Tort cu banane, unt de arahide si covrigei caramelizati

aprox. 2 ore

medium

9-10 portii

Daca ti-e pofta de un desert bogat in arome si texturi, atunci trebuie sa incerci reteta aceasta! Avem un blat parfumat de tort cu banane, imbracat intr-o crema foarte fina de unt de arahide (si din nou, banane) si acoperit de covrigei caramelizati. Gustul dulce se echilibreaza cu cel sarat, textura cremoasa se completeaza cu cea crunchy oferita de covrigei, rezultand un tort ce va incanta chiar si cele mai pretentioase gusturi.

„Un tort inedit.” – mama

Din carte, direct in farfurie

Am pus ochii pe aceasta reteta in cartea „The Sprinkles Baking Book: 100 Secret Recipes from Candace’s Kitchen” a lui Candace Nelson. Candace este fondatoarea Sprinkles Cupcakes, prima cofetarie din lume ce vinde doar cupcakes. Exista chiar si un ATM (un fel de bancomat) prin care poti comanda mini-prajiturelele delicioase. De aceasta cofetarie auzisem de cativa ani si, pentru ca sunt mare iubitoare de cupcakes, mi s-a parut o idee geniala. Pe Candace am descoperit-o recent, in seria Sugar Rush de pe Netflix (ti-o recomand!), unde face parte din membrii juriului. Mi-a placut extrem de mult de ea ca femeie, antreprenor si om pasionat de „prajiturit”.

Pentru ca stia ca o admir mult, sotul meu mi-a daruit cartea cu retete scrisa de ea si mi-a facut o maaaare bucurie. Desi cupcakes-urile sunt specialitatea ei, in carte poti gasi retete interesante si de torturi, checuri si alte prajituri. Dupa ce am rasfoit-o de nenumarate ori, m-am oprit asupra acestei retete de tort. De ce? M-a atras in special prin combinatia de arome. Imi place orice contine banane, untul de arahide nu l-am mai folosit pana acum in prajituri, deci eram curioasa sa vad cum este, iar covrigeii caramelizati eram sigura ca vor fi un succes.

Adapteaza reteta pentru gustul tau

Reteta ii apartine in totalitate lui Candace, insa i-am facut cateva mici modificari, pentru a fi mai pe gustul meu. Si pentru ca a iesit un tort atat de delicios, m-am gandit sa impart si cu tine reteta!

reteta tort cu banane unt de arahide covrigei

Mie nu imi plac prajiturile foarte dulci si oricum, in retetele americane, am constatat ca se foloseste o cantitate enorma de zahar. Astfel, am ajustat aceasta cantitate pentru a avea un gust dulce mai echilibrat. Si pentru ca imi place combinatia de banane-scortisoara, am adaugat in blat si putin din acest condiment, pentru o aroma mai intensa.

De asemenea, in ceea ce priveste covrigeii caramelizati, depinde foarte mult si cum vrei sa ii folosesti. Daca doresti sa ii presari doar in varful tortului, cantitatea recomandata ar trebui sa fie suficienta. Daca vrei sa acoperi in totalitate tortul sau sa imbraci si partile laterale, s-ar putea sa fie nevoie de o cantitate putin mai mare de covrigei caramelizati. Eu i-am pregatit dupa reteta originala (ce continea aproximativ 75 g de covrigei) si mi-au ramas destul de multi. Nu ca ar fi neaparat o problema, sunt un snack delicios!

felie tort cu banane unt de arahide covrigei

Pentru un tort cu banane, unt de arahide si covrigei de succes…

  1. Foloseste ingrediente la temperatura camerei. Acest lucru va contribui la omogenizarea compozitiei si la coacerea uniforma a tortului.
  2. Foloseste banane cat mai coapte. Nu doar ca aroma este mult mai puternica, dar sunt si usor de pisat.
  3. In blat, poti folosi orice tip de unt de arahide (cremos sau cu bucati de alune). Pentru crema, insa, ideal ar fi sa folosesti unul cremos, pentru a obtine o textura cat mai fina. Eu am avut doar unt cu bucati de arahide, iar pentru crema, l-am dat printr-un maruntitor pentru a mai sfarama putin acele bucatele. A iesit destul de bine!
  4. Respecta pasii pentru imbracarea tortului. Acopera tortul cu un strat subtire de crema de unt, lasa-l la frigider 30 minute, apoi imbraca cu restul de crema. Aspectul va fi mai uniform si nu vei avea firimituri din blat in crema.
  5. Daca iti plac prajiturile foarte dulci, poti adauga mai mult zahar pudra in crema, dar fara a depasi 400 g.
  6. Joaca-te cu decorul. Foloseste covrigeii pentru a acoperi doar partea superioara a tortului, realizeaza o coronita (asa cum am facut eu), imbraca partile laterale in covrigei caramelizati sau chiar simpli. De asemenea, poate ar fi interesant sa adaugi si alune maruntite sau un strat de caramel.
tort cu banane unt de arahide covrigei

Pe madelicii.ro mai gasesti si alte retete de tort, sa stii! 🤭 Pe care o vei pregati data viitoare?

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
113g unt topit
280g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita scortisoara
un praf de sare
125ml lapte batut
1 lingurita extract de vanilie
100g unt de arahide
1 banana pisata cat mai coapta
50g zahar
50g zahar brun
2 oua mari
Crema cu unt de arahide + covrigeii caramelizati

CREMA

113g unt
0.5 cana unt de arahide aprox. 3 linguri ★ de preferabil cremos
1 banana pisata
1 lingurita extract de vanilie
un praf de sare
150 g zahar pudra

COVRIGEII CARAMELIZATI

35g covrigei cu sare
25g zahar
13.5g unt
un praf de sare

Pasii necesari

1.

Pregatiri

Preincalzim cuptorul la 160°C si pregatim (tapetam cu unt) 2 tavi rotunde de 17 cm sau 3 tavi rotunde de 20 cm.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Blatul pentru tort

Intr-un vas mediu amestecam faina, bicarbonatul, scortisoara si praful de sare.
Intr-un vas mai mic amestecam laptele batut cu extractul de vanilie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

In vasul de la mixerul planetar (sau un vas mai incapator) batem untul cu banana pisata si untul de arahide (aprox.2-3 minute).
Adaugam zaharul si ouale si amestecam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Turnam jumatate din cantitatea de ingrediente uscate (amestecul cu faina), omogenizam, apoi adaugam jumatate din cantitatea de lapte batut si amestecam. Repetam pana epuizam intregile cantitati.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Turnam in tavi si lasam la cuptor aprox. 20 de minute, pana cand, atunci cand infingem o scobitoare in mijlocul blatului, aceasta iese cat mai curata.
Dupa ce le scoatem din cuptor, lasam blaturile sa se raceasca cateva minute, apoi le mutam pe un grilaj de racire si le intoarcem cu fundul in sus (pentru a le mai aplatiza).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Covrigeii caramelizati

Tapetam o tava cu hartie de copt. Rupem covrigeii in bucatele.
Intr-o tigaie antiaderenta punem untul, zaharul si praful de sare. Le lasam la foc mediu, amestecand ocazional pana cand se topeste untul si inca 4-5 minute pana cand zaharul se topeste si devine auriu.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Adaugam covrigeii si amestecam cat sa fie acoperiti cat mai uniform de caramel. Ii mutam in tava tapetata mai devreme, intinzandu-i cat mai bine si ii lasam sa se raceasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Crema cu unt de arahide

Batem cu mixerul untul (cat mai moale, la temperatura camerei) si untul de arahide, aprox. 2-3 minute, pana obtinem o textura cremoasa si pufoasa.
Incorporam banana pisata, extractul de vanilie si praful de sare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Treptat, adaugam zaharul pudra, avand grija sa curatam si peretii bolului in care se afla crema.
Cu cat vom pune mai mult zahar, cu atat crema se va intari tot mai mult. Pentru ca nu imi plac cremele extrem de dulci, eu am facut in felul urmator. Am pus 100 g de zahar, am intins crema pe fiecare strat al tortului, apoi am adaugat in restul de crema ramasa inca 50 g de zahar. Astfel, va fi mai usor sa imbracam tortul cu ea, dar nici nu vom avea o crema la fel de dulce in tot tortul. Bineinteles, daca vrei un desert cat mai dulce, poti adauga tot zaharul odata sau poti chiar dubla cantitatea. Cel mai bine e sa adaugi cate putin si sa gusti de fiecare data, pentru a fi sigur ca nu devine prea dulce.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Montam tortul

Daca ai folosit tavi de 17 cm, vom taia fiecare blat in 2 si vom curata surplusul de aluat, astfel incat sa fie cat mai plate. Blaturile coapte in tavi de 20 cm ar trebui sa fie indeajuns de subtiri, de aceea le vom indeparta doar surplusul, daca exista.
Punem cate un strat de crema pe fiecare blat, iar la final, imbracam intregul tort intr-un strat subtire. Lasam tortul (si vasul cu crema) la frigider aprox. 30 de minute, apoi vom veni cu inca un strat de crema peste tort. Vei vedea ca prin aceasta metoda, tortul se va imbraca mult mai usor, nu vei mai avea tot felul de firimituri din blat ramase in crema si vei obtine un aspect final cat mai uniform.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
11.

Folosim covrigeii caramelizati pentru a acoperi partea superioara a tortului. De asemenea, poti pune si pe partile laterale, insa eu am optat pentru un rand de covrigei simpli. Oricum, partea de decor este cea mai frumoasa, poti face tot ce iti trece prin cap!
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

* 0.5 cana = jumatate de cana
Reteta extrasa si adaptata din cartea "The Sprinkles Baking Book: 100 Secret Recipes from Candace's Kitchen" de Candace Nelson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *