Inghetata de mango, cocos si zmeura (reteta vegana)

30 de minute

foarte usor

1 cutie medie de inghetata

Iti doresti o inghetata care sa te racoreasca in zilele toride de vara, dar sa fie si o optiune mai sanatoasa? Trebuie sa incerci atunci reteta rapida de inghetata de mango cu lapte de cocos si sos de zmeura. Nu doar ca e delicioasa, dar este perfecta pentru cei care urmeaza o dieta vegana sau care tin post.

Pregatirea acestei inghetate este atat de rapida si simpla incat ai sa vrei sa o prepari din nou si din nou, toata vara sau, de ce nu, chiar si iarna. Tot ce trebuie sa faci este sa combini piureul de mango (mango dat prin blender) cu laptele de cocos si laptele condensat de cocos. Optional, adauga sosul de zmeura si chipsuri de cocos, dai totul la congelator si voila! In cateva ore vei avea o inghetata cremoasa si racoritoare.

Asa ca nu mai sta pe ganduri, porneste blenderul si da drumul la distractie in bucatarie! Inghetata ta de mango te asteapta sa te bucuri de ea intr-o zi insorita. 🌞

Inghetata vegana de mango cu lapte de cocos si sos de zmeura

Laptele de cocos, un must have pentru o inghetata vegana

Asa cum probabil stii, orice inghetata contine lactate: fie lapte, fie smantana lichida, fie lapte condensat. Ei bine, laptele de cocos este un substitut potrivit pentru laptele de origine animala. Cunoscut pentru textura sa cremoasa si aroma tropicala, adauga un plus de cremozitate inghetatei tale.

In plus, este plin de grasimi sanatoase. Nu doar ca iti ofera o textura catifelata in inghetata, dar aduce si beneficii pentru sanatate, fiind un ingredient plin de vitamine si minerale. Fara lactoza, este ideal si pentru cei cu intoleranta la lactoza sau alergii la produsele lactate sau pentru cei ce adopta o dieta vegana.

Cand prietenii mei de la vegis.ro mi-au propus sa pregatim impreuna o reteta de inghetata, gandul mi-a fugit imediat la o reteta de inghetata vegana, pe baza de lapte de cocos. La ei pe site gasesti o varietate de tipuri de lapte de cocos, dar important este sa alegi variantele cu un continut mare de nuca de cocos si un continut redus de apa. De exemplu, laptele de cocos de la Rapunzel contine 67% miez de nuca de cocos si 33% apa. Avand destul de multa grasime, e perfect pentru a face inghetata.

De asemenea, iti recomand sa urmezi doi pasi importanti.

  1. Pastreaza laptele de cocos in frigider inainte de a incepe prepararea inghetatei. Astfel, vei putea separa mai usor nuca de cocos de restul lichidului din conserva. Cu cat o inghetata are un continut mare de apa, cu atat exista riscul formarii cristalelor de gheata, de aceea cel mai bine e sa reducem, pe cat posibil, lichidul din compozitie.
  2. Bate cu mixerul laptele de cocos cateva minute, pana cand capata o compozitie aerata, asemanatoare cu frisca.
Lapte de cocos Rapunzel de la Vegis.ro

Stiai ca exista lapte de cocos condensat? E perfect pentru inghetata de mango!

Recent am facut, la randul meu, o descoperire extraordinara: laptele condensat de cocos. Acest ingredient minunat aduce un plus de dulceata in inghetata, fara sa adaugi zahar alb, rafinat in reteta. In mod traditional, laptele condensat este folosit pentru a face deserturile mai dense si mai dulci, iar varianta de cocos face exact acelasi lucru, dar intr-o maniera prietenoasa cu dieta ta vegana.

Lasand la o parte calitatea lui de indulcitor, un alt beneficiu extraordinar al laptelui condensat de cocos este cremozitatea pe care o aduce retetei. Textura inghetatei devine mai densa si mai fina, oferindu-ti o experienta asemanatoare cu cea a inghetatei artizanale. Laptele condensat de cocos ajuta la evitarea cristalelor de gheata, asigurandu-se ca inghetata ramane neteda si catifelata chiar si dupa inghetare.

Pe Vegis.ro gasiti doua variante ale acestui produs: laptele condensat de cocos de la Cocomi, pe care l-am folosit si eu, si laptele condensat de la Biona. Folosirea laptelui condensat de cocos in retetele de inghetata nu este doar o alegere delicioasa, ci si una practica si sanatoasa. Aduce retelor o dulceata naturala, o cremozitate de neegalat si este perfect pentru cei care urmeaza diete speciale.

Inghetata de mango cu lapte de cocos si sos de zmeura

Ce fel de mango folosim pentru inghetata de mango?

Pentru reteta de inghetata de mango poti folosi orice fel de mango ai la indemana: proaspat, congelat sau la conserva. Pentru ca am folosit in trecut mango la conserva de la Biona – vezi reteta de mini-tarte cu mango si cocos – si mi-a placut mult, am zis sa merg si acum tot pe varianta aceasta. Imi place ca nu contine decat bucati de mango in suc propriu, fara indulcitori.

Fiind prelucrat in perioada de maxima coacere, mangoul la conserva pastreaza o aroma intensa, care se transmite, desigur, si in inghetata, oferindu-ti un desert cu o savoare bogata si autentica.

Este o si o varianta care te ajuta sa salvezi timp. Nu mai trebuie sa te ingrijorezi de gradul de coacere sau de curatarea fructului. Pur si simplu deschizi conserva, scurgi sucul si dai bucatile de mango in blender.

Apropo de scurgerea sucului, iti recomand sa faci asta tot din acelasi motiv mentionat mai sus – mai mult lichid in inghetata duce la formarea acelor de gheata. Eu am folosit cam 300 g de mango (toate bucatile din conserva + putin suc, cat sa completeze gramajul).

🥭 Daca folosesti mango proaspat…

Dulceata sa naturala si suculenta sunt neintrecute, oferind inghetatei un gust autentic de fruct proaspat. Asigura-te ca mango-ul proaspat este bine copt inainte de a-l folosi. Un mango cu o textura moale si o aroma puternica inseamna ca e gata de folosire.

🥭 Daca folosesti mango congelat…

Este gata pregatit, deja curatat si taiat in bucati perfecte pentru a fi puse direct in blender. Mangoul congelat pastreaza majoritatea nutrientilor si aromelor, fiind o alegere excelenta pentru o inghetata rapida si fara batai de cap.

Lasa mango-ul congelat sa se decongeleze usor inainte de a-l mixa pentru a obtine o textura mai fina. Adauga-l in blender impreuna cu celelalte ingrediente pentru o inghetata gata de savurat in cateva minute.

Sosul de zmeura, inclus in inghetata sau servit separat

Ador combinatia de mango si zmeura, de aceea am inclus zmeura si in aceasta reteta de inghetata de mango. Am facut un sos simplu cu zmeura, zahar de trestie si zeama de lamaie, pe care l-am alternat cu straturile de compozitie cu mango si lapte de cocos. Dar poti foarte bine sa le servesti separat, turnand sosul de zmeura peste inghetata, inainte de servire.

Inghetata de mango cu lapte de cocos si sos de zmeura

Inghetata la cornet sau la pahar

Cand esti gata sa te bucuri de inghetata de mango, lasa recipientul sa stea la temperatura camerei timp de cateva minute inainte de a o servi. Acest lucru va face inghetata mai usor de portionat si va imbunatati textura. Foloseste o lingura de inghetata incalzita in apa calda pentru a scoate cu usurinta portii frumoase si uniforme.

Inghetata la cornet este o alegere clasica, ce aduce un plus de distractie si o nota traditionala. Cornetul crocant completeaza perfect textura fina a inghetatei, oferindu-ti o experienta contrastanta intre cremos si crocant.

Servirea inghetatei de mango la pahar ofera o nota eleganta si este ideala pentru a prezenta inghetata intr-un mod sofisticat. Totodata, servirea la pahar permite o savurare mai lenta. Inghetata va ramane mai rece si se va topi mai lent, oferindu-ti o experienta de durata.

Paharul permite adaugarea mai multor straturi de arome si toppinguri, facand desertul sa para mai complex si interesant. Poti folosi pahare de cocktail, boluri mici sau pahare speciale pentru desert.

Inghetata de mango cu lapte de cocos si sos de zmeura

Cum pastram inghetata de mango?

Pastrearea corecta a inghetatei de casa poate face diferenta intre un desert cremos si unul plin de cristale de gheata.

Primul pas pentru a pastra inghetata de mango este sa folosesti recipiente etanse, care se inchid ermetic. Acestea ajuta la prevenirea formarii cristalelor de gheata si a absorbtiei mirosurilor din congelator, pastrand inghetata proaspata si delicioasa. Un alt truc util pentru a preveni formarea cristalelor de gheata este sa acoperi suprafata inghetatei cu o folie de plastic sau hartie de copt, inainte de a pune capacul recipientului. Acest lucru minimizeaza contactul cu aerul si mentine textura cremoasa.

Desi inghetata de casa poate fi pastrata cateva saptamani, este recomandat sa o consumi in decurs de 1-2 saptamani pentru a te bucura de cea mai buna calitate si textura. Cu cat inghetata sta mai mult in congelator, cu atat exista riscul ca textura sa se schimbe.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de inghetata de mango, cocos si zmeura. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Extra sfat: Daca ramai cu ingrediente in urma pregatirii retetei, le poti folosi pentru a face un super smoothie.

Cauti si alte retete vegane?

🍰 Tort de post cu mere, crema de vanilie si sirop de artar

🍰 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

🍰 Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)

🍰 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto

🍰 Dulceata de pepene galben fara zahar, cu Green Sugar

🍦 De asemenea, arunca un ochi si pe reteta de inghetata cu lapte condensat, straciatella si gem de capsuni sau de inghetata Tiramisu cu lapte condensat.

Produse Vegis

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
200ml lapte de cocos Rapunzel
160g lapte de cocos condensat Cocomi
300g bucati de mango Biona
Optional: sirop de artar pentru extra-indulcire
Sos de zmeura + chipsuri de cocos
120g zmeura
20g zahar de trestie
1 lingurita zeama de lamaie
20g chipsuri de cocos

Pasii necesari

1.

Pregatim sosul de zmeura si rumenim chipsurile de cocos

Acesti pasi sunt optionali, dar daca vrei sa folosesti sosul de zmeura si chipsurile de cocos in reteta, iti recomand sa incepi cu pregatirea lor pentru a avea timp sa se raceasca. Intr-o cratita adaugam zmeura spalata, zaharul de trestie si zeama de lamaie. Lasam sa fiarba pana se ingroasa, apoi fie dam prin blender, fie sfaramam cu un mixer vertical. Lasam sa se raceasca.
Rumenim chipsurile de cocos intr-o tigaie pana devin aurii pentru a le potenta aroma.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Dam mangoul prin blender

Adaugam bucatile de mango si putin suc in blender si mixam pana cand obtinem un piure.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Batem laptele de cocos cu laptele condensat si piureul de mango

Separam partea solida din laptele de cocos de lichid si batem cu mixerul timp de 1-2 minute, pana devine aerat. Adaugam si laptele condensat, apoi, in doua transe, piureul de mango. Daca simti nevoia sa mai indulcesti, foloseste sirop de artar (sau de agave).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Dam la congelator

Asezam un strat de compozitie cu mango in recipientul ales, apoi turnam un strat de gem, pe care il "rasucim" folosind o scobitoare. Presaram chipsuri de cocos si repetam pasii pana cand am terminat toate cantitatile. Acoperim cu folie alimentara, punem capacul si lasam la congelator minimum 6 ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *