Mini tarte cu fructe de padure si frangipane

2 ore

foarte usor

6 tartlets

Un desert delicat, delicios si cu o varietate de texturi si arome. Aceste mini tarte cu fructe de padure sunt perfecte pentru mic dejun, gustare sau cina. Baza de aluat fraged, sfaramicios, umplutura de crema de migdale (frangipane) si gustul acrisor oferit de fructele de padure sunt elementele care fac aceasta reteta de tarta cu adevarat uimitoare.

Ce este frangipane?

Cu siguranta te intrebi ce o fi frangipane, chestia asta care suna atat de fantezist. Si mie mi-a atras atentia prima data cand am intalnit-o intr-o carte de retete. Ei bine, frangipane este practic un fel de pasta pe baza de migdale folosita pentru a umple tarte, galette sau alte produse de patiserie. Pe langa faina de migdale (sau migdale macinate), crema contine si unt, oua, zahar, putina faina de grau si bineinteles, diferite arome. Are un gust de nuca, este dulce si este extraordinara atunci cand este asociata cu diferite fructe.

Desi necesita putina rabdare pentru a pregati crusta, deoarece trebuie sa stea putin si la frigider, aceste mini tarte cu fructe de padure si frangipane sunt tare usor de facut. Si unde mai pui ca sunt si tare frumoase si pot fi decorate in multe feluri, impresionandu-i pe cei dragi. Din cantitatile de ingrediente prezentate vei obtine 6 mini-tarte. Daca nu ai formele necesare, poti coace tarta intr-o tava de 17 cm, pentru o dimensiune mai mare fiind totusi nevoie sa inmultesti reteta cu 1.5 sau chiar sa o dublezi.

Mini tarte cu fructe de padure si frangipane

Cum se coace crusta pentru tarte

Aluatul pentru aceste mini tarte este unul de tip pate sucree, o crusta crocanta si frageda, usor dulce.

Asa cum este cazul multor retete de tarta, aceasta crusta necesita coacerea „in orb” (blind baking) a aluatului inainte de a adauga umplutura. Asta inseamna sa coacem aluatul la cuptor inainte de a adauga umplutura. Vei avea nevoie si de greutati (orez, boabe de fasole) care vor impiedica aluatul sa se umfle si sa isi piarda forma.

Este un pas in plus, dar garanteaza ca aluatul de tarta este copt complet, capata o culoare aurie intensa (si tototodata, aroma) si asigura o textura crocanta, untoasa, care completeaza de minune umplutura de frangipane.

Cum servim mini tartele frangipane?

Tartele frangipane reprezinta un produs de patiserie delicios si frumos ce merita incercat indiferent de anotimp. Cu atat mai mult ca poti inlocui fructele de padure cu fructe proaspete, de sezon. Incearca reteta de mini-tarte frangipane cu capsuni, zmeura, piersici, caise, mere, pere… Practic, orice fruct iti trece prin cap! Atunci cand sunt coapte la cuptor, in umplutura, nu numai ca arata fabulos, dar ofera si un gust minunat acestor mini-tarte.

Le poti servi simple sau le poti orna cu zahar pudra. De asemenea, poti pune putina frisca sau de ce nu, o cupa de inghetata de vanilie. Serveste tartele reci, la temperatura camerei sau incalzite.

Mini tarte cu fructe de padure si frangipane

Cum pastram aceste mini tarte cu fructe de padure?

Tartele pot fi lasate la temperatura camerei, intr-un recipient inchis. Pentru a le prelungi prospetimea, pune-le la frigider si consuma-le in maximum 3-4 zile.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de mini tarte cu fructe de padure si umplutura frangipane. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Sa stii ca mai sunt si alte retete de tarta pe blog. S-ar putea sa iti placa…

🥧 Tarta cu ciocolata si biscuiti

🥧 Mini-tarte (tartlets) cu biscuiti, grapefruit si miere

🥧 Tarta cu lapte si scortisoara

🥧 Tarta cu lapte batut si topping de caramel si nuci pecan

🥧 Tarta panna cotta cu trandafiri & jeleu de capsuni

🥧 Tarta cu banane, caramel si nuci pecan

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
150g faina
25g zahar pudra
100g unt rece
1 galbenus
un praf de sare
Umplutura frangipane
100g unt moale
70g zahar
1 ou
1 galbenus
1 lingurita extract de vanilie
0.5 lingurita esenta de lamaie
0.25 lingurita esenta de migdale
120g faina de migdale
34g faina
200g fructe de padure fresh sau congelate
fulgi de migdale

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea crustei pentru mini-tarte

Intr-un robot de bucatarie sau blender procesam faina cernuta, zaharul pudra si untul rece, taiat cubulete si amestecam pana cand amestecul seamana cu pesmetul fin. Incorporam apoi galbenusul si modelam cu mainile un disc de aluat. Invelim in folie alimentara si dam la frigider 15 minute.
Dupa ce s-a racit, taiem aluatul in 4 parti egale. Intindem fiecare parte cu sucitorul pana cand obtinem o foaie care sa se potriveasca formei pentru mini-tarte. Asezam cu grija in forma si decupam marginile (surplusul). Din acest rest de aluat vom mai obtine inca 2 cruste, obtinand in final 6 mini-tarte. Dam la frigider inca 30 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

La cuptor

Cat timp aluatul sta la frigider, pornim cuptorul si il preincalzim la 175°C.
Scoatem crustele din frigider, gaurim cu o furculita si acoperim cu hartie de copt, peste care vom turna greutate (fasole sau orez). Dam la cuptor 10 minute, apoi inlaturam greutatea si mai lasam inca 5 minute. Scoatem si lasam putin sa se raceasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Pregatim umplutura frangipane

Batem cu mixerul untul moale si zaharul pana cand obtinem o compozitie cremoasa si deschisa la culoare.
Adaugam pe rand oul si galbenusul (la temperatura camerei). Adaugam aromele de vanilie, lamaie si migdale, apoi cu o lingura de lemn incorporam faina cernuta si faina de migdale.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Umplem mini-tartele

Distribuim in mod egal compozitia in fiecare crusta. Deasupra, punem fructele de padure* si presaram fulgii de migdale. Dam la cuptor inca 20-25 de minute, pana cand se rumenesc.
* Eu am folosit fructe de padure congelate, pe care le-am pus intr-o sita, le-am lasat sa se decongeleze si le-am intins apoi pe un prosop de hartie pentru a mai absorbi din apa. Poti folosi ce fructe doresti, congelate sau fresh.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = un sfet de lingurita
0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Poti folosi ce fructe doresti, congelate sau fresh (capsuni, afine, caise, piersici etc.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *