Carrot cake cupcakes cu morcov, ananas & crema de branza

~ 2 ore

usor

12 cupcakes

O reteta perfecta pentru Sarbatorile Pascale, dar si pentru restul anului!

Tortul de morcovi (carrot cake) cred ca este pe gustul tuturor. Cu aromele sale fine si textura deosebita, nu are cum sa nu te cucereasca. Tocmai de aceea, iti propun o reteta mai speciala, mai aromata, dar care pastreaza ingredientele principale ale tortului de morcov. Aceste carrot cake cupcakes au la baza un blat cu morcovi, bucati de ananas, cocos si nuci, fiind imbracate intr-o glazura fresh de crema de branza. Odata ce musti din prajitura, vei descoperi o crema fina de ananas, aromata subtil cu lamaie.

Tort de morcovi… si ananas???

Da! Crede-ma, pe cat de controversata e combinatia aceasta, pe atat este de delicioasa. Nu iti fa griji, ananasul nu va avea o aroma foarte pregnanta, insa va oferi acel-ceva clasicului tort de morcovi. De asemenea, va pastra pandispanul umed, acesta nu va deveni inecacios si nici nu isi va pierde din fragezime si prospetime.

Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine tot timpul m-a intimidat taierea ananasului. 😄 Esti din aceasi tabara cu mine? Atunci stai fara grija, pentru aceasta reteta nu trebuie nici macar sa cumperi ananas proaspat, ananasul la conserva este perfect! Ba chiar e recomandat, caci vom folosi atat fructul (in blat) cat si sucul (in crema). Asigura-te doar ca ai stors bine ananasul inainte de a-l adauga in compozitie. Acelasi lucru e valabil si pentru morcovi – contin mai multa apa decat ai crede! 😉

Carrot cake cupcakes cu nuci… sau fara nuci

Nucile adauga aroma, dar sunt folosite in principal pentru a oferi o textura usor crocanta, ce contrasteaza cu blatul umed si cele doua creme folosite. Poti folosi orice nuci doresti (simple, pecan) sau de ce nu, chiar migdale sau alune de padure.

Bineinteles, daca esti alergic/a sau, pur si simplu, nu esti fan, mai bine lasi deoparte nucile. Garantez ca vor fi la fel de delicioase briosele!

Extra sfat: Mie nu imi plac stafidele, deci nu le voi folosi niciodata in prajituri, dar tu poti adauga in compozitie aprox. 50 de grame. Ele vor oferi o nota dulce-acrisoara si vor fi un fel de element-supriza in blat.

Carrot cake cupcakes morcov-ananas-crema de branza.jpg

🍍 Despre crema de ananas…

… numai de bine! Imi place mult sa folosesc ca umplutura in cupcakes sau torturi creme cu pe baza de ou si diferite arome. Acestea poarta numele de curd si pot fi facute cu o varietate de fructe: citrice, capsuni, zmeura, piersici, fructul-pasiunii sau, asa cum e in situatia de fata, ananas.

Acest curd de ananas este dulce, cremos si extrem de usor de facut! Si cel mai probabil, ai deja toate ingredientele necesare! Ouale si sucul de ananas din conserva alcatuiesc baza acestei creme, zaharul o indulceste, iar amidonul de porumb va ajuta la ingrosarea acesteia. Nu iti recomand sa renunti la amidon, deoarece se spune ca ananasul contine o enzima care impiedica curdul sa se ingroase. Si aici intra in scena amidonul!

Cum imbracam cupcakes-urile?

Nu poti avea tort de morcovi fara crema de branza. Si nici carrot cake cupcakes. Pentru ornare, am pregatit un frosting clasic cu unt si crema de branza, al carui gust fresh, usor acrisor, echilibreaza dulceata brioselor si aroma condimentelor calde (scortisoara, nucsoara, cuisoare). Stiam ca voi avea multe ornamente pe cupcakes, de aceea nu am insistat sa obtin acel „mot” perfect al glazurii. Hey, conteaza fiecare minut economisit, nu-i asa? 🤭

Apropo de decor, am gandit aceste cupcakes pentru a fi servite la masa de Paste, dar sunt perfecte de facut in tot timpul anului. Astfel, am folosit niste hartiute super simpatice, ce veneau la set cu acele decoratiuni – necomestibile – cu iepurasi (Pepco). Am adaugat niste oua de ciocolata Milka (ce-i Pastele fara oua, nu?) si cateva bombonele din zahar (Lidl). Nici floricelele nu puteau sa lipseasca, doar suntem in plina primavara! 🌸

Totusi, daca nu pregatesti aceste cupcakes de Paste, poti folosi un decor universal valabil: presara peste crema de branza cateva nuci maruntite (eventual si caramelizate) si cate fire de morcov ras. Simplu, dar de efect!

Carrot cake cupcakes morcov-ananas-crema de branza

Cum se pastreaza aceste cupcakes?

Iti recomand sa le pastrezi intr-un recipient inchis, la frigider, pentru maximum 7 zile. Te avertizez! Daca folosesti oua de ciocolata de la Milka, acestea se vor „urati” in timp, insa gustul nu va fi afectat.

Inainte de servire, lasa briosele la temperatura camerei pentru 15-20 de minute.

Cupcakes-urile pot fi pastrate si la congelator, pana la 6 luni. Inveleste-le in folie alimentara si pune-le intr-o punga speciala pentru congelator.


Vrei mai multe retete pentru masa de Paste? Incearca un cozonac babka cu ciocolata si nuci pecan sau o prajitura cheesecake lamaie si sos de afine!

3 din 2 recenzii

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
170g faina
2 lingurite scortisoara
1 lingurita nucsoara
0.5 lingurita cuisoare
1 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
50 g zahar
20g zahar brun
120ml ulei
4 linguri lapte batut
2oua
1 lingurita extract / esenta de vanilie
70g morcovi rasi | bine storsi
100g ananas maruntit din conserva | bine stors
40g cocos
25g nuci maruntite
Crema de ananas + Frosting cu crema de branza

CREMA DE ANANAS

1 ou
1 galbenus
90ml suc de ananas din conserva
50g zahar
1 lingura amidon de porumb
1 lingura unt
0.5 lingurita esenta de lamaie

FROSTING CREMA DE BRANZA

160g unt moale, la temperatura camerei
300g crema de branza Philadelphia
100g zahar pudra
2 lingurite extract / esenta de vanilie

Pasii necesari

1.

Pregatim aluatul pentru briose

Preincalzim cuptor la 180°C si pregatim o tava pentru briose. Intr-un bol, amestecam ingredientele uscate - faina, bicarbonat, condimente.
In bolul unui mixer planetar (daca aveti, daca nu, un bol incapator) amestecam zaharul cu uleiul. Adaugam pe rand ouale, amestecand dupa fiecare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Adaugam laptele batut si amestecul cu faina in compozitia de mai sus (cu oua), alternand – jumatate din cantitatea de faina, jumatate din cea de lapte.
Cu mixerul la viteza mica, adaugam morcovii, ananasul, cocosul si nucile si amestecam cat sa se incorporeze (nu amesteca foarte mult, caci s-ar putea sa obtii un blat prea tare). ATENTIE! Trebuie sa stoarcem cat mai bine morcovii si ananasul, altfel blatul va fi prea apos.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

La cuptor cu ele!

Turnam in formele speciale (sa fie umplute pe jumatate) si lasam la cuptor 20-23 minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centrul unei briose iese curata. Lasam la racit 15 minute, apoi le mutam pe un grilaj de racit pentru a se raci complet.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Crema de ananas

Intr-un vas termorezistent, amestecam toate ingredientele, cu exceptia untului si a extractului / esentei de lamaie (adica oul, galbenusul, sucul de ananas, zaharul, amidonul) pana cand se dizolva amidonul.
Punem pe foc o cratita cu apa, peste care vom aseza vasul ce contine compozitia de mai sus. "Gatim" la bain-marie, amestecand continuu pana cand observam ca incepe sa se ingroase (aprox. 5-10 minute).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Luam de pe foc, adaugam untul si amestecam pana cand se incorporeaza complet. Adaugam extractul / esenta de lamaie si amestecam putin.
Dam amestecul printr-o sita, pentru a fi cat mai fin si il turnam intr-un bol. Lasam 5 minute sa se raceasca la temperatura camerei, apoi acoperim bolul cu folie alimentara si lasam la frigider minimum 2 ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Frosting cu crema de branza

Batem untul 3-4 minute, dupa care adaugam crema de branza. Adaugam zaharul pudra, amestecand la o viteza medie. Turnam extractul de vanilie si mai amestecam 1 minut.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

E timpul sa asamblam cupcakes-urile!

Dupa ce s-au racit bine-bine cupcakes-urile, gaurim centrul acestora cu un instrument special. Apoi, folosind un pos, umplem centrul cu cat mai multa crema de ananas. Glazuram cu crema de branza si ornam dupa bunul plac. Pentru ca stiam ca voi avea multe decoratiuni pe cupcakes, nu am dorit sa fac o forma mai deosebita atunci cand am ornat cu crema de branza. Am folosit pentru decor elemente de Paste, precum oua de ciocolata Milka, bombonele din zahar (Lidl) si o decoratiune necomestibila cu iepuras ce venea la pachet cu hartiile pentru briose (Pepco).
Pentru un decor universal, simplu si rapid, poti presara cateva bucatele de nuci si putin morcov ras.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

* 0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Daca esti alergic/a sau nu iti plac, poti omite din reteta nucile. De asemenea, se pot folosi orice tip de nuci (simple, pecan, migdale, alune de padure etc.)

2 mesaje

  • Bianca

    Buna! As vrea sa fac tort de morcovi dupa această rețetă, dar mi se par mici cantitățile de la blat. Iese ok pentru o tava normală de tort, nu din aceea îngustă?

    • Maddy

      Buna, Bianca, iti multumesc pentru comentariu! Cred ca ar trebui sa dublezi cantitatile daca doresti sa faci un tort, mai ales daca si tava este mai lata. Eu inca nu am incercat un tort de morcovi dupa aceasta reteta, ci doar dupa aceasta, care nu are ananas. https://madelicii.ro/reteta/carrot-cake-cu-crema-de-branza-tort-de-morcovi/

      Teoretic, cu aproximatie, din ingredientele pentru 24 cupcakes ar trebui sa obtii 2 blaturi de 22 cm.

      Daca incerci totusi reteta, spune-mi cum a iesit. Chiar m-ar ajuta mult feedback-ul tau, e o intrebare foarte buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *