Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat
Asa cum probabil te-ai astepta, printre activitatile mele preferate in sezonul rece se numara si prajituritul. Si, bineinteles, nu exista toamna in care sa nu pregatesc o placinta sau o tarta cu dovleac. Daca nu profitam acum, cand e sezonul dovlecilor, atunci cand? De data aceasta, am incercat o noua combinatie, care m-a suprins si pe mine in mod placut. Vedeta e o tarta cu crusta bogata in cacao, gust de ciocolata neagra, umplutura de dovleac condimentat si sos de caramel sarat. Este incredibila si merita incercata!
O tarta cu dovleac mai altfel
Eram sceptica cu privire la combinatia de dovleac si ciocolata, recunosc! Dar crusta de ciocolata neagra completeaza atat de bine umplutura de dovleac perfect dulce si condimentata! Si odata ce mai adaugi si putin (sau mai mult) sos de caramel sarat, dulce si „lipicios”, clasica placinta cu dovleac devine un desert decadent, luxuriant si extrem de parfumat. Putina frisca deasupra si gata, rasfatul poate incepe!
In plus, dovleacul merge atat de bine cu condimentele calde, precum scortisoara, nucsoara etc.! Nu lipsesc nici ele din aceasta reteta. Eu am folosit amestecul de condimente pentru placinta cu dovleac pumpkin spice (reteta e pe blog), dar tu poti jongla cum doresti cu aceste mirodenii. Important este sa le folosesti, pentru ca ele adauga si mai mult farmec acestei tarte.
La noi in familie a intrat rapid aceasta tarta cu dovleac si ciocolata in topul deserturilor preferate de toamna. Se pregateste foarte usor, iar cei care vor avea norocul de a gusta aceasta tarta vor fi dati pe spate, cu siguranta!
Usor de pregatit… si in avans!
Aceasta trebuie sa fie una dintre cele mai usoare tarte pe care le poti coace, poate chiar mai usor de facut decat placinta. Avem doar 5 ingrediente pentru crusta, 5 ingrediente (principale, fara a lua in calcul condimentele) pentru umplutura si 4 ingrediente pentru sosul de caramel. Si bineinteles, acestea se mai si repeta, nu sunt total diferite. In plus, nu ai nevoie de robot de bucatarie, nu trebuie sa lasi aluatul sa se raceasca… Doar amesteca ingredientele impreuna si lasa cuptorul sa isi faca treaba!
Singurul lucru un pic mai complicat (dar sa nu exageram, nu e chiar foarte greu) este sosul de caramel. Dar partea buna e ca il poti pregati cu mult timp inainte, pentru ca va rezista la frigider pana la 3 saptamani. Si poate fi folosit in multe alte prajituri cu sos de caramel, nu doar in aceasta tarta. Ei, si daca chiar nu te incumeti sa faci tu caramelul, cred ca poate fi inlocuit cu dulche de leche (pe care il gasesti gata facut prin diferite magazine si supermarketuri).
Sosul de caramel il vom pune cu lingurita in umplutura, inainte de a da tarta la cuptor. Poti pune mai putin, sau mai mult, dupa propriul gust. De asemenea, poti turna si deasupra fiecarei felii, inainte de servire.
Cum pastram tarta cu dovleac si ciocolata?
Aceasta reteta de tarta cu dovleac contine oua in umplutura, de aceea trebuie pastrata, fara indoiala, in frigider. Dupa ce s-a racit complet, o acoperim cu folie alimentara sau o punem intr-un recipient inchis si o punem la rece. Se consuma in maximum 5 zile.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de tarta cu dovleac, ciocolata si sos de caramel sarat. Sper sa o incerci si tu in aceasta toamna! Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Daca nu esti fan ciocolata sau cauti o reteta un pic mai traditionala de placinta cu dovleac, ce ai spune de aceasta tarta cu dovleac si lapte condensat? E la fel de aromata si de delicioasa! Si uite si cat e de frumoasa!
Te invit sa descoperi si alte bunatati de toamna:
🍄 Chec cu prune si miere, condimentat
🍄 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie
🍄 Tarta cu banane, caramel si nuci pecan
Vezi si alte retete de toamna! ➜
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
140 g faina | |
50g cacao | |
30g zahar | |
un praf de sare | |
113g unt topit |
Umplutura + sos caramel
UMPLUTURA |
|
350g piure de dovleac | |
40g zahar brun | |
2 oua | |
100ml frisca lichida | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita pumpkin pie spice | |
1 lingurita scortisoara | |
un praf de sare | |
SOS CARAMEL |
|
100g frisca lichida | |
100g zahar | |
20g unt | |
0.5 lingurita sare de mare |
Lasă un răspuns