Briose cu pere si fistic, aromate si pufoase

1 ora

foarte usor

22 briose

Daca vrei sa pregatesti ceva bun, dar nu ai prea mult timp la dispozitie, aceasta reteta de briose cu pere te va scoate din impas. Pufoase, umede si foarte aromate – aceste muffins pline de bucati de pere sunt un deliciu si ti se topesc in gura!

Notele de scortisoara si nucsoara se imbina perfect cu aroma si gustul dulce al perelor, complimentandu-se reciproc. Vei avea parte de un desert tomnatic, ce-ti incalzeste sufletul. Pentru a le face si mai delicioase si pentru a combina texturi diferite, le-am acoperit cu un strat crocant (streusel), imbogatit cu fistic. Briosele vor fi apreciate atat de cei mari, fiind ideale pentru a fi savurate la cafea, cat si de cei mici. Aceste muffins contin putin zahar, la care poti chiar renunta pentru o reteta de briose baby-friendly.

Ai nevoie de ingrediente de baza, pe care sigur le ai deja in casa, si de tava pentru briose. Poti apela la forme din silicon pentru briose sau forme din hartie, orice ai la indemana.

reteta briose

In ceea ce priveste perele, poti folosi orice soi, dar cele mai zemoase sunt perfecte! Daca imi aduc bine aminte, eu am folosit pere Abate. Daca perele nu sunt pe placul tau sau ai uitat sa cumperi din piata, le poti inlocui fara probleme cu mere.

De ce fistic? Ei bine, perele se potrivesc foarte bine cu nucile, in general. Astfel, daca nu totusi nu ai fistic in casa, poti folosi si nuci obisnuite, migdale, caju… Eu am adaugat putina pasta de fistic in blat, insa nu pot sa spun ca a facut o mare diferenta. Totusi, iti recomand sa adaugi fistic maruntit atat in compozitia pentru blat, cat si in topping. Vei obtine o textura si mai interesanta, iar atunci cand nimeresti o bucatica mai mare de fistic, papilele tale gustative chiar iti vor multumi! 😄

reteta muffins cu pere

Cum pastram briosele?

Bineinteles, ideal ar fi sa consumi briosele proaspete, in ziua in care au fost facute, cat topping-ul este inca crocant. Dar iti garantez ca si in a doua sau a treia zi, briosele sunt la fel de gustoase! Deoarece sunt briose cu fructe, se vor mentine umede cateva zile, asa ca nu trebuie sa iti faci griji ca se vor usca si nu vor mai fi bune de mancat. Totusi, daca vrei sa le pastrezi cat mai bine, prelungindu-le prospetimea, poti tapeta un recipient cu hartie-prosop. Asaza briosele si acopera-le cu inca un strat de hartie, apoi inchide recipientul cu un capac. Neavand crema, nu e neaparat nevoie sa le pastrezi la frigider. Ar fi recomandat totusi sa le consumi in maximum 3-4 zile.


Sper sa fie pe gustul tau aceasta reteta de muffins cu pere. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit, iar daca urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, nu uita sa imi dai tag @madelicii.

Te invit sa descoperi si alte retete care ar putea fi pe gustul tau:

🧁 Apple Pie Cupcakes cu mere, crema de branza si nuci caramelizate
🧁 Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz
🧁 Mini guguluf cu banane si glazura de capsuni (prajituri de post)

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
285g faina
25g zahar
2 lingurite scortisoara
1 lingurita nucsoara
2 lingurite praf de copt
0.5 lingurita bicarbonat
un praf de sare
2 oua
125ml ulei
280ml lapte batut
2 lingurite extract / esenta de vanilie
2 lingurite pasta de fistic optional
300g pere aprox. 2 pere mari, curatate de coaja si taiate cubulete
30g fistic maruntit
50g chipsuri de ciocolata alba optional
Topping crocant
56g unt topit
80g faina
50g zahar brun
2 lingurite scortisoara
30g fistic maruntit

Pasii necesari

1.

Pregatiri

Pregatim tavile speciale pentru briose (ideal ar fi doua tavi cu 12 forme). Preincalzim cuptorul la 175°C.
Curatam perele de coaja si le taiem cubulete, cat mai marunt. Maruntim fisticul, astfel incat sa avem si bucatele mai mari (nu trebuie sa obtinem un praf fin).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Topping-ul crocant

Daca optezi pentru varianta de briose cu un strat de topping crocant, te sfatuiesc sa il faci din timp. Amestecam faina, zaharul brun, scortisoara si fisticul maruntit, peste care turnam untul topit. Amestecam si vom obtine o compozitie cu textura de nisip. Lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Ingredientele uscate

Intr-un bol incapator (poate fi cel de la mixerul planetar) amestecam ingredientele uscate: faina, zahar, scortisoara, nucsoara, praf de copt, bicarbonat, un praf de sare. Lasam bolul deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Ingredientele lichide

Intr-un alt bol, batem ouale si adaugam uleiul, laptele batut, extractul / esenta de vanilie si optional, pasta de fistic. Eu am folosit pentru a oferi si mai multa aroma, insa nu mi s-a parut ca am obtinut un gust atat de pregnant pe cat ma asteptam.
Turnam compozitia umeda peste ingredientele uscate si amestecam cu mixerul planetar sau cu o spatula.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Restul ingredientelor

Incorporam perele, fisticul maruntit si chipsurile de ciocolata alba. De data aceasta, nu vom mai folosi mixerul pentru a nu le sfarama, ci vom amesteca cu spatula.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Umplem formele

Turnam in fiecare forma de briosa (de silicon sau hartie) compozitia, astfel incat sa umplem pe 3/4. Presaram deasupra topping-ul crocant si dam la cuptor pentru aprox. 20-25 minute, pana cand, daca introducem o scobitoare in mijlocul briosei, aceasta va ieri curata.
Lasam la racit pe un grilaj de racire. Ideal ar fi sa le servim in aceeasi zi, apoi stratul crocant se va inmuia, insa gustul va fi la fel de bun. Putem presara putin zahar pudra deasupra sau sa facem un model cu ciocolata alba topita.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Pentru mai putine briose, foloseste jumatate din cantitatile recomandate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *