Prajitura cu aluat fraged si crema de portocale (orange shortbread bars)
La inceputul anului ne propunem sa mancam mai sanatos, sa consumam mai multe fructe si legume, sa facem mai multa miscare bla bla bla. 🙄 Usor de zis, greu de facut! Ca sa avem spor, mai trebuie sa ne si rasfatam din cand in cand! Asa ca pentru cheat day (ziua aia cand mancam ceva ce ne dorim muuult) m-am gandit ca ar merge bine un desert fresh. Trebuie sa incerci si tu aceasta prajitura cu portocale!
Ce este shortbread?
Prajitura cu aluat fraged si crema de portocale are la baza o crusta crocanta cu unt si vanilie, in acelasi timp sfaramicioasa, ce se topeste in gura.
Acest tip de aluat este specific fursecurilor englezesti shortbread (din Scotia, mai exact). In mod traditional, ele se fac din doar 3 ingrediente: zahar, unt si faina. Denumirea vine de la shortening, care traditional este o grasime solida, mai exact margarina sau un fel de osanza, insa in zilele noastre se foloseste si unt.
Ce tip de crema contine prajitura cu portocale?
Revenind la prajitura noastra, asta nu e tot! Crusta aceasta dulceaga se imbina de minune cu textura catifelata a cremei de portocale si cu aciditatea gustului sau dulce-acrisor.
Aceasta crema este un fel de curd (crema ce contine suc de citrice, ou si unt), insa mult mai usor de facut. Curd-ul se face pe foc, amestecand constant pana se intareste (ai nevoie de rabdare!). In cazul acestei prajituri, nu trebuie decat sa combini ingredientele si sa le pui la cuptor.
In plus, pentru a face totul si mai interesant si un pic crunchy, adaugam fistic sau migdale maruntite. Un deliciu, pe cuvant!
Asta imi place cel mai mult la prajitura asta – e o reteta rapida, usor de facut, cu ingrediente pe care le avem mai mereu in casa. Cred ca perfecta pentru momentele cand ai ceva musafiri neanuntati, spre exemplu.
Bineinteles, nu doar texturile sunt importante, ci si aromele ce ne gandila papilele gustative. Pentru acest desert eu am folosit extractele 100% naturale (si 100% faine, as putea adauga) de la Cloud Nine Factory. Ele au desavarsit gustul magic al acestor prajituri, fiind asul meu din maneca.

Sper sa incercati si voi reteta aceasta si sa va placa la fel de mult!
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
220 g unt la temperatura camerei | |
35g zahar pudra | |
1 lingurita extract de vanilie | |
240g faina | |
0.5 lingurita sare |
Crema
200 g zahar | |
32g faina | |
4 oua | |
Coaja de la o portocala medie | |
150-160ml suc de la 2-3 portocale medii | |
un praf de sare | |
2 lingurite extract de portocale | |
1 lingurita extract de vanilie | |
Fistic/migdale maruntite in functie de textura dorita |
Lasă un răspuns