Gogosi la cuptor cu ciocolata, unt de arahide si covrigei
Iubesti gogosile, dar nu ai mereu timp sa le faci? Sau poate ca esti in cautarea unei alternative puuutin mai sanatoase? Ai ajuns unde trebuie! Am pentru o tine o reteta simpla de gogosi la cuptor, mult mai usor de facut decat gogosile clasice, in ulei, si la fel de delicioase. Daca mai esti si iubitor de ciocolata, atunci sigur te-am nimerit. Combinatia cu unt de arahide si covrigei sarati te va lua prin surprindere, dar garantez ca nu te va dezamagi. Este un echilibru perfecte intre dulce, sarat si aromat! Aceasta reteta de gogosi este perfecta pentru momentele in care vrei sa pregatesti ceva bun repede si fara prea mult efort, dar care sa ii impresioneze pe cei dragi.
Trebuie sa te previn insa: textura gogosilor la cuptor este complet diferita de cea a gogosilor cu care esti obisnuit/a. Bunica imi facea adesea gogosi clasice, din aluat cu drojdie ce trebuie lasat la crescut si apoi prajit intr-o baie de ulei. Recunosc ca si acelea imi plac tare mult, dar, ca orice prajeala, nu sunt tocmai sanatoase. Am cautat astfel o reteta de gogosi fara prajire, coapte, deci practic sunt niste briose cu o gaura in mijloc, blatul fiind asemanator cu cel de tort, spre exemplu.
E de preferat sa ai in dotare o tava speciala pentru mini-gogosi, cu 6 sau 12 cavitati (eu o am pe cea de la Decora). Daca nu ai o astfel de tava si nici nu ai in plan sa o cumperi, poti adapta fara probleme reteta si pentru o tava clasica de briose. Din cantitatea de ingrediente de mai jos vei obtine 24 de gogosi pufoase la cuptor pe care va trebui sa le coci in mai multe ture, in functie de marimea tavii tale.
Sfaturi pentru gogosi reusite
🍩 Tapeteaza fiecare forma din tava cu putin unt. Gogosile nu se vor lipi si le vei scoate usor. Iti recomand sa folosesti unt, nu ulei. Am incercat si mi s-a parut mai greu de umplut formele cu compozitia pentru aluat, se lipea si nu se aseza uniform.
🍩 Foloseste un pos pentru a turna compozitia in forme si umple-le doar pe jumatate.
🍩 Eu am folosit un unt de arahide cremos, nu crunchy, si am obtinut o glazura foarte fina.
🍩 Pentru extra aroma, poti stropi gogosile si cu putin caramel sau sa combini covrigeii cu bucatele de covrigei caramelizati (cei pe care i-am folosit in reteta de tort cu banane si unt de arahide).
🍩 Nu esti convins/a de partea cu covrigeii? Inlocuieste-i cu orice altceva crunchy: alune, nuci, migdale, chipsuri de ciocolata sau banane deshidratate.
Cum pastram gogosile
E aproape imposibil sa ramana prea multe gogosi: fiind atat de delicioase, se vor manca imediat! Daca totusi nu s-au consumat, le poti pastra la temperatura camerei, intr-un recipient inchis si asezate intr-un singur strat. Vor rezista foarte bine timp de 2-3 zile.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta gogosi la cuptor fara drojdie si fara ulei. Daca le incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Vezi si alte delicii care ar putea fi pe gustul tau:
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
245g faina | |
115g zahar | |
65g cacao | |
1 lingurita praf de copt | |
1 lingurita bicarbonat de sodiu | |
2 oua | |
225ml lapte batut | |
113g unt topit | |
2 lingurite extract / esenta de vanilie | |
2 lingurite lichior de cafea optional |
Glazura cu unt de arahide
90g unt de arahide cremos | |
10g unt cat mai moale | |
15g zahar pudra cam 2 lingurite | |
150g covrigei Mini Pretzel sfaramati |
Lasă un răspuns