Sirop Pumpkin Spice (pentru cafea si prajituri)

30 minute

foarte usor

200 g

It’s PSL season! 🧡 Sau altfel spus… Toamna n-ar fi toamna fara un Pumpkin Spice Latte. Iar tu il poti pregati chiar in confortul casei tale, dar doar daca ai ingredientul-cheie: siropul Pumpkin Spice! Plin de aroma, este foarte usor de facut, dar imbogateste considerabil gustul cafelei de dimineata sau al prajiturilor.

Ce este Pumpkin Spice Latte?

Daca nu aia auzit pana acum de aceasta cafea (desi sansele sunt extrem de mici), ei bine, sa stii ca e marca Starbucks. Este o bautura pe baza de espresso ce contine in plus un amestec de condimente de toamna (scortisoara, nucsoara, cuisoare si ghimbir), spuma de lapte si zahar, fiind acoperita cu frisca si din condimente pentru placinta cu dovleac.

Prima data a intrat in meniul lor in 2003 si abia in 2015 reteta a fost imbunatatita, adaugandu-se si piure de dovleac. PSL (asa cum mai e cunoscuta) face parte din oferta de toamna si se gaseste intr-o perioada de timp limitata. Ne bucuram de ea doar din septembrie pana in decembrie. Dar nu va ganditi ca vanzarile au de suferit, ba chiar sunt incurajate de acest caracter sezonier. Se pare ca pana in 2019, in intreaga lume s-au vandut 424 milioane de cafele, dintre care, recunosc, am cumparat si eu cateva. 🤭

Astfel, m-am gandit ca tare mi-ar placea sa ma pot bucura in fiecare dimineata de cafeaua asta, dar:

  1. fara a fi nevoie sa dau o fuga la Starbucks INAINTE sa imi beau cafeaua 🥱
  2. fara sa dau o avere pe cafea. Va dati seama cati bani s-ar duce daca as consuma cate o cafea in fiecare zi, din septembrie pana-n decembrie? 💸
  3. sa fie o varianta un pic mai sanatoasa, cea de la Starbucks fiind cu siguranta pliiina de zahar.

Asadar, in maximum 30 minute poti avea propriul tau sirop pentru un Pumpkin Spice Latte mai bun, mai sanatos, mai ieftin si la indemana oricand.

Zis si facut, am pregatit propriul meu sirop Pumpkin Spice, care nu doar ca poate fi folosit in cafea, dar si pentru alte bunatati de sezon. Tocmai de aceea l-am facut un pic mai cremos, pentru a-l putea pune si peste pancakes, waffles, rulouri cu scortisoara sau chiar in blaturile pentru prajiturile de sezon. Daca vrei sa iasa mai lichid, mareste cantitatea de apa. De asemenea, condimentele le poti adauga dupa bunul plac, eu doar ti-am sugerat niste cantitati orientative.

Cum va fi cafeaua? Extrem de parfumata. Sfatul meu este sa ii adaugi adaugi si un strop de lapte sau de frisca pentru a deveni mai cremoasa. Ce sa mai, diminetile racoroase de toamna vor fi indulcite de aroma sa fina. Si crede-ma, bautul cafelei va deveni un rasfat pentru tine si vei savura fiecare inghititura.

sirop pentru pumpkin spice latte

Pentru mine e a doua toamna cand il fac si cel mai mult imi place ca se pregateste suuuper repede. Ai nevoie doar de un dovleac copt, zahar brun, apa si condimente. Si sa iti mai impartasesc un secret: am folosit dovleac de anul trecut! Cum asa? Toamna trecuta am copt si am dat prin blender doi dovleci mai maricei, am pus apoi piure-ul in fome de briose pe care le-am bagat la congelator. Dupa ce s-au racit, pentru a ocupa mai putin loc si pentru a putea folosi tavile, am transferat piure-ul congelat in pungute. Anul asta, pentru ca nu apucasem sa cumpar inca dovleac proaspat, am decongelat cantitatea de piure de care aveam nevoie si mi-am facut frumusel siropul Pumpkin Spice.

Ce spui? Te-am convins sa il incerci si tu toamna asta?

Daca incerci reteta, spune-mi in comentarii cum a iesit! Astept sa vad pozele cu desertul pregatit de tine sau cafeaua de dimineata aromatizata cu acest sirop. Urca-le pe Instagram si nu uita sa imi dai tag @madelicii.

Te invit sa descoperi si alte retete de toamna care ar putea fi pe gustul tau:

🍁 Negrese cu dovleac si ciocolata

🍁 Tarta cu lapte si scortisoara

🍁 Apple Pie Cupcakes cu mere, crema de branza si nuci caramelizate

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
130 g piure de dovleac
75g zahar brun
200ml apa
1 lingura sirop de artar
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita scortisoara
0.5 lingurita nucsoara
0.25 lingurita cuisoare
0.25 lingurita ghimbir

Pasii necesari

1.

Pentru a face piure-ul: spalam un dovleac, il taiem in doua si curatam semintele, apoi il punem la cuptor la copt, pana se inmoaie. Alegem pulpa si o dam prin blender pana obtinem un piure fin.
Extra sfat: Daca vrei sa il ai oricand la indemana, pune piure-ul de dovleac in forme de briose (din silicon), lasa-le la congelator pana se intaresc, apoi transfera-le in pungute, pentru a ocupa mai putin spatiu. Cand vrei sa pregatesti ceva bun, dezgheti cantitatea de care ai nevoie si gata!
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Intr-o tigaie antiaderenta punem toate ingredientele si le dam in clocot, amestecand constant. Lasam sa fiarba la foc mediu aprox. 5-10 minute, apoi lasam sa se raceasca si transferam intr-un borcanel.
Pastreaza-l la frigider si consuma-l in 10-14 zile.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita= jumatate de lingurita
0.25 lingurita= un sfert de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *