Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii

aprox. 2 ore

usor

5 borcane de 190 g

Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa savurezi o combinatie delicioasa de mousse aerat si fin de mascarpone cu ciocolata speciala, cu zmeura si capsuni, alaturi de un sos racoros de fructul pasiunii si capsuni macerate, toate asezate pe un strat de piscoturi insiropate? Ei bine, am pregatit pentru tine o reteta de desert la pahar cu toate aceste ingrediente delicioase, usor de preparat, si mai usor de savurat!

Pregateste-te sa te bucuri de o experienta culinara delicioasa si rafinata cu acest desert la pahar de neuitat!

Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii

Acest desert este un amestec irezistibil de texturi si arome, cu un gust fresh, dulce-acrisor, care iti va gadila si rasfata toate papilele gustative. Totodata, prezentarea la borcan / pahar este eleganta si impresionanta, facand din acest desert o alegere excelenta pentru a impresiona invitatii. As zice ca este desertul ideal pentru o varietate de ocazii, de la petreceri si intalniri cu prietenii pana la o cina romantica in doi. In plus, daca il pregatesti in borcanase, asa ca mine, il poti lua si la serviciu sau la un picnic. Doar pune capacelul si gata, you’re good to go si te poti bucura de acest deliciu oricand doresti.

Desert la pahar cu ciocolata in culoarea dragostei

Apropo de cina romantica, reteta aceasta e o idee minunata pentru Valentine’s Day sau Dragobete. De fapt, asa a si luat nastere acest desert, atunci cand prietenii mei de la Vegis mi-au propus sa realizam impreuna desertul ce urmeaza a fi servit in cadrul unei cine in doi. Am stiut din prima ca trebuie sa fie ceva cat mai special, atat in ce priveste aromele, cat si prezentarea. Iar produsul vedeta, ciocolata de la Benjamissimo, nu a facut decat sa completeze de minune aceasta poveste savuroasa de iubire… din farfurie. Este o ciocolata cu adevarat speciala, cu un gust interesant de capsuni si zmeura si o culoare absolut delicioasa, un roz pudrat tare frumos.

Ciocolata cu zmeura si capsuni Benjamissimo Vegis

Amestecata cu mascarpone, frisca si un pic de vanilie, rezulta un mousse atat de fin si de aerat. Este cu siguranta piesa de rezistenta a acestui desert!

Sa iti mai spun ceva: ciocolata merge de minune sa fie daruita si drept cadou jumatatii tale. Iar daca ti se pare ca poate e prea roz pentru al tau Valentin, pe Vegis mai gasesti multe alte sortimente de ciocolata Benjamissimo, cu gusturi si culori inedite. De exemplu, ce zici de ciocolata cu spirulina albastra sau, preferata mea, ciocolata alba cu matcha si lamaie?

Ceva fermecator si putin acrisor pentru un desert racoritor

Cand vine vorba de un desert la pahar, imi place sa simt cat mai multe texturi si arome. E absolut magic cum se imbina toate intr-o armonie perfecta!

Prajitura cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii

Capsuni macerate

Am imprumutat capsunile macerate din reteta de tiramisu cu capsuni la borcan pentru ca mi-a placut foarte mult combinatia dintre crema fina si capsunile zemoase.

Hai sa iti spun putin despre macerarea fructelor. Este un proces de inmuiere a acestora intr-un lichid, cum ar fi sirop, vin sau orice fel de bautura alcoolica. Astfel, ele se vor imbiba cu arome si vor fi mai moi, mai suculente.

Pentru a macera capsunile, acestea sunt taiate in bucatele nici prea mari, nici prea mici. Apoi, sunt asezate intr-un recipient si acoperite cu suc de portocale, zahar, putina zeama de lamaie si optional, o bautura alcoolica. Eu am folosit portocale rosii, dar poti folosi si portocale normale, mandarine sau alte citrice. In ceea ce priveste alcoolul, il poti omite fara nicio problema. Eu am folosit rom pentru a da aroma, dar poti folosi orice vin de desert sau alt lichior aromat. Poti incerca un lichior de portocale, de lamaie sau chiar de capsuni.

Dupa ce capsunile stau în lichid pentru o perioada de timp, ele se vor inmuia si se vor imbiba cu arome, rezultand astfel un gust delicios si o textura mai suculenta.

 Aceasta metoda nu numai ca va amplifica aromele naturale ale fructelor, dar va crea si un sirop curgator, numai bun pentru a insiroparea piscoturilor.

Piscoturi de sampanie, nelipsite din desertul la pahar

Si daca tot a venit vorba de piscoturi, sa stii ca le gasesti si pe ele tot pe Vegis. Piscoturile de la Linea Natura sunt realizate din faina de grau spelta si oua si am remarcat imediat ce le-am taiat cat de fragede si aerate sunt.

Piscoturi Linea Natura Vegis

Zeama ramasa de la capsunile macerate este si ea foarte aromata si o vom folosi pentru a insiropa piscoturile. Dar ai grija sa nu le lasi prea mult in sirop. La final, dupa ce am asezat piscoturile la baza vaselor folosite, nu vrem sa balteasca in sirop, ci vrem sa se simta o textura diferita, care sa complimenteze crema fina.

Sos de fructul pasiunii

Asa cum in orice relatie nu trebuie sa lipseasca pasiunea, nici desertul nostru nu ar fi complet fara acest sos de fructul pasiunii. Echilibreaza totul cu un gust acidulat si usor astringent, care se completeaza de minune cu dulceata celorlalte elemente.

Desi te poti simti intimidat/a de utilizarea acestui fruct exotic, n-ai de ce sa iti faci griji.

Partea buna e ca se curata usor, iar, in functie de preferinte, poti pastra sau nu semintele. Mie mi s-au parut cam tari, asa ca am dat miezul de fruct prin sita. De asemenea, poti lasa doar cateva seminte, mai mult pentru scop estetic.

Partea mai putina buna e ca din 375 g de fructul pasiunii am obtinut aproximativ 170 ml de suc. De aceea, am ales sa completez cu suc de portocale: nu doar ca va creste cantitatea de sos obtinuta, dar va avea si o aroma mai complexa. Nu folosi, insa, portocale rosii, pentru ca va schimba culoarea frumoasa a sucului de fructul pasiunii.

Fructul pasiunii gasesti in majoritatea hypermarket-urilor, la raionul de fructe (mai mult sau mai putin exotice).

Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii

Ce vase sunt potrivite pentru aceasta reteta de desert la pahar?

Recomandarea mea este sa alegi vase din sticla, pentru a se vedea frumos straturile. Eu am folosit cinci borcanele de 190 g, iar cantitatile de ingrediente au fost aproape perfecte. Nu am ramas cu nimic in plus, cu exceptia unei cantitati mici de sos de fructul pasiunii, insa acest lucru depinde si de cat de gros pui stratul in borcan.

Cu siguranta acest desert va arata minunat si in alte tipuri de borcane (de exemplu in borcane cu dop etans). Sau chiar in tot felul de pahare, cu toc sau simple.

Cum pastram desertul la pahar?

Este important sa tii acest desert la pahar la frigider si sa il consumi in maximum 4 zile. Daca doresti sa il pastrezi mai mult timp, poti sa il pui la congelator, unde va rezista pana la 3 luni. In acest caz, iti recomand ca inainte de servire, sa il lasi la dezghetat peste noapte, in frigider. Dar, la fel de bine poti sa il servesti si direct din congelator, pentru a obtine un efect similar cu cel al inghetatei.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de desert la pahar cu cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

S-ar putea sa iti placa si urmatoarele retete, m-as bucura sa le incerci:

🍰 Tiramisu cu capsuni la borcan

🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere

🍰 Tarta cu lamaie si matcha (reteta vegana)

🍰 Mini-tarte cu mango si cocos (reteta vegana)

🍰 Prajitura cu gris si lamaie – insiropata si aromata

Produse Vegis.ro

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
100g piscoturi Linea Natura

CURD DE FRUCTUL PASIUNII

375g fructul pasiunii din care vom obtine aprox. 170 ml suc
sucul de la 2 portocale 125 ml
2 galbenusuri
60g zahar de trestie
1 lingura amidon de porumb
1 lingura zeama de lamaie
50g unt

CAPSUNI MACERATE

200g capsuni proaspete
30g zahar de trestie
60ml suc de portocale eu am folosit portocale rosii pentru mai multa culoare
1 lingura zeama de lamaie
2 linguri rom optional

MOUSSE DE CIOCOLATA

170g ciocolata cu capsuni si zmeura Benjamissimo
240ml frisca lichida
113g mascarpone
55g zahar pudra
1 lingurita extract / esenta de vanilie

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea curd-ului de fructul pasiunii

Taiem fiecare fruct in doua jumatati si scobim miezul cu o lingura. Dam prin sita pentru a scapa de seminte si pentru a pastra doar sucul. Din 375 g de fructul pasiunii vom obtine aproximativ 170 g de suc, asa ca vom mai completa cu suc de portocale (eu am stors doua portocale si am obtinut in total 300 ml de lichid, poate fi facut si mai putin). Varsam sucul intr-o cratita incapatoare, adaugam jumatate din cantitatea totala de zahar (30 g) si dam pe foc mediu.
Batem galbenusurile cu celelalte 30 g de zahar. Turnam putin din lichidul incalzit peste oua, amestecand constant, apoi varsam intreaga compozitie peste sucul de fructul pasiunii si intoarcem pe foc mediu, amestecand constant.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Intr-un pahar, amestecam amidonul cu zeama de lamaie si turnam peste lichidul din cratita cand acesta incepe sa se ingroase. Amestecam bine si mai lasam pe foc putin, pana observam ca fierbe si s-a ingrosat.
Oprim focul si incorporam untul taiat cubulete. Acoperim cu folie alimentara lipita de suprafata cremei, lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi dam la frigider. Ideal ar fi sa pregatesti curd-ul de fructul pasiunii cu o zi inainte sau cu cateva ore inainte de a pregati mousse-ul de ciocolata si de a asambla desertul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Punem la macerat capsunile

Dupa ce spalam capsunile, inlaturam coditele si le taiem bucatele. Le adaugam intr-un castron impreuna cu zaharul, sucul de portocale, zeama de lamaie si optional, doua linguri de rom. Dupa aceea, acoperim castronul, il punem in frigider si lasam la macerat cel putin 2 ore, pentru ca fructele sa-si elibereze sucul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Pregatim mousse-ul de ciocolata

Punem intr-un bol termorezistent ciocolata taiata cat mai marunt si turnam deasupra jumatate din cantitatea de frisca, incalzita bine. Lasam cateva minute sa se topeasca ciocolata, apoi amestecam.
Batem branza mascarpone, adaugam restul de frisca batuta si amestecam. Adaugam zaharul pudra si vanilia, iar la final, incorporam ciocolata topita (sa fie mai rece, nu foarte calda).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Imbinam elementele in borcan

Scoatem capsunile macerate din zeama si le mutam intr-un bol. La baza borcanelelor / paharelor, asezam bucatele de piscoturi insiropate putin in zeama ramasa de la capsuni - nu inmuia foarte tare, ci doar cat sa treci rapid bucatica de piscot prin suc. Siropul nu trebuie in niciun caz sa balteasca, pentru ca piscoturile se vor inmuia si de la crema. Cu un pos, punem un strat de mousse de ciocolata, peste care asezam cu lingurita cateva bucatele de capsuni macerate. Deasupra, tot cu un pos, punem un strat de curd de fructul pasiunii. In functie de cat spatiu mai ai in vas, poti relua elementele - eu am mai pus un strat de piscoturi insiropate si unul subtire de mousse de ciocolata.
Punem capacul borcanului si dam la frigider pentru cateva ore sau ideal, peste noapte (astfel, aromele se vor intrepatrunde mai bine, iar piscoturile vor absorbi umiditatea din suc si crema). Inainte de servire, putem decora cu ciolata rasa, capsuni proaspete, bombonele si frunzulite de plante aromatice (rozmarin, menta, salvie).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *