Pasca fara aluat cu crema de branza, fina si cremoasa
Pasca fara aluat devine din ce in ce mai populara! Sigur, cea mai buna pasca este cea traditionala, facuta de bunica, cu aluat dospit si multa rabdare. Dar, daca vrei totusi sa pregatesti si tu o pascuta draguta pentru masa de Paste, dar nu dispui de foarte mult timp, s-ar putea sa iti placa mult reteta de pasca cu crema de branza, fara aluat. Desi e mai neconventionala, este super fina, super cremoasa si savuroasa, si, cel mai important, este o reteta rapida si usor de facut. Chiar si pentru un incepator in bucatarie!
Probabil ca veti spune „Bine, Maddy, dar pasca se face cu branza de vaci, nu cu crema de branza”. Asa este! Si imi place si varianta asta. Dar, sa fim seriosi, e plin Internetul de retete de pasca cu branza de vaci. Nu vreau sa iti fac alegerea si mai grea! 🤭
Lasand gluma la o parte, drept sa iti spun, crema de branza coapta la cuptor ofera o textura mult mai cremoasa pastii, spre deosebire de branza de vaci, care este mai „grunjoasa”. Fiecare bucatica ti se topeste in gura, in timp ce papilele gustative iti sunt rasfatate de notele de citrice. De asemenea, folosim mult mai putina faina decat in retetele traditionale, acest aspect contribuind la textura densa si cremoasa a pastii. Daca partea superioara va fi usor caramelizata, centrul va fi super-matasos, cu o textura care mi se pare ca e o combinatie intre cea a cremei de zahar ars si cea a pastii cu smantana. Trebuie sa gusti ca sa intelegi la ce ma refer!
Pasca traditionala… spaniola
Sa iti spun un secret. De fapt, aceasta reteta poarta denumirea de Basque Cheesecake, fiind inventata in 1990 de catre bucatarul Santiago Rivera de la La Viña din San Sebastian, Spania. Reteta originala continea doar 5 ingrediente: crema de branza, frisca lichida, zahar, oua si faina. Nu te sfii insa sa te joci cu aromele – adauga coaja de portocala, extracte de lamaie, portocale, vanilie sau menta sau seminte de vanilie. Toate acestea o vor face si mai deosebita!
Spre deosebire de un cheesecake obisnuit, Basque Cheesecake se diferentiaza prin faptul ca nu are niciun fel de blat, iar timpul de preparare este mult mai scurt. De asemenea, e ceva normal ca partea superioara sa fie cat mai neagra, cat mai arsa (i se mai spune si burnt cheesecake). Mie sincer mi-a fost frica sa o las mai mult la cuptor, de teama sa nu o stric. 😅 Dar este cat se poate de delicioasa si asa, mai putin bronzata!
Despre ingredientele din pasca cu crema de branza
De fiecare data cand fac o reteta cu crema de branza, o folosesc pe cea de la Philadelphia. Mi se pare cea mai buna, am mai testat si alte branduri si din pacate, retetele acelea nu au fost un succes.
In ceea ce priveste frisca lichida, aceasta se adauga pentru a obtine o cosistenta mai lichida, usor de turnat in tava, dar si pentru ca adauga grasime, facand pasca mai bogata si mai cremoasa. Eu am folosit frisca neindulcita de la La Dorna, care are 32% grasime, tocmai pentru ca mi-am dorit ca rezultatul sa fie un pic mai light. Printre atatea mancaruri grele de pe masa de Sarbatori, o pasca usoara va fi binevenita. Tu poti folosi orice fel de frisca lichida, in functie de cum vrei sa iasa si pasca.
Cantitatea de ingrediente este potrivita pentru o tava de 17 cm cu pereti detasabil, tapetata cu hartie de copt. Acest lucru va facilita scoaterea pastii si vei evita lipirea compozitiei de peretii tavii.
Nu uita: trebuie sa lasi pasca sa se raceasca foarte bine inainte de a o taia. Imediat ce ai scos-o din cuptor, las-o sa se raceasca la temperatura camerei, abia apoi o poti muta in frigider, acoperita cu folie alimentara. Trebuie sa stea la rece cateva ore pentru a avea timp sa se intareasca. Ideal este sa o lasi chiar peste noapte.
Inainte de a taia o felie, incalzeste lama cutitului in apa fierbinte. Astfel, se va taia mult mai usor, iar felia va fi frumoasa si neteda.
Cum ornam pasca
Nici nu e obligatoriu sa o ornezi! O poti lasa chiar asa sau o poti pudra cu zahar pudra. De asemenea, fructele proaspete precum capsunile, afinele, zmeura sau mango merg foarte bine in combinatie cu acest fel de pasca-cheesecake. Vrei ceva mai tematic? Arunca pe deasupra cateva oua de ciocolata si gata, pasca poate fi servita!
Te invit sa descoperi si celelalte retete festive pe care ti le-am pregatit pentru masa de Paste! 🐣
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
226g crema de branza Philadelphia | |
200ml frisca lichida | |
100g zahar | |
2 oua mari | |
20g faina | |
1 lingurita coaja de portocala | |
2 lingurite extract / esenta de portocale | |
1 lingurita extract / esenta de lamaie | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
0.5 lingurita extract / esenta de menta optional |
Lasă un răspuns