Tarta rustica cu piersici si lavanda (Galette cu piersici)

1 ora +

usor

8 portii

De la crusta pana la umplutura, aceasta tarta rustica cu piersici si lavanda este plina de arome deosebite. Crusta extrem de frageda, cu lavanda, se prinde intr-un dans varatic cu piersicile zemoase, dulci si parfumate, imbaiate in stropi de miere, dand nastere unui desert fin, cu iz frantuzesc.

Tarta rustica, sau galette, asa cum ii spun francezii, combina toate elementele si ingredientele unei placinte, este la fel de gustoasa, dar mult mai usor de facut. Aspectul rustic este ceea ce o caracterizeaza, asa ca nu trebuie sa iti bati prea mult capul sa iasa perfect.

Cand am inceput sa fac prajituri, un galette cu mere si scortisoara a fost printre primele experimente. Vazand cat de usor se face si cat de buna e, am prins curaj sa mai incerc si alte variante. De aceea, este, cu siguranta, unul dintre deserturile pe care le-as recomanda unui incepator in bucatarie. Se numara si printre dulciurile mele preferate, mai ales ca poti adapta reteta de galette in functie de fructele de sezon pe care le ai la indemana (piersici, necestarine, prune, caise, cirese, afine, capsuni, mere… tot ce vrei!).

Servita calda, abia scoasa din cuptor, impreuna cu o cupa de inghetata, este absolut divina!

Prajituri cu lavanda? Oh, da!

Iubesti mirosul lavandei, asa-i? Ei bine, te-ai gandit vreodata sa o folosesti in prajituri? Nici nu iti imaginezi cat de aromate vor iesi! Utilizata cu moderatie si in combinatii potrivite, lavanda poate adauga o dimensiune interesanta meselor tale, de la bauturi cu lavanda pana la deserturi aromate. Eu am folosit florile de lavanda atat in crusta, cat si in umplutura tartei si a schimbat radical profilul aromatic al desertului.

Exista mai multe specii de lavanda, si, desi majoritatea speciilor sunt sigure pentru gatit, lavanda „culinara” cultivata este Lavandula angustifolia. Se consuma atat florile, cat si frunzele, lavanda uscata pastrandu-si aroma exceptional de bine. Mugurii de lavanda uscati sunt de aproximativ 3 ori mai aromati decat cei proaspeti! Tine cont de acest lucru atunci cand gatesti.

De asemenea, e important sa utilizezi lavanda bio, careia ii stii provenienta. De exemplu, lavanda pe care o gasesti de cumparat pe strada sau la florarii ar fi putut fi stropita cu diferite solutii (erbicide), deci nu e o optiune foarte buna. Iti recomand sa folosesti flori de lavanda impachetate pentru ceai, cum ar fi Lavanda ecologica/bio de la Pronat. Nu pune foarte multa, altfel s-ar putea ca desertul sa fie mult prea aromat si cu un gust usor amar.

Aroma dulce si parfumata a lavandei completeaza o gama larga de alimente, atat dulci, cat si sarate. Ingredientele cu care se potriveste lavanda includ, pe langa piersici si nectarine, capsuni, afine, pere, lamaie, portocale, miere, salvie, rozmarin, oregano, cimbru,  piper negru si ciocolata.

Extra sfat: pentru a potenta aroma, inainte de a adauga lavanda in prajituri, piseaza florile intr-un mojar.

Lavanda bio Pronat vegis.ro

Cea mai frageda crusta pentru tarta rustica

Retetele pentru aluatul de tarta sunt, in general, cam la fel. Ai nevoie de faina, unt, apa rece si eventual galbenus de ou pentru a le lega si optional, zahar. Ei bine, de data aceasta, am adaugat si jumatate de lingura de otet din cidru de mere. L-am ales pe cel de la Biona (il gasesti pe vegis.ro), care e un otet nefiltrat, bio. L-am vazut de multe ori folosit in retete diverse si este si foarte sanatos.

In ceea ce priveste crusta pentru galette, a iesit cea mai frageda de pana acum. E atat de moale si de sfaramicioasa, se topeste in gura! Odata ce apa si faina sunt amestecate, incepe sa se formeze glutenul, ceea ce face ca aluatul sa devina dur. Unii patiseri afirma asadar ca adaugarea unui acid, precum otetul din cidru de mere, previne dezvoltarea acestui gluten, astfel incat crusta sa nu devina prea tare si greu de mestecat. In plus, aluatul se va intinde mai usor, nu va oxida si nu se va micsora la cuptor.

Umplutura aromata pentru tarta

Cum iti ziceam si mai sus, poti folosi orice fel de fructe doresti, mie mi s-a parut interesanta combinatia de piersici si lavanda. Partea buna e ca nici macar nu trebuie sa le calesti fructele – taie-le feliute, amesteca-le cu restul ingredientelor si asaza-le peste crusta. Fie ca le asezi frumos, cu grija, in roata, fie ca le pui, pur si simplu, una peste alta, rezultatul va fi la fel de delicios.

Daca vrei ca tarta ta sa arate ca una dintr-o patiserie franceza, stropeste piersicile cu putina miere atunci cand scoti tarta din cuptor. Bineinteles, acest lucru nu doar ca va oferi un finisaj stralucitor, dar va mai adauga si un plus de aroma si dulceata. Pentru ca lavanda este vedeta acestei retete de galette, am optat pentru o miere speciala, parfumata. Mierea de lavanda are un gust subtil, floral, fiind unul dintre cele mai aromate si apreciate tipuri de miere. Mi se pare ca este minunata pentru a completa aceasta tarta rustica cu piersici!

Un dulce sanatos

Iubesc dulciurile, asta stii deja. Dar sunt constienta ca zaharul nu e deloc bun pentru sanatatea noastra. De aceea, caut in continuu indulcitori cat mai ok, care sa nu afecteze nici gustul, nici textura, culoarea sau aspectul desertului.

De obicei, in crusta pentru tarta se foloseste zahar pudra, tocmai pentru ca e fin si nu raman granulele nedizolvate in aluat. In schimb, pentru tarta rustica cu piersici si lavanda am folosit, atat in crusta, cat si in umplutura, zahar de cocos. Spre deosebire de zaharul alb sau brun, este mult mai fin, este aromat si mult mai sanatos. Are, ce-i drept, o culoare mai inchisa, dar in cazul acestui desert nu m-a deranjat acest aspect.

Daca nu stiai, zaharul de cocos este obtinut din seva florilor de cocos, fiind considerat una dintre cele mai naturale alternative ale zaharului rafinat. Printre beneficiile sale se numara si faptul ca are un indice glicemic scazut si contine nutrienti precum fier, zinc, calciu si potasiu, dar si antioxidanti.

Zahar de cocos Niavis vegis.ro

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tarta rustica cu piersici si lavanda. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte delicii de pe site! Tu ce desert pregatesti data viitoare?

🍰 Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz

🍰 Tarta cu pere si rubarba

🍰 Prajitura cu mere, gris si lapte praf

🍰 Chec aromat cu tei, glazurat cu crema de branza si miere

🍰 Tarta panna cotta cu trandafiri & jeleu de capsuni

Alte retete de vara ➜

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
113g unt rece
175g faina
0.5 lingura zahar de cocos Niavis
un praf de sare
0.5 lingura otet din cidru de mere Biona
2-3 linguri apa rece
2g flori de lavanda Pronat
fulgi de migdale Tagroch pentru decorul crustei
Umplutura
500g piersici
50g zahar de cocos
1 lingura zeama de lamaie
2 linguri amidon de porumb
2g flori de lavanda
1 galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte
2 linguri miere de lavanda Pronat

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea crustei

Pisam florile de lavanda in mojar, pentru a elibera si potenta aroma. Intr-un bol, amestecam faina cernuta, zaharul de cocos, sarea si 2 g din cantitatea totala de flori de lavanda.
Dam cateva secunde prin blender untul si amestecul de faina, pana cand obtinem o compozitie nisipoasa. Adaugam jumatate de lingura de cidru de mere si pe rand, cate o lingura de apa, dand in continuare prin blender pana cand aluatul incepe sa se lege. Il adunam intr-un disc, invelim in folie alimentara si dam la frigider minimum o ora.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Pregatim umplutura

Taiem felii piersicile. Amestecam apoi fructele cu zahar de cocos, amidon si alte 2 g de lavanda din cantitatea totala.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Facem tarta

Preincalzim cuptorul la 175°C si pregatim o tava (patrata sau rotunda, sa fie incapatoare). Intindem pe blatul de lucru o foaie de copt, peste care intindem cu sucitorul aluatul. Asezam piersicile in mijlocul aluatului si adunam marginile in jurul umpluturii, facand pliuri din loc in loc.
Ungem cu galbenus amestecat cu o lingura de lapte, presaram cativa fulgi de migdale peste crusta, transferam in tava si dam la cuptor aproximativ 40-50 de minute, pana cand crusta se rumeneste. Lasam sa se raceasca 10 minute, apoi "stropim" cu miere. Servim simpla sau cu o cupa de inghetata de vanilie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingura = jumatate de lingura
Cantitatea totala de flori de lavanda pe care am folosit-o eu a fost de 4 g, impartita in aluat, umplutura si pentru decor. Nu te sfatuiesc sa folosesti mai mult, pentru ca gustul s-ar putea sa fie prea puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *