Tarta cu pere si rubarba

≅ 2 ore

usor

8 portii

Un desert de inspiratie frantuzeasca, perfect pentru vara! Aceasta tarta cu pere si rubarba are la baza o crusta din aluat fraged si e umpluta cu pere proaspete si suculete, pe care le scaldam intr-o crema parfumata cu vanilie si coniac. Deasupra, batoane de rubarba posate tes parca un goblen, transformand tarta intr-un desert frumos si sofisticat. Dar foarte usor de preparat!

Perele dulci si suculente sunt acompaniamentul perfect pentru crema fina din interiorul crustei fragede si cu gust puternic de unt. Perele se coc la cuptor si aproape de topesc in crema, apoi se prind intr-un dans aromat cu aluatul untos. Rubarba aduce un gust usor acrisor si o textura mai crocanta, iar siropul parfumat si dulce imbraca batoanele intr-un luciu frumos.

Mmmm, cuvintele sunt de prisos pentru a descrie aceasta tarta, este absolut divina! E unul dintre acele deserturi din care iei o felie, si inca una, si inca una… 

reteta tarta cu pere si rubarba

Reteta de pe meleaguri franceze

Pentru aceasta umplutura pentru tarta trebuie sa ii multumesc minunatei Julia Child, pe care o admir si care reprezinta un model de urmat pentru mine. Inca de anul trecut imi doream sa fac o tarta cu rubarba asezata intr-un model frumos, dar abia anul acesta s-a concretizat dorinta mea. Am gasit rubarba, dar nu stiam exact cum ar trebui sa fie umplutura, pentru ca imi doream ceva mai diferit decat clasica crema de vanilie. Iar reteta Juliei a fost cea mai buna alegere!

Intamplator, in aceasta perioada am vazut filmul Julie & Julia, apoi si serialul Julia, pe care ti le recomand si tie. Rasfoind cartea care i-a adus faima, Mastering the Art of French Cooking, am gasit si reteta perfecta pentru umplutura tartei mele. Aceasta este adaptata dupa reteta de Tarte normande aux pommes (tarta normanda cu mere). Am inlocuit merele cu pere pentru ca mi s-a parut ca dulceata si gustul lor se potriveste mai bine rubarba acrisoara.

Ea recomanda sa folosim coniac sau Calvados, un brandy specific regiunii Normandia din Franta, realizat prin distilarea cidrului de mere, uneori si de pere. Eu Calvados n-aveam, asa ca am pus cateva linguri de coniac Remy Martin V.S.O.P., care s-a potrivit foarte bine si a oferit un plus de farmec tartei. In plus, nu trebuie sa iti faci griji, alcoolul se evapora la copt, lasand in urma doar aroma si parfumul. Bineinteles, daca nu crezi ca e pe gustul tau, il poti elimina din reteta.

tarta cu rubarba si pere

Rubarba, un ingredient magic

Multa vreme nici macar nu auzisem de rubarba. Asta pana cand mama a pregatit un pandispan cu rubarba si am descoperit ca imi place. Apoi, am tot vazut-o folosita in diferite retete, dar nu am apucat sau nu am gasit acest ingredient-minune, sezonul sau fiind destul de scurt. De obicei, o gasesti de cumparat la sfarsitul primaverii-inceputul verii (din aprilie pana cel tarziu in iulie).

Tehnic vorbind, rubarba e o leguma, dar e adesea folosita in numeroase delicii culinare ca fruct. Chiar si Curtea Vamala a SUA a clasificat legal rubarba drept fruct in 1947.

Din rubarba se mananca doar tulpinile. Frunzele contin un compus numit acid oxalic, care este toxic atat pentru oameni, cat si pentru animale. Tulpinile pot fi folosite crude si au o textura crocanta (aduce putin cu telina), dar sunt cel mai frecvent amestecate cu zahar si folosite in placinte, tarte, crumbles si multe alte deserturi. Rubarba e foarte aromata, avand un gust acrisor, usor intepator si chiar acid.

reteta tarta cu rubarba si pere

Cum servim si pastram tarta cu pere si rubarba?

Aceasta tarta cu pere si rubarba poate fi servita calda sau rece. Optional, ii poti adauga si o cupa de inghetata de vanilie deasupra.

O poti pastra 2 zile la temperatura camerei, intr-un vas cu capac sau, si mai bine, 3-4 zile la frigider.

tarte cu pere si rubarba felie

Sper sa incerci si tu reteta de tarta cu pere si rubarba posata. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Alte retete care s-ar putea sa iti placa:

🌼 Briose cu pere si fistic, aromate si pufoase

🌼 Mini tarte cu fructe de padure si frangipane

🌼 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

🌼 Cheesecake cu iaurt grecesc, miere si nuci

🌼 Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz

Vezi si alte retete de vara →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250g faina
25g zahar pudra
un praf de sare
125g unt
1 galbenus
3 linguri apa rece sau cat e necesar
300 g pere aprox. 3 pere
67g zahar brun
1 lingurita scortisoara
2 oua
130g zahar
70g faina
250ml frisca lichida
6 linguri coniac
1 lingurita extract / esenta de vanilie
Rubarba posata
400 g rubarba aprox. 4 tulpini
250g zahar
250ml apa

Pasii necesari

1.

Crusta pentru tarta

In blender amestecam faina, zaharul, sarea si untul rece, taiat cubulete, pana cand obtinem o consistenta ca a pesmetului, uscata si nisipoasa. Adaugam galbenusul si cate o lingura de apa, pana cand se leaga aluatul. La final, punem aluatul in folie alimentara si dam la frigider pentru 30 de minute.
Ungem cu unt sau tapetam cu hartie de copt o tava de 25 cm. Intindem bine aluatul si il rulam pe sucitor pentru a-l putea aseza in tava. Intepam cu furculita din loc in loc si lasam deoparte, pana facem umplutura.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Perele

Curatam perele de coaja si le taiem feliute. Le amestecam cu zaharul brun si scortisoara si le asezam peste crusta tartei. Dam la cuptorul preincalzit la 175°C timp de aproximativ 20 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Crema

Batem oul cu zaharul pana cand obtinem o compozitie spumoasa, deschisa la culoare. Adaugam faina cernuta, apoi frisca, lingurile de coniac si vanilia. Amestecam cat se se incorporeze.
Turnam peste crusta cu pere. Dam la cuptor inca 20 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Topping-ul de rubarba

Taiem tulpinile de rubarba in bastonase de aproximativ 5 cm.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Intr-o cratita incapatoare turnam apa si adaugam zaharul si lasam la fiert. Cand da in clocot, adaugam batoanele de rubarba si mai lasam 1-2 minute sa fiarba, apoi luam de pe foc, acoperim cratita cu un capac si lasam la racit. Scoatem apoi rubarba, asezand batonasele frumos pe tarta.
Lichidul ramas il punem din nou la fiert cateva minute, pana cand se intareste. Cu o pensula, intindem uniform siropul peste batoanele de rubarba. Dam la frigider pana cand servim.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *