Tarta cu lapte si scortisoara

50 minute

usor

9-10 portii

Tarta cu lapte si scortisoara este gustoasa si delicata, fiind ideala pentru zilele ploioase de toamna. Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a face aceasta tarta, fiind un desert rapid si usor de facut. Sigur, cel mai greu va fi sa astepti sa se raceasca si sa se „aseze”… Dar iti garantez ca merita asteptarea!

Cu o crusta sfaramicioasa si acoperita cu un praf generos de scortisoara, aceasta tarta este extrem de cremoasa si iti va incalzi sufletul.

Tarta cu lapte este un desert traditional din Africa de Sud (unde se numeste Melktert) ce are la baza o crusta de tarta si o crema fina din lapte, oua si vanilie (in engleza, denumirea este custard).

Africanii au mai multe moduri de a pregati aceasta tarta si o servesc atat rece, cat si calda, dar intotdeauna pudrata cu scortisoara. De asemenea, in unele retete, ei pun un bat de scortisoara pentru a infuza laptele si pentru a oferi un plus de aroma.

Cred ca e un un desert fin si aromat pe care il poti adapta usor dupa bunul plac. Eu am mers pe varianta unui decor simpatic realizat cu resturile de aluat si am pudrat deasupra scortisoara. Cu siguranta este delicioasa si cu un strat de caramel crocant, nuci sau de ce nu, poate chiar putina dulceata.

Mie imi place foarte mult combinatia aceasta de lapte si scortisoara, mi se pare ca te invaluie parca in caldura si imi aminteste de copilarie, de clasicul orez cu lapte.

Cateva sfaturi extra:

  • Daca esti in criza de timp, poti folosi si aluat pentru tarte gata facut. Il gasesti la orice supermarket, la raionul de congelate.
  • Joaca-te cu aromele si condimentele. Poti adauga pe langa scortisoara si nucsoara, ghimbir, cuisoare. De asemenea, poti adauga si in blat diverse ierburi aromatice (rozmarin, lavanda).

Concluzia: pur si simplu ador aceasta reteta si de-abia astept sa o fac din nou! Sper sa te bucuri si tu de aceasta reteta si sa iti placa la fel de mult cum imi place mie.

Ce mai astepti? Happy baking!

tarta cu lapte si scortisoara detaliu

Daca ti-a placut aceasta tarta, iti recomand sa incerci si reteta de tarta cu lapte batut si topping de caramel cu nuci pecan. Cele doua sunt destul de asemanatoare la gust, au scortisoara si sunt la fel de delicioase!

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250g faina
50 g zahar pudra
125g unt
1 ou
Crema
600 ml lapte
1 pastaie vanilie sau 2 linguri extract de vanilie
15g unt aproximativ 1 cub
2 oua
2 linguri amidon de porumb
1.5 lingura faina
80g zahar brun

Pasii necesari

1.

Incepem cu aluatul de tarta

Intr-un bol (poate fi si cel de la mixerul electric) zaharul si untul taiat cubulete, apoi adaugam oul si omogenizam. Turnam apoi toata cantitatea de faina si amestecam la viteza mica pana cand obtinem un aluat sfaramicios. Formam apoi o bila, pe care o punem in folie si o lasam minimum 30 de minute la frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Ungem cu unt sau tapetam cu hartie de copt o tava de 25 cm. Intindem bine aluatul si il rulam pe sucitor pentru a-l putea aseza in tava. Intepam cu furculita din loc in loc, punem foaie de copt deasupra, peste care turnam fasole uscata sau orez - astfel, aluatul nu se umfla, pastrandu-si forma.
Lasam la cuptor 15 - 20 minute la 180°C, apoi inlaturam hartia de copt cu fasole/orez si mai coacem inca 10 minute, pana cand se rumeneste si devine ca un biscuite.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Pregatim crema

Turnam laptele intr-o cratita si adaugam semintele si pastaia de vanilie. Daca utilizati extract de vanilie, acesta il vom pune spre final. Lasam la fiert aproximativ 15 minute, apoi luam de pe foc si incorporam untul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Intr-un castron, batem bine ouale si adaugam amidonul, faina si zaharul. Dupa ce laptele s-a mai racit putin, il turnam peste acest amestec.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Trecem compozitia intr-o oala, adaugam extractul de vanilie daca este cazul si mai lasam la foc mic 15-20 minute sau pana se ingroasa, amestecand continuu. Inlaturam pastaia de vanilie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Inca putin...

Turnam crema peste aluatul de tarta, lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o punem in frigider pentru cateva ore. Inainte de servire, presaram scortisoara.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

1.5 lingura faina = o lingura jumatate de faina
Daca iti ramane aluat in plus, il poti taia in diferite forme, pe care sa le utilizezi mai apoi pentru decorarea tartei sau pentru a face niste biscuiti deliciosi. Eu am taiat cateva stelute, peste care am pus scortisoara si zahar brun. Le puteti da si cu putin ou pentru a capata un luciu frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *