Prajitura cu piersici, foi de placinta si lavanda

30 min. + timp coacere

usor

8 portii

Vara cautam inspiratia in retete rapide cu fructe de sezon. Daca si tu ai chef de ceva bun, care sa impresioneze atat prin gust, cat si prin aspect, si sa nu iti ocupe nici intreaga zi, am pentru tine solutia perfecta. Trebuie neaparat sa incerci prajitura cu piersici, foi de placinta si lavanda! Serios, e atat de rapida si usoara, incat va fi o placere sa o pregatesti in repetate randuri.

Imagineaza-ti o prajitura cu straturi crocante de foi de placinta, piersici suculente si aroma subtila a lavandei – e ca o bucatica de vara pe farfurie! Si stii ce e si mai grozav? Pentru aceasta minunatie nici nu ai nevoie de un arsenal de ingrediente, ci doar de cateva de baza.

Prajitura cu piersici si foi de placinta, atat de frumoasa si gustoasa

Trebuie sa recunosc, foile de placinta sunt o comoara cand vine vorba de prajituri rapide. Le gasesti in orice supermarket, sunt usor de folosit si adauga acea textura crocanta care face prajitura sa fie irezistibila. Daca esti obisnuit(a) cu blaturile dense si grele, vei adora cum foile de placinta aduc un contrast crocant si usor care echilibreaza frumos dulceata piersicilor.

Practic, cu ele faci minuni in bucatarie fara prea mare efort. Tot ce trebuie sa faci e sa le ungi cu putin unt topit (sau ulei) si sa le pliezi sub forma de evantai, apoi sa le asezi in tava. Fiind foarte subtiri, foile de placinta se pot rupe usor. Lucreaza cu grija si, daca se intampla sa se rupa, nu te panica – in straturi multiple, se vor masca perfect.

De asemenea, neaparat sa tii cont de acest sfat: in timp ce pregatesti prajitura, acopera foile de placinta ramase in pachet cu un prosop umed si curat pentru a preveni uscarea lor. In caz contrar, vor fi greu de dezlipit si se vor rupe usor.

Ce gust are vara? De piersici si lavanda!

Pentru mine, piersicile sunt intotdeauna un simbol al verii. Mirosul lor imi aduce aminte de clipele petrecute in copilarie pe plaja. Mama avea grija sa ia intotdeauna cu ea piersici proaspete si zemoase, pe care mi le dadea in pauzele de balacit in apa sau de construit castele de nisip.

Fast forward in zilele noastre, nu trece vara fara sa pregatesc un desert cu piersici. Iar prajitura asta cu piersici, foi de placinta si lavanda intra, cu siguranta, in topul favoritelor.

Nimic nu se compara cu gustul dulce si suculent al piersicilor proaspete, mai ales in sezonul lor de varf. In aceasta reteta, piersicile aduc nu doar aroma, ci si o prospetime care contrasteaza minunat cu foile de placinta. Plus ca fac ca prajitura sa arate atat de frumos!

Cat despre lavanda, o vad ca pe surpriza sofisticata din aceasta prajitura. Desi nu e un ingredient traditional pentru prajituri, lavanda aduce o nota de eleganta si rafinament. Aroma sa florala se imbina perfect cu dulceata piersicilor. Dar atentie! Foloseste lavanda comestibila (sau ceai de lavanda) si nu exagera cu cantitatea – un strop e suficient pentru a da prajiturii acel je ne sais quoi fara sa o faca sa para parfumata.

Cum servim prajitura cu piersici, foi de placinta si lavanda?

Ai pregatit minunatia asta de prajitura cu foi de placinta, piersici si lavanda si arata absolut spectaculos. Cred ca o prajitura atat de speciala merita sa fie savurata in cel mai bun mod posibil.

Eu iti recomand sa o servesti calda. Las-o jumatate de ora sa se raceasca imediat ce ai scos-o din cuptor, iar apoi… pofta buna! De asemenea, poti pune restul de prajitura ramasa cateva minute la cuptorul cu microunde sau o poti incazi in cuptor. Desigur, o poti servi si rece, daca preferi o experienta mai racoritoare.

Garantez ca prajitura este absolut minunata si daca o servesti simpla. Dar poti duce desertul la un alt nivel prin adaugarea unur element extra. Ce varianta iti face pofta?

  • presara zahar pudra
  • adauga o cupa de inghetata de vanilie, preferabil peste prajitura calda
  • combina cu o lingura generoasa de frisca
  • stropeste cu putina miere sau sirop de artar

Cum pastram prajitura proaspata?

Dupa ce s-a racit, acopera prajitura cu folie alimentara. Pastreaza la frigider si consum-o in maximum 3-4 zile. Nu iti recomand sa o congelezi.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de prajitura cu piersici, foi de placinta si lavanda. Spune-mi in comentarii cum au iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog. Cred ca s-ar putea sa iti placa si…

🍰 Prajitura cu lapte condensat si foi de placinta

🍰 Tarta rustica cu piersici si lavanda

🍰 Biscuiti cu lavanda, lamaie si ciocolata alba

🍰 Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz

🍰 Cheesecake fara coacere cu piersici

🍰 Piersici prajite cu sos de vanilie

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
400g foi de placinta un pachet
100g unt topit
2 piersici mari
300ml smantana lichida
1 lingurita flori de lavanda
100g zahar sau 50 g zahar brun + 50 g zahar alb
3 oua
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Taiem piersicile in felii cat mai subtiri. Ungem cu unt o tava - eu am folosit o tava de tarta cu diametrul de 25 cm. Topim untul. Preincalzim cuptorul la 160°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Infuzam smantana lichida

Punem smantana intr-o cratita si presaram florile de lavanda. Iti recomand sa le pisezi putin intr-un mojar pentru a elibera aroma. Lasam apoi amestecul sa fiarba, oprim focul, acoperim cu o farfurie si lasam la infuzat timp de cateva minute. Racim inainte de a adauga peste oua.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Plisam foile de placinta

Asezam la baza tavei doua foi de placinta, unse fiecare cu unt, si incretim marginile. Intindem pe rand cate o foaie de placinta pe masa. Restul le acoperim cu un prosop curat si umezit, pentru a preveni uscarea lor. Ungem fiecare foaie cu unt topit si o plisam ca pe un evantai. Rulam astfel incat sa formam un melcisor, pe care il asezam in centrul tavii. Celelalte foi plisate le vom aseza in jurul melcisorului, pana ajungem la marginile tavii. Foile nu trebuie sa fie foarte strans plisate si nici nu trebuie sa le ingramadesti in tava.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Pregatim compozitia cu smantana si oua

Batem ouale, adaugam zaharul, smantana infuzata cu lavanda si vanilia, apoi amestecam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Adaugam piersicile, compozitia cu smantana si dam la cuptor

Asezam feliutele de piersici printre incretiturile foilor de placinta. Turnam deasupra compozitia cu oua si smantana. Daca ti se pare prea mult lichid, asteapta 1-2 minute cat foile vor mai absorbi din lichid, apoi toarna si restul.
Dam la cuptor pentru aprox. 40 de minute, pana cand se rumeneste. Va fi mai umflata cand o scoti din cuptor, dar se va lasa imediat ce incepe sa se raceasca. Iti recomand sa servesti prajitura calda, pudrata eventual cu putin zahar pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Iti recomand sa folosesti flori de lavanda impachetate pentru ceai, Nu pune foarte multa, altfel s-ar putea ca desertul sa fie mult prea aromat si cu un gust usor amar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *