Chec cu nuci, gem de smochine si ciocolata

aprox. 2 ore

usor

6-8 portii

In ultimele zile de vara, cand picnicurile cu prietenii devin amintiri pretioase, te invit sa incerci o reteta ce imbina aromele imbietoare ale nucilor, smochinelor si ciocolatei. E vorba de un chec delicios cu nuci, umplutura de dulceata de smochine si o glazura de ciocolata neagra, un adevarat deliciu pregatit intr-o clipita si numai bun de servit la o iesire cu prietenii, in natura, in timp ce va bucurati de razele calde ale soarelui varatic. 🌞

Hai sa ne bucuram de gustul verii pana la ultima bucatica!

Ce poate fi mai placut decat sa incheiem zilele calduroase ale verii la un picnic, savurand fiecare bucatica din acest chec?

Printre rasete, povesti impartasite si jocuri amuzante, acest chec cu nuci si smochine va indulci si mai mult atmosfera. Cu un timp de pregatire incredibil de rapid, ii vei suprinde placut pe cei dragi cu o gustare apetisanta si sofisticata.

Indiferent daca esti un maestru in bucatarie sau un incepator curajos, vei invata pas cu pas cum sa imbini ingrediente simple care vor crea o simfonie de arome. Pregateste-te sa te rasfeti cu cu o explozie de nuci crocante, sa te topesti in dulceata catifelata de smochine si sa te lasi purtat de valurile de ciocolata neagra, in timp ce te bucuri de compania prietenilor dragi.

Ingrediente alese cu grija pentru un chec cu nuci si smochine de nota 10

Alegerea celor mai bune ingrediente reprezinta un aspect fundamental in realizarea unei retete delicioase si sanatoase, asa cum e si checul cu nuci si dulceata de smochine. Fiecare ingredient contribuie la aroma, textura si gustul final al preparatului, motiv pentru care calitatea lor nu ar trebui sa fie compromisa. In acest sens, gasirea surselor de incredere pentru a obtine astfel de ingrediente este esentiala.

Probabil ca stiti deja ca pentru cele mai de seama ingrediente de prajituri eu apelez cu drag la prietenii mei de la vegis.ro, alaturi de care am realizat si aceasta reteta de guguluf cu nuci si smochine. La ei gasiti tot ce aveti nevoie, de la nucile pline de aroma, delicioasa dulceata de smochine si ciocolata neagra pentru glazura, pana la ingredientele de baza ale unei prajituri (zahar, faina, praf de copt).

Pentru a pregati acest chec, ai nevoie de:

🧈 Unt – Este important sa folosesti unt la temperatura camerei deoarece acest lucru faciliteaza omogenizarea ingredientelor si permite untului sa se amestece mai bine. Prin urmare, untul joaca un rol esential in definirea caracteristicilor de gust, textura si aspect ale unui chec reusit.

🍭 Zahar & zahar brun – nu se poate sa avem un desert fara zahar, nu-i asa? Eu folosesc adesea zahar de trestie, care e un pic mai sanatos decat cel alb, rafinat. Zaharul brun are rolul de a oferi o aroma mai interesanta, cu note subtile de caramel.

🥚 Oua –  intotdeauna la temperatura camerei. Ai grija sa le adaugi pe rand in compozitie, amestecand dupa fiecare si curatand peretii vasului.

🧁 Faina – de data aceasta, am folosit faina alba de grau tip 405 de la Demeter. Acest tip de faina este mai usoara, mai rafinata, lucru care o face ideala pentru patiserie, pentru prajituri care trebuie sa iasa pufoase si aerata. Practic, 405 in Germania este corespondentul fainii 000 din Romania si acea pastry flour pe care o mai gasim prin retetele americane.

🌫 Praf de copt – sa creasca maaare-mare checuletul nostru.

🥛 Lapte – sa fie si el la temperatura camerei, sa aiba un continut mai mare de grasime. Prin alternarea adaugarii laptelui cu cea a fainii evitam formarea cocoloaselor, iar checul va avea o textura uniforma.

🥜 Nuci – adauga o aroma si un gust distinct, care imbogateste gustul checului, creand un contrast placut cu celelalte arome. In plus, ofera o textura crocanta, ce contrasteaza cu checul pufos. Recomand miezul de nuca de la Big Nature sau de la Targroch.

🧉 Arome – apelez adesea la pasta de vanilie de la Pronat, dar poti folosi si clasica esenta de vanilie. Am adaugat si un praf de scortisoara pentru ca se completeaza bine cu nucile si smochinele.

🍫 Smantana lichida si ciocolata neagra pentru glazura – Prin topirea ciocolatei in smantana lichida incalzita vei obtine un ganache fin si catifelat, cu o consistenta luxurianta. Am descoperit tot pe vegis.ro ciocolata fondat de la Pronat si mi-a placut mult. Contine zahar de trestie, deci e mai sanatoasa, dar chiar si asa, per total, are un gust de ciocolata neagra, perfect pentru checul nostru.

Chec cu dulceata – o idee absolut geniala!

Nu stiu de ce mi-a luat atata timp pana sa incerc aceasta combinatie. Alaturarea unei creme sau a unei glazuri unui chec poate transforma un desert simplu intr-o experienta gustativa cu adevarat remarcabila. Aceste adaugiri aduc texturi variate si arome bogate, completand gustul checului intr-un mod unic. O crema fina sau o glazura bogata adauga o nota de catifelare si prospetime, contrabalansand textura pufoasa a checului.

In ceea ce priveste reteta de chec cu nuci, dulceata de smochine si ciocolata neagra, adaugarea acestor elemente intr-o combinatie armonioasa va crea un echilibru perfect intre dulceata fructelor si intensitatea ciocolatei.

Sunt mare fan al dulcetei de la Bun de Tot, iar cu ocazia asta, am gustat si dulceata de smochine. La fel ca suratele ei dulci, nu dezamageste! Cu aroma sa inconfundabila si textura sa catifelata, va completa nuantat nucile crocante si va adauga un strat de autenticitate.

In plus, aceasta dulceata este si sanatoasa. Are 70% fruct, zaharul e inlocuit cu suc de struguri si nu contine deloc arome adaugate sau E-uri. Iar sucul de struguri ce inlocuieste zaharul este nutritiv, usor de asimilat de organism si bogat in resveratrol, un antioxidant puternic.

Cat despre celelate dulceturi de la Bun de Tot, te invit sa vezi cum le-am folosit in deserturi!

Briose cu unt de arahide si dulceata de zmeura 

Tort cu ciocolata, dulceata de afine si vin rosu

Choux au craquelin cu dulceata si crema de caise

Cum pastram guguluful cu nuci si smochine?

Asigura-te ca guguluful este complet racit inainte de a-l depozita. Pentru a evita uscarea, infasoara-l in folie alimentara sau alege un recipient sigilat. Avand in vedere ca glazura contine smantana lichida, iti sugerez sa-l pastrezi in frigider sau intr-un loc racoros. Este recomandat sa-l consumi in cateva zile pentru a te bucura de prospetime maxima. Daca doresti sa il pastrezi pentru o perioada mai lunga, poti congela felii individuale.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de chec cu nuci si smochine. Spune-mi in comentarii cum a iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog care cred ca ar fi pe gustul tau!

🍰 Babka cu ciocolata alba, morcov si pralina din nuci

🍰 Chec cu prune si miere, condimentat

🍰 Rulouri cu scortisoara, banane si nuci (cinnamon rolls)

🍰 Prajitura cu lapte condensat si foi de placinta

🍰 Placinta cu mere si nuci

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
226g unt
50g zahar
50g zahar brun
4 oua
1 lingurita pasta de vanilie
0.5 lingurita scortisoara
300g faina
2 lingurite praf de copt
un praf de sare
244g lapte
100g nuci
250g dulceata de smochine Bun de Tot
Glazura de ciocolata
63g smantana lichida
40g ciocolata neagra

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Preincalzim cuptor la 170°C si pregatim o tava de guguluf - am folosit una cu diametrul de 24 cm si volumul de 1.8 litri - sau o tava mai mare de chec (poate chiar doua, in functie de marime). Le tapetam bine cu unt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Unt + zahar + oua + vanilie

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar) batem bine timp de cateva minute untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul si zaharul brun pana cand obtinem o compozitie cremoasa, deschisa la culoare.
Adaugam pe rand ouale, curatand peretii vasului dupa fiecare, iar apoi pasta de vanilie si scortisoara.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

In alt bol: faina + praf de copt + sare

Intr-un alt bol cernem faina, apoi adaugam praful de copt si sarea si amestecam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Faina + lapte

Incorporam faina in compozitia cu unt si oua, alternand cu laptele - o parte de faina, o parte de lapte, amestecand dupa fiecare si repetand procesul pana terminam toate cantitatile. E important sa incepem cu faina si sa incheiem tot cu ea.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Nuci

Dupa ce am tocat nucile (cu cutitul, la blender sau chopper) le incorporam in blat cu ajutorul unei spatule, amestecand cu miscari de jos in sus. Lasam cam 50 de grame de nuci pentru a acoperi guguluful si pentru a decora.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Turnam compozitia in tava si dam la cuptor

Turnam jumatate de compozitie in tava de guguluf/chec. Apoi, din loc in loc, punem din loc in loc cate o lingura de dulceata de smochine. Cu o scobitoare sau un cutit, rasucim gemul in blat (vezi foto) si presaram un strat de nuci. Venim apoi cu cealalta jumatate din cantitatea totala de blat, presaram din nou nuci.
Dam la cuptor pentru aproximativ 60-70 de minute. Verifica cu scobitoarea daca s-a copt, dar nu te lasa pacalit(a) - e posibil ca pe scobitoare sa ramana urme de dulceata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Lasam la racit si glazuram

Dupa ce am scos checul din cuptor, lasam la racit aproximativ jumatate de ora, apoi, cu grija, il scoatem din forma. Poti folosi in prealabil un cutit pentru a-l desprinde mai bine de marginile tavii.
Pentru glazura: punem ciocolata intr-un bol si turnam deasupra smantana lichida incalzita bine. Lasam cateva minute sa se topeasca, apoi amestecam pana cand obtinem o crema. Glazuram checul (daca amestecul e prea curgator, lasa-l sa se raceasca). Presaram deasupra nuci si optional, decoram cu smochine fresh.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *