Cupcakes cu afine si crema de lamaie cu menta
Pline de aroma, aceste cupcakes cu afine si lamaie sunt fine, cremoase si se fac rapid, cat ai zice… yummy!
Stii ce imi place mie cel mai mult la cupcakes? Ca sunt ca un tort in miniatura (cupcakes = tort la cescuta), doar ca mult mai usor de facut. Avem blat, avem crema si avem glazura. Iar un cupcake este echivalent, ca si cantitate, cu o felie de tort (mai micuta, ce-i drept). Reteta aceasta de cupcakes cu afine si lamaie este una dintre preferatele mele. Sunt super delicioase si aromate, fiind o combinatie echilibrata intre dulce si acrisor. Afine… avem cat cuprinde, atat in blat, cat si in glazura cu crema de unt. De asemenea, daca in blat vei regasi note citrice subtile, in umplutura din interiorul cupcakes-urile vei simti din plin lamaia, acompaniata de aroma mentei proaspete. Aceasta crema usor acrisoara si intepatoare se completeaza extraordinar de bine cu glazura dulce – o crema de unt clasica, imbogatita cu sirop de afine.
Daca vrei ceva mai putin cremos, atunci poti renunta la crema si la glazura si sa pregatesti doar briose cu afine. In acest caz, iti recomand sa mai pui putin zahar. Pentru ca glazura este foarte dulce, eu evit sa pun mult zahar in blat, pentru a echilibra gustul.
In ceea ce priveste agentii de crestere, vom folosi atat praf de copt, cat si bicarbonat, care va reactiona cu laptele batut. Acesta poate fi inlocuit cu lapte obisnuit, dar laptele batut va ajuta la cresterea aluatului, va oferi o usoara aroma si o textura pufoasa.
Ai grija sa nu amesteci prea mult ingredientele pentru aluat, altfel briosele vor fi tari.
Afine proaspete sau congelate?
De care preferi! Acest lucru este valabil si pentru afinele din aluat, si pentru reductia pe care o vom folosi pentru crema de unt.
De obicei, gasim afine proaspete la supermarket in tot timpul anului, deci disponibilitatea lor nu ar trebui sa fie o problema. Insa, daca ai ratacita prin congelator o punga de afine congelate si vrei sa pregatesti ceva bun cu ele, le poti folosi linistit/a pentru aceasta reteta. Clateste afinele congelate cu apa calduta si lasa-le la uscat pe un prosop de hartie inainte de a le pune in aluat. Acest lucru va ajuta si la dezghetarea lor, dar va indeparta si excesul de zeama care ar putea colora aluatul. De asemenea, in acest caz, timpul de coacere in cuptor a brioselor va creste.
Crema de unt
Apropo de afine, hai sa vorbim putin si de crema de unt. Vom pregati un fel de reductie de afine, pe care o vom amesteca cu untul, zaharul si celelalte ingrediente pentru glazura. Ai grija sa o adaugi doar dupa ce s-a racit complet, altfel consistenta cremei de unt va fi mult prea curgatoare. De asemenea, untul trebuie sa fie cat mai moale inainte de a incepe. Daca la inceput, amestecul s-ar putea sa arate ciudat, pe masura ce bati cu mixerul, vei fi uimit/a de cat de frumoasa este nuanta aceasta de roz-mov. Si este 100% naturala! Mai mult, afinele vor face ceea ce colorantii nu pot: vor oferi aroma cremei. Optional, poti adauga si putin extract de menta, pentru un gust desavarsit.
Daca la final, glazura este prea subtire, mai adauga zahar pudra. Daca este prea groasa, mai adauga frisca sau lapte.
Extra sfat: Adauga sosul de afine cate putin, in functie de nuanta pe care doresti sa o obtii. Eu am pus 3 linguri. Daca iti ramane sos, nu iti fa griji: toarna-l la final, peste glazura, pentru un decor spectaculos. Daca este prea gros, mai adauga cate o lingurita de zeama de lamaie.
Cand viata iti da lamai, faci cupcakes cu afine si crema de lamaie!
Coaja si zeama de lamaie vor oferi aroma aluatului, insa daca nu ai lamai prin casa, le poti inlocui cu extract sau esenta de lamaie (aproximativ 2 lingurite). Eu folosesc intotdeauna extractele de la Cloud Nine Factory, de care sunt foarte multumita.
Totusi, in cazul cremei din interiorul cupcakes-urilor, zeama de lamaie este ingredientul-cheie, foarte important pentru gustul final al cremei, dar si pentru dizolvarea zaharului si a amidonului. Foloseste zeama de lamaie proaspat-stoarsa si nu din cea la sticla din plastic. Si in acest caz, coaja de lamaie poate fi inlocuita de extract/esenta, insa aroma acestora este mai puternica, deci ai grija sa nu pui prea mult. Pentru ca am vrut ceva si mai special, am adaugat in crema cateva frunze de menta proaspata, taiate marunt. Menta se potriveste foarte bine atat cu lamaia, cat si cu afinele, potentand aromele.
Cum se pastreaza aceste cupcakes cu afine si lamaie
Pastreaza cupcakes-urile intr-un recipient etans, la frigider. Inainte de servire, lasa-le cateva minute la temperatura camerei. Consuma-le in maximum 4 zile.
Enjoy! 💛
🍋 Vezi si alte retete cu lamaie
- Prajitura cu gris si lamaie – insiropata si aromata
- Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine
- Biscuiti cu flori comestibile, migdale si crema de lamaie
- Tort cu lamaie, mac si capsuni
🧁 Vezi si alte retete de cupcakes
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
280 g faina | |
1.5 lingurita praf de copt | |
1 lingurita bicarbonat | |
un praf de sare | |
113g unt moale | |
70g zahar | |
2 oua mari | |
1 lingurita coaja de lamaie | |
4 linguri zeama de lamaie | |
160ml lapte batut | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
0.5 lingurita extract / esenta de lamaie optional | |
125g afine proaspete / congelate |
Crema de lamaie & glazura din crema de unt cu afine
CREMA DE LAMAIE |
|
60g zahar | |
1 lingura amidon de porumb | |
un praf de sare | |
125ml zeama de lamaie | |
2 oua | |
2 galbenusuri | |
1 lingurita coaja de lamaie | |
3 frunze de menta mai mari | |
57g unt | |
GLAZURA CU CREMA DE UNT SI AFINE |
|
125g afine | |
2 linguri zeama de lamaie | |
250g unt | |
un praf de sare | |
150g zahar pudra | |
1 lingura frisca lichida sau lapte | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
0.5 lingurita extract / esenta de menta |
Lasă un răspuns