Mini guguluf cu banane si glazura de capsuni (prajituri de post)
Cine spune ca retetele de post sau cele vegane nu sunt la fel de delicioase? Aceste mini-prajiturele guguluf sunt dovada ca nu ai intotdeauna nevoie de oua, lapte sau unt pentru a pregati un pandispan pufos, umed si extrem de fraged! Te invit sa descoperi o reteta de prajituri de post super usor si rapid de facut!
Banana va inlocui cu succes ouale si va oferi acestui desert o aroma minunata si o textura ce aduce aminte de clasica banana bread. Condimentele calde, precum scortisoara, nucsoara si cardamomul merg de minune in deserturile ce contin banane, completand profilul aromatic.
Cand eram mica, imi placea un suc ce continea banane si capsuni. Cred ca el a fost de vina si pentru ideea de a acoperi mini gugulufurile cu o glazura dulce cu capsuni. Nu doar ca are o culoare frumoasa, dar adauga si o nota in plus de parfum acestor prajiturele, deja delicioase.
Ingrediente de post, vegane
Recunosc, eram putin sceptica cu privire la deserturile de post. Mi se parea foarte complicat sa nu folosesc oua sau produse lactate intr-o reteta si sincer, nu ma asteptam sa fie atat de buna o prajitura de post.
Ce-i drept, aceste ingrediente nu erau utilizate in prajituri chiar si inainte ca veganismul sa creasca in popularitate. De exemplu, in timpul Marii Crize Economice din 1929-193, ouale, laptele, untul sau zaharul erau scumpe si dificil de procurat. Astfel, a luat nastere asa numita depression cake (de la termentul in engleza pentru aceasta criza economica, The Great Depression), in care se folosea otet si bicarbonat pentru a obtine un blat pufos.
In zilele noastre, otetul poate fi inlocuit cu zeama de lamaie sau lapte batut. Acestea contin o componenta acida ce reactioneaza cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu si ajuta la cresterea blatului.
In produsele de patiserie, ouale au rolul e lega ingredientele si de a face blatul sa creasca si sa aiba o textura umeda. In cazul multor retete vegane, acestea sunt inlocuite cu piure-ul de banane, care indeplineste cu succes acest rol. Bineinteles, bananele nu vor ajuta totusi blatul sa creasca, de aceea nu vom putea renunta la agentii de crestere.
Daca o reteta de briose sau pandispan contine lapte batut inseamna ca va fi super pufoasa si umeda! Dar ce ne facem atunci cand nu putem folosi acest ingredient pentru ca pregatim o reteta de prajituri de post? Il inlocuim cu lapte de cocos, dar sa fie cel la conserva, nu cel mai apos, precum laptele de soia sau de migdale. Avem nevoie de ceva mai cremos. Pentru ca nu ne dorim sa avem un blat sec, laptele de cocos va asigura textura umeda si onctuoasa, dar va oferi si o aroma subtile de cocos. Minunata in combinatie cu banana!
Pentru cupcakes folosim diferite tipuri de creme de unt sau crema de branza. Dar cum acestea nu contin nici pe departe ingrediente de post, am optat de data aceasta pentru o glazura simpla, din doar cateva ingrediente, aromata si colorata natural, cu capsuni. In plus, e asa de satisfying sa vezi cum glazura se scurge si imbraca aceste prajituri mini guguluf!
Sfaturi extra pentru prajiturelele mini guguluf
- Nu ai forme speciale pentru mini gugulufuri? Poti folosi la fel de bine si forme pentru briose.
- Glazura ar putea contine prea mult zahar pentru gustul tau. O optiune mai sanatoasa ar fi sa pui capsunile in blat.
- Vrei sa ai si o componenta putin crunchy? Amesteca in compozitia pentru blat diferite tipuri de nuci, sfaramate. Poti folosi nuci, nuci pecan, alune, alune de padure, nuci caju, migdale, orice iti doresti.
Te invit sa incerci si tu aceasta reteta de prajituri de post! Sper sa iti placa!
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
185g faina | |
1 lingurita praf de copt | |
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu | |
un praf de sare | |
35g zahar | |
1 lingurita scortisoara | |
0.25 lingurita nucsoara | |
0.25 lingurita cardamom | |
1 banana mare, pisata | |
150ml lapte de cocos la conserva | |
60ml sirop de artar | |
2 linguri zeama de lamaie sau otet | |
3 linguri ulei | |
1 lingurita extract de vanilie |
Glazura de capsuni
1 cana capsuni cam 3-4 capsuni mai mari, proaspete | |
1 lingura lapte vegetal migdale / cocos / soia etc. | |
170g zahar pudra |
Lasă un răspuns