Biscuiti cu lavanda, lamaie si ciocolata alba

1 ora

foarte usor

Daca iti place parfumul de lavanda, ce ai spune sa incerci sa incerci si un desert cu lavanda? Pregateste-te sa te simti rasfatat(a) cu o reteta de biscuiti parfumati cu lavanda si lamaie si glazurati cu ciocolata alba (sau mov cu sclipici, dupa cum se vede in fotografii). O experienta dulce si aromata care iti va incanta simturile!

Cred ca exista un echilibru perfect intre gustul floral al lavandei, aciditatea racoritoare a lamaii si cremozitatea dulceaga a ciocolatei albe. Fursecurile acestea sunt ca un dans intre arome vibrante si texturi divine. Nu doar ca sunt o adevarata placere pentru papilele gustative, dar si aspectul lor delicat si elegant te va fermeca imediat. Nu-i asa ca sunt tare frumoase? Am amestecat ciocolata alba cu putin colorant roz si mov pentru a obtine nuanta perfecta de violet-lavanda. Si pentru extra magie, le-am presarat cu praf de zane ✨ (sclipici alimentar).

Sa zicem ca te-am convins de gustul si frumusetea fursecurilor. Dar stii ce mai e important? Ca aceasta reteta simpla de fursecuri nu necesita calificari de bucatar profesionist. Chiar si daca esti un novice in bucatarie, tot poti pregati acesti biscuiti uimitori!

Pregateste ingredientele necesare pentru a face biscuitii cu lavanda si lamaie!

🧈 UNT – neaparat sa aiba un procent ridicat de grasime (82%). Untul gras imbunatateste textura fursecurilor cu lavanda si le face sa se topeasca in gura. De asemenea, nu uita sa il scoti din frigider cu ceva timp inainte de a te apuca de pregatirea retetei.

🧂 ZAHAR PUDRA – datorita texturii fine, vei obtine un aluat neted, in care nu se simt cristale mari de zahar. In plus, zaharul pudra contine si un pic de amidon de porumb, care impiedica biscuitii sa fie densi. Tototdata, actioneaza ca un agent de legare, ajutand la pastrarea formei biscuitilor in timpul coacerii.

🥚 OU – un ingredient aparent mic, dar atat de insemnat. Are mai multe roluri, de la legarea compozitiei pana la imbunatatirea texturii, culorii si gustului fursecurilor.

🍋 AROME – prefer sa folosesc extracte, atat de vanilie, cat si de lamaie. De asemenea, asigura-te ca folosesti coaja de la lamai netratate. Despre lavanda… sunt multe de zis, asa ca discutam mai jos de ea.

🍚 FAINA – nu uita sa o cerni inainte. Foloseste faina pentru prajituri, cu un continut scazut de proteina (7-9%).

🌫 PRAF DE COPT – fiind un agent de crestere, praful de copt contribuie la obtinerea unei texturi mai pufoase, mai moi si mai aerate in fursecuri.

🍫 CIOCOLATA ALBA & COLORANTI – alege o ciocolata alba de calitate. O poti topi la bain marie sau la cuptorul cu microunde. Daca alegi ultima varianta, amesteca ciocolata din 30 in 30 de secunde pana se topeste complet. Sigur, poti lasa ciocolata simpla, dar pentru ca am vrut ca aroma fursecurilor sa fie mai sugestiva, am amestecat-o cu putin colorant gel roz si mov. Am obtinut astfel o nuanta superba, asemanatoare lavandei.

Fursecuri cu lavanda si aroma de vara

Fara doar si poate, combinatia de lavanda si lamaie ma duce intotdeauna cu gandul la vara. Parca imi si imaginez cum savurez cate un fursec alaturi de o cafea, pe o terasa insorita din Sudul Frantei. Dar sa ne revenim din aceasta dulce reverie si sa vorbim despre ingredientul-vedeta al retetei, lavanda.

Lavanda poate fi o aditie fascinanta meselor tale, adaugand o dimensiune interesanta bauturilor sau deserturilor, cu conditia sa fie utilizata cu moderatie si in combinatii potrivite.

Exista mai multe specii de lavanda, dar lavanda „culinara” cultivata, Lavandula angustifolia, este cea mai des folosita in bucatarie. Atat florile, cat si frunzele pot fi consumate, iar lavanda uscata isi pastreaza aroma exceptional de bine. De fapt, mugurii de lavanda uscati sunt de aproximativ trei ori mai aromati decat cei proaspeti! Acest aspect trebuie luat in considerare atunci cand gatesti.

De asemenea, este important sa utilizezi lavanda bio, astfel incat sa cunosti originea acesteia. De exemplu, lavanda pe care o gasesti la vanzare pe strada sau in florarii ar putea fi tratata cu diferite solutii (erbicide), deci nu este cea mai buna optiune. Iti recomand sa folosesti flori de lavanda ambalate pentru ceai.

Aroma dulce si parfumata a lavandei completeaza o gama larga de alimente, atat dulci, cat si sarate. Lavanda se potriveste foarte bine cu ingrediente precum piersici, nectarine, capsuni, afine, pere, lamaie, portocale, miere, salvie, rozmarin, oregano, cimbru, piper negru si ciocolata. Iar pentru a amplifica aroma, poti zdrobi florile de lavanda intr-un mojar inainte de a le adauga in prajituri.

Sfaturi pentru biscuiti cu lavanda si lamaie reusiti

Fursecurile acestea nu cer prea multa atentie, dar totusi trebuie sa ai in vedere cateva aspecte pentru a te bucura de un desert savuros.

Nu amesteca prea mult ingredientele. Altfel biscuitii cu lavanda si lamaie vor deveni tari si isi vor pierde fragezimea. Amesteca doar pana cand aluatul se leaga.

Raceste aluatul. Recomand sa lasi aluatul sa se raceasca in frigider cel putin jumatate de ora inainte de a-l intinde. Acest lucru faciliteaza manevrarea lui, impiedica lipirea si contribuie la pastrarea formei fursecurilor in timpul coacerii. Poti sa il lasi mai mult? Da! Eu l-am lasat chiar si peste noapte. Cat timp este bine invelit in folie alimentara, poti sa lasi aluatul in frigder pentru maximum 3 zile.

Nu coace fursecurile prea mult. Este important sa supraveghezi fursecurile pe tot parcursul timpului petrecut in cuptor, deoarece coacerea excesiva poate duce la obtinerea de prajituri uscate si tari. Nu-ti face griji daca par putin moi cand le scoti din cuptor, ele se vor intari pe masura ce se racesc. Atunci cand marginile fursecurilor devin usor aurii, este momentul sa le scoti din cuptor!

Raceste bine fursecurile inainte de glazurare. Cat fursecurile sunt calde, sunt si foarte moi, de aceea va fi greu sa le scufunzi in ciocolata. In acelasi timp, glazura se va scurge de pe acestea, rezultand o acoperire neuniforma.

fursecuri cu lavanda, lamaie si ciocolata alba

Cum pastram biscuitii cu lavanda, lamaie si ciocolata alba?

Ai optiunea de a pastra fursecurile fie glazurate, fie neglazurate. Iata cum poti proceda:

Daca doresti sa le glazurezi mai tarziu, asigura-te ca fursecurile se racesc complet. Apoi, pune-le intr-un recipient sigilat si depoziteaza-le la temperatura camerei sau in congelator.

In cazul in care fursecurile au fost deja glazurate, verifica daca ciocolata s-a intarit. Transfera fursecurile intr-un recipient etans si pastreaza-le la temperatura camerei timp de aproximativ o saptamana. In acest interval, fursecurile vor avea cea mai buna textura. Le poti consuma si dupa aceasta perioada, dar nu vor fi la fel de proaspete si gustoase.

Daca temperaturile sunt mai ridicate (pe timp de vara), cel mai bine e sa pastrezi fursecurile in frigider pentru a evita topirea ciocolatei. Scoate-le cu cateva minute inainte de servire.

Daca doresti sa le pastrezi pentru o perioada mai lunga de timp, poti sa le congelezi. Asaza-le intr-un singur strat pe o tava de copt si pune-le in congelator pana se ingheata. Dupa aceea, transfera fursecurile intr-o punga cu zip sau intr-un recipient ermetic si pastreaza-le la congelator timp de pana la trei luni. Pentru a dezgheta fursecurile, asaza-le pe o farfurie la temperatura camerei.

Urmand acesti pasi, vei putea mentine biscuitii cu lavanda, lamaie si ciocolata alba proaspete si delicioase pentru o perioada mai indelungata!


Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de biscuiti cu lavanda, lamaie si ciocolata alba. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Tarta rustica cu piersici si lavanda (Galette cu piersici)

🍰 Biscuiti cu ceai negru si glazura de sirop de artar

🍰 Tort cu zmeura si lamaie

🍰 Biscuiti cu flori comestibile, migdale si crema de lamaie

🍰 Prajitura cu gris si lamaie – insiropata si aromata

🍰 Prajitura cu aluat fraged si crema de portocale (orange shortbread bars)

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
225g unt moale, la temperatura camerei
170g zahar pudra
1 ou
2 lingurite extract / esenta de vanilie
1 lingurita extract / esenta de lamaie
420 g faina
1.5 lingurita flori de lavanda
0.5 lingurita coaja de lamaie
1.5 lingurita praf de copt
un praf de sare
200g ciocolata alba
colorant roz & mov optional

Pasii necesari

1.

Batem untul cu zaharul

In bolul mixerului planetar sau un bol incapator batem untul moale cu zaharul. Adaugam apoi oul, vanilia si esenta de lamaie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele uscate

Intr-un bol, amestecam faina cernuta, praful de copt, sarea si coaja de lamaie. Punem florile de lavanda in mojar pentru a le marunti si pentru a elibera aroma. Le adaugam peste faina si amestecam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Combinam ingredientele uscate cu cele umede

Turnam amestecul cu faina peste compozitia cu unt si batem cu mixerul (sau framantam putin cu mana) pana cand obtinem un aluat. Impartim aluatul in doua bucati, invelim fiecare bucata in folie alimentara si dam la frigider pentru cel putin jumatate de ora.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Intindem aluatul si decupam

Dupa ce s-a racit aluatul, preincalzim cuptorul la 170°C si pregatim doua sau trei tavi tapetate cu hartie de copt (pentru ca vom coace mai multe ture de fursecuri). Intindem aluatul cu sucitorul, taiem formele cu ajutorul unui decupator de fursecuri (eu am ales diferite variante de floricele) si le asezam in tava. Din aluatul ramas formam din nou un disc, intindem si repetam procesul pana cand terminam tot aluatul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

La cuptor

Lasam fursecurile la cuptor pentru 8-10 minute, pana cand incep usor sa se rumeneasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Glazuram

Dupa ce s-au racit complet, topim ciocolata alba si amestecam colorantii pana obtinem nuanta dorita. Scufundam fursecurile in ciocolata si le scuturam bine - vrem sa fie un strat subtire de ciocolata. Sau, cu un pos, realizam un model. Asezam fursecurile pe un grilaj de racire si lasam ciocolata sa se intareasca (putem sa dam la frigider daca vrem sa grabim procesul).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
1.5 lingurita = o lingurita si jumatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *