Cupcakes cu ciocolata
In toate prajiturile pe care le fac pun dragoste, insa… acestea au avut cantitate dubla, caci au fost facute special pentru Vlad, sotul meu. Am vrut sa il surprind cu niste cupcakes care sa fie 100% pe gustul lui: cu multa, foarte multa ciocolata.
Asadar, avem un blat super pufos si moale cu cacao ce adaposteste mijocul de creme patisserie cu ciocolata, iar deasupra am ornat cu o crema de unt… cum altfel decat cu ciocolata. O nebunie „ciocolatoasa”, luxurianta si catifelata!
Ciocolata nu pune intrebari stupide. Ciocolata intelege.
Aceste cupcakes sunt perfecte pentru cei care iubesc deserturile bogate in ciocolata. Daca si tu ai astfel de preferinte, aceasta reteta realizata din ingrediente de zi cu zi, pe care le ai cu siguranta in casa, este un must-try!
Salveaz-o, caci este de baza: nu vei gasi o reteta mai buna de blat pentru briose sau cupcakes cu cacao. Este extrem de umed si pufos deoarece contine lapte batut, ulei si doi agenti de crestere (praf de copt si bicarbonat). De asemenea, este foarte important sa folosesti si o pudra de cacao de calitate, cat mai concentrata. Eu am folosit-o pe cea de la Belbake, din Lidl, si mi se pare una dintre cele mai bune.
Cupcakes cremoase, intens aromate
Sa vorbim putin si despre crema de ciocolata din interiorul cupcakes-urilor. Aceasta poarta numele de creme pâtissière (crema de patiserie) si este ideala pentru a umple prajituri precum eclere, choux, cupcakes, croissante si de ce nu, chiar torturi. Este simplu de facut si se aseamana budincii (pudding), avand o textura cremoasa suficient de groasa pentru a-si mentine forma. In mod clasic, aceasta are gust de vanilie, insa poate fi rapid transformata intr-o crema cu ciocolata prin adaugarea ciocolatei maruntite. Eu am folosit ciocolata neagra cu 52% cacao de la Nestle, tocmai pentru a obtine o aroma cat mai bogata si mai intensa.
Din cantitatile de ingrediente prezentate va iesi un aproximativ un castronel. S-ar putea sa fie putin cam mult pentru a umple cupcakes-urile si iti va mai ramane putina crema, dar, fiind asemanatoare unui pudding, poate fi mancata si asa. Ne sacrificam, ce sa facem… 😄 Pe mine nu m-a deranjat deloc acest lucru, dar daca vrei sa folosesti toata crema in cupcakes, poti injumatati cantitatile.
Despre crema de unt cu ciocolata pe care o folosim pentru a glazura cupcakes-urile nu sunt multe de zi. Este DELICIOASA, fina si cremoasa. Si extrem de versatila, caci o poti utiliza si pe aceasta pentru torturi. In plus, isi pastreaza frumos forma, fiind ideala pentru a face acel „mot” frumos pe cupcakes. Practic, este o reteta de crema de unt clasica, careia ii adaugam cacao… si bine facem!
Cum ornam?
Acum, partea mea preferata: decorul! In primul rand, eu am folosit pentru glazura duiul 2D de la Wilton – e important sa folosim un dui cu o deschidere mai mare, astfel incat vom acoperi cat mai bine suprafata si vom crea o forma bine definita.
Nu trebuie sa ai neaparat tot felul de decoratiuni din zahar sau din ciocolata pentru ornarea acestor cupcakes cu ciocolata. Poti folosi, spre exemplu:
- fulgi de migdale sau alune maruntite
- chipsuri sau fulgi de ciocolata (alba, pentru a crea un contrast mai puternic)
- bomboane
- fructe
Practic, tot ce iti trece prin cap si consideri ca s-ar potrivi!
„You are my sun, my moon and all of my stars.” E.E.Cummings
Acest citat m-a inspirat in fotografierea cupcakes-urilor. Va spuneam ca am facut aceste cupcakes cu ciocolata special pentru sotul meu. Si pentru ca il iubesc pana la stele si inapoi (de fapt, si mai mult, dar asa e vorba), m-am gandit ca ar fi frumos sa adopt o tematica cosmica pentru decor si sedinta foto. Aveam deja in colectie hartiutele acestea faine cu model galaxy, pe care de-abia asteptam sa le folosesc. Pentru decor am pus pe unele cupcakes jumatati de biscuiti Pan di stelle, completate de stelute din ciocolata alba si din zahar si putin sclipici argintiu.
Dupa munca, si rasplata! Vlad a fost super-mega-incantat de cupcakes si le-a situat direct pe locul 1 in topul deliciilor pregatite pana acum. Inseamna ca se cer refacute!
Dar pana atunci, poate incerci si tu reteta si imi spui cum ti se par.
De asemenea, te invit sa incerci si reteta de cupcakes cu cacao, umplutura de cafea si glazura de menta, s-ar putea sa fie pe gustul tau!
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
140g faina | |
65g cacao | |
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu | |
1 lingurita praf de copt | |
praf de sare | |
125ml ulei | |
100g zahar | |
3 oua | |
2 lingurite extract de vanilie | |
1 lingurita extract de cafea optional | |
225ml lapte batut |
Crema de ciocolata + Glazura
CREMA DE CIOCOLATA |
|
4 galbenusuri | |
30g zahar | |
30g amidon de porumb | |
500ml lapte | |
0.5 lingurita extract de vanilie | |
120g ciocolata neagra | |
GLAZURA - CREMA DE UNT CU CIOCOLATA |
|
230g unt moale | |
220g zahar pudra | |
45g cacao | |
3 linguri lapte | |
praf de sare | |
2 lingurite extract de vanilie |
Lasă un răspuns