Mini tarte cu fructe de padure si frangipane
Un desert delicat, delicios si cu o varietate de texturi si arome. Aceste mini tarte cu fructe de padure sunt perfecte pentru mic dejun, gustare sau cina. Baza de aluat fraged, sfaramicios, umplutura de crema de migdale (frangipane) si gustul acrisor oferit de fructele de padure sunt elementele care fac aceasta reteta de tarta cu adevarat uimitoare.
Ce este frangipane?
Cu siguranta te intrebi ce o fi frangipane, chestia asta care suna atat de fantezist. Si mie mi-a atras atentia prima data cand am intalnit-o intr-o carte de retete. Ei bine, frangipane este practic un fel de pasta pe baza de migdale folosita pentru a umple tarte, galette sau alte produse de patiserie. Pe langa faina de migdale (sau migdale macinate), crema contine si unt, oua, zahar, putina faina de grau si bineinteles, diferite arome. Are un gust de nuca, este dulce si este extraordinara atunci cand este asociata cu diferite fructe.
Desi necesita putina rabdare pentru a pregati crusta, deoarece trebuie sa stea putin si la frigider, aceste mini tarte cu fructe de padure si frangipane sunt tare usor de facut. Si unde mai pui ca sunt si tare frumoase si pot fi decorate in multe feluri, impresionandu-i pe cei dragi. Din cantitatile de ingrediente prezentate vei obtine 6 mini-tarte. Daca nu ai formele necesare, poti coace tarta intr-o tava de 17 cm, pentru o dimensiune mai mare fiind totusi nevoie sa inmultesti reteta cu 1.5 sau chiar sa o dublezi.
Cum se coace crusta pentru tarte
Aluatul pentru aceste mini tarte este unul de tip pate sucree, o crusta crocanta si frageda, usor dulce.
Asa cum este cazul multor retete de tarta, aceasta crusta necesita coacerea „in orb” (blind baking) a aluatului inainte de a adauga umplutura. Asta inseamna sa coacem aluatul la cuptor inainte de a adauga umplutura. Vei avea nevoie si de greutati (orez, boabe de fasole) care vor impiedica aluatul sa se umfle si sa isi piarda forma.
Este un pas in plus, dar garanteaza ca aluatul de tarta este copt complet, capata o culoare aurie intensa (si tototodata, aroma) si asigura o textura crocanta, untoasa, care completeaza de minune umplutura de frangipane.
Cum servim mini tartele frangipane?
Tartele frangipane reprezinta un produs de patiserie delicios si frumos ce merita incercat indiferent de anotimp. Cu atat mai mult ca poti inlocui fructele de padure cu fructe proaspete, de sezon. Incearca reteta de mini-tarte frangipane cu capsuni, zmeura, piersici, caise, mere, pere… Practic, orice fruct iti trece prin cap! Atunci cand sunt coapte la cuptor, in umplutura, nu numai ca arata fabulos, dar ofera si un gust minunat acestor mini-tarte.
Le poti servi simple sau le poti orna cu zahar pudra. De asemenea, poti pune putina frisca sau de ce nu, o cupa de inghetata de vanilie. Serveste tartele reci, la temperatura camerei sau incalzite.
Cum pastram aceste mini tarte cu fructe de padure?
Tartele pot fi lasate la temperatura camerei, intr-un recipient inchis. Pentru a le prelungi prospetimea, pune-le la frigider si consuma-le in maximum 3-4 zile.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de mini tarte cu fructe de padure si umplutura frangipane. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Sa stii ca mai sunt si alte retete de tarta pe blog. S-ar putea sa iti placa…
🥧 Tarta cu ciocolata si biscuiti
🥧 Mini-tarte (tartlets) cu biscuiti, grapefruit si miere
🥧 Tarta cu lapte si scortisoara
🥧 Tarta cu lapte batut si topping de caramel si nuci pecan
🥧 Tarta panna cotta cu trandafiri & jeleu de capsuni
🥧 Tarta cu banane, caramel si nuci pecan
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
150g faina | |
25g zahar pudra | |
100g unt rece | |
1 galbenus | |
un praf de sare |
Umplutura frangipane
100g unt moale | |
70g zahar | |
1 ou | |
1 galbenus | |
1 lingurita extract de vanilie | |
0.5 lingurita esenta de lamaie | |
0.25 lingurita esenta de migdale | |
120g faina de migdale | |
34g faina | |
200g fructe de padure fresh sau congelate | |
fulgi de migdale |
Lasă un răspuns