Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere

1 ora

foarte usor

6 bucati

Sa fie oare aceasta cea mai buna prajitura cu piscoturi? Tu sa imi spui, dupa ce incerci aceasta reteta de prajitura cu ananas si budinca de cocos, in care am strecurat si note fresh de menta! Este delicioasa, se face repede si e perfecta pentru zilele calde de vara, cand nu iti vine sa pornesti cuptorul.

Nu numai ca aromele fac aceasta prajitura cu cocos si ananas perfecta pentru vara, dar si modul de pregatire. Daca esti in cautarea unei retete de prajitura cu piscoturi simpla si rapida, ai ajuns unde trebuie! Fiind o prajitura cu piscoturi fara coacere, n-ai nevoie de cuptor, dar trebuie sa rezervi cateva minute pentru a face crema pe aragaz – dar garantez, merita! Ah, si bineinteles, asemenea unui tiramisu, prajitura necesita sa stea la frigider cateva ore inainte de servire, astfel incat piscoturile sa se insiropeze si sa se umezeasca indeajuns.

Prajitura fara coacere cu piscoturi, cocos si ananas

Cum se macereaza ananasul?

Macerarea este o tehnica care inmoaie fructele, extrage sucul lor natural si le umple de arome. Este, practic, un fel de marinare. De obicei, fructele sunt inmuiate intr-un lichid aromat (suc, zeama de citrice, diferite bauturi alcoolice sau otet balsamic) si zahar. Optional, sunt adaugate plante aromatice sau diferite condimente. Lichidul aromat patrunde in fructe, in timp ce sunt extrase sucurile naturale ale acestora. Imbinandu-se, rezulta atat aromatizarea fructelor, cat si un suc numai bun pentru insiropat piscoturi sau blaturi de tort.

Primul pas in pregatirea prajiturii este macerarea ananasului. Bucatile le vom pune in prajitura, iar sucul rezultat il vom folosi pentru a insiropa piscoturile. Nu trebuie decat sa amesteci ananasul cu restul ingredientelor si sa dai la frigider. Lasa-le la macerat timp de cel putin 30 de minute (cu cat mai mult, cu atat mai bine).

Poti folosi atat ananas proaspat, cat si din conserva sau din compot.

🍍 Ananas proaspat – Taie-l in bucatele cat mai micute si rezerva o parte a anasului pentru a-l face suc, la blender.

🍍 Ananas din conserva in suc propriu – Varianta cea mai ideala, pe care am folosit-o si eu pentru aceasta reteta. Am luat o conserva de ananas bucati (nu rondele) si am taiat fiecare bucatica in doua, sa fie mai mici. Desigur, acest pas este optional, dar va face prajitura mai usor de taiat.

🍍 Ananas din compot – Poti pregati aceasta prajitura cu ananas din compot fara nicio problema. De obicei, compotul are zahar, asa ca poti renunta la cantitatea de zahar prezentata in reteta.

Crema de prajitura cu cocos

Aceasta crema de cocos este minunata! Textura sa seamana cu cea a unei budinci (pudding), lucru ce o face extrem de versatila. O poti folosi atat pentru aceasta prajitura cu ananas si cocos, cat si pentru torturi sau tarte. Sau o poti manca chiar simpla! Nu contine lactate sau oua, de aceea prajitura nu e pretentioasa la temperaturi ridicate.

Cand mi-a venit ideea de a pregati o prajitura cu crema de cocos si piscoturi, m-am gandit imediat la crema folosita pentru Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie, de care am fost foarte incantata. Pentru a avea un gust mai puternic de cocos, am inlocuit laptele de soia cu lapte vegetal de cocos (din acela la cutie de carton) si am adaugat cocos razuit.

In combinatie cu ananasul macerat in rom si menta, rezulta un gust asemanator cocktail-ului Pina Colada. Nu stiu daca este cea mai buna prajitura cu piscoturi, dar sigur este cea mai racoritoare!

Detaliu prajitura cu piscoturi, cocos si ananas

Cum servim si cum pastram aceasta prajitura racoritoare cu ananas, cocos si piscoturi?

Inainte de a servi prajitura, este foarte important sa nu sari peste etapa de racire. Piscoturile vor absorbi siropul si umiditatea din crema, in timp ce crema se va intari si iti va permite sa tai frumos prajitura.

Eu am pregatit prajitura intr-o tava de 25×16 cm si am taiat-o in 6 bucati mari. Cu siguranta pot fi si mai mici feliile! 😅 Am presarat deasupra cocos razuit si fulgi de cocos, pentru a completa aspectul final, dar si pentru a oferi un plus de textura. De asemenea, am ornat cu frunze proaspete de menta.

Pastreaza prajitura in frigider. Optional, o poti acoperi si cu folie alimentara sau de aluminiu, pentru a se pastra mai bine. De preferabil ar fi sa o consumi in 3-4 zile.


Sper sa fie pe gustul tau aceasta prajitura fara coacere cu piscoturi, crema de cocos si ananas cu menta si rom! Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

S-ar putea sa iti placa si retetele urmatoare:

🍰 Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)

🍰 Mini-tarte cu mango si cocos (reteta vegana)

🍰 Cupcakes cu afine si crema de lamaie cu menta

🍰 Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine

🍰 Tiramisu cu capsuni, la borcan

🍰 Tarta cu lapte condensat, ciocolata alba, capsuni & busuioc

Vezi si alte retete de vara →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
500 ml lapte vegetal de cocos
80g amidon de porumb
50g zahar
1 lingurita extract / esenta de vanilie
30g cocos razuit
1 conserva lapte de cocos 165 ml
200g piscoturi
Ananas macerat cu rom si menta
300g bucati de ananas ideal la conserva
125ml suc de ananas cel din conserva
3 linguri rom
1 lingura zeama de lamaie
20g zahar
10g frunze de menta tocate
0.25 lingurita extract de menta optional

Pasii necesari

1.

Punem ananasul la macerat

Taiem fiecare bucata de ananas in doua, sa fie mai micute. Le adaugam intr-un bol incapator alaturi de sucul de la ananas (cel din conserva), rom, zeama de lamaie, zahar si menta tocata. Daca vrei un gust si mai pronuntat de menta, adauga si putin extract de menta.
Amestecam, acoperim si dam la frigider pentru cel putin 30 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Crema de cocos

Intr-o cratita punem laptele de cocos (cel la cutie de carton), zaharul si extractul / esenta de vanilie. Lasam pe foc mediu si amestecam pana se dizolva zaharul. Adaugam si cocosul razuit.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Cat timp laptele e pe foc, amestecam laptele de cocos din conserva (ai grija sa agiti bine conserva inainte) cu amidonul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Varsam amestecul de lapte de cocos in cratita de pe foc si amestecam imediat. Continuam sa amestecam constant, la foc mediu, pana cand crema incepe sa se ingroase (8-10 minute). Daca observi totusi ca nu se ingroasa, da focul putin mai mare si continua sa amesteci.
Cand e gata, luam cratita de pe foc si o turnam intr-un bol. Acoperim cu folie alimentara (lipita de suprafata cremei) si lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Asamblam prajitura

Folosim o sita pentru a strecura ananasul. Pastram siropul intr-un pahar.
Intindem in tava un strat de piscoturi, si, folosind un penson, le insiropam. Venim apoi cu un strat de crema de cocos, apoi asezam cat mai uniform bucatelele de ananas. Repetam procesul pentru inca un strat de piscoturi (sirop, crema, ananas). Pudram deasupra cocos si dam la frigider pentru cel putin 3 ore, ideal peste noapte (sa aiba timp sa se umezeasca bine piscoturile).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = un sfert de lingurita
Poti folosi ananas proaspat sau la conserva, dar asigura-te ca ai si sucul de la ananas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *