Budinca de vanilie cu banane

1 ora

foarte usor

4 pahare

Daca esti in cautarea unui desert rapid, usor de facut si extrem de gustos, budinca de vanilie cu banane si biscuiti cu ou este alegerea perfecta. Nu doar ca se pregateste in cateva minute, dar combinatia de crema fina de vanilie, banane dulci si biscuiti crocanti cu ou este pur si simplu irezistibila. E desertul ideal pentru atunci cand ai musafiri si vrei sa ii surprinzi cu ceva delicios, fara sa petreci ore intregi in bucatarie.

Budinca de vanilie cu banane banana pudding

Ingredientele principale din acest desert la pahar

Totul incepe cu crema de vanilie, pe care o poti face chiar tu acasa sau o poti prepara folosind budinca la plic, daca esti in criza de timp. Crema de vanilie este baza acestui desert si aduce acea aroma fina, care se imbina perfect cu restul ingredientelor. Frisca pufoasa este cireasa de pe tort in acest desert! O vom folosi pentru a crea staturi apetisante, dar si pentru a o incorpora in crema de vanilie, devenind astfel mai aerata. Pentru un plus de textura si savoare, adaugam rondele proaspete de banane si, bineinteles, biscuiti cu ou (cunoscuti in retetele straine si sub numele de Nilla Wafers).

Acesti biscuiti cu ou sunt de origine americana si sunt adorati pentru textura lor crocanta si gustul usor vanilat. Se potrivesc perfect in deserturi cu crema, pentru ca absorb putin din umiditate si devin moi, dar raman inca suficient de fermi pentru a adauga textura. Eu i-am gasit in Kaufland dupa ce i-am cautat in mai multe locuri. E posibil sa mai fie si in alte magazine, dar in Kaufland ii gasesti cu siguranta, la raionul cu biscuiti.

Iar daca nu ai la indemana biscuiti cu ou, ii poti inlocui cu piscoturi – acestea vor adauga un gust usor diferit, dar la fel de delicios.

Budinca de vanilie cu banane banana pudding

Un pic de istorie

Reteta de budinca de banane, cunoscuta si sub numele de banana pudding, este un desert clasic in Statele Unite. Desi exista presupunerea gresita ca originea sa vine din partea de Sud, de fapt, statele Massachusetts si Illinois ar fi responsabile de inventarea ei.

Bananele au ajuns pe tarmurile americane prin intermediul navelor ce aduceau fructe din Caraibe si alte locuri exotice. Oamenii de afaceri americani au vazut potentialul acestor fructe si au creat chiar si campanii publicitare agresive pentru a stimula cererea. Desigur, pe masura ce oferta de banane si prezenta lor in alimentatia americanilor a crescut, bucatarii au venit cu tot mai multe moduri de a le folosi. Inspiratia pentru banana pudding a plecat de desertul englez numit triffle ce contine straturi de crema, fructe si bucati de pandispan, adesea acoperite cu frisca.

Se pare ca prima reteta a budincii cu banane a fost intr-un numar din 1888 al revistei Good Housekeeping, o publicatie din Massachusetts. In 1921, in schimb, o reteta tiparita in ziarul local din Illinois, Bloomington , scrisa de Laura Kerley, introduce folosirea biscuitilor Nilla Waffers in loc de pandispan.

Aparent, Nabisco, firma producatoare a acestor biscuiti, a inregistrat atunci un numar extraordinar de vanzari, tiparind apoi reteta pe cutiile biscuitilor, care au devenit un ingredient cheie in reteta de banana pudding asa cum e cunoscuta astazi.

Desigur, reteta a fost reinterpretata de-a lungul timpului in nenumarate feluri, adaugandu-se si lapte condensat sau caramel. Esenta ramane insa aceeasi – un desert parfumat care te incanta la fiecare lingurita.

Budinca de vanilie cu banane la pahar

Desertul acesta nu doar ca e delicios, dar e si foarte versatil cand vine vorba de modul de servire. Poti sa il prepari in pahare elegante, borcane dragute sau chiar in boluri sau tavi mari, din care fiecare sa isi serveasca portia.

Paharele sunt o alegere excelenta daca vrei sa impresionezi, pentru ca fiecare strat de crema de vanilie, banane si biscuiti va fi vizibil si va arata spectaculos. Deasupra, poti decora cu un strat generos de frisca si cateva felii de banana sau biscuiti zdrobiti pentru un efect vizual wow.

Desertul se poate prepara si in avans, pastrandu-l la frigider pana in momentul servirii, ceea ce inseamna ca te poti bucura de compania musafirilor tai fara griji.

👉 Extra sfat: stropeste rondelele de banane cu zeama de lamaie inainte de a le adauga in desert. Acest lucru va incetini oxidarea lor.

Budinca de vanilie cu banane banana pudding

Cum sa imbunatatesti reteta de banana pudding

  • In loc de ultimul strat de frisca poti folosi bezea (albus batut cu zahar) pe care sa o arzi putin cu o torta de bucatarie.
  • Adauga in pahar nuci tocate sau fulgi de ciocolata.
  • Condimenteaza crema cu scortisoara si nucsoara.
  • In loc de biscuitii cu ou, poti folosi biscuiti clasici, digestivi sau Biscoff. De asemenea, poti adauga si napolitane cu vanilie.
Budinca de vanilie cu banane banana pudding

Cat rezista crema de vanilie cu banane

Dupa ce ai preparat desertul, acopera fiecare pahar, borcan sau bol in care l-ai pus cu o folie alimentara sau cu un capac etans. Acest lucru va ajuta la prevenirea oxidarii bananelor si la pastrarea texturii proaspete a cremei si biscuitilor. Daca desertul a fost preparat intr-un vas mai mare, acopera intreaga suprafata cu folie, presand-o usor pe suprafata budincii pentru a preveni formarea unei pielite.

Depozitat corect in frigider, desertul va rezista aproximativ 2-3 zile. Dupa acest timp, bananele vor deveni de un maro inchis, iar biscuitii vor fi prea moi. De aceea, este recomandat sa-l consumi cat mai curand dupa preparare pentru a te bucura de cea mai buna textura si gust.

👉 Extra sfat: Daca vrei ca biscuitii sa isi pastreze mai bine textura si bananele sa arate cat mai fresh, poti sa adaugi frisca si bananele chiar inainte de a servi desertul. In acest fel, biscuitii nu vor sta prea mult in crema si vor ramane mai crocanti. Asa cum am spus si mai sus, poti stropi bananele cu putin suc de lamaie inainte de a le adauga in desert pentru a preveni oxidarea lor si pentru a le mentine proaspete mai mult timp.

Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de banana pudding cu crema de vanilie si banane. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii..

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si:

🍰 Desert la pahar cu ciocolata, vanilie si banane

🍰 Budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat

🍰 Rulouri cu scortisoara, banane si nuci (cinnamon rolls)

🍰 Tarta cu banane, caramel si nuci pecan

🍰 Tort Mimosa cu crema de vanilie si lamaie

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
600ml lapte
4 galbenusuri
100g zahar
30g amidon de porumb
un praf de sare
1 lingurita pasta de vanilie
30g unt
550ml smantana lichida
2.5 linguri zahar pudra
3 banane
1 punga biscuiti cu ou pot fi inlocuiti cu piscoturi

Pasii necesari

1.

Pregatim budinca de vanilie

Punem laptele intr-o cratita (ideal cu fund dublu) si lasam pe foc cat sa se incalzeasca. Daca vrei sa folosesti pastaie de vanilie pentru un gust si mai autentic si rafinat, adauga acum pastaia si semintele si nu uita sa o scoti inainte de a amesteca cu ouale.
Intr-un bol separat amestecam galbenusurile, zaharul, amidonul si sarea. Turnam cate putin din laptele cald peste oua, amestecand constant, apoi varsam toata compozitia inapoi in cratita. Dam pe foc mediu, amestecand continuu, pana cand incepe sa se ingroase. Oprim focul, adaugam vanilia si incorporam untul taiat cubulete. Daca vrei sa obtii o textura cat mai fina, da crema printr-o sita. Acoperim cu folie alimentara lipita de suprafata cremei si lasam sa se raceasca foarte bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam crema de vanilie cu frisca

Batem smantana lichida cu zaharul pudra pana cand se formeaza frisca. Optional, mai poti adauga si aici putina vanilie. Amestecam 80 g de frisca cu crema de vanilie, folosind o spatula si miscari de jos in sus. Restul de frisca o vom folosi ca atare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Asamblam desertul

In functie de vasele/paharele pe care le folosesti, distribuie uniform straturi de crema de vanilie, frisca, rondele de banane si biscuiti. De exemplu, eu am pus la baza paharului crema de vanilie, apoi un strat de biscuiti, un strat de frisca urmat de rondele de banane, din nou crema de vanilie, biscuiti si banane si am incheiat cu inca un strat de frisca, peste care am presarat firimituri de biscuiti.
Lasa desertul la rece pentru cateva ore inainte de servire. Iti sugerez sa stropesti rondelele de banane cu zeama de lamaie pentru a mai preveni putin oxidarea.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

Pentru o varianta mai rapida de preparare, poti folosi un plic de budinca de vanilie.
Biscuitii cu ou i-am luat din Kaufland. Pot fi inlocuiti cu piscoturi.
Iti recomand sa folosesti pasta de vanilie pentru ca are si semintele de vanilie, dar poti folosi si extract sau esenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *