Guguluf cu piersici glazurat cu smantana si afine
Nu ai mai incercat pana acum o astfel de prajitura cu piersici! Datorita formei de guguluf, te-ai astepta sa fie o prajitura de tip pandispan, nu-i asa? Din contra, datorita cremei de branza, a fructelor proaspete si a lipsei de agenti de crestere, acest guguluf cu piersici are o textura densa si umeda. Eu as zice ca se aseamana unui clafoutis, dar te las pe tine sa descoperi mai mult.
Orice guguluf devine automat mai frumos si mai interesant daca venim si cu o glazura deasupra. Mi-a placut intotdeauna combinatia de smantana si dulceata de afine care se foloseste la papanasii prajiti. Asa ca am zis ca s-ar potrivi foarte bine cu acest guguluf, intrucat afinele si piersicile sunt o combinatie foarte reusita. In plus, un pic de gust acrisor merge numai bine. Ideal ar fi sa folosesti o smantana care sa fie un pic mai curgatoare, astfel incat sa se scurga pe suprafata prajiturii. Sau, daca nu ai la indemana smantana, o poti face chiar tu! Amesteca frisca lichida (neindulcita!) cu zeama de lamaie, pe care o adaugi cate putin, treptat, pana obtii consistenta potrivita.
Guguluf cu piersici, rapid si de efect
Prajitura aceasta este ideala pentru micul dejun, brunch sau desert. Si la cat de frumos arata, e perfecta pentru ocazii speciale, cand vrei sa pregatesti ceva bun pentru musafiri sau familie. Si se face si atat de usor! Trebuie doar sa amesteci ingredientele, sa torni compozitia intr-o forma speciala de guguluf si sa dai la cuptor.
Poti adapta reteta si cu alte fructe – cred ca este minunata cu visine, mango sau prune. Si bineinteles, poti folosi si nectarine sau de ce nu, caise.
Mie mi s-a parut interesanta combinatia de piersici si smantana cu afine si chiar se potrivesc foarte bine. Daca nu ai la indemana piersici proaspete, poti folosi si congelate sau chiar din conserva. Astfel, te poti bucura de acest desert oricand, chiar si iarna sau primavara, cand nu e sezonul piersicilor.
Sfaturi pentru o prajitura reusita
🔸 Foloseste unt si crema de branza la temperatura camerei. Reteta poate fi facuta si cu unt cu grasime 65%.
🔸 Iti recomand sa folosesti o tava cat mai mare de guguluf. A mea are diametrul de 26 cm si o adancime de aproximativ 10 cm si a fost aproape plina cu compozitie. Daca ai o tava mai mica, cred ca ar fi bine sa injumatatesti cantitatile de ingrediente. Acelasi lucru e valabil si daca vrei sa coci intr-o tava de chec / cozonac.
🔸 Tapeteaza foarte bine forma pentru guguluf cu unt sau ulei, pentru a evita lipirea.
🔸 Timpul de coacere este usor diferit in functie de tava folosita si de puterea cuptorului. Incepe de verifici prajitura dupa aproximativ 45 de minute si testeaza cu o scobitoare sau si mai bine, cu un cutit care ajunge pana la baza tavii. Trebuie sa iasa cat mai curat, fara urme de compozitie.
🔸 Raceste complet prajitura inainte de a o rasturna pe platoul de servire. Utilizeaza o spatula de cauciuc sau un cutit pentru a departa guguluful de margini si pentru a-l scoate mai usor din forma.
🔸 Nu glazura prajitura cat este calda!
Cum pastram acest guguluf cu piersici?
Pastreaza prajitura la frigider, deoarece glazura are ingrediente perisabile. Consuma in maximum 5-7 zile. Poti pune si la congelator guguluful, atata vreme cat nu e glazurat. Inveleste-l in folie alimentara, apoi in folie de staniol sau intr-o punga alimentara.
Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de guguluf cu piersici si glazura de smantana si afine. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog, s-ar putea sa iti placa si…
🍰 Guguluf cu capsuni si matcha
🍰 Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)
🍰 Tarta rustica cu piersici si lavanda (Galette cu piersici)
🍰 Tarta cu pere si rubarba
🍰 Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
340g unt | |
226g crema de branza | |
200g zahar | |
6 oua | |
2 lingurite extract / esenta de vanilie | |
420g faina | |
1 lingurita scortisoara | |
500g piersici | |
smantana | |
dulceata de afine |
Lasă un răspuns