Madlene cu ciocolata, cafea si alune de padure
Astazi servim desertul in stil frantuzesc! Aceste madlene cu ciocolata sunt un rasfat dulce ce acompaniaza de minune cafeaua, ceaiul sau ciocolata calda. Cu aroma puternica de cafea si alune de padure si acoperite de un strat generos de ciocolata neagra, sunt un deliciu care te vor face sa vezi la vie en rose.
Madeleinele mele sunt insotitorul perfect unei cesti de cafea, intr-o dimineata relaxata de weeked. Sunt fragede si moi, iar aroma profunda de cafea iti va ridica, cu siguranta, starea de spirit. Glazura de ciocolata neagra presarata cu alune de padure si cafea macinata adauga o nota draguta si dulce prajiturilor, facandu-le si mai frumoase, si mai delicioase. In plus, adauga si o noua textura crocanta, care contrasteaza frumos cu madlenele fragede.
Ce sunt madlenele?
Madeleine sau petite madeleine este o prajitura traditionala din nord-estul Frantei. Aluatul asemanator pandispanului (genoise) este copt in forme speciale, obtinandu-se prajituri mici, in forma de scoica. Acestea pot fi apoi glazurate sau pot fi servite simple.
Nu este foarte clar cine a inventat aceste mici prajituri, existand mai multe legende in jurul anumitor personaje feminine pe nume Madeleine care ar fi creat aceste delicii, undeva prin secolul al XVIII-lea. Unele povesti spun ca ar fi vorba de Madeleine Paulmier, bucatareasa lui Stanislaus I , duce de Lorena si rege exilat al Poloniei. Altele leaga madlenele de un pelerin pe nume Madeleine care a adus reteta din calatoria ei in Compostela, Spania, sau spun ca o bucatareasa pe nume Madeleine a oferit prajituri mici in forma unei scoici pelerinilor care trec prin Lorena.
Alte povestiri nu dau deloc prajiturii o origine loreniana si atribuie inventia patiserului Jean Avice, care a lucrat in bucatariile printului Talleyrand. Se spune ca Avice a inventat Madeleines in secolul al XIX-lea, facand prajituri mici in forme de aspic.
Madlenele, simbol al memoriei
Una dintre cele mai cunoscute referinte literare, madlena devine un simbol pentru rolului memoriei involuntare in romanul „In cautarea timpului pierdut” scris de Marcel Proust.
Personajul principal primeste de la mama sa un ceai si cateva madlene. Odata ce gusta din acestea, este transportat in alt timp, se trezesc amintiri care erau, pana atunci, bine ascunse in cotloanele mintii sale. Are sentimentul ca a mai trait senzatia respectiva, retraieste starile de atunci, amintindu-si chiar imprejurarile si ambianta. Este vorba de duminicile din copilaria petrecuta la Combray, cand, dimineata, inainte de a merge la biserica, intra in camera unei matusi bolnave, care inmuia o madlena in ceaiul de pe noptiera si ii dadea sa guste, asemenea unei impartasanii.
Secrete in pregatirea madlenelor
Tava pentru madlene
Pentru a pregati aceste mici prajiturele, vei avea nevoie de o tava speciala pentru madlene. Aceasta poate fi de silicon sau din inox/otel. Probabil vei pune la cuptor mai multe „transe” de madlene, in functie de numarul de cavitati ale tavii. Eu am o tava din silicon cu 12 cavitati, pe care le-am umplut de trei ori. Imediat ce sunt gata prajiturile, rastoarna tava pe un grilaj de racire si apoi umple din nou formele si pune la cuptor. Manevreaza tava cu atentie si cu manusi de bucatarie.
Tava o vom folosi atat pentru a coace madlenele, cat si pentru a le glazura cu ciocolata.
Madlene cu aroma de cafea
Pentru aroma de cafea, iti recomand sa folosesti pudra de cafea instant, din aceea la plic. Va oferi o aroma mult mai puternica in comparatie cu espresso-ul lichid, de exemplu. Daca folosesti cafea gata preparata, aceasta va adauga prea mult lichid aluatului, schimband textura, iar aroma va fi prea discreta. Cred ca poti folosi si cafea macinata, dar zdrobeste-o putin cu o lingura pentru a obtine o pudra cat mai fina. De asemenea, eu am pus si o lingurita de extract de cafea, pentru a potenta si mai mult aroma.
Madlene cu ciocolata… sau fara
Glazura de ciocolata este strict alegerea ta, la fel si modul in care le glazurezi. Ai doua variante:
- pui putina ciocolata topita in mijlocul cavitatilor din tava speciala, peste care asezi madlenele si dai la frigider cateva minute
- inmoi doar o parte a madlenelor in ciocolata topita pentru a crea un fel de model
Ciocolata neagra va contribui la sublinierea notelor de cafea si va adauga o textura crocanta. In plus, vor arata si mai frumos. Cred ca aceasta combinatie este pur si simplu irezistibila, dar madlenele sunt la fel de incantatoare si simple, fara ganache-ul de ciocolata deasupra.
De asemenea, optional, poti presara peste ciocolata alune de padure si cafea macinata. Extra sfat: acest pas trebuie sa il faci imediat dupa ce ai inmuiat madeleines in ciocolata. Glazura se va intari destul de repede si nu va mai „prinde” alunele si cafeaua.
Cum se pastreaza madlenele?
Ideal ar fi sa pastrezi madeleines intr-un recipient de sticla inchis ermetic. Este mai bun decat unul din plastic, deoarece cel din urma tinde sa inmoaie produsele de patiserie. Asaza o bucata de prosop de hartie pe fundul cutiei pentru a absorbi grasimea in exces, apoi pune cateva cuburi de zahar pentru a absorbi umezeala. Pune prajiturile racite bine si pastreaza la temperatura camerei pana la 4 zile.
Madlenele pot fi si congelate, dar necesita un proces mai special. Le intindem pe o foaie de copt si le dam la congelator pentru aprox. o ora. Apoi le scoatem, le impachetam individual in folie alimentara si le punem intr-un recipient sau o punga. Pot sta la congelator pana la trei luni.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de madlene cu ciocolata, cafea si alune de padure. Sper sa o incerci si tu in aceasta toamna! Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog. Cred ca s-ar putea sa iti placa si…
🍰 Tarta cu ciocolata si biscuiti
🍰 Budinca englezeasca cu sos de caramel (Sticky Toffee Pudding)
🍰 Brownies cu cirese si lapte condensat
🍰 Tort cu Nutella si ciocolata
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
100 g zahar | |
3 oua | |
1.5 lingura pudra de cafea instant | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita extract / esenta de cafea | |
un praf de sare | |
0.5 lingurita scortisoara | |
140g faina | |
113g unt topit | |
30g alune de padure macinate |
Glazura de ciocolata
100g ciocolata neagra | |
2 linguri ulei |
Lasă un răspuns