Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine

30 min + cuptor: 40 min

foarte usor

15-20 bucati

O prajitura fina, bogata in arome care se completeaza reciproc, un desert minunat pentru intreaga familie. Blatul crocant din biscuiti graham este acoperit de crema de branza si lamaie coapta in cuptor, peste care venim cu un topping fresh, dulce-acrisor de afine si menta. E fix cum ar trebui sa fie un cheesecake!

prajitura cu branza, lamaie si afine

Una dintre prajiturile mele preferate este prajitura cu branza, in toate formele ei. Cheesecake la cuptor, cheesecake care nu necesita coacere, cheesecake rotund, cheesecake patrat, cheesecake cu blat de biscuiti sau cu aluat fraged, cheesecake cu fructe, cheesecake cu ciocolata, cheesecake sa fie! Ce-i drept, pana acum nu incercasem sa il tai sub forma unor mini-prajituri, dar mi-am dat seama ca e o idee minunata, fiind ideale pentru petreceri sau pentru a servi mai multi musafiri.

Si imi mai place si datorita simplitatii sale – ai nevoie doar de cateva ingrediente de baza si apoi, nu-ti ramane decat sa te joci cu aromele pe care doresti sa le integrezi.

Combinatia de afine si lamaie este una dintre favorite, de asemenea. Si stiu ca nu sunt singura! Iar alaturi de menta, aceste arome creeaza un desert racoritor, un adevarat rasfat al papilelor gustative. Aroma de lamaie o asociez mereu cu razele soarelui si caldura verii, iar cand vremea e urata, ce poate fi mai placut decat sa aduci soarele direct in farfurie? 🌞

Sigur, acest cheesecake este minunat in orice anotimp, iar ingredientele nu sunt neaparat de sezon. Lamaile le gasesti mereu, iar daca nu gasesti afine proaspete, poti folosi afine congelate.

prajitura cheesecake cu lamaie si afine

Pentru o prajitura cu crema de branza perfecta…

  1. Este de preferat ca ingredientele precum crema de branza si ouale sa fie la temperatura camerei. Acest lucru ajuta sa se amestece si sa incorporeze usor, dar contribuie si la coacerea uniforma a prajiturii.
  2. Amesteca bine crema de branza si zaharul si ai grija sa nu exista cocoloase. Ne dorim o textura cat mai fina si catifelata.
  3. Bate ouale separat, iar dupa ce le torni peste crema de branza, nu mai amesteca foarte mult. Atunci cand batem ouale, adaugam aer in compozitie, iar sansele ca cheesecake-ul sa crape la cuptor sunt mai ridicate.
  4. Foloseste lamai proaspete, nu suc gata stors (poate contine si zahar). Razuieste mai intai lamaia pentru coaja, apoi stoarce-o si foloseste zeama.
  5. Nu deschide usa cuptorului pana cand prajitura nu arata ca ar fi gata. Vei crea oscilatii de temperatura, iar cheesecake-ul se poate lasa sau poate crapa.
  6. Nu taia cheesecake-ul imediat ce l-ai scos din cuptor, ci lasa-l la frigider cateva ore. In caz contrar, blatul de biscuiti va fi inca foarte moale, se poate desprinde si oricum, va ingreuna taierea. Mai mult, pe masura ce sta la rece, aromele prajiturii se vor intensifica.
  7. Nu turna sosul de afine pana cand nu s-a racit. De asemenea, daca vrei sa obtii un sos mai curgator, pune o cantitate mai mica de amidon.
cheesecake cu lamaie si afine

Nu-i asa ca arata delicios? Chiar este!

Iti place aroma de lamaie? Atunci trebuie sa incerci si reteta aceasta de prajitura insiropata cu gris si lamaie! De asemenea, daca vrei sa pregatesti mai multe tipuri de prajituri pentru o masa in familie sau cu prietenii, iti recomand si prajitura cu aluat fraged si portocale, se completeaza de minune cu acest cheesecake!

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
300g biscuiti graham
150g unt topit
600g crema de branza
130g zahar
2 oua mari
2 linguri coaja lamaie
2 linguri zeama lamaie
1 lingurita extract de vanilie
2 lingurite extract de lamaie
1.5 lingurita extract de menta
Topping de afine
265g afine
45g zahar
1 lingurita zeama de lamaie
6 linguri de apa
1 lingura amidon de porumb
cateva frunze de menta taiate marunt

Pasii necesari

1.

Blatul de biscuiti

Dam biscuitii graham prin blender pana devin pudra, pe care o punem intr-un bol. Topim untul, il turnam peste biscuiti si amestecam.
Apasam bine-bine compozitia intr-o tava (eu am folosit una de 26 x 26 cm, cu margini detasabile) si lasam la cuptor 10-15 minute, la 175°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Crema de branza

In bolul mixerului electric batem la viteza medie crema de branza si zaharul pana cand obtinem o compozitie cremoasa. Separat, batem ouale, apoi le turnam peste crema de branza.
Adaugam zeama si coaja de lamaie, extractul de lamaie, cel de vanilie si cel de menta si amestecam pana se omogenizeaza. Iti recomand sa pui cate putin din extractul de menta si sa gusti deoarece concentratia poate diferi in functie de brand si nu iti doresti sa obtii o prajitura cu gust de pasta de dinti. 😆 Eu am folosit extractele de la Cloud Nine Factory, mi se par cele mai bune de pe piata, sunt 100% naturale si indeajuns de concentrate. Revenind la compozitie, aceasta va fi destul de lichida, dar nu iti fa griji, se va intari numai bine la cuptor.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Turnam compozitia peste blatul de biscuiti si lasam la cuptor aproximativ 40 de minute. Dupa ce se raceste la temperatura camerei, o mutam in frigider si lasam pentru cel putin cateva ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Topping-ul de afine

Punem intr-o cratita jumatate din cantitatea de afine, zaharul, zeama de lamaie si 3 linguri de apa. Dam in clocot si lasam sa fiarba 3-4 minute, apoi adaugam restul de afine si frunzele de menta.
Amestecam amidonul cu 3 linguri de apa si turnam peste afine. Amestecam cat sa se omogenizeze si sa capete o consistenta ca de gem, apoi luam de pe foc, turnam intr-un castron si lasam sa se raceasca complet.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Dupa ce s-a racit bine, taiem cheesecake-ul si acoperim fiecare bucatica cu gemul de afine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

* 1.5 lingurita = o lingurita si jumatate
Eu am folosit crema de branza Philadelphia.
Poti inlocui afinele cu alte fructe de padure (capsuni, zmeura, mure etc.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *