Carrot cake cupcakes cu morcov, ananas & crema de branza
O reteta perfecta pentru Sarbatorile Pascale, dar si pentru restul anului!
Tortul de morcovi (carrot cake) cred ca este pe gustul tuturor. Cu aromele sale fine si textura deosebita, nu are cum sa nu te cucereasca. Tocmai de aceea, iti propun o reteta mai speciala, mai aromata, dar care pastreaza ingredientele principale ale tortului de morcov. Aceste carrot cake cupcakes au la baza un blat cu morcovi, bucati de ananas, cocos si nuci, fiind imbracate intr-o glazura fresh de crema de branza. Odata ce musti din prajitura, vei descoperi o crema fina de ananas, aromata subtil cu lamaie.
Tort de morcovi… si ananas???
Da! Crede-ma, pe cat de controversata e combinatia aceasta, pe atat este de delicioasa. Nu iti fa griji, ananasul nu va avea o aroma foarte pregnanta, insa va oferi acel-ceva clasicului tort de morcovi. De asemenea, va pastra pandispanul umed, acesta nu va deveni inecacios si nici nu isi va pierde din fragezime si prospetime.
Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine tot timpul m-a intimidat taierea ananasului. 😄 Esti din aceasi tabara cu mine? Atunci stai fara grija, pentru aceasta reteta nu trebuie nici macar sa cumperi ananas proaspat, ananasul la conserva este perfect! Ba chiar e recomandat, caci vom folosi atat fructul (in blat) cat si sucul (in crema). Asigura-te doar ca ai stors bine ananasul inainte de a-l adauga in compozitie. Acelasi lucru e valabil si pentru morcovi – contin mai multa apa decat ai crede! 😉
Carrot cake cupcakes cu nuci… sau fara nuci
Nucile adauga aroma, dar sunt folosite in principal pentru a oferi o textura usor crocanta, ce contrasteaza cu blatul umed si cele doua creme folosite. Poti folosi orice nuci doresti (simple, pecan) sau de ce nu, chiar migdale sau alune de padure.
Bineinteles, daca esti alergic/a sau, pur si simplu, nu esti fan, mai bine lasi deoparte nucile. Garantez ca vor fi la fel de delicioase briosele!
Extra sfat: Mie nu imi plac stafidele, deci nu le voi folosi niciodata in prajituri, dar tu poti adauga in compozitie aprox. 50 de grame. Ele vor oferi o nota dulce-acrisoara si vor fi un fel de element-supriza in blat.
🍍 Despre crema de ananas…
… numai de bine! Imi place mult sa folosesc ca umplutura in cupcakes sau torturi creme cu pe baza de ou si diferite arome. Acestea poarta numele de curd si pot fi facute cu o varietate de fructe: citrice, capsuni, zmeura, piersici, fructul-pasiunii sau, asa cum e in situatia de fata, ananas.
Acest curd de ananas este dulce, cremos si extrem de usor de facut! Si cel mai probabil, ai deja toate ingredientele necesare! Ouale si sucul de ananas din conserva alcatuiesc baza acestei creme, zaharul o indulceste, iar amidonul de porumb va ajuta la ingrosarea acesteia. Nu iti recomand sa renunti la amidon, deoarece se spune ca ananasul contine o enzima care impiedica curdul sa se ingroase. Si aici intra in scena amidonul!
Cum imbracam cupcakes-urile?
Nu poti avea tort de morcovi fara crema de branza. Si nici carrot cake cupcakes. Pentru ornare, am pregatit un frosting clasic cu unt si crema de branza, al carui gust fresh, usor acrisor, echilibreaza dulceata brioselor si aroma condimentelor calde (scortisoara, nucsoara, cuisoare). Stiam ca voi avea multe ornamente pe cupcakes, de aceea nu am insistat sa obtin acel „mot” perfect al glazurii. Hey, conteaza fiecare minut economisit, nu-i asa? 🤭
Apropo de decor, am gandit aceste cupcakes pentru a fi servite la masa de Paste, dar sunt perfecte de facut in tot timpul anului. Astfel, am folosit niste hartiute super simpatice, ce veneau la set cu acele decoratiuni – necomestibile – cu iepurasi (Pepco). Am adaugat niste oua de ciocolata Milka (ce-i Pastele fara oua, nu?) si cateva bombonele din zahar (Lidl). Nici floricelele nu puteau sa lipseasca, doar suntem in plina primavara! 🌸
Totusi, daca nu pregatesti aceste cupcakes de Paste, poti folosi un decor universal valabil: presara peste crema de branza cateva nuci maruntite (eventual si caramelizate) si cate fire de morcov ras. Simplu, dar de efect!
Cum se pastreaza aceste cupcakes?
Iti recomand sa le pastrezi intr-un recipient inchis, la frigider, pentru maximum 7 zile. Te avertizez! Daca folosesti oua de ciocolata de la Milka, acestea se vor „urati” in timp, insa gustul nu va fi afectat.
Inainte de servire, lasa briosele la temperatura camerei pentru 15-20 de minute.
Cupcakes-urile pot fi pastrate si la congelator, pana la 6 luni. Inveleste-le in folie alimentara si pune-le intr-o punga speciala pentru congelator.
Vrei mai multe retete pentru masa de Paste? Incearca un cozonac babka cu ciocolata si nuci pecan sau o prajitura cheesecake lamaie si sos de afine!
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
170g faina | |
2 lingurite scortisoara | |
1 lingurita nucsoara | |
0.5 lingurita cuisoare | |
1 lingurita bicarbonat de sodiu | |
un praf de sare | |
50 g zahar | |
20g zahar brun | |
120ml ulei | |
4 linguri lapte batut | |
2oua | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
70g morcovi rasi | bine storsi | |
100g ananas maruntit din conserva | bine stors | |
40g cocos | |
25g nuci maruntite |
Crema de ananas + Frosting cu crema de branza
CREMA DE ANANAS |
|
1 ou | |
1 galbenus | |
90ml suc de ananas din conserva | |
50g zahar | |
1 lingura amidon de porumb | |
1 lingura unt | |
0.5 lingurita esenta de lamaie | |
FROSTING CREMA DE BRANZA |
|
160g unt moale, la temperatura camerei | |
300g crema de branza Philadelphia | |
100g zahar pudra | |
2 lingurite extract / esenta de vanilie |
Buna! As vrea sa fac tort de morcovi dupa această rețetă, dar mi se par mici cantitățile de la blat. Iese ok pentru o tava normală de tort, nu din aceea îngustă?