Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie
aprox. o ora + timp pentru racire
foarte usor
o tava de 21x29 cm
Cine zice ca nu exista prajituri de post la fel de delicioase ca cele de frupt se insala amarnic! Si cu siguranta nu a incercat aceasta prajitura de post cu mere si crema de vanilie, care e absolut divina. E super aromata si cremoasa, si unde mai pui ca se face si foarte usor, asa ca daca esti in cautarea unor retete de post rapide, dar si pline de gust, ai ajuns in locul potrivit!
Biscuiti, unt de arahide si mere sotate
Mie imi place foarte mult blatul din biscuiti folosit adesea la cheesecake si mi s-a parut ca s-ar potrivi de minune alaturi de crema de vanilie. In loc sa folosim unt pentru a lega biscuitii graham, vom folosi ceva si mai bun: unt de arahide. Acesta va da o aroma deosebita prajiturii, imbinandu-se de minune cu merele sotate: dulceata merelor va fi complimentata de gustul usor sarat al untului de arahide.
Crema de vanilie de post
Asa cum bine stii, o crema clasica de vanilie contine oua, lapte si eventual, unt. Credeai ca nu exista crema de vanilie de post? Ei bine, exista si e minunata! Sincer, as indrazni chiar sa spun ca imi place chiar mai mult decat varianta de crema de patiserie clasica. Si parca nici nu e asa de pretentioasa. Nu trebuie sa ai grija sa fie facute ouale, dar nici sa fie facute prea tare, sa o racesti cat mai repede pentru a nu se forma bacterii si pentru a nu se strica. Este o varianta minunata de crema pentru tort de post. 😉
Aceasta crema de post necesita doar cateva ingrediente:
- lapte de soia
- lapte de cocos (la conserva, nu la cutie de carton)
- zahar
- amidon
- vanilie – extract / esenta sau pastaie
Laptele de soia este cel mai potrivit pentru o crema vegana deoarece are textura cea mai apropiata laptelui integral. In plus, are si o aroma speciala, care se potriveste cu cea de vanilie. Laptele de cocos si amidonul de porumb vor ajuta crema sa se ingroase. Si stai fara griji, daca nu iti place cocosul, iti garantez ca nici nu se va simti aroma lui. Acelasi lucru se aplica si turmericului, pe care il folosim doar pentru a da putina culoare (e optional, eu am pus fooooarte putin).
Sansele sa se formeze cocoloase sunt foarte mici, dar daca totusi se intampla, da crema prin sita inainte de a o transfera intr-un bol. Pentru a evita formarea unei pojghitei deasupra cremei, punem direct pe aceasta folie alimentara.
Cum servim prajitura cu mere de post
Eu am ales sa o pregatesc intr-o tava cu dimensiunea de 21×29 cm si sa o tai bucati mai mari ce se mananca cu lingurita, asemenea unui tiramisu, de exemplu. Cred ca ar merge foarte bine facuta si intr-o tava de tarta sau in forme pentru mini-tarte. In acest caz, poti inmulti cantitatile ingrediente cu 0.8 (pentru o tava rotunda cu diametrul de 25 cm).
Pentru ca am vrut sa adaug putina textura si pe suprafata prajiturii, am presarat niste biscuiti maruntiti si fulgi de migdale. Iti recomand sa faci acest pas chiar inainte de a servi prajitura, altfel biscuitii vor absoarbe rapid umiditatea si rezultatul nu va fi chiar cel dorit.
Nu sari peste etapa de racire. Stiu, stiu, e greu sa astepti cand stii ca ai asa bunatate in frigider, dar hey, 3 ore trec repede si vei vedea ca merita asteptarea… Pana speli vasele (la mine e tot timpul haos dupa ce gatesc 🤦♀️), pana mai strangi una, alta, mai pui un episod pe Netflix… Gata! E timpul sa deschizi frigiderul si sa te bucuri de prajitura!
Pastreaza prajitura in frigider. De preferabil ar fi sa o consumi in 3-4 zile.
Sper din tot sufletul sa fie pe gustul tau aceasta prajitura de post cu crema de vanilie si mere! Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Imi dai voie sa iti mai recomand ceva bun? Daca mai cauti o alta prajitura rapida de post, incearca si aceste mini-gugulufuri cu banane si glazura de capsuni! De asemenea, pe blog mai gasesti si o reteta de chec cu ceai negru, tot de post.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
300g biscuiti graham | |
150g unt de arahide | |
2 linguri de apa |
Mere sotate + crema de vanilie
MERE SOTATE |
|
500g mere curatate de coaja, taiate cubulete | |
1 lingura zeama de lamaie | |
1 lingurita scortisoara | |
25g zahar brun | |
CREMA DE VANILIE |
|
500ml lapte de soia | |
1 lingura extract / esenta de vanilie sau o pastaie de vanilie | |
100g zahar | |
165ml / o conserva lapte de cocos | |
80g amidon de porumb | |
un praf de turmeric |
Pare foarte delicioasă această prăjitură și doresc să o încerc.
Am o întrebare, la sotarea merelor, ați spus să le lăsăm să fiarbă câteva minute, dar nu ați pomenit de adăugat apă. Adăugăm apă?
Sunt interesat de mai multe rețete de prăjituri și torturi fără zahăr și vegane.
Mulțumesc.