Tort cu blat alb, migdale, crema de vanilie si zmeura

2-3 ore

medium

10-12 portii

Acesta va fi mereu cunoscut in familia noastra drept „tortul pentru tata”. De ziua lui, l-am sarbatorit cu acest tort facut special pe gustul lui. El e genul de persoana care daca are de ales intre ciocolata si vanilie, va alege intotdeauna vanilia. Cred ca din acest punct de vedere seman cu el. Desi imi place ciocolata, cand vine vorba de prajituri, aleg intotdeauna arome precum vanilia, scortisoara, caramel, cocos.

Pentru acest tort, am optat pentru un tort cu blat alb, super pufos si aromat. Cum adica alb? Pai este facut doar din albusuri, fara pic de galbenus. In plus, are o aroma deosebita de migdale. Super interesant, merita incercat!

Apoi, am pregatit rapid o crema custard de vanilie fina, in care am folosit chiar pastaie de vanilie, pentru un gust si mai intens.

Simteam nevoia sa obtin un gust dulce-acrisor, asa ca am adaugat si gem de zmeura pe care il fac adesea pentru prajituri. Da da, l-am folosit pentru prima oara intr-un tort Confetti si de atunci adaptez reteta in functie de fructele folosite, fiind minunat si cu capsuni sau afine.

La final, am imbracat tortul intr-o crema de unt cu Amaretto si am presarat pe laterale fulgi de migdale. Se potriveste astfel cu blatul, iar combinatia de migdale-zmeura este divina!

Un tort facut cu multa dragoste pentru cel mai fain tata! Rezultatul a fost pe masura asteptarilor, sarbatoritul (si nu numai!) fiind foarte incantat. 😁

In ceea ce priveste decorul, am colorat o parte din crema de unt cu putin colorant turcoaz si, cu un pos cu dui in forma de stea, am realizat un model pe margine. Am adaugat un cake topper festiv, macarons, bomboane Raffaelo cu zmeura (observati repetitia combinatiei de arome migdale-zmeura) si bombonele mici din zahar.

Pentru pasul acesta, iti recomand sa iti faci de cap! E tortul tau, foloseste ce ai la indemana si fa-l cat mai festiv! 🎉

tort cu blat alb, migdale, crema de vanilie si zmeura

Hai sa vorbim putin despre minunatia aceasta de blat alb ca zapada!

De obicei, blaturile contin oua, adica galbenus + albus. Ei bine, in cazul acestei retete de tort cu blat alb, renuntam complet la galbenus, care nu va mai oferi acea nuanta galbuie blatului. Tot ce trebuie sa faci este sa separi cu grija albusurile si sa le bati cu mixerul pana cand obtii o spuma tare. Atunci cand ridici paleta mixerului, trebuie sa se formeze un varf tare, care nu se retrage. Ai grija sa nu scapi galbenus in albus si sa speli bine vasul in care vei bate albusurile, pentru a nu avea niciun pic de grasime. Vom incorpora spuma in restul compozitiei folosind o spatula si miscari usoare, pentru a nu „dezumfla” albusurile – altfel, tortul nu va mai fi la fel de pufos.

Ideal ar fi sa folosesti si esentele / extractele de vanilie si migdale incolore sau albe, pentru a nu influenta culoarea. Bineinteles, in cuptor, blatul se va rumeni, devenind auriu, dar la interior, va fi alb, iti garantez!

Nu ma puteam prezenta cu un tort inceput, nu-i asa? De asta nici nu am putut sa fac o fotografie „mai frumoasa” cu interiorul. Pofta fiind asa de mare, am reusit sa fotografiez repede-repede o felie care, in scurt timp, a disparut din farfurie. Oh well, macar am ramas cu poza. 😆

Vrei si alte retete de tort? S-ar putea sa iti placa si…

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
127g unt moale
240ml ulei
150g zahar
1 lingurita extract / esenta de vanilie
2 lingurite extract/esenta de migdale
517g faina
1.5 lingura praf de copt
360ml lapte
9 albusuri de ou
Crema de vanilie + gem de zmeura + frosting cu Amaretto

CREMA DE VANILIE

500ml lapte
1 pastaie de vanilie sau 2 lingurite extract / esenta de vanilie
4 galbenusuri
30g zahar
30g amidon de porumb
30g unt

GEM DE ZMEURA

300g zmeura proaspata/congelata
15g zahar
1 lingura zeama de lamaie
1 lingura amidon de porumb

FROSTING CU AMARETTO

300g unt
180g zahar pudra
un praf de sare
1 lingura frisca lichida
5 lingurite lichior Amaretto

Pasii necesari

1.

Crema de vanilie

Pentru ca trebuie sa stea la frigider, vom incepe cu pregatirea cremei de vanilie. Turnam laptele intr-o cratita si adaugam pastaia sau extractul de vanilie. Lasam la foc mic 5 minute, dar avem grija sa nu fiarba, ci doar sa se incalzeasca. Daca folosim pastaie de vanilie, dupa cele 5 minute o inlaturam din lapte si scoatem semintele pe care le punem inapoi in cratita.
Intr-un vas termorezistent, batem galbenusurile cu zaharul. Cernem amidonul si amestecam pana se omogenizeaza. Turnam laptele cald peste, amestecand continuu, apoi varsam compozitia inapoi in cratita. O lasam sa fiarba la foc mic, amestecand continuu. Imediat ce observam ca incepe sa se ingroase, mai amestecam 30 de secunde, apoi luam de pe foc. Incorporam untul taiat cubulete. Rasturnam crema intr-un bol si o acoperim cu folie alimentara. O lasam putin la racit la temperatura camerei, apoi o mutam in frigider, unde va sta minimum 4 ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Gemul de zmeura

Si acesta trebuie sa stea la frigider, deci vom continua cu pregatirea gemului, proces care e tare simplu. Trebuie pur si simplu sa punem toate ingredientele necesare (zmeura, zaharul, zeama de lamaie si amidonul) intr-o tigaie antiaderenta si sa le lasam la fiert pe foc mediu.
La final, amestecul trebuie sa fie gros, astfel incat sa ramana un strat pe lingura atunci cand o scoatem. Varsam gemul intr-un castronel si lasam la frigider pana cand se mai intareste si poate fi intins pe tort.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Gata, e timpul pentru blat!

⚠ In primul rand, trebuie sa mentionez: cantitatea de ingrediente este potrivita pentru a obtine 3 blaturi de tort cu diametrul de 22 cm. Pentru un tort mai mic, cu 2 blaturi de 17 cm, iti recomand urmatoarele cantitati: 85 g unt, 160 ml ulei, 100 g zahar, 1 lingurita extract / esenta de vanilie si 1 lingurita de extract / esenta de migdale, 345 g faina, 1 lingura praf de copt, 235 ml lapte, 6 albusuri. ⚠
Indiferent de cantitatile pe care le folosesti, pasii sunt aceiasi. Pentru inceput, batem cu mixerul untul (la temperatura camerei) pana cand devine cremos. Adaugam zaharul si uleiul, amestecam, apoi aromele de vanilie si migdale.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Intr-un alt bol, amestecam ingredientele uscate: faina, praful de copt, sarea.
Revenind la compozitia cu unt, vom alterna adaugarea ingredientelor uscate cu laptele: punem putina faina, apoi putin lapte si tot asa, pana cand terminam intreaga cantitate. Vom incepe si vom sfarsi intotdeauna cu adaugarea ingredientelor uscate!
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Separat, batem spuma albusurile pana cand formeaza "varfuri" tari atunci cand ridicam paletele mixerului. Folosind o spatula, incorporam spuma de albusuri in blatul pe care l-am pregatit mai sus.
Turnam compozitia in tavi si lasam la cuptorul preincalzit la 175 °C pentru aprox. 25 de minute (tava diametru 22 cm), pana cand partea superioara devine aurie. Timpul de coacere poate creste in cazul in care folosesti o tava mai mica. Cel mai sigur este sa verifici blatul cu o scobitoare - daca este curata atunci cand intepi blatul cu ea, atunci acesta poate fi scos din cuptor. Lasam sa se raceasca pe un grilaj special.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Frosting cu Amaretto

Dupa ce blaturile s-au racit si suntem gata pentru asamblarea tortului, pregatim frosting-ul - crema de unt cu Amaretto. Avem grija ca untul sa fie foarte moale. Il batem cu mixerul pana e cremos, apoi adaugam treptat zaharul pudra.
Curatam bine peretii bolului si adaugam sarea si frisca lichida, mixam 2-3 minute la o viteza superioara. Cu mixerul setat pe o treapta de viteza inferioara, adaugam pe rand cate o lingurita de lichior Amaretto, apoi mai batem 1 minut la viteza mare. Daca doresti, poti adauga si colorant pentru a obtine un frosting colorat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Asamblam tortul

In cazul tortului meu, blaturile erau indeajuns de subtiri si nu a fost nevoie sa le tai. Daca folosesti o tava mai mica, blatul s-ar putea sa iasa mai gros, de aceea iti recomand sa il tai in doua. Vei obtine astfel 4 blaturi subtiri.
Pe fiecare blat punem un strat de crema de vanilie, dar fara a merge prea inspre marginile tortului. Apoi, cu pos, punem cateva "picaturi" de gem de zmeura. Repetam procesul pana la ultimul blat, apoi imbracam totul intr-un strat subtire de crema de unt. Lasam la frigider 10 minute si mai venim cu inca un strat de frosting. Pe laterale, adaugam cativa fulgi de migdale. In rest, decoram dupa bunul plac. 😁
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

1.5 lingura = o lingura jumatate
Cantitatea de ingrediente pentru blat este potrivita pentru a obtine 3 blaturi cu diametrul de 22 cm. Pentru un tort mai mic (de 17 cm), urmeaza indicatiile descrise la pasul cu nr.3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *