Briose cu pere si fistic, aromate si pufoase
Daca vrei sa pregatesti ceva bun, dar nu ai prea mult timp la dispozitie, aceasta reteta de briose cu pere te va scoate din impas. Pufoase, umede si foarte aromate – aceste muffins pline de bucati de pere sunt un deliciu si ti se topesc in gura!
Notele de scortisoara si nucsoara se imbina perfect cu aroma si gustul dulce al perelor, complimentandu-se reciproc. Vei avea parte de un desert tomnatic, ce-ti incalzeste sufletul. Pentru a le face si mai delicioase si pentru a combina texturi diferite, le-am acoperit cu un strat crocant (streusel), imbogatit cu fistic. Briosele vor fi apreciate atat de cei mari, fiind ideale pentru a fi savurate la cafea, cat si de cei mici. Aceste muffins contin putin zahar, la care poti chiar renunta pentru o reteta de briose baby-friendly.
Ai nevoie de ingrediente de baza, pe care sigur le ai deja in casa, si de tava pentru briose. Poti apela la forme din silicon pentru briose sau forme din hartie, orice ai la indemana.
In ceea ce priveste perele, poti folosi orice soi, dar cele mai zemoase sunt perfecte! Daca imi aduc bine aminte, eu am folosit pere Abate. Daca perele nu sunt pe placul tau sau ai uitat sa cumperi din piata, le poti inlocui fara probleme cu mere.
De ce fistic? Ei bine, perele se potrivesc foarte bine cu nucile, in general. Astfel, daca nu totusi nu ai fistic in casa, poti folosi si nuci obisnuite, migdale, caju… Eu am adaugat putina pasta de fistic in blat, insa nu pot sa spun ca a facut o mare diferenta. Totusi, iti recomand sa adaugi fistic maruntit atat in compozitia pentru blat, cat si in topping. Vei obtine o textura si mai interesanta, iar atunci cand nimeresti o bucatica mai mare de fistic, papilele tale gustative chiar iti vor multumi! 😄
Cum pastram briosele?
Bineinteles, ideal ar fi sa consumi briosele proaspete, in ziua in care au fost facute, cat topping-ul este inca crocant. Dar iti garantez ca si in a doua sau a treia zi, briosele sunt la fel de gustoase! Deoarece sunt briose cu fructe, se vor mentine umede cateva zile, asa ca nu trebuie sa iti faci griji ca se vor usca si nu vor mai fi bune de mancat. Totusi, daca vrei sa le pastrezi cat mai bine, prelungindu-le prospetimea, poti tapeta un recipient cu hartie-prosop. Asaza briosele si acopera-le cu inca un strat de hartie, apoi inchide recipientul cu un capac. Neavand crema, nu e neaparat nevoie sa le pastrezi la frigider. Ar fi recomandat totusi sa le consumi in maximum 3-4 zile.
Sper sa fie pe gustul tau aceasta reteta de muffins cu pere. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit, iar daca urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, nu uita sa imi dai tag @madelicii.
Te invit sa descoperi si alte retete care ar putea fi pe gustul tau:
🧁 Apple Pie Cupcakes cu mere, crema de branza si nuci caramelizate
🧁 Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz
🧁 Mini guguluf cu banane si glazura de capsuni (prajituri de post)
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
285g faina | |
25g zahar | |
2 lingurite scortisoara | |
1 lingurita nucsoara | |
2 lingurite praf de copt | |
0.5 lingurita bicarbonat | |
un praf de sare | |
2 oua | |
125ml ulei | |
280ml lapte batut | |
2 lingurite extract / esenta de vanilie | |
2 lingurite pasta de fistic optional | |
300g pere aprox. 2 pere mari, curatate de coaja si taiate cubulete | |
30g fistic maruntit | |
50g chipsuri de ciocolata alba optional |
Topping crocant
56g unt topit | |
80g faina | |
50g zahar brun | |
2 lingurite scortisoara | |
30g fistic maruntit |
Lasă un răspuns