Tort cu lamaie, mac si capsuni (de Paste)

~ 3 ore

medium

8 portii

Orice sarbatoare e un bun prilej de a manca tort, nu-i asa? Desi de Paste ne bucuram in special de bucate traditionale, cred ca nu se supara nimeni daca includem in meniu si un tort cu lamaie fin, aromat si fresh, ornat de sarbatoare. 🤭

Eu asociez mereu Pastele cu o paleta cromatica pastelata, in care nuantele deschise de roz, galben, verde si bleu creeaza tabloul unei primaveri pline de veselie. Asta am vrut sa transmita si tortul, respectiv fotografiile.

paleta cromatica paste

Tortuletul iepurasului (asa cum l-am denumit) are un blat cu lamaie si mac, crema de lamaie, chipsuri de ciocolata alba (optional) si gem de capsuni. Mie imi aminteste de o limonada roz cu capsuni, savurata intr-o zi insorita de vara. Lamaia proaspata trezeste simturile si bucura privirea cu frumoasa nuanta de galben a cremei. Semintele de mac nu numai ca ofera un aspect frumos, ce vine in completarea modelului pistruiat din exterior, dar ofera si textura si aroma subtile, unice.

tort cu lamaie, mac si capsuni

Reteta de crema de lamaie (curd de lamaie) este aceeasi pe care am folosit-o si la biscuitii cu flori comestibile. E atat de fina si de catifelata, incat ori de cate ori am nevoie de o crema cu lamaie, apelez la ea. Nu mai zic ca e si super simplu si rapid de facut! Apropo… Vom incepe pregatirea tortului cu prepararea acestei creme, astfel incat sa aiba timp sa se raceasca si sa se intareasca. O poti pregati si in avans, cu o zi inainte.

Decor de sarbatoare

Am imbracat tortul intr-o crema de unt delicioasa, de culoare roz-piersica. Si am adaugat un model „pistruiat”, niste stropi din cacao si vanilie, ce aduc aminte de cele de pe oua. Ai nevoie de un pic de rabdare pentru a crea acest model, dar eu zic ca ofera o nota distinctiva decorului. Te sfatuiesc sa nu ai nimic prin preajma atunci cand realizez acest model cu stropi – eu am „pictat” putin si peretii. Ups! 😅

decor tort cu lamaie de paste

Cand vine vorba de ornarea acestui tort cu lamaie de Paste, mi-am facut de cap. Toti iepurasii, ouale de ciocolata si floricelele comestibile sa vina la mine! In perioada aceasta, gasesti prin magazine o multime de figurine si bomboane de ciocolata, foloseste-le pentru a crea un decor cat mai festiv. Mie cel mai mult imi plac ouale de ciocolata M&M’s si cele de la Milka, pe acestea le folosesc mereu in prajiturile de Paste. Cele din urma au culori super frumoase, dar se fac uratele dupa ce stau pe tort, la frigider.

decor tort de paste cu lamaie, mac si capsuni

Serios acum, ce poti sa iti doresti mai mult de la un tort de Paste? E frumos, colorat, dulce si aromat! Cu siguranta mai incape si o felie din acest tort ca desert la masa de Paste!

Nu uita sa pastrezi tortul la frigider, intr-un recipient cu capac.

Pentru masa de Paste, poate ti-ar placea sa pregatesti si…

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
336g faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita coaja de lamaie
un praf de sare
170ml lapte
60ml zeama de lamaie
227g unt moale, la temperatura camerei
100g zahar
4 oua
1 lingurita extract / esenta de lamaie
2 linguri seminte de mac
Crema de lamaie + gemul de capsuni + frosting + model pistruiat

CREMA DE LAMAIE

80 g zahar
1.5 linguri amidon de porumb
un praf de sare
185ml suc de lamaie
3 oua
3 galbenusuri
1 lingurita coaja de lamaie
1 lingurita esenta / extract de lamaie
160g unt

GEM DE CAPSUNI

200g capsuni
50g zahar
1 lingura zeama de lamaie
1 lingura amidon de porumb

CREMA DE UNT (FROSTING)

227 g unt
180g zahar pudra
2 linguri frisca lichida
1 lingurita extract / esenta de vanilie
colorant roz

MODELUL PISTRUIAT

1 lingurita cacao
4 lingurite extract / esenta de vanilie

Pasii necesari

1.

Pregatim crema de lamaie

Pentru ca necesita sa stea la frigider cel putin 2 ore, vom incepe cu prepararea cremei de lamaie. Amestecam zaharul, amidonul si sarea si adaugam treptat zeama de lamaie, amestecand pana se dizolva amidonul. Adaugam apoi ouale, galbenusurile, coaja de lamaie si punem amestecul la bain-marie (sau intr-un vas cu fundul dublu), amestecand continuu timp de 5-10 minute, pana cand observam ca se ingroasa. Nu trebuie sa lasam foarte mult pe foc, altfel ne vom trezi cu o omleta in loc de crema (cu un termometru poti masura temperatura cremei - o putem duce pana la maximum 85°C).
Luam de pe foc, incorporam untul, adaugand pe rand cate un cubulet si aromam cu extract / esenta de lamaie (le adaugam intotdeauna la final, pentru a-si pastra aroma). Ideal ar fi sa intindem bine crema intr-un recipient incapator, astfel incat sa avem un strat cat mai subtire, pentru a grabi racirea. Acoperim cu folie alimentara si lasam la frigider pentru cel putin 2 ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Gemul de capsuni

Si gemul de capsuni trebuie sa se raceasca bine inainte de a-l pune in tort. Cantitatile prezentate sunt potrivite doar pentru un strat de gem de capsuni, le poti dubla sau tripla daca doresti mai multe straturi.
Taiem marunt capsunile si le punem intr-o tigaie antiaderenta alaturi de zahar, amidon si zeama de lamaie. Lasam sa fiarba la foc mediu pana cand amestecul se ingroasa (cat sa ramana un strat pe lingura), apoi lasam la racit.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Gata, ne apucam si de blat!

Intr-un bol, amestecam faina cu praful de copt coaja de lamaie si sarea.
Fiind un tort cu lamaie, am inlocuit de data aceasta laptele batut cu un amestec de zeama de lamaie si lapte. Efectul este acelasi (blatul este pufos), dar capata o aroma mai puternica. Asadar, amestecam laptele cu zeama de lamaie si lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

In bolul mixerului planetar (sau un bol incapator) batem untul moale cu zaharul pana cand obtinem o consistenta cremoasa si aerata (aprox. 3 minute). Adaugam pe rand cate un ou, avand grija sa curatam dupa fiecare si peretii vasului. Aromam cu extractele / esentele de vanilie si lamaie.
Turnam putin din amestecul cu faina, pe care il alternam cu cel cu lapte si zeama de lamaie. Vom face acest lucru cam de 3-4 ori, incepand si terminand intotdeauna cu ingredientele uscate.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Adaugam 2 linguri de mac si mai amestecam putin, cat sa incorporam in compozitie.
Impartim pandispanul in 2 tavi de 17 cm si lasam la cuptor aproximativ 25-27 minute, la 175°C, pana cand, daca intepam mijlocul blatului cu o scobitoare, aceasta iese curata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Frosting cu crema de unt + Model pistruiat

Batem la viteza medie untul (cat mai moale, la temperatura camerei) cu zaharul. Turnam frisca lichida, extractul / esenta de vanilie, praful de sare si colorantul, amestecand dupa fiecare si curatand bine peretii bolului. Colorantul il adaugi in functie de nuanta pe care doresti sa o obtii. Eu am folosit colorant roz de la Wilton, care este foarte pigmentat, si am pus cam 2 varfuri de cutit.
Pentru modelul pistruiat, asemanator oualor, vom amesteca o lingurita de cacao cu patru lingurite de extract / esenta de vanilie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

E timpul sa montam tortul!

Doar dupa ce s-au racit blaturile, iar crema de lamaie este indeajuns de solida, ne putem apuca de montarea tortului. Taiem blaturile in doua, eliminand si surplusul de deasupra, daca e cazul. Vom pune in aceasta ordine: pandispan, crema de lamaie + chipsuri de ciocolata (optional), pandispan, crema de lamaie + gem de capsuni (foloseste un pos), pandispan, crema de lamaie si din nou pandispan. Imbracam totul intr-un strat subtire de crema de unt, lasam la frigider 10 minute, apoi mai venim cu un strat de frosting. Inmuiem un penson in compozitia cu cacao si trecem cu degetul mare peste varful acestuia, astfel incat sa obtinem acei stropi pe tort. Decoram dupa bunul plac.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

* 1.5 linguri = o lingura jumatate
Eu am folosit extracte 100% naturale de vanilie si lamaie de la Cloud Nine Factory, ti le recomand si tie! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *