Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine
O prajitura fina, bogata in arome care se completeaza reciproc, un desert minunat pentru intreaga familie. Blatul crocant din biscuiti graham este acoperit de crema de branza si lamaie coapta in cuptor, peste care venim cu un topping fresh, dulce-acrisor de afine si menta. E fix cum ar trebui sa fie un cheesecake!
Una dintre prajiturile mele preferate este prajitura cu branza, in toate formele ei. Cheesecake la cuptor, cheesecake care nu necesita coacere, cheesecake rotund, cheesecake patrat, cheesecake cu blat de biscuiti sau cu aluat fraged, cheesecake cu fructe, cheesecake cu ciocolata, cheesecake sa fie! Ce-i drept, pana acum nu incercasem sa il tai sub forma unor mini-prajituri, dar mi-am dat seama ca e o idee minunata, fiind ideale pentru petreceri sau pentru a servi mai multi musafiri.
Si imi mai place si datorita simplitatii sale – ai nevoie doar de cateva ingrediente de baza si apoi, nu-ti ramane decat sa te joci cu aromele pe care doresti sa le integrezi.
Combinatia de afine si lamaie este una dintre favorite, de asemenea. Si stiu ca nu sunt singura! Iar alaturi de menta, aceste arome creeaza un desert racoritor, un adevarat rasfat al papilelor gustative. Aroma de lamaie o asociez mereu cu razele soarelui si caldura verii, iar cand vremea e urata, ce poate fi mai placut decat sa aduci soarele direct in farfurie? 🌞
Sigur, acest cheesecake este minunat in orice anotimp, iar ingredientele nu sunt neaparat de sezon. Lamaile le gasesti mereu, iar daca nu gasesti afine proaspete, poti folosi afine congelate.
Pentru o prajitura cu crema de branza perfecta…
- Este de preferat ca ingredientele precum crema de branza si ouale sa fie la temperatura camerei. Acest lucru ajuta sa se amestece si sa incorporeze usor, dar contribuie si la coacerea uniforma a prajiturii.
- Amesteca bine crema de branza si zaharul si ai grija sa nu exista cocoloase. Ne dorim o textura cat mai fina si catifelata.
- Bate ouale separat, iar dupa ce le torni peste crema de branza, nu mai amesteca foarte mult. Atunci cand batem ouale, adaugam aer in compozitie, iar sansele ca cheesecake-ul sa crape la cuptor sunt mai ridicate.
- Foloseste lamai proaspete, nu suc gata stors (poate contine si zahar). Razuieste mai intai lamaia pentru coaja, apoi stoarce-o si foloseste zeama.
- Nu deschide usa cuptorului pana cand prajitura nu arata ca ar fi gata. Vei crea oscilatii de temperatura, iar cheesecake-ul se poate lasa sau poate crapa.
- Nu taia cheesecake-ul imediat ce l-ai scos din cuptor, ci lasa-l la frigider cateva ore. In caz contrar, blatul de biscuiti va fi inca foarte moale, se poate desprinde si oricum, va ingreuna taierea. Mai mult, pe masura ce sta la rece, aromele prajiturii se vor intensifica.
- Nu turna sosul de afine pana cand nu s-a racit. De asemenea, daca vrei sa obtii un sos mai curgator, pune o cantitate mai mica de amidon.
Nu-i asa ca arata delicios? Chiar este!
Iti place aroma de lamaie? Atunci trebuie sa incerci si reteta aceasta de prajitura insiropata cu gris si lamaie! De asemenea, daca vrei sa pregatesti mai multe tipuri de prajituri pentru o masa in familie sau cu prietenii, iti recomand si prajitura cu aluat fraged si portocale, se completeaza de minune cu acest cheesecake!
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
300g biscuiti graham | |
150g unt topit | |
600g crema de branza | |
130g zahar | |
2 oua mari | |
2 linguri coaja lamaie | |
2 linguri zeama lamaie | |
1 lingurita extract de vanilie | |
2 lingurite extract de lamaie | |
1.5 lingurita extract de menta |
Topping de afine
265g afine | |
45g zahar | |
1 lingurita zeama de lamaie | |
6 linguri de apa | |
1 lingura amidon de porumb | |
cateva frunze de menta taiate marunt |
Lasă un răspuns