Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz

1 ora

foarte usor

16-20 bucati

Te invit sa incerci o reteta speciala de vara, usor si rapid de facut. Aceasta prajitura cu piersici ti se topeste in gura, este suculenta, crocanta si super delicioasa! Baza de aluat fraged este invelita cu o umplutura parfumata de piersici zemoase, acoperita de o crusta dulce, sfaramicioasa (crumble) cu ovaz si scortisoara.

Mirosul de piersici proaspete imi aduce mereu aminte de vara, de zilele calduroase petrecute la malul marii. Asta pentru ca atunci cand eram mica, mama imi dadea mereu sa rontai pe plaja cate o piersica. Daca se mai imbina si cu parfumul cremelor cu SPF, garantat ma teleportez la mare… \

Prajitura cu piersici si crumble de ovaz

Piersicile parfumate si zemoase fac prajiturile super delicioase! 🍑

Aceasta prajitura cu piersici mi se pare un desert potrivit pentru perioada calda din an, cand piersicile sunt in sezon. Acum gasim mult mai usor la piata sau in magazine piersici parfumate, zemoase si cu gust. Iti recomand sa folosesti cele mai bune piersici pe care le gasesti! Pentru umplutura eu am folosit 5 piersici de marime medie, insa conteaza si tava pe care o folosesti. Eu am copt prajitura intr-o tava de 22×28 cm, iar cantitatile din reteta sunt perfecte pentru aceasta dimensiune de tava. Cu siguranta, pot fi adaptate in functie de ce tava ai la indemana.

Am imbogatit umplutura de piersici cu note de scortisoara si de cimbru. Aceasta planta aromatica face casa buna cu piersicile, fiind adesea folosita pentru a aromatiza cocktail-uri, ice-tea sau fel de fel de produse de patiserie care contin aceste fructe (galette, tarta etc.). De asemenea, scortisoara condimenteaza prajitura, oferindu-i un plus de aroma si, dupa parerea mea, ofera acel sentiment de coziness, de caldura sufleteasca, de biniste.

Imagineaza-ti numai aluatul fraged bogat in unt (care e suuuper usor de facut) acoperit de aceasta umplutura cu piersici delicioasa. E atat de moale si de fina. Si totusi, parca ar merge si ceva un pic mai crunchy, asa-i? Ei bine, pentru a face atat prajitura, cat si experienta gustativa completa, vom acoperi totul cu un strat sfaramicios si crocant. Ovazul, zaharul brun, faina, untul si scortisoara vor crea un streusel (asa se numeste in patiserie) aromat, care echilibreaza textura finala a prajiturii.

Gata, hai sa gustam prajitura cu piersici! Cum o servim?

In primul rand, dupa ce s-a racit complet, taiem prajitura in bucati patrate. Apoi, ramane sa te hotarasti cum vrei sa o servesti. Exista atat de multe moduri in care poti savura aceasta prajitura cu piersici!

  • Este minunata simpla, direct de la frigider sau usor incalzita si decorata cu cateva frunze de cimbru proaspat si zahar pudra.
  • Poate fi servita alaturi de o cupa de inghetata de vanilie (ahh, combinatia perfecta pentru a racori zilele de vara!).
  • O poti „stropi” cu o glazura facuta din 120 g zahar pudra, 4-5 linguri de lapte sau frisca lichida si 1 lingurita de esenta de vanilie sau migdale.

Pastreaza prajitura intr-un recipient inchis, la frigider.


Sper sa gasesti utila aceasta reteta si sa fie pe gustul tau aceasta prajitura de vara. Daca incerci reteta, spune-mi in comentarii cum a iesit, iar daca urci o fotografie cu prajitura facuta de tine pe Instagram, nu uita sa imi dai tag @madelicii.

Daca ti-a placut aceasta reteta, iti recomand sa vezi si reteta de prajitura cu aluat fraged si crema de portocale. De asemenea, tartele s-ar putea sa fie pe gustul tau, precum aceasta placinta cu visine, cirese si Amaretto.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
300 g faina
40g zahar pudra
40g zahar brun
un praf de sare
240g unt rece, taiat cubulete
Umplutura de piersici & crumble cu ovaz

UMPLUTURA DE PIERSICI

5 piersici medii, aprox. 650 g
80g zahar brun
2.5 linguri zeama de lamaie
5 linguri amidon de porumb
1 lingurita scortisoara
3 lingurite cimbru

CRUMBLE

150g faina
50g fulgi de ovaz
100g zahar brun
2 lingurite scortisoara
112g unt topit

Pasii necesari

1.

Incepem cu pragatirea aluatului fraged pentru baza prajiturii

Intr-un bol incapator amestecam ingredientele uscate: faina, zaharul pudra si cel brun, sarea.
Taiem untul rece cubulete si il incorporam in restul compozitiei. Putem folosi un robot de bucatarie sau sa amestecam cu mana. La final, trebuie sa obtinem o textura nisipoasa, crumbly, deci nu trebuie sa framantam un aluat legat, ci cat mai faramicios.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Transferam compozitia intr-o tava (eu am folosit de 22x28 cm) si presam bine cu mana pentru a intinde aluatul uniform. Dam la cuptorul preincalzit la 180°C timp de 15 minute, pana cand crusta devine aurie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Hai sa facem umplutura de piersici!

Pentru umplutura, eu am folosit 5 piersici de marime medie (aproximativ 600-700 g). Cu cat sunt mai coapte si mai moi, cu atat mai bine. Taiem piersicile cubulete cat mai marunte si le punem intr-un bol.
Presaram deasupra zaharul brun, amidonul, scortisoara si zeama de lamaie. Spalam cateva ramurele de cimbru proaspat (sau poti folosi si uscat), rupem doar frunzele si le adaugam peste compozitia cu piersici (aproximativ 2-3 lingurite). Lasam bolul deoparte cat preparam si crumble-ul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Ultimul pas: crumble cu ovaz

Amestecam faina, fulgii de ovaz, zaharul brun si scortisoara si turnam deasupra untul topit.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Le unim toate si... la cuptor cu prajitura!

Peste crusta de aluat fraged, cat este calduta, turnam compozitia cu piersici, pe care o intindem uniform in tava. Luam in palme cate putin din crumble-ul cu ovaz si presaram deasupra umpluturii de piersici pana acoperim intreaga suprafata.
Dam la cuptorul preincalzit la 180°C timp de 35-40 minute, pana cand crumble-ul devine auriu, iar umplutura de piersici scoate bule. Lasam sa se raceasca complet inainte de a taia prajitura. Putem servi simpla, decorata cu cateva frunze de cimbru proaspat, alaturi de o cupa de inghetata de vanilie sau pudrata cu putin zahar pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

2.5 linguri = 2 linguri jumatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *