Tort cu banane, unt de arahide si covrigei caramelizati
Daca ti-e pofta de un desert bogat in arome si texturi, atunci trebuie sa incerci reteta aceasta! Avem un blat parfumat de tort cu banane, imbracat intr-o crema foarte fina de unt de arahide (si din nou, banane) si acoperit de covrigei caramelizati. Gustul dulce se echilibreaza cu cel sarat, textura cremoasa se completeaza cu cea crunchy oferita de covrigei, rezultand un tort ce va incanta chiar si cele mai pretentioase gusturi.
„Un tort inedit.” – mama
Din carte, direct in farfurie
Am pus ochii pe aceasta reteta in cartea „The Sprinkles Baking Book: 100 Secret Recipes from Candace’s Kitchen” a lui Candace Nelson. Candace este fondatoarea Sprinkles Cupcakes, prima cofetarie din lume ce vinde doar cupcakes. Exista chiar si un ATM (un fel de bancomat) prin care poti comanda mini-prajiturelele delicioase. De aceasta cofetarie auzisem de cativa ani si, pentru ca sunt mare iubitoare de cupcakes, mi s-a parut o idee geniala. Pe Candace am descoperit-o recent, in seria Sugar Rush de pe Netflix (ti-o recomand!), unde face parte din membrii juriului. Mi-a placut extrem de mult de ea ca femeie, antreprenor si om pasionat de „prajiturit”.
Pentru ca stia ca o admir mult, sotul meu mi-a daruit cartea cu retete scrisa de ea si mi-a facut o maaaare bucurie. Desi cupcakes-urile sunt specialitatea ei, in carte poti gasi retete interesante si de torturi, checuri si alte prajituri. Dupa ce am rasfoit-o de nenumarate ori, m-am oprit asupra acestei retete de tort. De ce? M-a atras in special prin combinatia de arome. Imi place orice contine banane, untul de arahide nu l-am mai folosit pana acum in prajituri, deci eram curioasa sa vad cum este, iar covrigeii caramelizati eram sigura ca vor fi un succes.
Adapteaza reteta pentru gustul tau
Reteta ii apartine in totalitate lui Candace, insa i-am facut cateva mici modificari, pentru a fi mai pe gustul meu. Si pentru ca a iesit un tort atat de delicios, m-am gandit sa impart si cu tine reteta!
Mie nu imi plac prajiturile foarte dulci si oricum, in retetele americane, am constatat ca se foloseste o cantitate enorma de zahar. Astfel, am ajustat aceasta cantitate pentru a avea un gust dulce mai echilibrat. Si pentru ca imi place combinatia de banane-scortisoara, am adaugat in blat si putin din acest condiment, pentru o aroma mai intensa.
De asemenea, in ceea ce priveste covrigeii caramelizati, depinde foarte mult si cum vrei sa ii folosesti. Daca doresti sa ii presari doar in varful tortului, cantitatea recomandata ar trebui sa fie suficienta. Daca vrei sa acoperi in totalitate tortul sau sa imbraci si partile laterale, s-ar putea sa fie nevoie de o cantitate putin mai mare de covrigei caramelizati. Eu i-am pregatit dupa reteta originala (ce continea aproximativ 75 g de covrigei) si mi-au ramas destul de multi. Nu ca ar fi neaparat o problema, sunt un snack delicios!
Pentru un tort cu banane, unt de arahide si covrigei de succes…
- Foloseste ingrediente la temperatura camerei. Acest lucru va contribui la omogenizarea compozitiei si la coacerea uniforma a tortului.
- Foloseste banane cat mai coapte. Nu doar ca aroma este mult mai puternica, dar sunt si usor de pisat.
- In blat, poti folosi orice tip de unt de arahide (cremos sau cu bucati de alune). Pentru crema, insa, ideal ar fi sa folosesti unul cremos, pentru a obtine o textura cat mai fina. Eu am avut doar unt cu bucati de arahide, iar pentru crema, l-am dat printr-un maruntitor pentru a mai sfarama putin acele bucatele. A iesit destul de bine!
- Respecta pasii pentru imbracarea tortului. Acopera tortul cu un strat subtire de crema de unt, lasa-l la frigider 30 minute, apoi imbraca cu restul de crema. Aspectul va fi mai uniform si nu vei avea firimituri din blat in crema.
- Daca iti plac prajiturile foarte dulci, poti adauga mai mult zahar pudra in crema, dar fara a depasi 400 g.
- Joaca-te cu decorul. Foloseste covrigeii pentru a acoperi doar partea superioara a tortului, realizeaza o coronita (asa cum am facut eu), imbraca partile laterale in covrigei caramelizati sau chiar simpli. De asemenea, poate ar fi interesant sa adaugi si alune maruntite sau un strat de caramel.
Pe madelicii.ro mai gasesti si alte retete de tort, sa stii! 🤭 Pe care o vei pregati data viitoare?
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
113g unt topit | |
280g faina | |
1 lingurita bicarbonat de sodiu | |
1 lingurita scortisoara | |
un praf de sare | |
125ml lapte batut | |
1 lingurita extract de vanilie | |
100g unt de arahide | |
1 banana pisata cat mai coapta | |
50g zahar | |
50g zahar brun | |
2 oua mari |
Crema cu unt de arahide + covrigeii caramelizati
CREMA |
|
113g unt | |
0.5 cana unt de arahide aprox. 3 linguri ★ de preferabil cremos | |
1 banana pisata | |
1 lingurita extract de vanilie | |
un praf de sare | |
150 g zahar pudra | |
COVRIGEII CARAMELIZATI |
|
35g covrigei cu sare | |
25g zahar | |
13.5g unt | |
un praf de sare |
Lasă un răspuns