Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

aprox. o ora + timp pentru racire

foarte usor

o tava de 21x29 cm

Cine zice ca nu exista prajituri de post la fel de delicioase ca cele de frupt se insala amarnic! Si cu siguranta nu a incercat aceasta prajitura de post cu mere si crema de vanilie, care e absolut divina. E super aromata si cremoasa, si unde mai pui ca se face si foarte usor, asa ca daca esti in cautarea unor retete de post rapide, dar si pline de gust, ai ajuns in locul potrivit!

Biscuiti, unt de arahide si mere sotate

Mie imi place foarte mult blatul din biscuiti folosit adesea la cheesecake si mi s-a parut ca s-ar potrivi de minune alaturi de crema de vanilie. In loc sa folosim unt pentru a lega biscuitii graham, vom folosi ceva si mai bun: unt de arahide. Acesta va da o aroma deosebita prajiturii, imbinandu-se de minune cu merele sotate: dulceata merelor va fi complimentata de gustul usor sarat al untului de arahide.

prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

Crema de vanilie de post

Asa cum bine stii, o crema clasica de vanilie contine oua, lapte si eventual, unt. Credeai ca nu exista crema de vanilie de post? Ei bine, exista si e minunata! Sincer, as indrazni chiar sa spun ca imi place chiar mai mult decat varianta de crema de patiserie clasica. Si parca nici nu e asa de pretentioasa. Nu trebuie sa ai grija sa fie facute ouale, dar nici sa fie facute prea tare, sa o racesti cat mai repede pentru a nu se forma bacterii si pentru a nu se strica. Este o varianta minunata de crema pentru tort de post. 😉

Aceasta crema de post necesita doar cateva ingrediente:

  • lapte de soia
  • lapte de cocos (la conserva, nu la cutie de carton)
  • zahar
  • amidon
  • vanilie – extract / esenta sau pastaie

Laptele de soia este cel mai potrivit pentru o crema vegana deoarece are textura cea mai apropiata laptelui integral. In plus, are si o aroma speciala, care se potriveste cu cea de vanilie. Laptele de cocos si amidonul de porumb vor ajuta crema sa se ingroase. Si stai fara griji, daca nu iti place cocosul, iti garantez ca nici nu se va simti aroma lui. Acelasi lucru se aplica si turmericului, pe care il folosim doar pentru a da putina culoare (e optional, eu am pus fooooarte putin).

Sansele sa se formeze cocoloase sunt foarte mici, dar daca totusi se intampla, da crema prin sita inainte de a o transfera intr-un bol. Pentru a evita formarea unei pojghitei deasupra cremei, punem direct pe aceasta folie alimentara.

Cum servim prajitura cu mere de post

Eu am ales sa o pregatesc intr-o tava cu dimensiunea de 21×29 cm si sa o tai bucati mai mari ce se mananca cu lingurita, asemenea unui tiramisu, de exemplu. Cred ca ar merge foarte bine facuta si intr-o tava de tarta sau in forme pentru mini-tarte. In acest caz, poti inmulti cantitatile ingrediente cu 0.8 (pentru o tava rotunda cu diametrul de 25 cm).

Pentru ca am vrut sa adaug putina textura si pe suprafata prajiturii, am presarat niste biscuiti maruntiti si fulgi de migdale. Iti recomand sa faci acest pas chiar inainte de a servi prajitura, altfel biscuitii vor absoarbe rapid umiditatea si rezultatul nu va fi chiar cel dorit.

Nu sari peste etapa de racire. Stiu, stiu, e greu sa astepti cand stii ca ai asa bunatate in frigider, dar hey, 3 ore trec repede si vei vedea ca merita asteptarea… Pana speli vasele (la mine e tot timpul haos dupa ce gatesc 🤦‍♀️), pana mai strangi una, alta, mai pui un episod pe Netflix… Gata! E timpul sa deschizi frigiderul si sa te bucuri de prajitura!

Pastreaza prajitura in frigider. De preferabil ar fi sa o consumi in 3-4 zile.


Sper din tot sufletul sa fie pe gustul tau aceasta prajitura de post cu crema de vanilie si mere! Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Imi dai voie sa iti mai recomand ceva bun? Daca mai cauti o alta prajitura rapida de post, incearca si aceste mini-gugulufuri cu banane si glazura de capsuni! De asemenea, pe blog mai gasesti si o reteta de chec cu ceai negru, tot de post.

💛💛💛

3 din 2 recenzii

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
300g biscuiti graham
150g unt de arahide
2 linguri de apa
Mere sotate + crema de vanilie

MERE SOTATE

500g mere curatate de coaja, taiate cubulete
1 lingura zeama de lamaie
1 lingurita scortisoara
25g zahar brun

CREMA DE VANILIE

500ml lapte de soia
1 lingura extract / esenta de vanilie sau o pastaie de vanilie
100g zahar
165ml / o conserva lapte de cocos
80g amidon de porumb
un praf de turmeric

Pasii necesari

1.

Pregatim crusta din biscuiti graham

Dam biscuitii digestivi prin blender pentru a-i marunti cat mai fin. Amestecam cu untul de arahide pana se combina. Adaugam cate o lingura de apa si framantam cu mainile pana cand amestecul devine unul lipicios.
Tapetam o tava (eu am folosit una de 21x29 cm) cu hartie de copt sau ungem cu putin ulei. Apasam amestecul cu degetele si il intindem uniform in tava. Lasam la frigider pana sunt gata merele si crema de vanilie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Sotam merele

Curatam de coaja 3-4 mere si le taiem cubulete.
Intr-o tigaie antiaderenta punem un strop de ulei, adaugam merele si restul ingredientelor: zeama de lamaie, scortisoara si zaharul brun. Lasam la foc mediu sa fiarba 3-5 minute sau pana cand merele incep sa se inmoaie, dar nu isi pierd forma. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Pregatim crema de vanilie

Intr-o cratita punem laptele de soia, zaharul si extractul / esenta de vanilie (sau o pastaie de vanilie despicata, adaugand atat pastaia, cat si semintele). Lasam pe foc mediu si amestecam pana se dizolva zaharul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Intr-un castron, amestecam laptele de cocos din conserva cu amidonul de porumb si putin turmeric (pentru culoare).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Turnam amestecul de lapte de cocos in cratita cu lapte de soia si vanilie si amestecam imediat. Nu uita sa scoti pastaia de vanilie din cratita! Continuam sa amestecam constant, la foc mediu, pana cand crema incepe sa se ingroase (8-10 minute). Daca observi totusi ca nu se ingroasa, da focul putin mai mare si continua sa amesteci.
Cand e gata, luam cratita de pe foc si o turnam intr-un bol. Acoperim cu folie alimentara (lipita de suprafata cremei) si lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Asamblam prajitura

Distribuim uniform merele sotate peste crusta de biscuiti digestivi. Intindem apoi crema de vanilie deasupra, incercand sa nivelam cat mai bine. Dam la frigider pentru cel putin 3 ore, ideal peste noapte.
Inainte de servire, sfaramam cativa biscuiti peste fiecare felie si optional, presaram fulgi de migdale. Eu am taiat bucati mai mari, care pot fi mancate cu lingurita.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

2 mesaje

  • Ciprian

    Pare foarte delicioasă această prăjitură și doresc să o încerc.
    Am o întrebare, la sotarea merelor, ați spus să le lăsăm să fiarbă câteva minute, dar nu ați pomenit de adăugat apă. Adăugăm apă?
    Sunt interesat de mai multe rețete de prăjituri și torturi fără zahăr și vegane.
    Mulțumesc.

    • Maddy

      Buna, Ciprian, iti multumesc pentru comentariu! Nu, nu e nevoie sa adaugi apa, ci doar putina zeama de lamaie. Iti recomand sa folosesti o tigaie antiaderenta sau daca nu, sa pui si foarte putin ulei, pentru a evita lipirea compozitiei.

      Multumesc si pentru sugestia legata de prajiturile fara zahar, o voi lua in considerare pe viitor si voi veni cu retete dedicate.

      Mai gasesti pe blog si alte prajituri vegane, retetele le poti vedea aici: https://madelicii.ro/eticheta-reteta/retete-de-post-vegane/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *