Choux au craquelin cu crema de capsuni / ciocolata & alune de padure
Daca ai pofta de un desert fresh, rapid si delicios, reteta de choux au craquelin s-ar putea sa iti faca cu ochiul! Stratul de craquelin de deasupra ofera o textura crunchy, care se completeaza perfect cu crema matasoasa din interior.
Si apropo de creme, ai atat de multe optiuni! Pentru ca nu m-am putut hotari, eu iti propun doua retete de crema, ambele pe baza de frisca – una cu crema de branza, capsuni si petale de trandafiri, cealalta cu ciocolata si alune de padure. Prima este mai racoritoare, mai fresh, iar daca tot e sezonul capsunilor, sa profitam de ele, zic! Pe de alta parte, iubitorii de ciocolata se vor indragosti de crema cu Nutella si alune de padure, care pe cat este de delicioasa, pe atat este de usor de facut.
Pentru aluatul de choux nu folosim niciun agent de crestere si totusi, ele devin super pufoase atunci cand sunt coapte datorita continutului ridicat de umiditate din aluat. Acesta creeaza abur, impind aluatul sa creasca si sa se umfle. Unde mai pui ca ai nevoie doar de ingrediente de baza – faina, oua, unt, apa si zahar (cel din urma doar pentru craquelin). De asemenea, si reteta este una clasica, pasii care trebuie urmati sunt aceeasi, de aceea, e greu sa dai gres in prepararea acestui desert.
Sfaturi pentru choux au craquelin reusit
Adauga ouale pe rand si asigura-te ca aluatul este neted dupa ce ai incorporat fiecare ou. Desi la inceput s-ar putea sa para ca nu se leaga, ai rabdare si amesteca energic, vei vedea ca incet-incet, vei obtine o compozitie cremoasa.
Cuptor cu aer cald circulant. Caldura trebuie sa circule foarte bine in cuptor, pentru a coace uniform choux-urile, atat la interior cat si la exterior. Daca setezi optiunea de caldura doar din partea de sus, spre exemplu, craquelin-ul se va arde, in timp ce interiorul choux-ului va ramane crud.
Spriteaza choux-urile inalte. Stii acel mot pe care il faci cand pui compozitia pentru bezele in tava? Procedeaza la fel si in cazul aluatului pentru choux. Astfel, vor iesi mai pufoase.
Dimensiunea cercului de craquelin. Vrei sa acopere intregul choux? Taie un cerc mai mare sau cel putin egal ca diametru cu forma choux-ului. Vrei sa acopere doar putin varful? Atunci taie un cerc de dimensiuni mai mici. De asemenea, pentru a obtine poti trasa cu creionul cercurile in care trebuie sa te incadrezi atunci cand torni spritezi aluatul, pentru a iesi toate choux-urile cu marimi similare. Lasa spatiu intre ele de cel putin 5 cm.
Crocante… oricand! Este ideal sa servesti choux-urile in aceeasi zi in care le-ai facut. Dar nu si obligatoriu! Le poti face si in avans. Pastreaza-le intr-un recipient cu capac, bine inchis, iar inainte de servire, daca craquelin-ul s-a umezit, mai lasa-le la cuptor pentru cateva minute. Vor redeveni crocante si proaspete!
Dupa ce le umpli cu crema, serveste-le cat mai repede. Aluatul va prelua din umiditate, iar choux-urile nu vor mai fi la fel de crocante.
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
CHOUX |
|
130ml apa | |
60g unt moale | |
un praf de sare | |
70g faina | |
2 oua mici | la temperatura camerei | |
CRAQUELIN |
|
60g unt moale | |
55g zahar brun | |
65g faina |
Variante de crema
CREMA DE CAPSUNI SI TRANDAFIRI |
|
150g crema de branza | |
100g zahar pudra | |
30g capsuni piure | |
100g frisca lichida minimum 35% grasime | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
trandafiri deshidratati | |
CREMA DE CIOCOLATA SI ALUNE DE PADURE |
|
100g Nutella sau orice alta crema de ciocolata si alune de padure | |
150ml frisca lichida |
Lasă un răspuns