Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere
Sa fie oare aceasta cea mai buna prajitura cu piscoturi? Tu sa imi spui, dupa ce incerci aceasta reteta de prajitura cu ananas si budinca de cocos, in care am strecurat si note fresh de menta! Este delicioasa, se face repede si e perfecta pentru zilele calde de vara, cand nu iti vine sa pornesti cuptorul.
Nu numai ca aromele fac aceasta prajitura cu cocos si ananas perfecta pentru vara, dar si modul de pregatire. Daca esti in cautarea unei retete de prajitura cu piscoturi simpla si rapida, ai ajuns unde trebuie! Fiind o prajitura cu piscoturi fara coacere, n-ai nevoie de cuptor, dar trebuie sa rezervi cateva minute pentru a face crema pe aragaz – dar garantez, merita! Ah, si bineinteles, asemenea unui tiramisu, prajitura necesita sa stea la frigider cateva ore inainte de servire, astfel incat piscoturile sa se insiropeze si sa se umezeasca indeajuns.
Cum se macereaza ananasul?
Macerarea este o tehnica care inmoaie fructele, extrage sucul lor natural si le umple de arome. Este, practic, un fel de marinare. De obicei, fructele sunt inmuiate intr-un lichid aromat (suc, zeama de citrice, diferite bauturi alcoolice sau otet balsamic) si zahar. Optional, sunt adaugate plante aromatice sau diferite condimente. Lichidul aromat patrunde in fructe, in timp ce sunt extrase sucurile naturale ale acestora. Imbinandu-se, rezulta atat aromatizarea fructelor, cat si un suc numai bun pentru insiropat piscoturi sau blaturi de tort.
Primul pas in pregatirea prajiturii este macerarea ananasului. Bucatile le vom pune in prajitura, iar sucul rezultat il vom folosi pentru a insiropa piscoturile. Nu trebuie decat sa amesteci ananasul cu restul ingredientelor si sa dai la frigider. Lasa-le la macerat timp de cel putin 30 de minute (cu cat mai mult, cu atat mai bine).
Poti folosi atat ananas proaspat, cat si din conserva sau din compot.
🍍 Ananas proaspat – Taie-l in bucatele cat mai micute si rezerva o parte a anasului pentru a-l face suc, la blender.
🍍 Ananas din conserva in suc propriu – Varianta cea mai ideala, pe care am folosit-o si eu pentru aceasta reteta. Am luat o conserva de ananas bucati (nu rondele) si am taiat fiecare bucatica in doua, sa fie mai mici. Desigur, acest pas este optional, dar va face prajitura mai usor de taiat.
🍍 Ananas din compot – Poti pregati aceasta prajitura cu ananas din compot fara nicio problema. De obicei, compotul are zahar, asa ca poti renunta la cantitatea de zahar prezentata in reteta.
Crema de prajitura cu cocos
Aceasta crema de cocos este minunata! Textura sa seamana cu cea a unei budinci (pudding), lucru ce o face extrem de versatila. O poti folosi atat pentru aceasta prajitura cu ananas si cocos, cat si pentru torturi sau tarte. Sau o poti manca chiar simpla! Nu contine lactate sau oua, de aceea prajitura nu e pretentioasa la temperaturi ridicate.
Cand mi-a venit ideea de a pregati o prajitura cu crema de cocos si piscoturi, m-am gandit imediat la crema folosita pentru Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie, de care am fost foarte incantata. Pentru a avea un gust mai puternic de cocos, am inlocuit laptele de soia cu lapte vegetal de cocos (din acela la cutie de carton) si am adaugat cocos razuit.
In combinatie cu ananasul macerat in rom si menta, rezulta un gust asemanator cocktail-ului Pina Colada. Nu stiu daca este cea mai buna prajitura cu piscoturi, dar sigur este cea mai racoritoare!
Cum servim si cum pastram aceasta prajitura racoritoare cu ananas, cocos si piscoturi?
Inainte de a servi prajitura, este foarte important sa nu sari peste etapa de racire. Piscoturile vor absorbi siropul si umiditatea din crema, in timp ce crema se va intari si iti va permite sa tai frumos prajitura.
Eu am pregatit prajitura intr-o tava de 25×16 cm si am taiat-o in 6 bucati mari. Cu siguranta pot fi si mai mici feliile! 😅 Am presarat deasupra cocos razuit si fulgi de cocos, pentru a completa aspectul final, dar si pentru a oferi un plus de textura. De asemenea, am ornat cu frunze proaspete de menta.
Pastreaza prajitura in frigider. Optional, o poti acoperi si cu folie alimentara sau de aluminiu, pentru a se pastra mai bine. De preferabil ar fi sa o consumi in 3-4 zile.
Sper sa fie pe gustul tau aceasta prajitura fara coacere cu piscoturi, crema de cocos si ananas cu menta si rom! Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
S-ar putea sa iti placa si retetele urmatoare:
🍰 Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)
🍰 Mini-tarte cu mango si cocos (reteta vegana)
🍰 Cupcakes cu afine si crema de lamaie cu menta
🍰 Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine
🍰 Tiramisu cu capsuni, la borcan
🍰 Tarta cu lapte condensat, ciocolata alba, capsuni & busuioc
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
500 ml lapte vegetal de cocos | |
80g amidon de porumb | |
50g zahar | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
30g cocos razuit | |
1 conserva lapte de cocos 165 ml | |
200g piscoturi |
Ananas macerat cu rom si menta
300g bucati de ananas ideal la conserva | |
125ml suc de ananas cel din conserva | |
3 linguri rom | |
1 lingura zeama de lamaie | |
20g zahar | |
10g frunze de menta tocate | |
0.25 lingurita extract de menta optional |
Lasă un răspuns