Gogosi la cuptor cu ciocolata, unt de arahide si covrigei

Iubesti gogosile, dar nu ai mereu timp sa le faci? Sau poate ca esti in cautarea unei alternative puuutin mai sanatoase? Ai ajuns unde trebuie! Am pentru o tine o reteta simpla de gogosi la cuptor, mult mai usor de facut decat gogosile clasice, in ulei, si la fel de delicioase. Daca mai esti si iubitor de ciocolata, atunci sigur te-am nimerit. Combinatia cu unt de arahide si covrigei sarati te va lua prin surprindere, dar garantez ca nu te va dezamagi. Este un echilibru perfecte intre dulce, sarat si aromat! Aceasta reteta de gogosi este perfecta pentru momentele in care vrei sa pregatesti ceva bun repede si fara prea mult efort, dar care sa ii impresioneze pe cei dragi.

Trebuie sa te previn insa: textura gogosilor la cuptor este complet diferita de cea a gogosilor cu care esti obisnuit/a. Bunica imi facea adesea gogosi clasice, din aluat cu drojdie ce trebuie lasat la crescut si apoi prajit intr-o baie de ulei. Recunosc ca si acelea imi plac tare mult, dar, ca orice prajeala, nu sunt tocmai sanatoase. Am cautat astfel o reteta de gogosi fara prajire, coapte, deci practic sunt niste briose cu o gaura in mijloc, blatul fiind asemanator cu cel de tort, spre exemplu.

Reteta gogosi la cuptor cu unt de arahide si covrigei

E de preferat sa ai in dotare o tava speciala pentru mini-gogosi, cu 6 sau 12 cavitati (eu o am pe cea de la Decora). Daca nu ai o astfel de tava si nici nu ai in plan sa o cumperi, poti adapta fara probleme reteta si pentru o tava clasica de briose. Din cantitatea de ingrediente de mai jos vei obtine 24 de gogosi pufoase la cuptor pe care va trebui sa le coci in mai multe ture, in functie de marimea tavii tale.

Sfaturi pentru gogosi reusite

🍩 Tapeteaza fiecare forma din tava cu putin unt. Gogosile nu se vor lipi si le vei scoate usor. Iti recomand sa folosesti unt, nu ulei. Am incercat si mi s-a parut mai greu de umplut formele cu compozitia pentru aluat, se lipea si nu se aseza uniform.

🍩 Foloseste un pos pentru a turna compozitia in forme si umple-le doar pe jumatate.

🍩 Eu am folosit un unt de arahide cremos, nu crunchy, si am obtinut o glazura foarte fina.

🍩 Pentru extra aroma, poti stropi gogosile si cu putin caramel sau sa combini covrigeii cu bucatele de covrigei caramelizati (cei pe care i-am folosit in reteta de tort cu banane si unt de arahide).

🍩 Nu esti convins/a de partea cu covrigeii? Inlocuieste-i cu orice altceva crunchy: alune, nuci, migdale, chipsuri de ciocolata sau banane deshidratate.

Gogosi la cuptor cu unt de arahide si covrigei

Cum pastram gogosile

E aproape imposibil sa ramana prea multe gogosi: fiind atat de delicioase, se vor manca imediat! Daca totusi nu s-au consumat, le poti pastra la temperatura camerei, intr-un recipient inchis si asezate intr-un singur strat. Vor rezista foarte bine timp de 2-3 zile.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta gogosi la cuptor fara drojdie si fara ulei. Daca le incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Vezi si alte delicii care ar putea fi pe gustul tau:

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
245g faina
115g zahar
65g cacao
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
2 oua
225ml lapte batut
113g unt topit
2 lingurite extract / esenta de vanilie
2 lingurite lichior de cafea optional
Glazura cu unt de arahide
90g unt de arahide cremos
10g unt cat mai moale
15g zahar pudra cam 2 lingurite
150g covrigei Mini Pretzel sfaramati

Pasii necesari

1.

Pregatiri

Preincalzim cuptorul la 160°C si ungem cu putin unt fiecare forma din tava pentru mini-gogosi. Ideal ar fi sa folosesti una cu 12 cavitati (vei face astfel doua ture de gogosi). Tava mea este mai mica, cu 6 cavitati, asa ca am facut 4 ture de gogosi la cuptor. Mi-a luat putin mai mult, dar toate au iesit perfect!
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele uscate

Intr-un bol incapator cernem faina si pudra de cacao, apoi adaugam zaharul, praful de copt si bicarbonatul si le amestecam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam ingredientele umede

Intr-un alt bol batem ouale, apoi adaugam si amestecam laptele batut, untul topit, vanilia si optional, lichiorul de cafea.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Turnam ingredientele umede peste cele uscate si batem cu mixerul pana se incorporeaza.
Punem compozitia intr-un pos si umplem fiecare cavitate din tava pe jumatate (vezi foto de mai sus). Nu vrem sa punem prea multa compozitie pentru ca vor creste isi vor pierde forma odata ce sunt coapte. Lasam la cuptor aproximativ 10 minute (verifica cu ajutorul unei scobitori). Cand sunt gata, le scoatem din tava si le lasam sa se raceasca complet pe un grilaj de racire. Repetam procesul in functie de marimea tavii pe care o avem.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

E timpul pentru glazurat!

Batem cu mixerul untul, care trebuie sa fie cat mai moale, cu untul de arahide si zaharul pudra. Trebuie sa obtinem o glazura nici prea curgatoare, nici prea solida. Pentru a face glazura mai lichida, pune-o putin la cuptorul cu microunde, apoi bate din nou cu mixerul.
Inmuiem pe jumatate fiecare gogoasa in glazura, apoi o dam prin covrigeii sfaramati.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *