Placinta cu mure si vin rosu

aprox. 1 ora

usor

8-9 porti

Bucura-te de o explozie de arome cu o delicioasa reteta de placinta cu mure si vin rosu! Aceasta rafinata creatie culinara imbina dulceata murelor proaspete cu notele inconfundabile de vin rosu intr-o placinta frageda si extrem de tentanta. Fie ca esti un iubitor al deserturilor sau un gurmand in cautarea unui nou rafinament culinar, aceasta tarta cu mure te va cuceri cu siguranta. Nu-ti fa griji, indiferent daca ai experienta in bucatarie sau esti la inceput de drum, aceasta reteta se face extrem de usor, rapid si fara prea mare efort. Si merita din plin sa o incerci, este pur si simplu fabuloasa!

Placinta taiata cu mure si vin rosu

Inspiratie americana pentru placinta cu mure si vin rosu

Poti sa numesti acest desert tarta cu mure si vin rosu, dar eu am ales sa ii dau denumirea de placinta pentru ca este o reteta de inspiratie americana. Sigur ai vazut si tu faimoasele lor placinte cu diferite umpluturi, printre cele mai populare fiind placintele de mere, de visine sau de dovleac.

Placintele sunt atat de specifice culturii americane! Se pare ca pelerinii si primii colonisti si-au adus retetele de placinte cu ei in America, adaptandu-se la ingredientele si tehnicile disponibile in Lumea Noua. Primele lor placinte s-au bazat pe fructe de padure si fructe pe care le-au descoperit prin intermediul nativilor nord-americani. De-a lungul anilor, retetele de placinta au evoluat si au crescut in popularitate, devenind astfel cel mai traditional desert american. Placinta a devenit atat de mult o parte a culturii americane incat exista chiar si o vorba, folosita frecvent atunci cand se face referire la un lucru tipic american: „as American as apple pie” (la fel de americana ca placinta cu mere).

Reteta placinta cu mure si vin rosu

O felie de vara, va rog!

In placinta noastra, aroma imbietoare a murelor este echilibrul perfect intre dulceata si aciditatea naturala a acestor fructe salbatice. Mi se pare ca murele au un gust atat de complex, adaugand o nota vibranta de prospetime care contrasteaza de minune cu dulceata crustei fragede. Aceste fructe inchise la culoare ascund o paleta de arome surprinzatoare, care se dezvaluie treptat in fiecare muscatura.

Odata ce murele sunt coapte, aroma lor se intensifica, emanand un parfum seducator care aminteste de zilele calduroase de vara petrecute in natura. Gustul lor usor acrisor se imbina perfect cu gustul crustei si notele de vin rosu, creand o echilibrare sublima intre diferitele arome.

Textura murelor joaca si ea un rol important in placinta. Cand sunt coapte, murele isi pastreaza textura ferma, dar devin suficient de moi pentru a se combina armonios cu celelalte ingrediente. Acest contrast de texturi adauga o dimensiune interesanta experientei de degustare, oferind o senzatie de rafinament si bogatie in fiecare muscatura.

De asemenea, culoarea profunda si tentanta a murelor da placintei o eleganta vizuala, transformand-o intr-o opera de arta culinara care sa cucereasca privirile inainte de a cuceri papilele gustative. Iar cu modelul frumos de deasupra placintei, tarta noastra cu mure si vin rosu capata o nota rustica si autentica, care aminteste de stilul de viata din America rurala, pe care il vedem in atatea filme.

Felie de placinta cu mure si vin rosu

Vinul rosu, elementul supriza din reteta de tarta cu mure

Trebuie sa recunosc ca imi place sa integrez vinul rosu in deserturi. Am facut si in reteta de tort cu afine, ciocolata si vin rosu si a iesit o nebunie parfumata! Cred ca vinul adauga deliciilor dulci o complexitate si o dimensiune cu totul noua si captivanta, pe care doar un ingredient atat de nobil le poate oferi.

Impreuna cu gustul fin al murelor se completeaza perfect pentru a crea o experienta gustativa memorabila, creand un buchet aromatic care invaluie simturile intr-o calatorie gustativa fascinanta. Acesta aduce cu sine o adancime eleganta si o bogatie subtila care imbogateste caracterul dulce al fructelor. Vinul rosu nu doar completeaza, ci si contrasteaza cu dulceata murelor, oferind o nota usor acrisoara si un strat subtil de complexitate.

Pe langa rolul sau in profilul aromatic, vinul rosu adauga o tenta sofisticata si o culoare extraordinara umpluturii placintei. Culoarea intensa a vinului se imbina cu nuantele inchise ale murelor, creand un contrast vizual impresionant si invitandu-te sa descoperi povestile aromelor ascunse in fiecare felie.

Cand vine vorba de alegerea vinului rosu pentru a combina cu murele intr-o placinta sau alt desert, exista cateva optiuni delicioase pe care le poti lua in considerare. In general, se recomanda alegerea unui vin rosu cu arome bogate de fructe rosii sau negre, precum capsuni, zmeura, cirese si mure. Acest tip de vin se va imbina bine cu aromele intense ale murelor si va crea o armonie gustativa deosebita. Eu am ales un Cabernet Sauvignon, dar alte optiuni pe care poti sa le incerci sunt Pinot Noir, Merlot sau Syrah.

Tarta cu mure si vin rosu

Ramane alcoolul din vinul rosu in placinta?

In mare parte, alcoolul se va evapora din vin in timpul procesului de fierbere/coacere, dar nu intotdeauna in totalitate. Acest lucru depinde de mai multi factori, precum durata si temperatura de coacere, cantitatea de vin folosita si metoda de gatire.

Alcoolul are un punct de fierbere mai scazut decat celelalte componente ale vinului (cum ar fi apa sau aromele), ceea ce inseamna ca poate incepe sa se evapore la temperaturi relativ reduse. In timpul coacerii, alcoolul va incepe sa se evapore, lasand in urma aromele sale caracteristice si contribuind la gustul umpluturii. Cu toate acestea, in functie de durata coacerii si de temperatura la care este supusa umplutura placintei, este posibil sa nu se evapore tot alcoolul. Unele estimari sugereaza ca dupa o ora de coacere, aproximativ 25% pana la 30% din continutul de alcool poate ramane in preparat.

Desigur, faptul ca umplutura sta si pe aragaz inainte de a sta o ora la cuptor este un mare plus, alcoolul evaporandu-se si in timpul acestui proces. Daca vrei sa eviti, totusi, folosirea de alcool in placinta, poti inlocui vinul cu suc de struguri. In acest caz, redu neaparat cantitatea de zahar brun din reteta.

Reteta tarta cu mure si vin rosu

Cum realizam modelul pentru placinta cu mure si vin rosu?

In primul rand, sa vorbim putin de aluat. Sigur, poti folosi un aluat congelat pentru tarta cumparat de la magazin. Dar eu te sfatuiesc si iti recomand sa il prepari chiar tu. Nu se face deloc greu, iar gustul si textura sunt complet diferite. Tocmai, secretul din spatele unui aluat reusit este sa nu faci prea mult efort! Adica sa nu il framanti mult, altfel crusta ar putea fi prea tare si fara acea textura sfaramicioasa.

Si sa recunoastem, modelul atent creat de deasupra tartei cu mure si vin rosu infrumuseteaza placinta noastra. Desi poate parea complicat de facut, nu e, trebuie doar sa ai putina atentie si rabdare. Odata ce prinzi miscarea, merge foarte repede. Sper sa iti fie de folos clipul de mai jos!

Cum pastram tarta cu mure si vin rosu?

Pentru a mentine prospetimea placintei cu mure si vin rosu, este important sa urmezi cativa pasi de baza pentru depozitare. In primul rand, dupa coacere, lasa placinta sa se raceasca complet la temperatura camerei. Inveleste apoi placinta in folie alimentara sau pune-o intr-un recipient cu capac. Asigura-te ca este bine inchis pentru a preveni uscarea.

Daca vrei sa grabesti intarirea umpluturii si pastrarea prospetimii pentru mai mult timp, poti sa tii placinta in frigider pentru 3-5 zile. Dar si la temperatura camerei sta foarte bine, neavand ingrediente perisabile. Sigur, va trebui sa o consumi intr-un timp mai scurt.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de placinta cu mure si vin rosu. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit. Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Placinta cu mere, nuci si zahar caramelizat

🍰 Placintele cu visine

🍰 Madlene cu ciocolata, cafea si alune de padure

🍰 Brownies cu cirese si lapte condensat

🍰 Placinta cu visine, cirese si Amaretto

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
2 galbenusuri
10ml otet din cidru de mere 2 lingurite
3 linguri de apa cantitatea poate fi diferita in functie de textura aluatului
344g faina
un praf de sare
224g unt
Umplutura cu mure si vin rosu
250 ml vin rosu
100g zahar brun
1 lingurita extract / esenta de vanilie
600g mure proaspete sau congelate
4.5 linguri amidon de porumb
2 linguri zeama de lamaie

Pasii necesari

1.

Crusta pentru tarta

Batem galbenusurile cu otetul si 3 linguri de apa. Lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Intr-un bol incapator amestecam faina cu sarea si apoi adaugam untul rece, taiat cubulete, pe care il incorporam cu mana (sau dat prin blender) pana cand obtinem un aluat nisipos.
Turnam compozitia cu oua peste faina si formam un aluat, avand grija sa nu framantam foarte mult (altfel crusta va iesi prea tare). In functie si de umiditatea din bucatarie, s-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugi 1-2 linguri de apa. Aluatul nu trebuie sa fie lipicios, ci cat sa se lege toate ingredientele. Impartim aluatul in doua bucati, invelim in folie alimentara si dam la frigider pentru cel putin doua ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Umplutura cu mure si vin rosu

Intr-o cratita adaugam vinul rosu, zaharul brun si vanilia. Lasam la fiert 3-4 minute, pana se dizolva zaharul. Apoi, adaugam in cratita murele spalate si lasam sa fiarba aproximativ 5 minute, amestecand din cand in cand.
Dupa ce murele s-au mai sfaramat si au devenit moi, amestecam amidonul cu 2 linguri de zeama de lamaie si turnam peste compozitia cu mure, amestecand constant, la foc mic, pana incepe sa se ingroase. Oprim aragazul si lasam compozitia sa se raceasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Intindem aluatul si formam placinta

Intindem aluatul cu sucitorul si il transferam intr-o tava rotunda, tapetata cu unt (am folosit una cu diametrul de 27 cm). Taiem surplusul de aluat de pe margini, daca exista, apoi intindem celalalt disc de aluat. Din el vom decupa 11 fasii de aproximativ 1,5 cm. Cu aceste fasii vom forma un model deasupra umpluturii si pentru ca mi-a ramas aluat, am decupat si niste floricele.
Turnam peste aluatul din tava umplutura cu mure si vin rosu, apoi formam modelul de deasupra (vezi video recomandat).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Dam la cuptor

Batem un ou si ungem marginile si modelul de deasupra din aluat. Presaram zahar brun. Lasam la cuptorul preincalzit la 180°C timp de 50-60 minute (crusta devine aurie, iar umplutura fierbe).
Lasam sa se raceasca inainte de a taia. In fotografii, eu am taiat placinta cat inca era calda, iar umplutura era inca moale (dar foarte buna). Dupa ce s-a racit si a stat si la frigider pentru cateva ore, consistenta era cea potrivita, fara a fi curgatoare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

4.5 linguri = 4 linguri jumatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *