Briose cu cirese, ciocolata si crumble
Daca esti in cautarea unei retete rapide si usoare pentru un desert care sa impresioneze, ai ajuns in locul potrivit! Te invit sa incerci niste briose super pufoase care combina aromele dulci ale cireselor si bogatia ciocolatei cu o nota crocanta data de crumble-ul cu migdale.
Briosele sunt minunate pentru momentele cand vrei sa savurezi ceva bun, alaturi de o ceasca de ceai sau cafea. Si desigur, vor fi foarte apreciate atunci cand ai musafiri sau organizezi o mica petrecere alaturi de cei dragi. In plus, le poti lua in pachetelul pentru scoala / serviciu, la un picnic in natura sau le poti oferi celor dragi drept cadouri dulci de apreciere.
Ca orice reteta de muffins, si briosele cu cirese si ciocolata se fac extrem de usor si rapid, ba chiar ii poti implica si pe cei mici in procesul de prajiturit!

Cirese si chipsuri de ciocolata, un duo delicios pentru briose
Fara doar si poate, ingredientele vedeta ale acestor briose sunt ciresele si chipsurile de ciocolata. Ciresele aduc o dulceata subtila si o textura suculenta, care contrasteaza perfect cu bogatia intensa a chipsurilor de ciocolata. In plus, combinatia dintre cirese si ciocolata e clasica, dar mereu surprinzatoare in cel mai bun mod posibil.
Fie ca folosesti cirese proaspete in sezon, cirese din compot sau congelate, gustul fructat se imbina armonios cu ciocolata, creand un echilibru perfect intre dulce si acrisor. Chipsurile de ciocolata, in schimb, se topesc usor in timpul coacerii, adaugand acea atingere de decadenta in fiecare briosa.

Ai incercat vreodata briose cu crumble?
Un alt secret care face aceste briose cu cirese si ciocolata atat de speciale este topping-ul crumble. Daca nu esti familiarizat(a) cu acest termen, crumble-ul este practic o combinatie de faina, zahar si unt, la care se pot adauga ingrediente extra, cum ar fi tot felul de nuci, migdale, ovaz etc., pentru un plus de textura. Acest amestec se presara deasupra briosei inainte de coacere, formand o crusta delicioasa si crocanta.
In timp ce briosele raman pufoase si moi la interior, crumble-ul ofera acea crusta perfect crocanta, creand o explozie de texturi la fiecare muscatura. Este ca un desert in desert – briosele sunt deja delicioase, dar crumble-ul le duce la un nivel superior. 😉 Si in plus, vor arata si mult mai interesant si spectaculos!

Tips & Tricks pentru briose cu cirese si ciocolata perfecte
Ca orice reteta, si aceasta are cateva trucuri care te vor ajuta sa obtii cele mai bune rezultate.
🍒 Foloseste cirese proaspete – Daca ai la indemana cirese proaspete, nu ezita sa le folosesti. Sigur, nu ne putem bucura de cirese delicioase pe tot timpul anului, asa ca daca alegi cirese din compot sau congelate, asigura-te ca le scurgi bine pentru a evita ca briosele sa fie prea umede. Poti folosi, de asemenea, si visine.
🥣 Tavaleste fructele prin faina – Fructele au tendinta de a fi mai grele si mai umede decat aluatul, ceea ce poate face ca ele sa se lase la fund in timpul coacerii. Prin acoperirea fructelor intr-un strat subtire de faina, se creeaza o suprafata usor mai aderenta intre fructe si aluat, ceea ce le ajuta sa „pluteasca” mai bine in aluat si sa ramana distribuite uniform pe toata inaltimea briosei. Pune fructele intr-o punga cu zip sau un bol si presara una-doua linguri de faina, apoi roteste-le pana sunt acoperite uniform de faina.
🍫 Alege chipsuri de ciocolata de calitate – Ciocolata de buna calitate face o mare diferenta. Chipsurile ar trebui sa fie bogate in cacao pentru un gust cat mai intens. Nu ai chipsuri sau picaturi de ciocolata? Taie bucatele cat mai marunte ciocolata cu lapte sau neagra.
🥛 Nu ai lapte batut? Nu-i problema. Amesteca 125 ml de smantana lichida cu trei-patru linguri de zeama de lamaie si gata, ai facut lapte batut!
🥄 Nu amesteca prea mult aluatul – Cand combini ingredientele, amesteca doar pana cand sunt incorporate. Amestecarea excesiva poate face ca briosele sa fie dense in loc de pufoase.
🍪 Crumble-ul perfect – Pentru a obtine acea textura crocanta la crumble, asigura-te ca untul moale, dar nu complet topit, cand il adaugi in amestec.
🧁 Foloseste hartii de briose sau forme de silicon – Pentru a te asigura ca briosele se desprind usor si au un aspect frumos, foloseste forme de hartie sau de silicon pentru briose. Acestea vor ajuta la coacerea uniforma si la o prezentare impecabila.
🍚 Orez in tava de briose – Presara putin orez in fiecare cavitate din tava de briose inainte de a aseza hartiutele speciale. Acesta va absorbi umiditatea si astfel hartiutele vor fi uscate si frumoase.
🌡️ Coace la o temperatura mai mica – Am constatat ca in cazul brioselor, checurilor sau blaturilor de tort, coacerea la o temperatura mai mica (160°C) previne craparea, arderea sau cresterea neuniforma a prajiturilor. Temperatura mai scazuta permite o crestere mai controlata a aluatului, retinand umiditatea si dezvoltand arome mai profunde. In plus, vei evita coacerea rapida a marginilor, obtinand briose frumos rumenite, umede si aerate in interior.

Cum pastram briosele cu cirese si ciocolata?
Pastrarea corecta a brioselor crumble cu cirese si ciocolata este esentiala pentru a mentine prospetimea, textura si gustul lor delicios.
La temperatura camerei: Briosele pot fi pastrate intr-un recipient inchis timp de 2-3 zile. Adauga un strat de prosoape de hartie in recipient pentru a mai absorbi din umiditate.
La frigider: Briosele se pastreaza proaspete timp de 5-7 zile. Inainte de a le consuma, reincalzeste briosele la cuptor sau la microunde (10-20 secunde) pentru a le reimprospata.
La congelator: Congelarea este ideala pentru pastrare pe termen lung, pana la 2-3 luni. Inveleste fiecare briosa individual in folie de plastic sau folie de aluminiu, apoi pune-le intr-o punga resigilabila sau un recipient ermetic. a dezgheta, lasa briosele sa se incalzeasca la temperatura camerei timp de cateva ore sau pune-le in frigider peste noapte. Reincalzeste-le in cuptor sau air fryer pentru a-si recapata prospetimea si pentru a face crumble-ul crocant.

Cum redai prospetimea brioselor
Asa cum iti spuneam mai sus, iti recomand sa pastrezi briosele intr-un recipient inchis pentru a preveni uscarea lor. Insa, in acelasi timp, crumble-ul de deasupra se va umezi in timp. Pentru a reda prospetimea brioselor cu cirese si ciocolata, iti recomand sa le reincalzesti putin la cuptor sau la air-fryer. Preincalzeste la 150°C sau la temperatura cat mai scazuta si lasa briosele timp de 10 minute la cuptor sau 3-5 minute la air fryer. Optional, poti inveli fiecare briosa in folie de aluminiu pentru a preveni uscarea.
Daca, din contra, briosele sunt prea uscate, poti imbunatati textura lor punand o cana mica cu apa in cuptor sau air fryer pentru a crea abur. Aceasta metoda ajuta la rehidratarea briosei, facand-o mai moale.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de briose cu cirese, ciocolata si crumble cu migdale. Spune-mi in comentarii cum au iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Pe blog mai sunt si alte retete de deserturi cu cirese sau visine. Cred ca s-ar putea sa iti placa si…
🍒 Brownies cu cirese si lapte condensat
🍒 Placinta cu visine, cirese si Amaretto
🍒 Tort cu lime, lapte condensat si cirese
🍒 Placinta cu mure si vin rosu
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
175g faina | |
1 lingurita praf de copt | |
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu | |
un praf de sare | |
1 lingurita coaja de lamaie | |
113g unt | |
100g zahar | |
2 oua | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie | |
125ml lapte batut | |
200g cirese | |
30g chipsuri de ciocolata |
Crumble cu migdale
30g unt | |
40g faina | |
25g zahar brun | |
10g fulgi de migdale |
Lasă un răspuns