Mini-tarte cu mascarpone, miere, nuci si smochine

1 ora

foarte usor

5 mini-tarte

Te-ai trezit vreodata in situatia in care ai musafiri neasteptati si nu ai nimic bun pregatit pentru a-i servi? Sau poate vrei sa impresionezi la o cina cu un desert rapid, dar care sa para sofisticat? Ei bine, mini-tartele cu crusta de biscuiti si nuci, crema de mascarpone cu miere si smochine proaspete sunt exact ceea ce iti trebuie! Se fac usor, au un gust absolut delicios si sunt perfecte pentru orice ocazie.

Ce-mi place cel mai mult la aceasta reteta este simplitatea ei si faptul ca va arata spectaculos de delicios. Nu ai nevoie de experienta in bucatarie pentru a obtine un desert demn de o cofetarie. Mai mult, combinatia de arome si texturi o face cu adevarat speciala. Crusta crocanta din biscuiti cu miere si nuci, crema catifelata de mascarpone indulcita cu miere, si smochinele proaspete, care adauga o nota proaspata si usor acrisoara – toate se imbina perfect pentru a crea un desert de neuitat.

Mini-tarte cu mascarpone, miere, nuci si smochine

Crusta de biscuiti cu nuci

Ca in cazul oricarei tarte, totul incepe cu o crusta crocanta. De data asta, eu am mers pe varianta facuta din biscuiti cu miere si nuci. Combinatia asta e pura magie!

Biscuitii cu miere aduc o dulceata subtila, iar nucile adauga un contrast minunat de aroma. In plus, nu trebuie sa te mai chinui framantand aluatul clasic de tarta si lasandu-l la racit. Biscuitii maruntiti si amestecati cu nuci si un pic de unt sunt tot ce ai nevoie pentru o baza perfecta. Ii recomand pe cei Tabiet sau biscuitii Maia cu miere. Desigur, daca nu ai la indemana biscuiti cu miere, poti folosi si clasicii biscuiti digestivi.

Daca preferi o varianta mai dulce a desertului, poti adauga si zahar brun in crusta. De asemenea, poti alege varianta de crusta coapta timp de 10 minute la cuptor – acest lucru va face crusta sa se lege mai bine (zaharul se va topi) si va potenta aromele. Insa, daca nu vrei sa pornesti cuptorul sau esti in criza de timp, poti foarte bine sa sari acest pas, mini-tartele cu mascarpone vor fi la fel de delicioase.

Mini-tarte cu mascarpone, miere, nuci si smochine

Cea mai simpla reteta de mini-tarte: cu crema de mascarpone cu miere si frisca

Crema de mascarpone cu frisca si miere este inima acestei retete. Este usoara, aerata si se topeste in gura. Combinatiei de mascarpone si frisca i se adauga mierea, care completeaza desertul, oferind o dulceata fina, care nu copleseste, ci accentueaza perfect aromele.

Crema asta e atat de buna, incat ai putea s-o mananci si simpla, direct din castron!

Smochinele nu sunt doar pentru decor, gustul lor delicat completeaza perfect dulceata cremei. Ele aduc o nota de prospetime si o dulceata naturala care se potriveste de minune cu crema bogata si crusta crocanta. In plus, aspectul lor, cu acea culoare profunda si textura delicata, face ca mini-tartele sa arate absolut spectaculos.

Mini-tarte cu mascarpone, miere, nuci si smochine

Poti folosi si alte fructe?

Absolut, poti folosi si alte fructe in loc de smochine, in functie de gusturile tale sau de ce ai la indemana. De exemplu, zmeura, afinele sau capsunele se potrivesc foarte bine cu crema de mascarpone si aduc o prospetime si un contrast minunat de culori. Piersicile sau caisele feliate adauga o nota dulce-acrisoara care se combina perfect cu mierea din crema. Chiar si fructele exotice precum mango sau kiwi ar putea fi o alegere interesanta, aducand un strop de savoare tropicala.

Orice fruct ai alege, important este sa fie proaspat si aromat, pentru ca va completa perfect crusta crocanta si crema fina. Poti experimenta si combina mai multe fructe pentru a crea un desert personalizat, exact pe gustul tau.

Mini-tarte cu mascarpone, miere, nuci si smochine

Perfecte pentru orice ocazie

Ce e cel mai grozav la mini-tartele astea? Faptul ca le poti pregati rapid, fara batai de cap, si totusi sa obtii un desert demn de un restaurant cu stea Michelin. 😉 Sunt perfecte daca ai musafiri si vrei sa-i surprinzi cu ceva rafinat, dar fara sa stai ore intregi in bucatarie. Sau, de ce nu, sa te rasfeti pe tine insuti dupa o zi lunga.

Indiferent de ocazie, mini-tartele cu crusta de biscuiti, crema de mascarpone si smochine proaspete sunt alegerea ideala. Te provoc sa le incerci si sa vezi cat de usor e sa obtii un desert care impresioneaza prin simplitate si gust desavarsit.

Mini-tarte cu mascarpone, miere, nuci si smochine

Cum mini-tartele cu mascarpone proaspete?

Pastreaza tartele in frigider, acoperite cu folie alimentara sau intr-un recipient etans. In felul acesta, crema si fructele isi vor mentine prospetimea, iar tartele nu vor absorbi mirosuri din frigider. Consuma-le in maximum 3 zile.

Fructele proaspete isi pot pierde din textura si aspect daca sunt tinute prea mult pe crema. E recomandat sa le adaugi pe tarte chiar inainte de a le pune pe masa. Totodata, poti stropi feliutele de fructe un spray cu gelatina pentru a le oferi luciu, dar si pentru a prelungi aspectul lor fresh.

Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de mini-tarte cu crema de mascarpone cu miere, biscuiti, nuci si smochine. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si:

🍰 Chec cu nuci, gem de smochine si ciocolata

🍰 Budinca de vanilie cu banane

🍰 Placinta cu mere si nuci

🍰 Cheesecake cu iaurt grecesc, miere si nuci

🍰 Tort cu banane, caramel si mascarpone

🍰 Mini-tarte (tartlets) cu biscuiti, grapefruit si miere

🍰 Tarta mousse cu fructe de padure si blat de biscuiti cu miere

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
175g biscuiti cu miere sau biscuiti digestivi
60g nuci
un praf de sare
20g zahar brun optional
110g unt
Crema cu mascarpone
250g mascarpone
150g smantana lichida
3 linguri miere
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
3 sau 4 smochine proaspete

Pasii necesari

1.

Crusta pentru tarta

Intr-un blender sau chopper maruntim biscuitii si nucile, adaugand si zaharul brun (optional, se poate omite) si sarea. Incorporam untul topit si formam o compozitie nisipoasa.
Presam cu o lingura compozitia in formele pentru mini-tarte. Optional, putem da la cuptor 10 minute - acest lucru va face crusta sa se lege mai bine, va topi zaharul si va potenta aromele, insa daca nu ai timp, poti sari acest pas. Lasa la frigider formele pana e gata crema de mascarpone.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Crema de mascarpone

Intr-un bol, amestecam branza mascarpone cu mierea si vanilia. Intr-un alt bol, batem smantana lichida rece si incorporam frisca obtinuta cu o spatula in amestecul cu mascarpone si miere, folosind miscari de jos in sus si adaugand frisca in doua transe.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Finalizam tartele

Turnam crema de mascarpone peste crusta si nivelam cu o lingurita, apoi dam la frigider pentru cateva ore, ideal peste noapte.
Inainte de servire, stropim cu miere, decoram cu smochine taiate in sferturi sau feliute si presaram nuci tocate.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
In loc de biscuiti cu miere poti folosi biscuiti digestivi, eu i-am ales pe acestia pentru aroma care se potriveste mai bine cu profilul aromatic al desertului.
Stropeste feliile de smochine cu un spray cu gelatina pentru a se pastra fresh mai mult timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *