Briose cu unt de arahide si gem de zmeura
Peanut butter jelly time! Stii cum, in filmele americane, toti copii (dar si adultii, sa recunoastem!) sunt innebuniti dupa sandwich-urile Peanut Butter & Jelly? Ei bine, iti prezint o varianta mai fancy a acestei gustari americane, sub forma unor briose cu unt de arahide si gem de zmeura. Minunatele briose moi si pufoase, pline de aroma de unt de arahide, ascund la interior o surpriza dulce de gem de zmeura, fiind acoperite de o delicioasa crema de, ati ghicit, unt de arahide. Sunt usor de facut, nu necesita foarte multe ingrediente si sunt si relativ sanatoase.
Peanut butter & jelly – combinatia perfecta!
Untul de arahide si gemul de zmeura (poate fi si de capsuni) este o combinatie clasica de arome. Ceva fructat, ceva bogat si gras si ceva pe care sa intinzi. Bucatarul si autorul Justin Warner numeste aceasta „legea untului de arahide si a gemului”. Grasimea din untul de arahide este in mare parte grasime buna, dulceata provine din gem, iar painea este liantul care tine impreuna aceste elemente. Ei bine, eu am inlocuit painea cu ceva si mai delicios, si anume niste briose cu o aroma intensa de unt de arahide, super pufoase si aerate.
Eu am folosit untul de arahide de la Meridian, pe care il gasesti pe vegis.ro. Stii ce imi place cel mai mult la el? Ca nu contine alte bazaconii, sare sau zahar, ci doar arahide decojite si prajite. L-am integrat atat in briose, cat si in crema pentru ornarea acestora. Un borcan de 280 g este fix cat ai nevoie pentru a face aceasta reteta de briose cu unt de arahide. Nu doar ca ofera aroma, dar imbunatateste textura brioselor, care sunt incredibil de moi si fragede. Bineinteles, daca suferi de alergie (doar) la arahide sau nu iti place neaparat gustul lor, il poti inlocui cu unt de migdale sau de caju. Gasesti toate aceste variante, dar si combinatii de unt de arahide si cocos/cacao, tot de la brandul Meridian.
Cand vine vorba de gemul folosit, poti alege fie unul de zmeura, fie unul de capsuni. Nu prea are importanta daca e facut in casa sau daca este cumparat, depinde ce ai la indemana. Eu am folosit (si mi-a placut!) dulceata de zmeura fara zahar de la Bun de tot, care nu are conservanti, indulcitori sau arome artificiale. Tot de la ei ai si optiunea de dulceata de capsuni. Eu am incercat-o si pe cea de afine, care este la fel de delicioasa si sanatoasa.
Cum indulcim briosele?
Daca-i desert, pai trebuie sa fie dulce! Niciun tip de zahar nu putem spune ca e sanatos pentru organism. Eu incerc, pe cat posibil, sa folosesc alternative ale zaharului alb rafinat, care e de-a dreptul periculos, fiind extrem de procesat.
Asadar, aluatul pentru briose l-am indulcit cu zahar de cocos, care nu doar ca e un pic mai sanatos, dar ofera si o aroma mai deosebita, de caramel. Acesta contine glucide, dar si vitamine din complexul B, potasiu, zinc, fier sau antioxidanti. In plus, are si un indice glicemic mai mic si o cantitate mai scazuta de fructoza decat zaharul alb.
Glazura pentru ornarea brioselor este facuta din doar trei ingrediente: unt, unt de arahide si zahar pudra. In loc de unt, poti folosi si unt vegan, daca vrei sa nu contina atat de multe grasimi. Din pacate, nu am gasit pana acum o optiune de a face crema de ornare fara zahar pudra. Totusi, am folosit o cantitate relativ mica si am ales zahar pudra obtinut din zahar integral de trestie. Acesta este nerafinat si nepurificat, spre deosebire de zaharul alb.
Aluat pentru briose – cu unt sau cu ulei?
Ai observat, probabil, ca, in general, aluatul pentru briose sau cupcakes este facut fie cu unt, fie cu ulei. Principalul motiv al folosirii untului este aroma mai bogata. Dar hey, daca condimentezi bine aluatul, mie mi se pare ca nu se vede absolut nicio diferenta in ce priveste gustul. Eu prefer varianta de briose cu ulei, din mai multe motive.
👍 Frosting-ul are deja unt. Daca mai punem si in aluatul pentru briose, deja mi se pare cam multa grasime.
👍 Imi place mai mult textura brioselor facute cu ulei. Cresc mai frumos, nu sunt atat de dense si isi pastreaza fragezimea mai mult timp in comparatie cu cele cu unt. Deoarece uleiul este mai usor decat untul, si textura prajiturilor e mai usoara, mai aerata. In plus, datorita frostingului, cupcakes-urile trebuie tinute la frigider. Normal, la temperaturi scazute, untul se intareste, iar daca acesta este si in compozitia aluatului, si textura brioselor va avea de suferit.
Tot vedeam in diferite retete ca se folosea uleiul de rapita, iar acum am avut si eu ocazia sa il incerc. Are un gust bun si, spre deosebire de uleiul de floarea soarelui, este obtinut prin presare la rece. Am aflat, ulterior, ca are si o multime de beneficii pentru sanatate. Printre acestea, se numara faptul ca are cantitatea cea mai redusa de acizi grasi saturati si ca este bogat Vitamina E, Omega-3 si Omega-6.
Cum pastram aceste briose cu unt de arahide si zmeura?
Pentru ca frosting-ul contine unt, iti recomand sa pastrezi briosele intr-un recipient inchis, la frigider. Consuma-le in maximum 3-4 zile.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de cupcakes cu unt de arahide si gem de zmeura si ca le vei incerca si tu. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte delicii cu unt de arahide de pe site! Tu ce desert pregatesti data viitoare?
🥜 Tort cu banane, unt de arahide si covrigei caramelizati
🥜 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie
🥜 Gogosi la cuptor cu ciocolata, unt de arahide si covrigei
Vezi mai multe retete pregatite cu ingrediente sanatoase! →
Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
185g faina | |
2 lingurite praf de copt | |
un praf de sare | |
2 oua mari | |
60ml ulei de rapita | |
80g zahar de cocos | |
170g unt de arahide cremos Meridian | |
120ml lapte | |
0.5 lingurita esenta / extract de vanilie | |
dulceata de zmeura |
Frosting cu unt de arahide
125g unt | |
60g zahar pudra | |
100g unt de arahide cremos |
Lasă un răspuns