Mini-tarte cu mango si cocos (reteta vegana)
Aceste mini tarte cu mango si cocos reprezinta desertul ideal pe timp de vara! Sunt fresh, sunt usor de facut, sunt vegane si, cel mai important, nu necesita coacere! Avem un blat crocant de biscuiti, pe care il acoperim cu o crema catifelata de mango, cu note subtile de cocos si gust usor acrisor. O singura lingurita si deja te vei teleporta pe o plaja exotica, cu nisipul la picioare, marea in fata ochilor si… o tarta racoritoare cu mango in mana!
Un desert rapid, fara coacere, perfect pe timpul verii
Stiu, pe timpul verii nu prea iti vine sa gatesti, daramite sa mai faci si prajituri. Numai gandul de a porni cuptorul intr-o zi torida de vara te infioara si te face sa dai fuga la magazinul de la colt si sa cumperi prima cutie de inghetata ce-ti iese in cale. Dar hey, viata e prea scurta pentru deserturi banale, meriti sa te rasfeti cu cele mai delicioase dulciuri!
Asa cum iti ziceam mai sus, aceasta e o reteta de tarta FARA COACERE! Adica, adio sauna din bucatarie. Va trebui sa dai totusi drumul la aragaz, dar numai pentru 5 minute, promit!
Aproape te-am convins sa incerci reteta aceasta, dar parca totusi nu prea ai chef sa stai mult in bucatarie, chiar si fara cuptor pornit. Ei bine, sa stii ca mini tartele vor fi gata in maximum o ora, fara prea mult efort. Va trebui sa le lasi inca putin in frigider, pentru a se intari, dar mult mai putin decat in cazul unui desert pe baza de gelatina. Ceea ce ma face sa iti mai prezint si alte avantaje ale acestor mini tarte cu mango si cocos…
Mini tarte de post / vegane, prajituri potrivite si pentru copii
Daca erai in cautarea unei retete de tarta de post, vegan friendly sau kid friendly, ai ajuns unde trebuie! Mini tartele cu mango si cocos pe care ti le propun nu au pic de ou sau lactate. In plus, daca ai pe langa tine si cativa pitici iubitori de dulciuri, le poti pregati fara grija aceste mini tarte. Hai sa iti povestesc de ce!
Vei vedea ca, oricum, lista de ingrediente este destul de scurta. Eu am folosit produsele trimise de prietenii mei de la Vegis.ro, unde gasesti toate ingredientele necesare si multe alte produse faine, calitative si sanatoase.
Crusta pentru tarta din doar 3 ingrediente
🥥 ULEI DE COCOS
In general, blatul de tarta cu biscuiti contine unt topit. In cazul meu, am inlocuit untul cu ulei de cocos extra virgin, bio, obtinut prin presare la rece. Acesta nu doar ca are numeroase proprietati nutritive, dar ofera si un plus de aroma crustei pentru tarta.
🍪 BISCUITI
Desigur, poti folosi orice tip de biscuiti digestivi, dar eu i-am ales, de data aceasta, pe cei de la Nairn’s. Sunt facuti din ovaz, imbogatiti cu cocos si seminte de chia. Si chiar se simt semintele, oferind o textura si mai interesanta crustei. In plus, ar contine 55% mai putin zahar decat alte tipuri de biscuiti (12.4 g zaharuri/100 g). Si intr-adevar, asta am remarcat si eu cand i-am gustat, ca nu sunt atat de dulci. M-am uitat de curiozitate pe eticheta altor feluri de biscuiti pe care ii aveam prin casa si valori mai mici de 20 g zaharuri/100 g n-am gasit.
🥥 CHIPSURI DE COCOS
Ei, si am mai adaugat in blatul acesta de biscuiti si niste chipsuri de cocos, tot pentru textura si gust. Daca folosesti, neaparat sa ii „coci” putin intr-o tigaie antiaderenta, pentru a le potenta aroma.
Crema de mango, un deliciu tropical
Nici pentru minunatia aceasta de crema de mango nu ai nevoie de prea multe ingrediente.
🥭 BUCATI DE MANGO
Poti folosi mango fresh, congelat sau la conserva. Mango este produsul vedeta al retetei, de aceea trebuie sa fie si cel mai bun si aromat, iar eu am ales bucatile de mango in suc propriu de la Biona. Nu contine indulcitori sau zahar, este practic mango curatat si taiat bucatele, gata de a fi adaugat in deliciul pe care il pregatesti. Te ajuta sa salvezi timp si ai si mai putine vase de spalat!
🥥 LAPTE DE COCOS & PASTA DE VANILIE
Majoritatea cremelor de mango pentru tarte sunt pe baza de oua si unt, dar, fiind o reteta de tarta vegana, le-am inlocuit pe toate cu lapte de cocos. Acesta ofera o o consistenta cremoasa si o aroma deosebita de cocos. Love it! Si daca tot vorbim de arome, am adaugat si putina pasta de vanilie, pentru un plus de savoare.
🍁 SIROP DE ARTAR
Pentru a indulci putin treburile, am folosit sirop de artar, care vine si el cu o aroma subtila, dar care completeaza de minune profilul aromatic al acestor mini tarte cu mango si cocos. Si sa stii ca acest sirop de artar de la Dennree e printre cele mai aromate pe care le-am gustat pana acum! In plus, e mult mai sanatos decat zaharul alb rafinat.
De aceea am si zis ca un desert pentru copii, singurii indulcitori fiind acest sirop de artar si zaharul (redus) din biscuiti. Si, spre deosebire de zaharul alb rafinat, siropul de artar contine antioxidanti, probiotice, vitamine si minerale, este nerafinat si are un indice glicemic mai scazut, influentand astfel nivelul de zahar din sange mai putin decat zaharul de masa.
Adevarata revelatie – pudra de agar agar
Bineinteles, pentru a stabiliza crema, avem nevoie de gelatina. Dar cum gelatina este obtinuta din colagen de origine animala, n-ar mai fi fost o reteta de tarta vegana. De aceea, am optat pentru agar agar, fiind si prima data cand il folosesc. Dar cu siguranta nu si ultima, pentru ca mi se pare mult mai fain decat gelatina.
Pudra de agar agar este obtinuta din anumite tipuri de alge marine rosii (agarofite). Este bogata in fibre si micronutrienti, avand numeroase beneficii pentru sanatate. Se utilizeaza la fel ca gelatina: lasam la hidratat intr-un lichid rece, apoi il dizolvam pe foc. In cazul acestei tarte, am dizolvat in sucul de la o mandarina, poti folosi la fel de bine apa sau suc de portocale.
Agar agar versus gelatina
✅ Nu e asa pretentios. In cazul gelatinei, daca o incalzesti prea mult, isi pierde din proprietatile de gelificare, iar desertul isi schimba textura. Mai exact, forta gelatinei scade rapid peste 100ºC sau atunci cand este mentinuta la acea temperatura pentru o perioada lunga de timp.
✅ Se solidifica mai repede, chiar si la temperaturi mai ridicate. Agar agar-ul se topeste la 85ºC si se solidifica intre 32-40ºC. Chiar daca nu pui desertul cu agar agar in frigider, tot va incepe sa se solidifice in aproximativ o ora. In plus, isi va pastra forma chiar si la temperaturi mai ridicate. Gelatina se topeste la 35ºC si se solidifica la temperaturi scazute, gradul de solidificare depinde foarte mult de concentratie si timpul de racire. De obicei, deserturile cu gelatina trebuie sa stea in frigider minimum 8 ore, ideal chiar 24 de ore., spre deosebire de cele cu agar agar, care in maximum 2 ore sunt gata.
✅ Pot verifica daca desertul va avea consistenta potrivita sau nu. Pentru a verifica daca desertul se va intari corect, punem o cantitate mica intr-un bol sau o farfurie rece – ar trebui sa se intareasca in 20-30 de secunde. Daca nu face asta, adaugam mai mult agar agar, hidratat in lichid.
✅ Poate fi retopit daca e necesar. Daca totusi crema pe baza de agar agar nu a iesit cum iti doreai, fiind prea moale, chiar daca a stat si la frigider, o poti topi din nou si ajuta cantitatea de agar agar.
✅ Nu miroase urat. Cand amestecam in vasul in care topeam gelatina, simteam mereu un iz nu tocmai placut. Pudra de agar agar, cand se topeste, nu are absolut niciun miros.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de mini tarte cu mango si cocos. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
📍 Extra sfat: In urma pregatirii retetei, am ramas cu un rest de ingrediente, din care am facut un super smoothie. Am pus restul de mango, lapte de cocos, sucul de la portocala ramasa dupa decor si cateva afine. A iesit tare bun!
Cauti si alte retete vegane?
🌱 Mini guguluf cu banane si glazura de capsuni (prajituri de post)
🌱 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie
🌱 Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)
🌱 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto
Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
180 g biscuiti digestivi Nairns | |
20g chipsuri de cocos Niavis | |
72 g ulei de cocos Niavis |
Umplutura de mango
3g agar agar Springmarkt | |
sucul de la o mandarina | |
114g lapte de cocos Biona | |
165g bucati de mango in suc propriu Biona | |
60ml sirop de artar Dennree | |
1 lingurita pasta de vanilie Royal Brand |
Lasă un răspuns