Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii
Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa savurezi o combinatie delicioasa de mousse aerat si fin de mascarpone cu ciocolata speciala, cu zmeura si capsuni, alaturi de un sos racoros de fructul pasiunii si capsuni macerate, toate asezate pe un strat de piscoturi insiropate? Ei bine, am pregatit pentru tine o reteta de desert la pahar cu toate aceste ingrediente delicioase, usor de preparat, si mai usor de savurat!
Pregateste-te sa te bucuri de o experienta culinara delicioasa si rafinata cu acest desert la pahar de neuitat!

Acest desert este un amestec irezistibil de texturi si arome, cu un gust fresh, dulce-acrisor, care iti va gadila si rasfata toate papilele gustative. Totodata, prezentarea la borcan / pahar este eleganta si impresionanta, facand din acest desert o alegere excelenta pentru a impresiona invitatii. As zice ca este desertul ideal pentru o varietate de ocazii, de la petreceri si intalniri cu prietenii pana la o cina romantica in doi. In plus, daca il pregatesti in borcanase, asa ca mine, il poti lua si la serviciu sau la un picnic. Doar pune capacelul si gata, you’re good to go si te poti bucura de acest deliciu oricand doresti.
Desert la pahar cu ciocolata in culoarea dragostei
Apropo de cina romantica, reteta aceasta e o idee minunata pentru Valentine’s Day sau Dragobete. De fapt, asa a si luat nastere acest desert, atunci cand prietenii mei de la Vegis mi-au propus sa realizam impreuna desertul ce urmeaza a fi servit in cadrul unei cine in doi. Am stiut din prima ca trebuie sa fie ceva cat mai special, atat in ce priveste aromele, cat si prezentarea. Iar produsul vedeta, ciocolata de la Benjamissimo, nu a facut decat sa completeze de minune aceasta poveste savuroasa de iubire… din farfurie. Este o ciocolata cu adevarat speciala, cu un gust interesant de capsuni si zmeura si o culoare absolut delicioasa, un roz pudrat tare frumos.

Amestecata cu mascarpone, frisca si un pic de vanilie, rezulta un mousse atat de fin si de aerat. Este cu siguranta piesa de rezistenta a acestui desert!
Sa iti mai spun ceva: ciocolata merge de minune sa fie daruita si drept cadou jumatatii tale. Iar daca ti se pare ca poate e prea roz pentru al tau Valentin, pe Vegis mai gasesti multe alte sortimente de ciocolata Benjamissimo, cu gusturi si culori inedite. De exemplu, ce zici de ciocolata cu spirulina albastra sau, preferata mea, ciocolata alba cu matcha si lamaie?
Ceva fermecator si putin acrisor pentru un desert racoritor
Cand vine vorba de un desert la pahar, imi place sa simt cat mai multe texturi si arome. E absolut magic cum se imbina toate intr-o armonie perfecta!

Capsuni macerate
Am imprumutat capsunile macerate din reteta de tiramisu cu capsuni la borcan pentru ca mi-a placut foarte mult combinatia dintre crema fina si capsunile zemoase.
Hai sa iti spun putin despre macerarea fructelor. Este un proces de inmuiere a acestora intr-un lichid, cum ar fi sirop, vin sau orice fel de bautura alcoolica. Astfel, ele se vor imbiba cu arome si vor fi mai moi, mai suculente.

Pentru a macera capsunile, acestea sunt taiate in bucatele nici prea mari, nici prea mici. Apoi, sunt asezate intr-un recipient si acoperite cu suc de portocale, zahar, putina zeama de lamaie si optional, o bautura alcoolica. Eu am folosit portocale rosii, dar poti folosi si portocale normale, mandarine sau alte citrice. In ceea ce priveste alcoolul, il poti omite fara nicio problema. Eu am folosit rom pentru a da aroma, dar poti folosi orice vin de desert sau alt lichior aromat. Poti incerca un lichior de portocale, de lamaie sau chiar de capsuni.
Dupa ce capsunile stau în lichid pentru o perioada de timp, ele se vor inmuia si se vor imbiba cu arome, rezultand astfel un gust delicios si o textura mai suculenta.
Aceasta metoda nu numai ca va amplifica aromele naturale ale fructelor, dar va crea si un sirop curgator, numai bun pentru a insiroparea piscoturilor.
Piscoturi de sampanie, nelipsite din desertul la pahar
Si daca tot a venit vorba de piscoturi, sa stii ca le gasesti si pe ele tot pe Vegis. Piscoturile de la Linea Natura sunt realizate din faina de grau spelta si oua si am remarcat imediat ce le-am taiat cat de fragede si aerate sunt.

Zeama ramasa de la capsunile macerate este si ea foarte aromata si o vom folosi pentru a insiropa piscoturile. Dar ai grija sa nu le lasi prea mult in sirop. La final, dupa ce am asezat piscoturile la baza vaselor folosite, nu vrem sa balteasca in sirop, ci vrem sa se simta o textura diferita, care sa complimenteze crema fina.
Sos de fructul pasiunii
Asa cum in orice relatie nu trebuie sa lipseasca pasiunea, nici desertul nostru nu ar fi complet fara acest sos de fructul pasiunii. Echilibreaza totul cu un gust acidulat si usor astringent, care se completeaza de minune cu dulceata celorlalte elemente.
Desi te poti simti intimidat/a de utilizarea acestui fruct exotic, n-ai de ce sa iti faci griji.

Partea buna e ca se curata usor, iar, in functie de preferinte, poti pastra sau nu semintele. Mie mi s-au parut cam tari, asa ca am dat miezul de fruct prin sita. De asemenea, poti lasa doar cateva seminte, mai mult pentru scop estetic.
Partea mai putina buna e ca din 375 g de fructul pasiunii am obtinut aproximativ 170 ml de suc. De aceea, am ales sa completez cu suc de portocale: nu doar ca va creste cantitatea de sos obtinuta, dar va avea si o aroma mai complexa. Nu folosi, insa, portocale rosii, pentru ca va schimba culoarea frumoasa a sucului de fructul pasiunii.
Fructul pasiunii gasesti in majoritatea hypermarket-urilor, la raionul de fructe (mai mult sau mai putin exotice).

Ce vase sunt potrivite pentru aceasta reteta de desert la pahar?
Recomandarea mea este sa alegi vase din sticla, pentru a se vedea frumos straturile. Eu am folosit cinci borcanele de 190 g, iar cantitatile de ingrediente au fost aproape perfecte. Nu am ramas cu nimic in plus, cu exceptia unei cantitati mici de sos de fructul pasiunii, insa acest lucru depinde si de cat de gros pui stratul in borcan.
Cu siguranta acest desert va arata minunat si in alte tipuri de borcane (de exemplu in borcane cu dop etans). Sau chiar in tot felul de pahare, cu toc sau simple.

Cum pastram desertul la pahar?
Este important sa tii acest desert la pahar la frigider si sa il consumi in maximum 4 zile. Daca doresti sa il pastrezi mai mult timp, poti sa il pui la congelator, unde va rezista pana la 3 luni. In acest caz, iti recomand ca inainte de servire, sa il lasi la dezghetat peste noapte, in frigider. Dar, la fel de bine poti sa il servesti si direct din congelator, pentru a obtine un efect similar cu cel al inghetatei.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de desert la pahar cu cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
S-ar putea sa iti placa si urmatoarele retete, m-as bucura sa le incerci:
🍰 Tiramisu cu capsuni la borcan
🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere
🍰 Tarta cu lamaie si matcha (reteta vegana)
🍰 Mini-tarte cu mango si cocos (reteta vegana)
🍰 Prajitura cu gris si lamaie – insiropata si aromata

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
100g piscoturi Linea Natura |
CURD DE FRUCTUL PASIUNII |
|
375g fructul pasiunii din care vom obtine aprox. 170 ml suc | |
sucul de la 2 portocale 125 ml | |
2 galbenusuri | |
60g zahar de trestie | |
1 lingura amidon de porumb | |
1 lingura zeama de lamaie | |
50g unt | |
CAPSUNI MACERATE |
|
200g capsuni proaspete | |
30g zahar de trestie | |
60ml suc de portocale eu am folosit portocale rosii pentru mai multa culoare | |
1 lingura zeama de lamaie | |
2 linguri rom optional | |
MOUSSE DE CIOCOLATA |
|
170g ciocolata cu capsuni si zmeura Benjamissimo | |
240ml frisca lichida | |
113g mascarpone | |
55g zahar pudra | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie |
Pasii necesari
Incepem cu pregatirea curd-ului de fructul pasiunii






Punem la macerat capsunile

Pregatim mousse-ul de ciocolata







Imbinam elementele in borcan







Lasă un răspuns