Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat

1 ora jumatate +

usor

10 portii

Asa cum probabil te-ai astepta, printre activitatile mele preferate in sezonul rece se numara si prajituritul. Si, bineinteles, nu exista toamna in care sa nu pregatesc o placinta sau o tarta cu dovleac. Daca nu profitam acum, cand e sezonul dovlecilor, atunci cand? De data aceasta, am incercat o noua combinatie, care m-a suprins si pe mine in mod placut. Vedeta e o tarta cu crusta bogata in cacao, gust de ciocolata neagra, umplutura de dovleac condimentat si sos de caramel sarat. Este incredibila si merita incercata!

Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat

O tarta cu dovleac mai altfel

Eram sceptica cu privire la combinatia de dovleac si ciocolata, recunosc! Dar crusta de ciocolata neagra completeaza atat de bine umplutura de dovleac perfect dulce si condimentata! Si odata ce mai adaugi si putin (sau mai mult) sos de caramel sarat, dulce si „lipicios”, clasica placinta cu dovleac devine un desert decadent, luxuriant si extrem de parfumat. Putina frisca deasupra si gata, rasfatul poate incepe!

In plus, dovleacul merge atat de bine cu condimentele calde, precum scortisoara, nucsoara etc.! Nu lipsesc nici ele din aceasta reteta. Eu am folosit amestecul de condimente pentru placinta cu dovleac pumpkin spice (reteta e pe blog), dar tu poti jongla cum doresti cu aceste mirodenii. Important este sa le folosesti, pentru ca ele adauga si mai mult farmec acestei tarte.

La noi in familie a intrat rapid aceasta tarta cu dovleac si ciocolata in topul deserturilor preferate de toamna. Se pregateste foarte usor, iar cei care vor avea norocul de a gusta aceasta tarta vor fi dati pe spate, cu siguranta!

Reteta Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat

Usor de pregatit… si in avans!

Aceasta trebuie sa fie una dintre cele mai usoare tarte pe care le poti coace, poate chiar mai usor de facut decat placinta. Avem doar 5 ingrediente pentru crusta, 5 ingrediente (principale, fara a lua in calcul condimentele) pentru umplutura si 4 ingrediente pentru sosul de caramel. Si bineinteles, acestea se mai si repeta, nu sunt total diferite. In plus, nu ai nevoie de robot de bucatarie, nu trebuie sa lasi aluatul sa se raceasca… Doar amesteca ingredientele impreuna si lasa cuptorul sa isi faca treaba!

Singurul lucru un pic mai complicat (dar sa nu exageram, nu e chiar foarte greu) este sosul de caramel. Dar partea buna e ca il poti pregati cu mult timp inainte, pentru ca va rezista la frigider pana la 3 saptamani. Si poate fi folosit in multe alte prajituri cu sos de caramel, nu doar in aceasta tarta. Ei, si daca chiar nu te incumeti sa faci tu caramelul, cred ca poate fi inlocuit cu dulche de leche (pe care il gasesti gata facut prin diferite magazine si supermarketuri).

Sosul de caramel il vom pune cu lingurita in umplutura, inainte de a da tarta la cuptor. Poti pune mai putin, sau mai mult, dupa propriul gust. De asemenea, poti turna si deasupra fiecarei felii, inainte de servire.

Cum pastram tarta cu dovleac si ciocolata?

Aceasta reteta de tarta cu dovleac contine oua in umplutura, de aceea trebuie pastrata, fara indoiala, in frigider. Dupa ce s-a racit complet, o acoperim cu folie alimentara sau o punem intr-un recipient inchis si o punem la rece. Se consuma in maximum 5 zile.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de tarta cu dovleac, ciocolata si sos de caramel sarat. Sper sa o incerci si tu in aceasta toamna! Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Daca nu esti fan ciocolata sau cauti o reteta un pic mai traditionala de placinta cu dovleac, ce ai spune de aceasta tarta cu dovleac si lapte condensat? E la fel de aromata si de delicioasa! Si uite si cat e de frumoasa!

Te invit sa descoperi si alte bunatati de toamna:

🍄 Chec cu prune si miere, condimentat

🍄 Placinta cu mere si nuci

🍄 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

🍄 Tarta cu banane, caramel si nuci pecan

Vezi si alte retete de toamna! 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
140 g faina
50g cacao
30g zahar
un praf de sare
113g unt topit
Umplutura + sos caramel

UMPLUTURA

350g piure de dovleac
40g zahar brun
2 oua
100ml frisca lichida
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita pumpkin pie spice
1 lingurita scortisoara
un praf de sare

SOS CARAMEL

100g frisca lichida
100g zahar
20g unt
0.5 lingurita sare de mare

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea sosului de caramel

Punem frisca la incalzit, pe foc mic. Topim zaharul pana se caramelizeaza. Frisca incalzita (neaparat!) o turnam peste zaharul topit, amestecand continuu. Mai lasam 1-2 minute sa fiarba, apoi luam de pe foc, lasam putin la racit (dar nu prea mult) si incorporam untul taiat cubulete.
Turnam intr-un borcanel de sticla si lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi il depozitam in frigider. Sosul de caramel poate fi facut in avans, deoarece rezista bine la frigider timp de 3 saptamani.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Crusta pentru tarta

Preincalzim cuptorul la 170°C si tapetam cu unt o forma de tarta cu diametrul de 25 cm. Intr-un bol amestecam faina si pudra de cacao cernute, zaharul si sarea. Topim untul si il turnam peste ingredientele uscate. Vom obtine o compozitie tare, usor sfaramicioasa, pe care o presam cu grija in tava si pe peretii acesteia.
Dam la cuptor 10 minute. Dupa ce scoatem, cat e inca calda, presam usor cu un pahar pentru a mai aplatiza crusta. Lasam la racit pana facem umplutura.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Umplutura

Intr-un bol incapator amestecam piureul de dovleac, zaharul brun, ouale, frisca lichida, vanilia, condimentele si sarea. Turnam peste crusta tartei. Apoi, cu o lingura, punem din loc in loc caramelul sarat si, cu o scobitoare sau un cutit, "amestecam" caramelul cu umplutura astfel incat sa obtinem un model marmorat.
Dam la cuptor 35-40 de minute si lasam sa se raceasca. Servim simplu, cu frisca sau alaturi de o cupa de inghetata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Piure-ul de dovleac il pregatim asa: taiem dovleacul in jumatate, curatam semintele, ungem cu putin ulei si dam la cuptor aprox. 1 ora. Apoi, curatam coaja, si dam pulpa prin blender. Poti pregati in avans o cantitate mai mare de dovleac, pe care sa o pastrezi in congelator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *