Choux au craquelin cu crema de capsuni / ciocolata & alune de padure

Daca ai pofta de un desert fresh, rapid si delicios, reteta de choux au craquelin s-ar putea sa iti faca cu ochiul! Stratul de craquelin de deasupra ofera o textura crunchy, care se completeaza perfect cu crema matasoasa din interior.

Si apropo de creme, ai atat de multe optiuni! Pentru ca nu m-am putut hotari, eu iti propun doua retete de crema, ambele pe baza de frisca – una cu crema de branza, capsuni si petale de trandafiri, cealalta cu ciocolata si alune de padure. Prima este mai racoritoare, mai fresh, iar daca tot e sezonul capsunilor, sa profitam de ele, zic! Pe de alta parte, iubitorii de ciocolata se vor indragosti de crema cu Nutella si alune de padure, care pe cat este de delicioasa, pe atat este de usor de facut.

Pentru aluatul de choux nu folosim niciun agent de crestere si totusi, ele devin super pufoase atunci cand sunt coapte datorita continutului ridicat de umiditate din aluat. Acesta creeaza abur, impind aluatul sa creasca si sa se umfle. Unde mai pui ca ai nevoie doar de ingrediente de baza – faina, oua, unt, apa si zahar (cel din urma doar pentru craquelin). De asemenea, si reteta este una clasica, pasii care trebuie urmati sunt aceeasi, de aceea, e greu sa dai gres in prepararea acestui desert.

Sfaturi pentru choux au craquelin reusit

Adauga ouale pe rand si asigura-te ca aluatul este neted dupa ce ai incorporat fiecare ou. Desi la inceput s-ar putea sa para ca nu se leaga, ai rabdare si amesteca energic, vei vedea ca incet-incet, vei obtine o compozitie cremoasa.

Cuptor cu aer cald circulant. Caldura trebuie sa circule foarte bine in cuptor, pentru a coace uniform choux-urile, atat la interior cat si la exterior. Daca setezi optiunea de caldura doar din partea de sus, spre exemplu, craquelin-ul se va arde, in timp ce interiorul choux-ului va ramane crud.

Spriteaza choux-urile inalte. Stii acel mot pe care il faci cand pui compozitia pentru bezele in tava? Procedeaza la fel si in cazul aluatului pentru choux. Astfel, vor iesi mai pufoase.

Dimensiunea cercului de craquelin. Vrei sa acopere intregul choux? Taie un cerc mai mare sau cel putin egal ca diametru cu forma choux-ului. Vrei sa acopere doar putin varful? Atunci taie un cerc de dimensiuni mai mici. De asemenea, pentru a obtine poti trasa cu creionul cercurile in care trebuie sa te incadrezi atunci cand torni spritezi aluatul, pentru a iesi toate choux-urile cu marimi similare. Lasa spatiu intre ele de cel putin 5 cm.

Crocante… oricand! Este ideal sa servesti choux-urile in aceeasi zi in care le-ai facut. Dar nu si obligatoriu! Le poti face si in avans. Pastreaza-le intr-un recipient cu capac, bine inchis, iar inainte de servire, daca craquelin-ul s-a umezit, mai lasa-le la cuptor pentru cateva minute. Vor redeveni crocante si proaspete!

Dupa ce le umpli cu crema, serveste-le cat mai repede. Aluatul va prelua din umiditate, iar choux-urile nu vor mai fi la fel de crocante.

choux craquelin
Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii

CHOUX

130ml apa
60g unt moale
un praf de sare
70g faina
2 oua mici | la temperatura camerei

CRAQUELIN

60g unt moale
55g zahar brun
65g faina
Variante de crema

CREMA DE CAPSUNI SI TRANDAFIRI

150g crema de branza
100g zahar pudra
30g capsuni piure
100g frisca lichida minimum 35% grasime
1 lingurita extract / esenta de vanilie
trandafiri deshidratati

CREMA DE CIOCOLATA SI ALUNE DE PADURE

100g Nutella sau orice alta crema de ciocolata si alune de padure
150ml frisca lichida

Pasii necesari

1.

Craquelin

Pentru ca trebuie sa stea la congelator, vom incepe cu pregatirea stratului de deasupra choux-urilor, numit craquelin. Frecam untul moale cu zaharul, apoi adaugam toata faina si "framantam" putin, cat sa se lege. Formam un disc, pe care il asezam intre doua foi de copt. Folosind un sucitor, intindem acest aluat astfel incat sa aiba o grosime de aproximativ 3 mm. Lasam la congelator pentru 20 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Choux

Intr-o cratita, amestecam apa, untul moale taiat cubulete si sarea. Punem pe foc si amestecam constant, pana cand untul s-a topit si compozitia incepe sa fiarba. Odata ce apar primele bule, o luam de pe foc.
Adaugam toata faina si, folosind o spatula, o incorporam in compozitia cu unt, amestecand energic. Atunci cand aluatul nu mai este atat de lucios (de la unt) si nu avem cocoloase, mutam din nou pe foc mediu, amestecand pana cand se leaga si putem forma o bila. Lasam la racit 10-15 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Transferam aluatul intr-un bol (bolul mixerului planetar) si adaugam pe rand ouale, amestecand dupa fiecare. Trebuie sa obtinem o consistenta care sa nu fie nici prea curgatoare, nici prea ferma.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Choux + craquelin = ❤️

Punem aluatul de choux intr-un pos cu dui cu varful rotund si spritam cercuri pe o hartie de copt, asa cum facem cu bezelele, spre exemplu. Forma trebuie sa fie cat mai inalta, altfel choux-urile vor iesi plate. Daca vrei, poti trasa cu creionul cercurile in care trebuie sa te incadrezi pentru a iesi toate choux-urile cu marimi similare. Lasa spatiu intre ele de cel putin 5 cm.
Scoatem aluatul craquelin din congelator si taiem cercuri (cu acelasi diametru ca cercurile pe care le-ai creionat pe hartia de copt). Este necesar sa umbli repede cu acest tip de aluat, deoarece se inmoaie foarte repede. Punem cate un cerc de craquelin peste fiecare choux si dam la cuptorul preincalzit la 200°C, optiunea de aer circulant, pentru aproximativ 20 de minute. Este important sa nu deschizi deloc usa cuptorului, in special in primele minute. Dupa ce s-au copt, le lasam sa se raceasca pe un grilaj de racire. Daca nu le umpli in aceeasi zi, pastreaza-le intr-un recipient cu capac, la temperatura camerei. Inainte de a le umple, mai lasa-le 2-3 minute la cuptor, pentru a deveni din nou crocante.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Crema de capsuni si trandafiri

Batem crema de branza cu zaharul pudra. Adaugam apoi piureul de capsuni si amestecam. Turnam frisca o batem pana se intareste. Incorporam si esenta de vanilie. Dupa ce umple choux-urile, presaram petale sfaramate de boboci de trandafiri deshidratati.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Crema de ciocolata si alune de padure

Recomand sa o faci chiar inainte de a umple choux-urile. Batem frisca, apoi, folosind o spatula, incorporam Nutella (sau Finetti sau orice alta crema doresti). Dupa ce umplem choux-urile, presatam bucatele mici de alune de padure.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Umplem choux-urile

Cea mai simpla varianta ar fi sa umpli fiecare choux (prin partea inferioara) cu ajutorul unui dui cu varful ascutit. Eu am optat totusi pentru o alta varianta, mai "fotogenica": taiem choux-ul in 2, punem crema cu ajutorul unui pos si apoi sa le punem capacelul. Pastreaza chouxurile la frigider pana in momentul servirii. Cu cat vor sta mai mult, cu atat aluatul va absorbi din umiditatea cremei, deci consuma-le cat mai repede.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

Cantitatea pentru fiecare tip de crema este potrivita pentru 10-15 choux-uri. Daca doresti sa le umpli pe toate cu aceeasi crema, iti recomand sa dublezi cantitatile ingredietentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *