Cupcakes cu ciocolata

aprox. 2 ore

usor

16 portii

In toate prajiturile pe care le fac pun dragoste, insa… acestea au avut cantitate dubla, caci au fost facute special pentru Vlad, sotul meu. Am vrut sa il surprind cu niste cupcakes care sa fie 100% pe gustul lui: cu multa, foarte multa ciocolata.

Asadar, avem un blat super pufos si moale cu cacao ce adaposteste mijocul de creme patisserie cu ciocolata, iar deasupra am ornat cu o crema de unt… cum altfel decat cu ciocolata. O nebunie „ciocolatoasa”, luxurianta si catifelata!

Ciocolata nu pune intrebari stupide. Ciocolata intelege.

Aceste cupcakes sunt perfecte pentru cei care iubesc deserturile bogate in ciocolata. Daca si tu ai astfel de preferinte, aceasta reteta realizata din ingrediente de zi cu zi, pe care le ai cu siguranta in casa, este un must-try!

Salveaz-o, caci este de baza: nu vei gasi o reteta mai buna de blat pentru briose sau cupcakes cu cacao. Este extrem de umed si pufos deoarece contine lapte batut, ulei si doi agenti de crestere (praf de copt si bicarbonat). De asemenea, este foarte important sa folosesti si o pudra de cacao de calitate, cat mai concentrata. Eu am folosit-o pe cea de la Belbake, din Lidl, si mi se pare una dintre cele mai bune.

cupcakes cu crema si glazura de ciocolata

Cupcakes cremoase, intens aromate

Sa vorbim putin si despre crema de ciocolata din interiorul cupcakes-urilor. Aceasta poarta numele de creme pâtissière (crema de patiserie) si este ideala pentru a umple prajituri precum eclere, choux, cupcakes, croissante si de ce nu, chiar torturi. Este simplu de facut si se aseamana budincii (pudding), avand o textura cremoasa suficient de groasa pentru a-si mentine forma. In mod clasic, aceasta are gust de vanilie, insa poate fi rapid transformata intr-o crema cu ciocolata prin adaugarea ciocolatei maruntite. Eu am folosit ciocolata neagra cu 52% cacao de la Nestle, tocmai pentru a obtine o aroma cat mai bogata si mai intensa.

Din cantitatile de ingrediente prezentate va iesi un aproximativ un castronel. S-ar putea sa fie putin cam mult pentru a umple cupcakes-urile si iti va mai ramane putina crema, dar, fiind asemanatoare unui pudding, poate fi mancata si asa. Ne sacrificam, ce sa facem… 😄 Pe mine nu m-a deranjat deloc acest lucru, dar daca vrei sa folosesti toata crema in cupcakes, poti injumatati cantitatile.

Despre crema de unt cu ciocolata pe care o folosim pentru a glazura cupcakes-urile nu sunt multe de zi. Este DELICIOASA, fina si cremoasa. Si extrem de versatila, caci o poti utiliza si pe aceasta pentru torturi. In plus, isi pastreaza frumos forma, fiind ideala pentru a face acel „mot” frumos pe cupcakes. Practic, este o reteta de crema de unt clasica, careia ii adaugam cacao… si bine facem!

crema cupcakes ciocolata

Cum ornam?

Acum, partea mea preferata: decorul! In primul rand, eu am folosit pentru glazura duiul 2D de la Wilton – e important sa folosim un dui cu o deschidere mai mare, astfel incat vom acoperi cat mai bine suprafata si vom crea o forma bine definita.

Nu trebuie sa ai neaparat tot felul de decoratiuni din zahar sau din ciocolata pentru ornarea acestor cupcakes cu ciocolata. Poti folosi, spre exemplu:

  • fulgi de migdale sau alune maruntite
  • chipsuri sau fulgi de ciocolata (alba, pentru a crea un contrast mai puternic)
  • bomboane
  • fructe

Practic, tot ce iti trece prin cap si consideri ca s-ar potrivi!

„You are my sun, my moon and all of my stars.” E.E.Cummings

Acest citat m-a inspirat in fotografierea cupcakes-urilor. Va spuneam ca am facut aceste cupcakes cu ciocolata special pentru sotul meu. Si pentru ca il iubesc pana la stele si inapoi (de fapt, si mai mult, dar asa e vorba🤭), m-am gandit ca ar fi frumos sa adopt o tematica cosmica pentru decor si sedinta foto. Aveam deja in colectie hartiutele acestea faine cu model galaxy, pe care de-abia asteptam sa le folosesc. Pentru decor am pus pe unele cupcakes jumatati de biscuiti Pan di stelle, completate de stelute din ciocolata alba si din zahar si putin sclipici argintiu.

Dupa munca, si rasplata! Vlad a fost super-mega-incantat de cupcakes si le-a situat direct pe locul 1 in topul deliciilor pregatite pana acum. Inseamna ca se cer refacute!

Dar pana atunci, poate incerci si tu reteta si imi spui cum ti se par.

De asemenea, te invit sa incerci si reteta de cupcakes cu cacao, umplutura de cafea si glazura de menta, s-ar putea sa fie pe gustul tau!

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
140g faina
65g cacao
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
praf de sare
125ml ulei
100g zahar
3 oua
2 lingurite extract de vanilie
1 lingurita extract de cafea optional
225ml lapte batut
Crema de ciocolata + Glazura

CREMA DE CIOCOLATA

4 galbenusuri
30g zahar
30g amidon de porumb
500ml lapte
0.5 lingurita extract de vanilie
120g ciocolata neagra

GLAZURA - CREMA DE UNT CU CIOCOLATA

230g unt moale
220g zahar pudra
45g cacao
3 linguri lapte
praf de sare
2 lingurite extract de vanilie

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea blatului

Amestecam intr-un bol ingredientele uscate: faina, cacaua, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Intr-un alt bol batem cu mixerul uleiul, zaharul, ouale, extractul de vanilie si cafea. Adaugam amestecul de ingrediente uscate, alternand cu laptele batut (o parte din cantitatea de faina, o parte din cea de lapte batut si tot asa).
Turnam in forme (sa fie pline cam pe jumatate) si lasam la cuptorul preincalzit la 175°C aproximativ 15 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Continuam cu crema de ciocolata

Amestecam intr-un bol galbenusurile si zaharul, apoi adaugam si amidonul si amestecam pana se omogenizeaza.
Laptele si vanilia le punem intr-o cratita si le lasam sa fiarba la foc mic.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Cand laptele da in clocot, luam de pe foc si turnam jumatate din cantitate peste compozitia cu oua, amestecand continuu. Apoi, turnam compozitia nou-formata peste laptele ramas.
Punem inapoi pe aragaz la foc mic si amestecam contant, pana cand fierbe. Din momentul in care apar primele "bule" mai amestecam 30 de secunde - vei observa ca se intareste si capata consistenta asemanatoare unui pudding.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Luam de pe foc, adaugam ciocolata maruntita si amestecam pana se incorporeaza.
Turnam totul intr-un bol, lasam putin sa se raceasca, apoi acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca complet la temperatura camerei sau la frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Mai avem inca ceva de pregatit - crema de unt cu ciocolata (glazura)

Batem cu mixerul untul cu viteza medie pana cand devine cremos - aproximativ 2 minute. Adaugam zaharul pudra si amestecam, avand grija sa curatam si peretii bolului. Adaugam cacaua, laptele, sarea si extractul de vanilie. Batem la viteza mica 30 de secunde, apoi mutam pe o treapta superioara si mai batem 1 minut. Daca ti se pare ca e prea subtire si curgatoare, mai adauga zahar pudra sau cacao, iar daca e prea groasa, cateva linguri de lapte ar trebui sa echilibreze situatia.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Aproape gata! Trecem la asamblare!

Dupa ce s-au racit bine-bine, gaurim cupcakes-urile in mijloc si, utilizand o punga pentru ornat, umplem cu crema de ciocolata.
Pentru glazura, eu am folosit pos si duiul de ornare 2D de la Wilton. Acoperim cupcake-urile cu glazura de ciocolata si apoi decoram cu dupa preferinte. Eu am folosit jumatate de biscuit Pan di Stelle, cateva stelute din ciocolata alba si din zahar le-am pudrat cu putin sclipici comestibil argintiu.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

* 0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Cantitatea de crema poate fi cam multa pentru 16 cupcakes. O poti injumatati sau te poti bucura de ea ca de un pudding cu ciocolata. Este delicioasa, deci nu cred ca va fi o problema sa iasa o cantitate mai mare! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *