Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz
Te invit sa incerci o reteta speciala de vara, usor si rapid de facut. Aceasta prajitura cu piersici ti se topeste in gura, este suculenta, crocanta si super delicioasa! Baza de aluat fraged este invelita cu o umplutura parfumata de piersici zemoase, acoperita de o crusta dulce, sfaramicioasa (crumble) cu ovaz si scortisoara.
Mirosul de piersici proaspete imi aduce mereu aminte de vara, de zilele calduroase petrecute la malul marii. Asta pentru ca atunci cand eram mica, mama imi dadea mereu sa rontai pe plaja cate o piersica. Daca se mai imbina si cu parfumul cremelor cu SPF, garantat ma teleportez la mare… \
Piersicile parfumate si zemoase fac prajiturile super delicioase! 🍑
Aceasta prajitura cu piersici mi se pare un desert potrivit pentru perioada calda din an, cand piersicile sunt in sezon. Acum gasim mult mai usor la piata sau in magazine piersici parfumate, zemoase si cu gust. Iti recomand sa folosesti cele mai bune piersici pe care le gasesti! Pentru umplutura eu am folosit 5 piersici de marime medie, insa conteaza si tava pe care o folosesti. Eu am copt prajitura intr-o tava de 22×28 cm, iar cantitatile din reteta sunt perfecte pentru aceasta dimensiune de tava. Cu siguranta, pot fi adaptate in functie de ce tava ai la indemana.
Am imbogatit umplutura de piersici cu note de scortisoara si de cimbru. Aceasta planta aromatica face casa buna cu piersicile, fiind adesea folosita pentru a aromatiza cocktail-uri, ice-tea sau fel de fel de produse de patiserie care contin aceste fructe (galette, tarta etc.). De asemenea, scortisoara condimenteaza prajitura, oferindu-i un plus de aroma si, dupa parerea mea, ofera acel sentiment de coziness, de caldura sufleteasca, de biniste.
Imagineaza-ti numai aluatul fraged bogat in unt (care e suuuper usor de facut) acoperit de aceasta umplutura cu piersici delicioasa. E atat de moale si de fina. Si totusi, parca ar merge si ceva un pic mai crunchy, asa-i? Ei bine, pentru a face atat prajitura, cat si experienta gustativa completa, vom acoperi totul cu un strat sfaramicios si crocant. Ovazul, zaharul brun, faina, untul si scortisoara vor crea un streusel (asa se numeste in patiserie) aromat, care echilibreaza textura finala a prajiturii.
Gata, hai sa gustam prajitura cu piersici! Cum o servim?
In primul rand, dupa ce s-a racit complet, taiem prajitura in bucati patrate. Apoi, ramane sa te hotarasti cum vrei sa o servesti. Exista atat de multe moduri in care poti savura aceasta prajitura cu piersici!
- Este minunata simpla, direct de la frigider sau usor incalzita si decorata cu cateva frunze de cimbru proaspat si zahar pudra.
- Poate fi servita alaturi de o cupa de inghetata de vanilie (ahh, combinatia perfecta pentru a racori zilele de vara!).
- O poti „stropi” cu o glazura facuta din 120 g zahar pudra, 4-5 linguri de lapte sau frisca lichida si 1 lingurita de esenta de vanilie sau migdale.
Pastreaza prajitura intr-un recipient inchis, la frigider.
Sper sa gasesti utila aceasta reteta si sa fie pe gustul tau aceasta prajitura de vara. Daca incerci reteta, spune-mi in comentarii cum a iesit, iar daca urci o fotografie cu prajitura facuta de tine pe Instagram, nu uita sa imi dai tag @madelicii.
Daca ti-a placut aceasta reteta, iti recomand sa vezi si reteta de prajitura cu aluat fraged si crema de portocale. De asemenea, tartele s-ar putea sa fie pe gustul tau, precum aceasta placinta cu visine, cirese si Amaretto.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
300 g faina | |
40g zahar pudra | |
40g zahar brun | |
un praf de sare | |
240g unt rece, taiat cubulete |
Umplutura de piersici & crumble cu ovaz
UMPLUTURA DE PIERSICI |
|
5 piersici medii, aprox. 650 g | |
80g zahar brun | |
2.5 linguri zeama de lamaie | |
5 linguri amidon de porumb | |
1 lingurita scortisoara | |
3 lingurite cimbru | |
CRUMBLE |
|
150g faina | |
50g fulgi de ovaz | |
100g zahar brun | |
2 lingurite scortisoara | |
112g unt topit |
Lasă un răspuns