Desert la pahar cu ciocolata, vanilie si banane

1 ora +

foarte usor

3 pahar de 475 ml

Daca ai pofta de ceva dulce, dar nu vrei sa petreci ore intregi in bucatarie, acest desert la pahar cu budinca de ciocolata si vanilie, rondele de banane si cubulete de blat cu cacao este exact ce trebuie. Este alegerea perfecta pentru o seara cu prietenii, o masa de weekend in familie sau chiar pentru a-ti rasfata colegii de birou. Imagineaza-ti straturi generoase de budinca de ciocolata intensa si vanilie parfumata, alternate cu rondele proaspete de banana si cubulete pufoase de blat cu cacao. Un desert pe cat de simplu de facut, pe atat de delicios!

Ingrediente simple, rezultat spectaculos

Sa vorbim despre vedeta acestei retete: budinca la plic! De fapt, am pornit ideea acestui desert pentru ca imi doream sa pun cat mai bine in valoare budinca Pakmaya, pe care am primit-o recent intr-un pachet de la ei. Da da, daca nu stiai, cei de la Pakmaya nu fac doar drojdie, ci si multe alte ingrediente pentru prajituri! O parte dintre ele le-am folosit si eu in aceasta reteta, de la praful de budinca cu ciocolata sau vanilie pana la pudra de cacao, praful de copt si zaharul vanilinat din compozitia blatului.

Cred ca esti de acord cu mine cand spun ca e intotdeauna util sa ai un plic de budinca in casa. Nu doar ca iti scurteaza considerabil timpul petrecut in bucatarie, dar are un gust delicios. Nu ai nevoie decat de lapte si putin zahar pentru a te bucura de ceva dulce in doar cateva minute.

Pakmaya are in portofoliu trei sortimente de praf pentru budinca: cu gust de ciocolata, de vanilie si de capsuni. Daca pe primele doua le-am folosit pentru a prepara acest desert la pahar cu ciocolata, vanilie si banane, nici budinca de capsuni nu a scapat netestata. Te invit, asadar, sa incerci si reteta de rulouri cu capsuni si ciocolata, facuta tot cu ingrediente Pakmaya.

Un desert la pahar bogat in texturi si arome

Una dintre bucuriile desertului la pahar cu budinca de ciocolata si vanilie este combinatia surprinzatoare de texturi si arome.

🍌 Combinatia perfecta cu rondele de banane

Rondelele de banane joaca un rol esential in acest amestec delicios, aducand prospetime si o dulceata naturala care completeaza perfect straturile de budinca si cubuletele de blat cu cacao. Bananele adauga un contrast placut la textura cremoasa a budincii si la cea pufoasa a blatului de cacao.

Iti recomand sa alegi banane coapte, dar nu prea moi. Bananele coapte vor aduce suficienta dulceata si se vor integra perfect in straturile desertului. Evita bananele prea coapte, care pot deveni prea moi si se pot transforma in piure.

Daca intentionezi sa servesti desertul mai tarziu, pentru a pastra culoarea frumoasa a bananelor si a preveni oxidarea, stropeste-le cu putina zeama de lamaie.

🍫 Blatul de cacao: baza delicioasa a desertului la pahar

Blatul de cacao imbogateste desertul cu o textura pufoasa si o aroma intensa de ciocolata care completeaza perfect dulceata bananelor si budinca cremoasa. Acesta adauga un strat de complexitate si ofera un contrast placut cu fiecare lingurita savurata.

Sigur, necesita putin „efort” pentru a-l prepara (dar promit, doar putin de tot! 😊). De asemenea, te sfatuiesc sa folosesti o tava cat mai micuta, apropiata de dimensiunile unei tavi de 18×13 cm. Poti folosi si o tava rotunda, dar s-ar putea sa nu obtii niste cubulete de blat chiar perfecte.

Ce fel de vase folosim pentru desertul la pahar?

Recomandarea mea este sa alegi vase din sticla, deoarece acestea permit o vizualizare frumoasa a straturilor. Personal, am optat pentru trei borcane de 475 ml.

Cu siguranta, desertul va arata minunat si in alte tipuri de pahare sau chiar borcanase, cum ar fi cele cu dop etans. Poti sa experimentezi si cu pahare de diverse forme si dimensiuni, fie ca sunt cu picior sau simple. Aspectul final depinde de preferintele tale si de creativitatea in aranjarea straturilor in recipientele alese. Iti las mai jos cateva imagini cu alte deserturi la pahar, pentru inspiratie. Iar daca vrei sa le incerci, retetele lor le gasesti tot pe blog, in categoria Desert la pahar.

Cum servim si cum pastram desertul la pahar?

Dupa ce ai asamblat desertul, iti recomand sa il dai minimum jumatate de ora la frigider. Este mult mai bun rece! De asemenea, acopera paharele/borcanele in care ai pregatit desertul cu folie alimentara/ Astfel, vei evita captarea mirosurilor din frigider, dar previi si formarea acelei pelicule uscate a budincii. Daca e posibil, asambleaza desertul cu maximum o ora inainte de servire pentru a te bucura de cele mai bune arome si texturi.

Desertul la pahar este ideal pentru a fi savurat proaspat, insa daca vrei sa il pregatesti in avans, este important sa stii cum sa il depozitezi corect pentru a-si mentine gustul si textura.

Desertul poate fi pastrat in frigider pana la 48 de ore, dar dupa aceasta perioada, bananele pot incepe sa se oxideze si sa isi piarda din prospetime, iar blatul poate deveni mai moale din cauza umiditatii din budinca.

madelicii 💛 Pakmaya

Aceasta reteta este realizata in parteneriat cu Pakmaya, care mi-au trimis spre testare un pachetel cu multe ingrediente pentru prajituri. M-a bucurat colaborarea cu ei pentru ca este un brand de incredere, de care ma leaga amintiri speciale, incepand cu mirosul de drojdie proaspata Pakmaya folosita de bunica pana la prima mea reteta de cozonac. Fiind novice in ale prajituritului, pe atunci nici nu stiam ca exista atatea branduri de drojdie, dar la momentul respectiv, auzind de Pakmaya de la bunica, decizia a fost simpla. In plus, fabrica Pakmaya este chiar aici, langa Iasi, la Pascani mai exact, loc prin care trec adesea in drumul meu spre Suceava, orasul sotului meu.

Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de desert la pahar cu ciocolata, vanilie si banane si ca o vei incerca si tu! Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si:

🍰 Rulouri cu capsuni si glazura

🍰 Desert la pahar Raffaello cu cocos

🍰 Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii

🍰 Creme brulee cu ciocolata si capsuni

🍰 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
1 plic de budinca de ciocolata Pakmaya + 500 ml lapte, 2 linguri zahar
1 plic de budinca de vanilie Pakmaya + 500 ml lapte, 2 linguri zahar
1 banana mare
Pentru blat de ciocolata
60g faina
15g cacao Pakmaya
0.5 lingurita praf de copt Pakmaya
0.25 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
30g zahar
0.5 plic zahar vanilinat Pakmaya
1 ou
24g ulei
55g lapte batut
55ml apa calda

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Preincalzim cuptorul la 160°C. Tapetam cu unt o tava cat mai apropiata de dimensiunile 18 x 13 cm.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Pregatim blatul de cacao

Intr-un bol, cernem faina, pudra de cacao, adaugam praful de copt, bicarbonatul si sarea. Amestecam si lasam deoparte.
Intr-un bol incapator batem cu mixerul ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana cand devin spumoase. Adaugam treptat uleiul, apoi laptele batut. Incalzim 55 ml apa. Adaugam treptat faina, alternand cu apa calda.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Dam la cuptor si taiem cubulete blatul

Turnam compozitia in tava si dam la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Incepe sa verifici cu scobitoarea blatul dupa 20-25 de minute.
Dupa ce s-a racit foarte bine, taiem cubulete cat mai mici blatul. In functie de grosimea lui, e posibil sa fie nevoie sa il tai in doua jumatati pe lungime inainte de a taia cubuletele.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Pregatim budinca de ciocolata si cea de vanilie

Dupa instructiunile de pe ambalaj, pregatim cele doua budinci. Turnam intr-o cratita 500 ml de lapte. Intr-un bol punem continutul plicului si il amestecam cu zahar, 2 linguri de zahar si 5 linguri de lapte. Restul de lapte il punem pe foc, iar cand incepe sa fiarba, turnam amestecul preparat anterior, amestecand continuu cu ajutorul unui tel. Mai fierbem budinca aproximativ 1 minut la foc mic, amestecand energic pana cand incepe sa se ingroase. Transferam intr-un bol si acoperim cu folie alimentara, lasand sa se raceasca la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Asamblam desertul la pahar

Inainte de a incepe acest pas, taiem rondele banana si transferam cele doua budinci in posuri de patiserie, pentru a fi mai usor de turnat in pahar. Pregatim paharele sau borcanele in care vom servi desertul (eu am folosit 3 pahare de 475 ml).
Punem pe fundul paharului cateva cubulete de blat de ciocolata. Venim apoi cu un strat de budinca de vanilie, rondele de banane si din nou, cateva cuburi de blat. Adaugam si stratul de budinca de ciocolata, din nou rondele de banane si cubulete de blat, iar la final acoperim cu un strat subtire de budinca de vanilie si firimituri de blat de cacao. Desigur, aceasta ordine mai poate sa difere in functie si de pahare/borcanele alese. Daca nu servesti pe loc, acopera paharul cu folie alimentara si tine desertul la frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
0.25 lingurita = un sfert de lingurita
Am folosit 3 pahare de 475 ml.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *