Tarta cu lapte condensat, ciocolata alba, capsuni & busuioc
Zilele de vara se apropie si odata cu ele si temperaturile ridicate. Cu siguranta nu iti vine sa pornesti cuptorul, nu-i asa? Dar ce te faci daca se anunta ceva musafiri sau, pur si simplu, ti-e pofta de ceva dulce? Ei bine, iti propun o reteta super rapida si usor de pregatit care NU NECESITA COACERE, iar datorita ingredientelor sale, este si foarte racoritoare. Cum iti suna urmatoarea combinatie: o tarta cu lapte condensat, crema de branza si ciocolata alba, super fina si catifelata, completata de un blat sfaramicios de biscuiti graham? Si ca sa facem treaba si mai interesanta, o vom decora cu fructe proaspete (pe alese) si o vom imbraca intr-un sos fresh de capsuni si busuioc!
Hai sa vorbim despre ingrediente!
Personal, iubesc deserturile cu capsuni. Si daca nu profitam de ele in timpul sezonului cald, atunci cand? Si, desi s-ar putea sa ti se para putin ciudat, crede-ma, combinatia de capsuni si busuioc este divina si perfecta pentru vara! In rest, nu mai ai nevoie decat de cateva ingrediente-cheie: lapte condensat, crema de branza, zeama de lamaie, biscuiti graham si putin unt. De pregatit, se pregateste simplu si rapid, dar necesita cateva ore bune in care trebuie sa stea la rece. Ufff, greu mai trece timpul cand stii ce bunatate te asteapta in frigider! 🤤
Laptele condensat va oferi o textura bogata si fina cremei, dar ii va oferi si aroma specifica, care va fi imbogatita de cea data de ciocolata alba. Zeama de lamaie ajuta laptele sa se ingroase, iar crema de branza va contribui si ea la intarirea tartei. De asemenea, va mai echilibra din dulceata data de laptele condensat si de ciocolata, crema de branza fiind usor acrisoara. De asemenea, am adaugat foarte putin zahar in sosul de capsuni, pe care il prefer mai acru, mai intepator. Alaturi de crema dulce va fi senzational!
Sfaturi pentru o tarta cu lapte condensat de succes
⭐ Foloseste o tava cu fundul detasabil, pe care o ungi cu putin ulei. Cantitatile de ingrediente sunt ideale pentru o tarta mai plata cu diametrul de 20 sau 22 cm. Folosind o tava de 17 cm vei obtine o tarta mai inalta, iar stratul de biscuiti va si el mai gros. Daca vrei, poti face si monoportii, folosind o tava pentru 12 briose. Nu uita sa pui hartii pentru briose daca tava nu este din silicon.
⭐ Poti coace putin blatul de biscuiti (5 minute la 185°C). Astfel, va fi mai putin sfaramacios, dar acest pas nu este obligatoriu. Cat timp pregatesti umplutura pentru tarta, pastreaza blatul in frigider sau in congelator.
⭐ Pentru blatul din biscuiti poti folosi si biscuiti obisnuiti, nu neaparat graham. Blatul poate fi doar la baza sau poate urca usor si pe peretii tavii, pentru a avea o margina crocanta la fiecare felie. De asemenea, el poate fi inlocuit si de un aluat clasic de tarta. Il poti face chiar tu sau, si mai simplu, il poti cumpara de la supermarket.
⭐ In ceea ce priveste crema, nu ar trebui sa intampini nicio problema, este super usor de facut. Intotdeauna folosesc crema de branza Philadelphia (pentru reteta aceasta ai nevoie de o cutie de 200 g si una de 100 g). Daca este prima data cand gasesti cu lapte condensat, cauta in magazine lapte condensat indulcit, nu din acela pentru cafea. De obicei, il gasesti la conserva. Eu l-am ales pe cel de la Prodlacta, o conserva fiind suficienta. Foloseste ciocolata alba de calitate, pentru gatit, cu minimum 20% cacao (eu am folosit ciocolata alba Callebaut cu 28% cacao). Ai grija sa racesti foarte bine ciocolata topita inainte de a o adauga in amestec.
⭐ Pentru sos poti folosi atat capsuni proaspete, cat si congelate. Pe cele congelate trebuie sa le lasi mai mult timp sa fiarba pana se vor inmuia. Pe de alta parte, ideal ar fi sa folosesti frunze de busuioc proaspat deoarece sunt mult mai aromate. Nu turna o cantitate prea mare de sos deasupra tartei, caci s-ar putea sa curga pe langa. In schimb, iti recomand sa torni sos peste fiecare felie, inainte de a o servi.
⭐ Ai rabdare! Stiu, de-abia astepti sa gusti tarta, dar trebuie sa o lasi sa se aseze si sa se raceasca foarte bine inainte de a o servi. De asemenea, nu lasa tarta la temperatura camerei pentru mult timp inainte de o servi. Scoate-o din frigider, taie feliile, apoi pune-o inapoi la rece. Altfel, se va inmuia si va deveni curgatoare.
⭐ Inainte de a scoate tarta din forma, incalzeste putin peretii tavii cu un arzator. Sau poti sa inmoi un cutit in apa fierbinte si sa tai de jur imprejurul tartei, pentru a te asigura ca marginile vor fi netede si nu se vor rupe. Foloseste aceeasi tehnica si atunci cand tai feliile de tarta.
Gata, asta-i tot! Nu iti ramane decat sa te bucuri de un desert fresh si aromat, in compania celor dragi. Enjoy! 💛
Cauti si alte retete de tarta? Mai am cateva idei pentru tine:
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
150g ciocolata alba | |
280g crema de branza | |
300ml lapte condensat indulcit | |
30ml zeama de lamaie | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie |
Blatul de biscuiti & sosul de capsuni cu busuioc
BLAT DE BISCUITI |
|
140g biscuiti graham | |
56g unt topit | |
SOS DE CAPSUNI & BUSUIOC |
|
300g capsuni proaspete / congelate | |
0.5 lingura zahar | |
3 linguri zeama de lamaie | |
30 frunze de busuioc proaspat aproximativ | |
➕ capsuni si busuioc pentru decor |
Pasii necesari
Pregatim blatul de biscuiti
Crema cu lapte condensat
Punem la frigider
Inca un pas si gata 👉 sosul de capsuni si busuioc
Inainte de servire
3 mesaje
-
-
Gheorghe Ariana
5 stele! Scuzele mele.
Minunata! 🤤🥰