glazura. Daca vrei totusi ceva mai interesant, iti recomand sa nu renunti la crema de branza, merita!

Daca ai optat pentru varianta cu glazura, iti recomand sa pastrezi checul intr-un recipient inchis, la frigider. Checul simplu poate fi pastrat la temperatura camerei, tot intr-un recipient inchis, pentru a se pastra la fel de moale.

Cauti si alte retete de vara? Ce ai spune de niste cupcakes cu lamaie si afine sau de o tarta fara coacere cu lapte condensat, capsuni si busuioc?

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
160ml lapte
7 pliculete de ceai de tei sau flori proaspete
240g faina
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
100g zahar
2 oua
1 lingurita extract / esenta de vanilie
0.5 lingurita extract / esenta de lamaie
125ml ulei
Sirop + crema de branza cu miere

SIROP DE TEI

250ml apa
200g zahar
10 pliculete de ceai de tei

CREMA DE BRANZA CU MIERE

200g crema de branza
35g unt
3 linguri miere daca e miere de tei e perfect!
5 linguri lapte
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie

Pasii necesari

1.

Hai sa facem checul!

Punem laptele la fiert si il dam in clocot, apoi luam de pe foc si adaugam pliculetele de ceai. Lasam la infuzat aprox. o ora, cat sa capete cat mai mult gust de tei. Inainte de a turna laptele in compozitie, apasa pe fiecare pliculet de ceai pentru a scoate fiecare picatura de lapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Intr-un bol, amestecam ingredientele uscate: faina, praful de copt, sarea, lasam deoparte.
In bolul unui mixer planetar amestecam ouale, zaharul si aromele, timp de 5 minute, la viteza medie spre mare. Trebuie sa isi mareasca volumul si sa aiba o consistenta cat mai cremoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Adaugam treptat uleiul.
Dam mixerul pe o treapta de viteza inferioara si adaugam ingredientele uscate. La final, adaugam laptele infuzat cu tei si amestecam cat sa se incorporeze (cat mai putin). Optional, poti taia unul dintre pliculetele infuzate si sa adaugati in compozitie cateva frunze maruntite.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Ungem cu unt o tava de chec (eu am folosit una de 22x8 cm), turnam compozitia si lasam la cuptorul preincalzit la 175°​C aprox. 20-25 minute, pana cand, daca intepam checul cu o scobitoare, aceasta va iesi curata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Optional - insiropam checul

Pentru ca am vrut sa ii ofer si mai multa aroma si savoare, am insiropat checul cu un sirop de tei. Lasam la fiert apa si zaharul, apoi adaugam pliculetele de ceai si le lasam la infuzat pentru aprox. 2-3 ore, sa aiba un gust cat mai pronuntat.
Facem cateva gauri cu furculita in chec si turnam cu lingurita sau intindem cu un penson siropul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Crema de branza cu miere

Batem crema de branza si untul la temperatura camerei pana devin cremoase. Adaugam mierea si vanilia, amestecam. In functie de cat de curgatoare vrem sa fie glazura, adaugam lapte (eu am pus 5 linguri).
Intindem glazura peste chec si gata, il putem servi!
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *