Tort cu zmeura si lamaie
Daca iti plac lamaile si zmeura si esti in cautarea unui desert fresh, de vara, atunci reteta de tort cu zmeura si lamaie sigur va fi pe placul tau! Tortuletul nu doar ca este foarte frumos, dar este si bogat in arome. Trei straturi de blat cu fistic sunt imbracate in crema aerata de lamaie, sos de zmeura si zmeura proaspata. Pentru extra textura, am presarat si bucati de crumbles cu zmeura si ciocolata alba, ce formeaza un crunch dulce-acrisor. Este un tort perfect pentru a sarbatori o aniversare, o zi speciala sau pur si simplu, pentru a-i bucura pe cei dragi cu ceva bun.
Nu lasa vara sa treaca fara sa incerci acest tort umed si delicios cu zmeura, lamaie si fistic!
Eu am pregatit tortul acesta pentru ziua de nastere a mamei mele si a fost un adevarat succes. Afara fiind foarte cald, m-am gandit ca trebuie neaparat sa fie un tort fresh, light si racoritor. Singura dorinta a ei a fost sa contina zmeura. Si cum mie mi se pare divina combinatia de fructe de padure (capsuni, zmeura, afine, mure etc.) si lamaie, am zis ca e numai buna pentru sezonul cald. Mai ales ca se gaseste si zmeura buna si parfumata acum.
Tortul este in stilul Momofuku, la fel ca si tortul cu banane, caramel si crema de lapte, iar ca aspect este un tort naked. Imi place tare mult acest tip de tort pentru ca, neavand glazura de unt, mi se pare mai usor. Si cand vine vorba de mancat, dar si cand vine vorba de decorat. Intotdeauna imi lua ceva timp pana obtineam o glazurare perfecta a tortului. Acest tort cu zmeura si lamaie, cu straturile la vedere, e asa de frumos ca ar fi pacat sa fie imbracat in crema.
Ce contine tortul cu zmeura si lamaie?
Trei blaturi de tort cu fistic
Pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox. Il vei folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt – eu am un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm. De asemenea, vei avea nevoie si de folie de acetat. Folia are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.
Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm, dar, conform retetelor originale de tort Momofuku, poti coace si o foaie intreaga deodata, intr-o tava dreptunghiulara de 25×38 cm (din care vei decupa ulterior blaturile rotunde). Ai aici un video care pe mine m-a ajutat sa inteleg mai bine cum se monteaza genul acesta de tort.
Blatul tortului cu lamaie si zmeura contine lapte batut. In combinatie cu bicarbonatul de sodiu si praful de copt, acesta asigura un blat pufos si moale.
⚠ Este foarte important sa folosesti ingrediente la temperatura camerei, astfel, nu doar ca blatul se va coace uniform, dar si ingredientele se vor amesteca mai bine.
Pentru a-l face mai interesant, am adaugat putin fistic macinat, care ofera o aroma subtila si o nuanta usoara de verde. Optional, daca vrei ca tortul sa aiba un gust si mai puternic de lamaie, poti adauga in blat si coaja sau esenta de lamaie.
De asemenea, daca esti fan al torturilor insiropate, poti pregati rapid un sirop si sa stropesti blaturile cu el.
Pentru siropul de lamaie, nu trebuie decat sa adaugi toate ingredientele intr-o cratita si sa le dai in clocot. Cat siropul este cald, foloseste un penson pentru a-l intinde pe fiecare blat, in momentul in care asamblezi tortul. Vei avea nevoie de:
- 80 ml apa
- 20 ml suc de lamaie
- 30 g zahar
- coaja de la o lamaie
Cea mai faina reteta de crema de lamaie (curd de lamaie)
Intre blaturi, tortul are un mousse de lamaie, care este pur si simplu delicios. Si se face la blender! Am preluat reteta de curd de lamaie de la Christina Tosi, cea care a inventat tortul Momofuku, fondatoarea lantului de cofetarii Milkbar. Modul de preparare este putin diferit de curd-ul clasic. In plus, contine gelatina pentru a avea textura de mousse si pentru a forma straturi frumoase de crema.
Tot ce trebuie sa faci este sa mixezi toate ingredientele intr-un blender (inclusiv ouale), apoi sa incalzesti compozitia pe aragaz, pana se ingroasa. Adaugi gelatina „inflorita” si untul si dai din nou prin blender. Datorita gelatinei, dar si a faptului ca ingredientele sunt mixate prin blender, devenind spumoase, vom obtine un mousse aerat, fin si super aromat.
⚠ Nu uita sa speli blender-ul inainte de a adauga compozitia finala! Ouale crude pot fi purtatoare de bacterii salmonella.
Sos de zmeura
Numeste-l cum vrei – sos de zmeura, confit de zmeura, coulis de zmeura… Indiferent de denumirea lui, este la fel de bun! In functie de fructele de sezon, Fac adesea acest tip de sos. Este minunat ca umplutura pentru torturi sau cupcakes, ca topping pentru tarte sau pentru rulouri sau ca baza pentru creme brulee.
In cazul altor fructe, e de ajuns sa le ,,calim” putin, pana cand se formeaza un gem. Cand vine vorba de zmeura, iti recomand sa dai compozitia rezultata prin blender, pentru a scapa de semintele ce ar putea fi usor deranjante in tort.
Poti folosi atat zmeura proaspata, cat si congelata.
Crunch pentru tort cu ciocolata alba si zmeura
M-am intors la cartea Milkbar a Christinei Tosi, de unde am preluat reteta pentru unul dintre faimoasele ei tipuri de crumb. Acest element este specific torturilor Momofuku. Am mai incercat in trecut sa fac diferite blaturi crocante pentru tort (fara paillete feuilletine), dar nu si-au pastrat indeajuns de mult textura crocanta.
Secretul acestui crunch este invelisul de ciocolata alba amestecata cu pudra de zmeura liofilizata. Ciocolata nu lasa umiditatea din crema tortului sa inmoaie crunch-ul. Asa ca, daca esti in cautarea unei retete de blat crunchy, ai putea incerca acest crumb cu ciocolata.
Reteta originala cere lapte praf, dar, daca nu ai prin casa, nu e problema, il poti inlocui cu faina. Gustul va fi putin diferit, laptele praf fiind adaugat in principal pentru acest aspect, dar in combinatie cu restul elementelor din tort, nu este sesizabil. De asemenea, daca nu ai zmeura liofilizata, poti renunta la ea si sa invelesti doar in ciocolata (care poate fi alba, cu lapte sau neagra).
📍 Optional – Glazura de mascarpone
Daca te uiti cu atentie la fotografii, vei observa, poate, ca deasupra tortului este un alt fel de crema. Asta pentru ca nu am avut crema de lamaie suficienta. 🤷♀️ Am modificat intre timp reteta, asa ca tie ar trebui sa iti iasa cantitatea potrivita. Daca totusi nu ai estimat bine impartirea straturilor de crema, atunci poti folosi glazura de mascarpone pentru a finisa tortul. Este foarte important ca ultimul blat sa fie acoperit de crema: in primul rand, crema ,,sigilieaza” blatul si nu il lasa sa se usuce, in al doilea rand, arata mai bine ca aspect si ofera o baza pentru ornare. Fructele sau elementele de decor se vor fixa, astfel, mai bine.
Pentru crema de mascarpone am folosit:
- 125 g mascarpone
- 80 ml frisca lichida
- 25 g zahar pudra
- 1 lingurita esenta de lamaie
Batem branza mascarpone cu esenta de lamaie, nu foarte mult, ci doar cat sa devina un pic mai cremos. Incorporam apoi frisca batuta (separat) cu zaharul.
Cum pastram tortul cu zmeura si lamaie?
Pastreaza-l intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu zmeura si lamaie. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Daca iti plac prajiturile fresh, atunci te invit sa arunci un ochi si pe urmatoarele retete:
🍰 Tiramisu cu capsuni, la borcan
🍰 Briose cu zmeura, ciocolata ruby si iaurt
🍰 Cakesicles cu mac, lamaie si umplutura de capsuni
🍰 Cupcakes cu afine si crema de lamaie cu menta
🍰 Biscuiti cu flori comestibile, migdale si crema de lamaie
🍰 Prajitura cu gris si lamaie – insiropata si aromata
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
180g unt | |
65 g ulei | |
180g zahar | |
4 oua | |
260g faina | |
100g fistic macinat | |
2 lingurite praf de copt | |
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu | |
un praf de sare | |
240g lapte batut | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita esenta de fistic optional |
Crema de lamaie, sos de zmeura si crunch cu zmeura
CREMA DE LAMAIE (LEMON CURD) |
|
120g suc de lamaie de la aproximativ 3 lamai | |
coaja de la o lamaie | |
120g zahar | |
6 oua | |
1 lingurita gelatina | |
170g unt | |
SOS DE ZMEURA |
|
185g zmeura | |
15g zahar | |
1 lingura zeama de lamaie | |
0.5 lingura amidon de porumb | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
CRUNCH CU ZMEURA |
|
30g lapte praf sau faina | |
30g faina | |
9g amidon de porumb | |
20g zahar | |
un praf de sare | |
42g unt topit | |
20g zmeura liofilizata sau pudra de zmeura | |
45g ciocolata alba |
Pasii necesari
Crema de lamaie
Sos de zmeura
Crunch de zmeura
Blatul pentru tort
Asamblam tortul
Lasam la rece
Completari
2 mesaje
-
-
Mariana
Initial nr de steluțe l am ales fără da vreau 😬
-
Minunat!