Prajitura cu aluat fraged si crema de portocale (orange shortbread bars)

40 minute

foarte usor

aprox. 20 portii

La inceputul anului ne propunem sa mancam mai sanatos, sa consumam mai multe fructe si legume, sa facem mai multa miscare bla bla bla. 🙄 Usor de zis, greu de facut! Ca sa avem spor, mai trebuie sa ne si rasfatam din cand in cand! Asa ca pentru cheat day (ziua aia cand mancam ceva ce ne dorim muuult) m-am gandit ca ar merge bine un desert fresh. Trebuie sa incerci si tu aceasta prajitura cu portocale!

Ce este shortbread?

Prajitura cu aluat fraged si crema de portocale are la baza o crusta crocanta cu unt si vanilie, in acelasi timp sfaramicioasa, ce se topeste in gura.

Acest tip de aluat este specific fursecurilor englezesti shortbread (din Scotia, mai exact). In mod traditional, ele se fac din doar 3 ingrediente: zahar, unt si faina. Denumirea vine de la shortening, care traditional este o grasime solida, mai exact margarina sau un fel de osanza, insa in zilele noastre se foloseste si unt.

Ce tip de crema contine prajitura cu portocale?

Revenind la prajitura noastra, asta nu e tot! Crusta aceasta dulceaga se imbina de minune cu textura catifelata a cremei de portocale si cu aciditatea gustului sau dulce-acrisor.

Aceasta crema este un fel de curd (crema ce contine suc de citrice, ou si unt), insa mult mai usor de facut. Curd-ul se face pe foc, amestecand constant pana se intareste (ai nevoie de rabdare!). In cazul acestei prajituri, nu trebuie decat sa combini ingredientele si sa le pui la cuptor.

In plus, pentru a face totul si mai interesant si un pic crunchy, adaugam fistic sau migdale maruntite. Un deliciu, pe cuvant!

Asta imi place cel mai mult la prajitura asta – e o reteta rapida, usor de facut, cu ingrediente pe care le avem mai mereu in casa. Cred ca perfecta pentru momentele cand ai ceva musafiri neanuntati, spre exemplu.

Bineinteles, nu doar texturile sunt importante, ci si aromele ce ne gandila papilele gustative. Pentru acest desert eu am folosit extractele 100% naturale (si 100% faine, as putea adauga) de la Cloud Nine Factory. Ele au desavarsit gustul magic al acestor prajituri, fiind asul meu din maneca.

prajitura cu portocale

Sper sa incercati si voi reteta aceasta si sa va placa la fel de mult!

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
220 g unt la temperatura camerei
35g zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
240g faina
0.5 lingurita sare
Crema
200 g zahar
32g faina
4 oua
Coaja de la o portocala medie
150-160ml suc de la 2-3 portocale medii
un praf de sare
2 lingurite extract de portocale
1 lingurita extract de vanilie
Fistic/migdale maruntite in functie de textura dorita

Pasii necesari

1.

Tapetam cu unt o tava de 24 x 24 cm si preincalzim cuptorul la 176°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Prepararea aluatului

In bolul unui mixer electric amestecam untul (la temperatura camerei) cu zaharul pana obtinem un amestec cremos. Adagam extractul de vanilie, faina si sarea si amestecam cu viteza medie pana obtinem un aluat.
Apasam uniform aluatul in tava pregatita si lasam la copt pentru 15 minute, pana cand marginile sunt aurii.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

E timpul sa facem crema!

Pana e gata crusta, pregatim crema. Intr-un castron amestecam zaharul si faina. Adaugam apoi ouale, coaja si sucul de portocale si sarea si amestecam pana se omogenizeaza complet. O putem lasa asa sau adaugam si fistic sau midgale maruntite pentru a oferi o textura mai interesanta, mai crunchy.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Inainte de a turna compozitia peste crusta fierbinte mai amestecam o data. Coacem timp de 20 de minute, pana cand crema se intareste si nu mai "tremura" in partea de mijloc.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Racim si servim!

Lasam sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a o pune la frigider timp de cateva ore pentru a se raci complet. Inainte de servire, putem presara zahar pudra, fistic maruntit sau fulgi de migdale.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

* 0.5 lingurita = o jumatate de lingurita
Poti inlocui portocalele si cu alte citrice - lamaie, grapefruit, portocale rosii etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *